რას გვირჩევენ ვარსკვლავები 23 ივლისისთვის:
ვერძი (21 მარტი - 20 აპრილი)
მშვენიერი დღეა დასვენებისთვის. თუ შესაძლებელია, გირჩევთ, ყველა საქმე სამომავლოდ გადადოთ და შეეხმიანოთ ადამიანებს, ვისთან ურთიერთობაც სიამოვნებას განიჭებთ. შესაძლოა, უმნიშვნელო წარუმატებლობამ განწყობა გაგიფუჭოთ. არ ინერვიულოთ წვრილმანებზე და ეცადეთ, პოზიტიური დამოკიდებულება შეინარჩუნოთ. იმისთვის, რომ ზამთარი გრიპის და გაციების გარეშე გაატაროთ, იმუნიტეტის ამაღლებაზე ახლა უნდა იზრუნოთ.
კურო (21 აპრილი - 21 მაისი)
ამ დღეს ტრადიციების პატივისცემა და კონსერვატიული აზროვნება გამოუსწორებელი შეცდომისგან დაგიცავთ. გირჩევთ, ნებისმიერ ინოვაციურ წინადადებას უნდობლობით შეხედოთ და ყოველი ინფორმაცია რამდენჯერმე გადაამოწმოთ. ამ დღეს ექსპერიმენტებს სამზარეულოშიც კი უნდა ერიდოთ და ახალი კერძების დაგემოვნებაზე უარი თქვათ. სამაგიეროდ, მშვენიერი დროა ძველ ნაცნობებთან ურთიერთობის აღსადგენად.
ტყუპები (22 მაისი - 21 ივნისი)
შესაძლოა, კამათში მონაწილეობის მისაღებად მიგიწვიონ. რთულ ვითარებაში აღმოჩნდებით - თქვენი გადაწყვეტილება ერთ მხარეს გაახარებს, მეორეს კი გაანაწყენებს, ამიტომ აგრესიის მოგერიებისთვის უნდა მოემზადოთ. თუ მოვლენების ასეთი განვითარება თქვენს ინტერესებში არ შედის, მიწვევაზე უარი თქვით და თავაზიანად განმარტეთ, რომ სხვა ადამიანების საქმეებში ჩარევა არ გსურთ.
კირჩხიბი (22 ივნისი - 22 ივლისი)
თქვენი გარემოცვიდან ვიღაც დილიდან სკანდალის პროვოცირებას ცდილობს. ეცადეთ, უარყოფით ემოციებს არ აჰყვეთ. გახსოვდეთ, რომ ჩხუბი მხოლოდ სასიცოცხლო ენერგიას წაგართმევს, რომელიც უფრო მნიშვნელოვანი პრობლემების გადასაჭრელად გჭირდებათ. ზოგადად კი ამ დღეს ეცადეთ, ურთიერთობები მინიმუმამდე შეამციროთ და დამოუკიდებლად დაასრულოთ საქმე, რომელსაც გამუდმებით სამომავლოდ ინახავდით.
ლომი (23 ივლისი - 23 აგვისტო)
ვარსკვლავები გპირდებიან, რომ ეს დღე დიდხანს არ დაგავიწყდებათ. სავარაუდოდ, ამის მიზეზი ხანგრძლივი დასვენება, მოგზაურობა ან საცხოვრებელი ადგილის შეცვლა იქნება. ახლა ყველაზე მეტად დადებითი ემოციები გჭირდებათ. სასიყვარულო ურთიერთობებში ეცადეთ, ინიციატივა ხელში აიღოთ და ჩანაფიქრი განახორციელოთ.
ქალწული (24 აგვისტო - 23 სექტემბერი)
წარსულში დაშვებულმა შეცდომებმა შეიძლება საყვარელ ადამიანებთან ურთიერთობაზე გავლენა მოახდინოს. ამჯერად უთანხმოებას სწრაფად მოაგვარებთ, მაგრამ მომავალში მეტი სიფრთხილე გმართებთ. მკაფიოდ შედგენილი გეგმა სამსახურებრივ საკითხებში გარკვევას გაგიადვილებთ. თუ თქვენს ცხოვრებაში ჩიხური ვითარებაა, ეს დღე მისგან გამოსვლის შანსს მოგცემთ.
სასწორი (24 სექტემბერი - 23 ოქტომბერი)
ადამიანებს ენდობით, თუმცა ამის გამო ხშირად მოტყუებული რჩებით. როგორც ჩანს, ამ დღეს მორიგი იმედგაცრუება გელით და ვიღაც თქვენს მოლოდინს არ გაამართლებს. სხვა მხრივ, მშვიდი და სასიამოვნო დღეა. მოერიდეთ რთული საქმეების დაწყებას, წვრილმანებზე არ ინერვიულოთ და ეცადეთ, პოზიტიური განწყობა შეინარჩუნოთ.
