USD 2.7558
EUR 3.1259
RUB 3.2753
Тбилиси
ასტროლოგი - რას გვპირდება 21 ოქტომბერი?!
 491

რას გვირჩევენ ვარსკვლავები 21 ოქტომბერისთვის:

ვერძი (21 მარტი - 20 აპრილი)

ოცნებებმა და წარმოსახვის უნარმა შეიძლება საინტერესო იდეამდე მიგიყვანოთ, რომელსაც მოგვიანებით განახორციელებთ. ნურც თქვენი უშუალო პასუხისმგებლობების შესახებ დაივიწყებთ, რადგან თქვენი ფინანსური კეთილდღეობა ამაზეა დამოკიდებული. გამორიცხული არ არის, რომ მისტიკური თემებით დაინტერესდეთ.

 კურო (21 აპრილი - 21 მაისი)

ამ დღეს თქვენი კონკურენტები ეცდებიანმ ხაფანგი დაგიგონ ან დაწყებული საქმის დასრულებაში ხელი შეგიშალონ. მეგობრების დახმარება თავდაჯერებას გაგრძნობინებთ და განწყობას აგიმაღლებთ. ხოლო სრულიად უცნობი ადამიანის რჩევები პრობლემიდან გამოსავალს გიკარნახებთ. არც ფიზიკური ვარჯიშისა და დასვენების შესახებ დაივიწყოთ.

ტყუპები (22 მაისი - 21 ივნისი)

თუ ვინმესთან დაპირისპირებული ხართ ან თქვენი ურთიერთობა ჩიხში შევიდა, ეს დღე სადავო საკითხების გასარკვევად ხელსაყრელია. შესაძლოა, საყვარელი ადამიანის შესანარჩუნებლად კომპრომისზე წასვლა მოგიწიოთ. ყურადღებით მოუსმინეთ გარშემო მყოფთა საუბრებს და შეიძლება, ყველა კითხვაზე პასუხი იპოვოთ.

კირჩხიბი (22 ივნისი - 22 ივლისი)

ამ დღეს ნებისმიერი სამუშაო გაცილებით მეტ ძალისხმევას და წინააღმდეგობის დაძლევას მოითხოვს. თავდაჯერებულად იმოქმედეთ, არჩეულ კურსს არ გადაუხვიოთ და ყველაფერი გამოგივათ. დღის მეორე ნახევარში საყვარელ ადამიანების მხრიდან კრიტიკას ელოდეთ, თუმცა ემოციებს ნუ აჰყვებით - ყველა გაუგებრობა მალე მოგვარდება.

ლომი (23 ივლისი - 23 აგვისტო)

ამ დღეს საოჯახო საქმეებს და ოჯახის წევრებთან ურთიერთობას მეტი ყურადღება უნდა მიაქციოთ. კარგი იქნება, თუ ცოტა ხნით პროფესიულ საქმიანობას მოწყდებით და მთელ დღეს საყვარელ ადამიანებთან ერთად გაატარებთ. იზრუნეთ საკუთარ ჯანმრთელობაზე, რათა ძველმა დაავადებებმა თავი არ შეგახსენოთ.

ქალწული (24 აგვისტო - 23 სექტემბერი)

ადამიანებთან ურთიერთობის და მათი დარწმუნების უნარი დღეს განსაკუთრებით გაძლიერებული გაქვთ. თუ მოინდომებთ, შეიძლება ნებისმიერი ადამიანი თქვენს თანამოაზრედ და მხარდამჭერად აქციოთ. ეცადეთ, ამ შესაძლებლობით ისარგებლოთ და თქვენთვის საჭირო ადამიანთან შეხვედრა დანიშნოთ. ვარსკვლავები გირჩევენ, საკუთარ ჯანმრთელობაზე იზრუნოთ და იმუნური სისტემა გაიძლიეროთ.

სასწორი (24 სექტემბერი - 23 ოქტომბერი)

პიროვნული მომხიბვლელობა დაგეხმარებათ, რომ მიზანს მარტივად მიაღწიოთ. სასარგებლო იქნება პროფესიული მიმართულებით ცოდნის ამაღლება. ვარსკვლავები თქვენს მხარეს არიან, ამიტომ თამამად შეგიძლიათ აკეთოთ ყველაფერი, რასაც ადრე ვერ ბედავდით.

მორიელი (24 ოქტომბერი - 22 ნოემბერი)

ხელსაყრელი დღეა ფინანსური საკითხების გადაჭრის ან განხილვისთვის. სანამ საქმიან შეთავაზებას დათანხმდებით, ეცადეთ, ყველა მოსალოდნელი რისკი გაითვალისწინოთ, გამოცდილ ადამიანებს რჩევა ჰკითხოთ და პასუხი მხოლოდ ამის შემდეგ გასცეთ. საქმიანი მოლაპარაკებები თქვენთვის სასურველი სცენარით განვითარდება, მაგრამ ყველა დაპირებას, რომელსაც დღეს მოისმენთ, არ უნდა დაუჯეროთ.

