ვერძი (21 მარტი - 20 აპრილი)
ბევრი შრომა მოგიწევთ, რომ ჩანაფიქრი განახორციელოთ. მოერიდეთ ნაჩქარევი გადაწყვეტილებების მიღებას, მით უფრო, თუ საქმე ფინანსებსა და ქონებას ეხება. თავი შეიკავეთ გარიგებების დადებისა და ახალი ვალდებულებების აღებისგან.
სხვა ადამიანების გავლენით საკუთარ მიზნებსა და გეგმებზე უარი არ უნდა თქვათ. სასიამოვნო ნაცნობობა გელით, მაგრამ ახალი ურთიერთობები სასურველზე ნელა ვითარდება, რაც ძალიან გაღელვებთ.
კურო (21 აპრილი - 21 მაისი)
იღბლიანი დღეა, მაგრამ დაწყებული საქმის დასრულებისთვის მეტი ძალისხმევა უნდა გამოიჩინოთ. ხელსაყრელი დღეა ურთიერთობებისთვის, შეგიძლიათ როგორც პროფესიული, ასევე პირადი საკითხები განიხილოთ.
მიმდინარე დავალების შესრულებას ადვილად გაუმკლავდებით, რადგან პიროვნულ ხიბლს ოსტატურად იყენებთ და ხალხის კეთილგანწყობას ადვილად მოიპოვებთ. ცოტაოდენი ძალისხმევა და დღევანდელი ოპონენტი შეიძლება საუკეთესო მეგობრად იქცეს.
ტყუპები (22 მაისი - 21 ივნისი)
დღის პირველ ნახევარში სიფრთხილე უნდა გამოიჩინოთ, რადგან შეიძლება მოულოდნელი სიახლის გამო სასწრაფოდ გეგმების შეცვლა მოგიწიოთ. სავარაუდოდ, მცირე ფინანსური ზარალიც გელით.
მოერიდეთ ახალი ვალდებულებების აღებას, თუმცა უკვე მიცემული პირობის შესასრულებლად ყველაფერი უნდა გააკეთოთ. სავარაუდოდ, ოჯახური უთანხმოების დასრულებას შეძლებთ და საყვარელ ადამიანებთან ურთიერთობა გაუმჯობესდება.
.კირჩხიბი (22 ივნისი - 22 ივლისი)
თავი შეიკავეთ დაუგეგმავი შესყიდვებისგან - მალე ფული ძალიან დაგჭირდებათ. პროფესიული ამოცანები იმაზე რთულია, ვიდრე ერთი შეხედვით ჩანს. სწორი გადაწყვეტილების საპოვნელად საკუთარ თავს მოფიქრების და სიტუაციის შეფასების დრო უნდა მისცეთ. მოიშორეთ დრომოჭმული სტერეოტიპები და ცრურწმენები. ძლიერმა გრძნობამ, რომელიც დღეს გეწვევათ, შეიძლება ბედნიერება მოგიტანოთ.
ლომი (23 ივლისი - 23 აგვისტო)
თუ რაღაც ისე არ ხდება, როგორც თქვენ გსურთ, უკმაყოფილებას სახალხოდ გამოხატავთ. ამან შეიძლება გარშემო მყოფებთან ურთიერთობაში უთანხმოება გამოიწვიოს, მაგრამ სასარგებლოც იქნება - ბევრი გაუგებრობა გაირკვევა და ძველი პრობლემები მოგვარდება.
თუ არ იზარმაცებთ, ამ დღეს ბევრი რამის გაკეთებას შეძლებთ. ხელსაყრელი დღეა პროფესიული უნარების გასაუმჯობესებლად.
ქალწული (24 აგვისტო - 23 სექტემბერი)
დღე მშვენივრად იწყება. დილას რთულ საქმეებთან გამკლავების გარდა, სასარგებლო კავშირების დამყარებასაც შეძლებთ. გარშემომყოფები ხალისით შეასრულებენ თქვენს ნებისმიერ თხოვნას.
დღის მეორე ნახევარში მცირე გაუგებრობა გელით - შესაძლებელია საყვარელი ადამიანის მოქმედებამ გაგაბრაზოთ, თუმცა ეს დროებითი პრობლემებია.
სასწორი (24 სექტემბერი - 23 ოქტომბერი)
ამ დღეს რთულ დავალებას ადვილად გაუმკლავდებით და არახელსაყრელ გარემოებებშიც კი სარგებელს ნახავთ. ერთადერთი პრობლემა ცუდი განწყობაა, რომელმაც შეიძლება მთელი დღე გაგიფუჭოთ. ეცადეთ, მეტი დრო გაატაროთ თქვენთვის საინტერესო და მიმზიდველ ადამიანებთან - ეს დადებით ემოციებს მოგიტანთ, რაც ახლა ძალიან გჭირდებათ.