მორიელი (24 ოქტომბერი - 22 ნოემბერი)
თუ სამოგზაუროდ წასვლას გეგმავთ, გახსოვდეთ, რომ ფხიზლად უნდა იყოთ და გზაზე უსაფრთხოება გამუდმებით აკონტროლოთ. ემოციური დღეა, მოვლენები ერთმანეთს სწრაფად ცვლის, ამიტომ საღამოს შეიძლება თავი ძალიან დაღლილად იგრძნოთ. საკუთარი წარმატებებით ნუ იტრაბახებთ, რათა შურიანი ადამიანების ყურადღება არ მიიქციოთ. დღის მეორე ნახევარში მნიშვნელოვანი და საინტერესო შეხვედრა გელით.
მშვილდოსანი (23 ნოემბერი - 21 დეკემბერი)
ხელსაყრელი დღეა ოჯახური წვეულებისა და გასართობი ღონისძიებების მოსაწყობად. გირჩევთ, პარტნიორს გულწრფელად ესაუბროთ, საერთო პრობლემები და გეგმები განიხილოთ და გამოცდილება გაუზიაროთ. ეცადეთ, თავიდან აიცილოთ საყვარელ ადამიანთან დაპირისპირება, რამაც შეიძლება გაუთვალისწინებელი შედეგები გამოიწვიოს. ადამიანი, რომელსაც ამ დღეს გაიცნობთ, შეიძლება თქვენი საუკეთესო მეგობარი გახდეს.
თხის რქა (22 დეკემბერი - 20 იანვარი)
ეცადეთ, საკუთარ ცხოვრებას „გვერდიდან“ შეხედოთ და მიხვდებით, რა გიშლით ხელს წინსვლასა და განვითარებაში. ახლა შესანიშნავი შესაძლებლობა გაქვთ, რომ საკუთარ ცხოვრებაში მნიშვნელოვანი ცვლილებები განახორციელოთ. სავარაუდოდ, გავლენიანი ადამიანების მხარდაჭერას მოიპოვებთ, რომლებიც პროექტს დაგიფინანსებენ. შეწყვიტეთ ერთდროულად ათი საქმის კეთება, ერთი მნიშვნელოვანი ამოცანა აირჩიეთ და ეცადეთ, დაასრულოთ.
მერწყული (21 იანვარი - 18 თებერვალი)
იმას, რაც გუშინ რთული ჩანდა, დღეს ადვილად გაუმკლავდებით. შესაძლოა საყვარელმა ადამიანმა მნიშვნელოვანი ღონისძიებაში მონაწილეობა გთხოვოთ. გირჩევთ დაეთანხმოთ, თუნდაც შეთავაზება არ მოგწონდეთ. გახსოვდეთ, რომ ზოგჯერ სხვის სურვილებსაც ანგარიში უნდა გაუწიოთ.
თევზები (19 თებერვალი - 20 მარტი)
სიახლეებისთვის ყველაზე ხელსაყრელი დროა. ეცადეთ საკუთარი ცხოვრება უკეთესობისკენ შეცვალოთ. გულახდილობისგან თავი შეიკავეთ. ერთმა დაუფიქრებლად ნათქვამმა სიტყვამ შეიძლება ბევრი პრობლემა შეგიქმნათ. მადლიერი იყავით ყველაფრისთვის, რაც გაქვთ და ადამიანების მიმართ კეთილი სიტყვები არ დაინანოთ.
„სუფრა - ასე ჰქვია ქართულ მოლხენა-დროსტარებას, რომელიც სტუმართმოყვარეობისა და მხიარულების განსახიერებას წარმოადგენს. რომელი კერძებს მიირთმევენ ქართველები სტუმრებთან ერთად? ჩვენი კორესპონდენტი შეეცადა ქართული სუფრის დიდებულება ეჩვენებინა და დარწმუნდებით, რომ ეს მართლაც კარგად გამოუვიდა“, - ასე იწყება გერმანულ გაზეთ „ფრანკფურტერ ალგემაინე ცაითუნგში“ (Frankfurter Allgemeine Zeitung) გამოქვეყნებული სტატია სათაურით „ქართული სამზარეულოს მრავალფეროვნება“ (ავტორი - მაიკე ფონ გალენი).
გთავაზობთ პუბლიკაციას შემოკლებით:
„როცა მივედით, მაგიდა უკვე გაშლილი დაგვხვდა: თეფშებზე დაწყობილი ყველით და ლორით, ნიგვზის ფარშიანი ბადრიჯნით, მხალეულობით, მწვანილით, კიტრით და პომიდორით... მათ შორის ჩადგმულია გრაფინები მოცხარის წვენით და ტარხუნის ლიმონათის ბოთლებით. ოფიციანტი წითელ ღვინოს ბოკალებში ასხამს. გარეთ თბილისური საღამოა, რესტორან „რიგის“ დარბაზში გაშლილ გრძელ მაგიდაზე კი ქართული სუფრა - ქართული ქეიფი იწყება.