მშვილდოსანი (23 ნოემბერი - 21 დეკემბერი)

ამ დღეს მშვილდოსანს ნებისმიერი ადამიანის დარწმუნება შეუძლია. ეცადეთ, ამ შესაძლებლობით ისარგებლოთ და საჭირო ადამიანები თქვენს მხარდამჭერებად აქციოთ. ვარსკვლავები გირჩევენ, რომ სწორ კვებას და დასვენებას მეტი ყურადღება მიაქციოთ.

თხის რქა (22 დეკემბერი - 20 იანვარი)

ამ დღეს თქვენი შემოქმედებითი პოტენციალი დაბალ დონეზეა. გირჩევთ, ახალი საქმის დაწყებას მოერიდოთ. გუნდური მუშაობა სასურველ შედეგს და საჭირო მხარდაჭერას მოგიტანთ. გამორიცხული არ არის, რომ მნიშვნელოვან კითხვაზე პასუხი მიიღოთ.

 მერწყული (21 იანვარი - 18 თებერვალი)

მოემზადეთ რთული და წინააღმდეგობრივი დღისთვის. სავარაუდოდ, მხარდამჭერებთან ერთად რთული საკითხების მოგვარება მოგიწევთ. თქვენი ენერგიულობა საშუალებას მოგცემთ, ყველა ამოცანას გაუმკლავდეთ და კარგი განწყობა შეინარჩუნოთ. ოჯახური ურთიერთობები ჰარმონიულია, ჯანმრთელობის მხრივ პრობლემები არ გელით, თუმცა ისწავლეთ, რომ უსიამოვნო სიახლეებს უფრო მშვიდად უნდა შეხვდეთ.

თევზები (19 თებერვალი - 20 მარტი)

თუნდაც გარემოებები თქვენს სასარგებლოდ არ მეტყველებდნენ, არ უნდა დანებდეთ და მიზნისკენ სვლა განაგრძოთ. მოერიდეთ ახალ ნაცნობობას. უმჯობესია დღე საყვარელ ადამიანებთან ერთად გაატაროთ.

культура
«Frankfurter Allgemeine Zeitung» (გერმანია): „ქართული სამზარეულოს მრავალფეროვნება: ტრადიციული სუფრის თავისებურებები“

„სუფრა - ასე ჰქვია ქართულ მოლხენა-დროსტარებას, რომელიც სტუმართმოყვარეობისა და მხიარულების განსახიერებას წარმოადგენს. რომელი კერძებს მიირთმევენ ქართველები სტუმრებთან ერთად? ჩვენი კორესპონდენტი შეეცადა ქართული სუფრის დიდებულება ეჩვენებინა და დარწმუნდებით, რომ ეს მართლაც კარგად გამოუვიდა“, - ასე იწყება გერმანულ გაზეთ „ფრანკფურტერ ალგემაინე ცაითუნგში“ (Frankfurter Allgemeine Zeitung) გამოქვეყნებული სტატია სათაურით „ქართული სამზარეულოს მრავალფეროვნება“ (ავტორი - მაიკე ფონ გალენი).

გთავაზობთ პუბლიკაციას შემოკლებით:

„როცა მივედით, მაგიდა უკვე გაშლილი დაგვხვდა: თეფშებზე დაწყობილი ყველით და ლორით, ნიგვზის ფარშიანი ბადრიჯნით, მხალეულობით, მწვანილით, კიტრით და პომიდორით... მათ შორის ჩადგმულია გრაფინები მოცხარის წვენით და ტარხუნის ლიმონათის ბოთლებით. ოფიციანტი წითელ ღვინოს ბოკალებში ასხამს. გარეთ თბილისური საღამოა, რესტორან „რიგის“ დარბაზში გაშლილ გრძელ მაგიდაზე კი ქართული სუფრა - ქართული ქეიფი იწყება.

ისინი, რომლებიც ქართულ სამზარეულოს არ იცნობენ, მადააღძრულები სწრაფად მიირთმევენ სიმინდის ფქვილისაგან გამომცხვარ თბილ მჭადებს, სალათებს და ყველს. მაგრამ ვინც იცის, ის ნელ-ნელა ჭამს და მთავარს ელოდება...