დღის მეორე ნახევარში შეიძლება საინტერესო გეგმები და იდეები გაგიჩნდეთ, რომლებიც მალე განხორციელდება.
მორიელი (24 ოქტომბერი - 22 ნოემბერი)
ხელსაყრელი და ნაყოფიერი დღეა. უამრავ საქმეს ისე გაუმკლავდებით, რომ დაღლას ვერ იგრძნობთ. ახალი ნაცნობობა გელით, რომელიც შეიძლება რომანტიკულ ურთიერთობაში გადაიზარდოს. ინტუიცია გიკარნახებთ, ვისთან შეიძლება ურთიერთობა და ვისთან არა.
გირჩევთ უსარგებლო ნივთების შეძენისგან თავი შეიკავოთ და ფული იმაზე დახარჯოთ, რაც ნამდვილად გჭირდებათ.
მშვილდოსანი (23 ნოემბერი - 21 დეკემბერი)
ხელსაყრელი დღეა, თუმცა მეორე ნახევარში კოლეგებთან და საქმიან პარტნიორებთან ურთიერთობაში გაუგებრობა გელით.
ცხოვრებისეული გამოცდილება სირთულეებთან გამკლავებაში დაგეხმარებათ. ხალისიანი განწყობისა და ოპტიმიზმის წყალობით ადამიანებს მარტივად იზიდავთ.
თხის რქა (22 დეკემბერი - 20 იანვარი)
ამ დღეს ნებისმიერი სირთულის ამოცანას დამოუკიდებლად უმკლავდებით და კოლეგების დახმარება არაფერში გჭირდებათ. ასე ჯობს, რადგან დახმარებისთვის მიმართვას აუცილებლად პრობლემები მოჰყვება.
საყვარელ ადამიანებთან ურთიერთობაში მოსალოდნელია გაუგებრობა, მაგრამ თქვენი გონივრული კომპრომისის დამსახურებით საქმე კონფლიქტამდე არ მივა.
მერწყული (21 იანვარი - 18 თებერვალი)
დღის პირველი ნახევარი რთული და დაძაბული იქნება - პროფესიული ამოცანების გარდა, პირადი პრობლემების მოგვარებაც მოგიწევთ. მთავარია, არ გადაიღალოთ - სასიცოცხლო პოტენციალი მცირდება და შეიძლება ძალების აღდგენა გაგიჭირდეთ.
დღის მეორე ნახევარი სასიამოვნო ურთიერთობას და საინტერესო ადამიანებთან შეხვედრებს გპირდებათ. მნიშვნელოვანი ფინანსური შემოსავალი გელით. საღამოს განხორციელებული შესყიდვები წარმატებული იქნება
თევზები (19 თებერვალი - 20 მარტი)
ამ დღეს მცირე სირთულეები გელით, თუმცა ყველაფერს სწრაფად გაუმკლავდებით. დღის დასაწყისში არ არის გამორიცხული კოლეგებთან უთანხმოება და გუნდში სირთულეების წარმოშობა. გირჩევთ, დამოუკიდებლად იმუშაოთ, სასურველი შედეგის მიღწევა ასე უფრო ადვილია.
„სუფრა - ასე ჰქვია ქართულ მოლხენა-დროსტარებას, რომელიც სტუმართმოყვარეობისა და მხიარულების განსახიერებას წარმოადგენს. რომელი კერძებს მიირთმევენ ქართველები სტუმრებთან ერთად? ჩვენი კორესპონდენტი შეეცადა ქართული სუფრის დიდებულება ეჩვენებინა და დარწმუნდებით, რომ ეს მართლაც კარგად გამოუვიდა“, - ასე იწყება გერმანულ გაზეთ „ფრანკფურტერ ალგემაინე ცაითუნგში“ (Frankfurter Allgemeine Zeitung) გამოქვეყნებული სტატია სათაურით „ქართული სამზარეულოს მრავალფეროვნება“ (ავტორი - მაიკე ფონ გალენი).
გთავაზობთ პუბლიკაციას შემოკლებით:
„როცა მივედით, მაგიდა უკვე გაშლილი დაგვხვდა: თეფშებზე დაწყობილი ყველით და ლორით, ნიგვზის ფარშიანი ბადრიჯნით, მხალეულობით, მწვანილით, კიტრით და პომიდორით... მათ შორის ჩადგმულია გრაფინები მოცხარის წვენით და ტარხუნის ლიმონათის ბოთლებით. ოფიციანტი წითელ ღვინოს ბოკალებში ასხამს. გარეთ თბილისური საღამოა, რესტორან „რიგის“ დარბაზში გაშლილ გრძელ მაგიდაზე კი ქართული სუფრა - ქართული ქეიფი იწყება.
ისინი, რომლებიც ქართულ სამზარეულოს არ იცნობენ, მადააღძრულები სწრაფად მიირთმევენ სიმინდის ფქვილისაგან გამომცხვარ თბილ მჭადებს, სალათებს და ყველს. მაგრამ ვინც იცის, ის ნელ-ნელა ჭამს და მთავარს ელოდება...