ისინი, რომლებიც ქართულ სამზარეულოს არ იცნობენ, მადააღძრულები სწრაფად მიირთმევენ სიმინდის ფქვილისაგან გამომცხვარ თბილ მჭადებს, სალათებს და ყველს. მაგრამ ვინც იცის, ის ნელ-ნელა ჭამს და მთავარს ელოდება...
ქართველი ქალბატონი თიკო ტუსკაძე, რომელიც ლონდონში ცხოვრობს, მაგრამ ახლა სამშობლოში იმყოფება, ჩვენი გიდის როლს ასრულებს და ქართულ სუფრას გვაცნობს როგორც „გემრიელი საჭმელების უსასრულო რიგს“. იგი კულინარული წიგნის ავტორია და გვიხსნის, თუ რომელი საჭმელი როგორ მივირთვათ.
ზოგიერთმა უკვე საკმაო რაოდენობის სალათა მიირთვა, რომ მაგიდაზე ახალი კერძები მოაქვთ - მოხრაკულ-მოთუშული სოკო, ხაჭაპური, ხორცით მომზადებული კერძები... საჭმლით სავსე თეფშები სულ უფრო მრავლდება და მაგიდაზე თავისუფალი სივრცე მცირდება, თუმცა ახალ-ახალი ნუგბარისათვის ადგილი მოიძებნება.
„სტუმართმოყვარეობა - ქართული კულტურის განუყოფელ ნაწილს წარმოადგენს, რაც კარგად არის გამოხატული ქართულ სუფრაში, როცა მაგიდას ეროვნულ სამზარეულოს კერზები ამშვენებს“, - განმარტავს მაკა თარაშვილი. რა თქმა უნდა, იგი ახალბედა სუფრის წევრებისაგან განსხვავებით, შეცდომებს არ უშვებს და ყველაფერს ერთად არ მიირთმევს. მან კარგად იცის, რა როდის უნდა მიირთვას და უცხოელ სტუმრებს ჭამის საიდუმლოებას ასწავლის: როდის დგება მწვადის, „ჩაქაფულის და საჭმელების მიღების დრო...
ქართული ტრადიციის თანახმად, სუფრაზე იმდენი საჭმელი უნდა იყოს, რომ სტუმრების წასვლის შემდეგაც საკმაო რაოდენობით უნდა დარჩეს: „სუფრა, რომელზეც არაფერი აღარ რჩება, საქართველოში არ არსებობს“, - ამბობს მაკა თარაშვილი, - მასპინძლები იფიქრებენ, რომ სტუმრები მშივრები დარჩნენ. ამიტომ ყველაფერი უამრავია“.
რესტორანი „ქეთო და კოტე“ ძველი თბილისის უბანში, შემაღლებულ ადგილზე მდებარეობს. დარბაზში მყუდრო გარემოა შექმნილი. მაგიდები ყოველთვის მდიდრულადაა გაშლილი - ტრადიციული კერძები თანამედროვე სტილითაა გაფორმებული. თავდაპირველად თვენ მოგართმევენ ცივ და ვეგეტარიანულ კერძებს, ბოსტნეულს, შემდეგ გამომცხავარს, ცომეულს, ბოლოს კი ხორცით მომზადებულ საჭმელებს.
ქართული სუფრის ტრადიციაა თამადა, ანუ დროსტარების ხელმძღვანელი. იგი სუფრის თავში ზის და სადღეგრძელოებს ამბობს. რესტორან „შატო მუხრანში“, სადაც ჩვენ ვიყავით (თბილისიდან ერთი საათის სავალზე), მეღვინე პატრიკ ჰონეფმა ჩვენი სტუმრობის სადიდებელი სადღეგრძელო წარმოსთქვა. გერმანელი მეღვინე უკვე მრავალი წელია საქართველოში ცხოვრობს, ოჯახიც აქ ჰყავს. პატრიკი მადლობას გვიხდის სტუმრობისათვის, რომ გერმანელი ტურისტები საქართველოთი დაინტერესდნენ და კავკასიურ ქვეყანას ეწვივნენ.
მასპინძელი გვიხსნის, რომ სუფრის თამადა ყურადღებით ისმენს სტუმრების საუბარს სადღეგრძელოებისათვის იმპულსის მისაცემად. იგი დისკუსიას ზომიერ მიმართულებას აძლევს და განწყობას ამაღლებს. ამიტომაც თამადა ისეთი პიროვნებაა, რომელიც ცნობილია თავისი კეთილი ხასიათით, გონებამახვილობით და ინტელექტით.
თუ როგორ მზადდება კლასიკური ქართული კერძები, ამას თქვენ თბილისიდან საკმაოდ მოშორებით, კახეთში გაიგებთ, სადაც ღვინის კომპანია „შუმის“ რესტორანი მდებარეობს. აქ სტუმარი საკუთარი თვალით ხედავს, თუ როგორ ცხვება ქართული თონის პური, როგორ კეთდება ხინკალი, რომელიც ქართული სამზარეულოს ერთ-ერთ დიდებულ და გემრიელ კერძს წარმოადგენს.