ქართველი ქალბატონი თიკო ტუსკაძე, რომელიც ლონდონში ცხოვრობს, მაგრამ ახლა სამშობლოში იმყოფება, ჩვენი გიდის როლს ასრულებს და ქართულ სუფრას გვაცნობს როგორც „გემრიელი საჭმელების უსასრულო რიგს“. იგი კულინარული წიგნის ავტორია და გვიხსნის, თუ რომელი საჭმელი როგორ მივირთვათ.

ზოგიერთმა უკვე საკმაო რაოდენობის სალათა მიირთვა, რომ მაგიდაზე ახალი კერძები მოაქვთ - მოხრაკულ-მოთუშული სოკო, ხაჭაპური, ხორცით მომზადებული კერძები... საჭმლით სავსე თეფშები სულ უფრო მრავლდება და მაგიდაზე თავისუფალი სივრცე მცირდება, თუმცა ახალ-ახალი ნუგბარისათვის ადგილი მოიძებნება.

„სტუმართმოყვარეობა - ქართული კულტურის განუყოფელ ნაწილს წარმოადგენს, რაც კარგად არის გამოხატული ქართულ სუფრაში, როცა მაგიდას ეროვნულ სამზარეულოს კერზები ამშვენებს“, - განმარტავს მაკა თარაშვილი. რა თქმა უნდა, იგი ახალბედა სუფრის წევრებისაგან განსხვავებით, შეცდომებს არ უშვებს და ყველაფერს ერთად არ მიირთმევს. მან კარგად იცის, რა როდის უნდა მიირთვას და უცხოელ სტუმრებს ჭამის საიდუმლოებას ასწავლის: როდის დგება მწვადის, „ჩაქაფულის და საჭმელების მიღების დრო...

ქართული ტრადიციის თანახმად, სუფრაზე იმდენი საჭმელი უნდა იყოს, რომ სტუმრების წასვლის შემდეგაც საკმაო რაოდენობით უნდა დარჩეს: „სუფრა, რომელზეც არაფერი აღარ რჩება, საქართველოში არ არსებობს“, - ამბობს მაკა თარაშვილი, - მასპინძლები იფიქრებენ, რომ სტუმრები მშივრები დარჩნენ. ამიტომ ყველაფერი უამრავია“.

რესტორანი „ქეთო და კოტე“ ძველი თბილისის უბანში, შემაღლებულ ადგილზე მდებარეობს. დარბაზში მყუდრო გარემოა შექმნილი. მაგიდები ყოველთვის მდიდრულადაა გაშლილი - ტრადიციული კერძები თანამედროვე სტილითაა გაფორმებული. თავდაპირველად თვენ მოგართმევენ ცივ და ვეგეტარიანულ კერძებს, ბოსტნეულს, შემდეგ გამომცხავარს, ცომეულს, ბოლოს კი ხორცით მომზადებულ საჭმელებს.

ქართული სუფრის ტრადიციაა თამადა, ანუ დროსტარების ხელმძღვანელი. იგი სუფრის თავში ზის და სადღეგრძელოებს ამბობს. რესტორან „შატო მუხრანში“, სადაც ჩვენ ვიყავით (თბილისიდან ერთი საათის სავალზე), მეღვინე პატრიკ ჰონეფმა ჩვენი სტუმრობის სადიდებელი სადღეგრძელო წარმოსთქვა. გერმანელი მეღვინე უკვე მრავალი წელია საქართველოში ცხოვრობს, ოჯახიც აქ ჰყავს. პატრიკი მადლობას გვიხდის სტუმრობისათვის, რომ გერმანელი ტურისტები საქართველოთი დაინტერესდნენ და კავკასიურ ქვეყანას ეწვივნენ.

მასპინძელი გვიხსნის, რომ სუფრის თამადა ყურადღებით ისმენს სტუმრების საუბარს  სადღეგრძელოებისათვის იმპულსის მისაცემად. იგი დისკუსიას ზომიერ მიმართულებას აძლევს და განწყობას ამაღლებს. ამიტომაც თამადა ისეთი პიროვნებაა, რომელიც ცნობილია თავისი კეთილი ხასიათით, გონებამახვილობით და ინტელექტით.

თუ როგორ მზადდება კლასიკური ქართული კერძები, ამას თქვენ თბილისიდან საკმაოდ მოშორებით, კახეთში გაიგებთ, სადაც ღვინის კომპანია „შუმის“ რესტორანი მდებარეობს. აქ სტუმარი საკუთარი თვალით ხედავს, თუ როგორ ცხვება ქართული თონის პური, როგორ კეთდება ხინკალი, რომელიც ქართული სამზარეულოს ერთ-ერთ დიდებულ და გემრიელ კერძს წარმოადგენს.

более
голосование
ვინ გაიმარჯვებს რუსეთ - უკრაინის ომში?
голосование
Кстати