ქართველი ქალბატონი თიკო ტუსკაძე, რომელიც ლონდონში ცხოვრობს, მაგრამ ახლა სამშობლოში იმყოფება, ჩვენი გიდის როლს ასრულებს და ქართულ სუფრას გვაცნობს როგორც „გემრიელი საჭმელების უსასრულო რიგს“. იგი კულინარული წიგნის ავტორია და გვიხსნის, თუ რომელი საჭმელი როგორ მივირთვათ.
ზოგიერთმა უკვე საკმაო რაოდენობის სალათა მიირთვა, რომ მაგიდაზე ახალი კერძები მოაქვთ - მოხრაკულ-მოთუშული სოკო, ხაჭაპური, ხორცით მომზადებული კერძები... საჭმლით სავსე თეფშები სულ უფრო მრავლდება და მაგიდაზე თავისუფალი სივრცე მცირდება, თუმცა ახალ-ახალი ნუგბარისათვის ადგილი მოიძებნება.
„სტუმართმოყვარეობა - ქართული კულტურის განუყოფელ ნაწილს წარმოადგენს, რაც კარგად არის გამოხატული ქართულ სუფრაში, როცა მაგიდას ეროვნულ სამზარეულოს კერზები ამშვენებს“, - განმარტავს მაკა თარაშვილი. რა თქმა უნდა, იგი ახალბედა სუფრის წევრებისაგან განსხვავებით, შეცდომებს არ უშვებს და ყველაფერს ერთად არ მიირთმევს. მან კარგად იცის, რა როდის უნდა მიირთვას და უცხოელ სტუმრებს ჭამის საიდუმლოებას ასწავლის: როდის დგება მწვადის, „ჩაქაფულის და საჭმელების მიღების დრო...
ქართული ტრადიციის თანახმად, სუფრაზე იმდენი საჭმელი უნდა იყოს, რომ სტუმრების წასვლის შემდეგაც საკმაო რაოდენობით უნდა დარჩეს: „სუფრა, რომელზეც არაფერი აღარ რჩება, საქართველოში არ არსებობს“, - ამბობს მაკა თარაშვილი, - მასპინძლები იფიქრებენ, რომ სტუმრები მშივრები დარჩნენ. ამიტომ ყველაფერი უამრავია“.
რესტორანი „ქეთო და კოტე“ ძველი თბილისის უბანში, შემაღლებულ ადგილზე მდებარეობს. დარბაზში მყუდრო გარემოა შექმნილი. მაგიდები ყოველთვის მდიდრულადაა გაშლილი - ტრადიციული კერძები თანამედროვე სტილითაა გაფორმებული. თავდაპირველად თვენ მოგართმევენ ცივ და ვეგეტარიანულ კერძებს, ბოსტნეულს, შემდეგ გამომცხავარს, ცომეულს, ბოლოს კი ხორცით მომზადებულ საჭმელებს.
ქართული სუფრის ტრადიციაა თამადა, ანუ დროსტარების ხელმძღვანელი. იგი სუფრის თავში ზის და სადღეგრძელოებს ამბობს. რესტორან „შატო მუხრანში“, სადაც ჩვენ ვიყავით (თბილისიდან ერთი საათის სავალზე), მეღვინე პატრიკ ჰონეფმა ჩვენი სტუმრობის სადიდებელი სადღეგრძელო წარმოსთქვა. გერმანელი მეღვინე უკვე მრავალი წელია საქართველოში ცხოვრობს, ოჯახიც აქ ჰყავს. პატრიკი მადლობას გვიხდის სტუმრობისათვის, რომ გერმანელი ტურისტები საქართველოთი დაინტერესდნენ და კავკასიურ ქვეყანას ეწვივნენ.
მასპინძელი გვიხსნის, რომ სუფრის თამადა ყურადღებით ისმენს სტუმრების საუბარს სადღეგრძელოებისათვის იმპულსის მისაცემად. იგი დისკუსიას ზომიერ მიმართულებას აძლევს და განწყობას ამაღლებს. ამიტომაც თამადა ისეთი პიროვნებაა, რომელიც ცნობილია თავისი კეთილი ხასიათით, გონებამახვილობით და ინტელექტით.
თუ როგორ მზადდება კლასიკური ქართული კერძები, ამას თქვენ თბილისიდან საკმაოდ მოშორებით, კახეთში გაიგებთ, სადაც ღვინის კომპანია „შუმის“ რესტორანი მდებარეობს. აქ სტუმარი საკუთარი თვალით ხედავს, თუ როგორ ცხვება ქართული თონის პური, როგორ კეთდება ხინკალი, რომელიც ქართული სამზარეულოს ერთ-ერთ დიდებულ და გემრიელ კერძს წარმოადგენს.