USD 2.7544
EUR 3.1229
RUB 3.3528
10 °C
Tbilisi
ასტროლოგი - რას გვპირდება 20 ოქტომბერი?!
 1317

რას გვირჩევენ ვარსკვლავები 20 ოქტომბერისთვის:

ვერძი (21 მარტი - 20 აპრილი)

თქვენი სიმტკიცე და შრომისმოყვარეობა აუცილებლად დაფასდება, მთავარია, გარშემო მყოფებზე ზეწოლა არ მოახდინოთ და მათ ინტერესებს პატივი სცეთ. გამონახეთ დრო, რომ პირადი სივრცე გულმოდგინედ დაასუფთაოთ. ასევე, ყველაფერი იღონეთ, რომ ოჯახის წევრებს შორის კამათი და გაუგებრობები დაასრულოთ.

 კურო (21 აპრილი - 21 მაისი)

გირჩევთ, გარშემო მიმოიხედოთ და ყველა საუბარს ყურადღებით მოუსმინოთ, რომ მნიშვნელოვანი ინფორმაცია ან საინტერესო შეთავაზება არ გამოგეპაროთ. დროს უსარგებლო საუბრებში ნუ დაკარგავთ - ეცადეთ, დაგროვილი საქმეები დროულად დაასრულოთ

ტყუპები (22 მაისი - 21 ივნისი)

სარისკო ან სახიფათო საქმეში მონაწილეობის სურვილმა შეიძლება ბევრი პრობლემა მოგიტანოთ. ვიღაც თქვენი გარემოცვიდან საშინლად გაღიზიანებთ, მაგრამ ეცადეთ, საქმე დაპირისპირებამდე არ მიიყვანოთ.

კირჩხიბი (22 ივნისი - 22 ივლისი)

არახელსაყრელი დროა მუშაობისთვის. დაწყებული საქმის დროულად დასრულება გიჭირთ, რადგან ყოველ ნაბიჯზე გაუთვალისწინებელ სირთულეებს აწყდებით. ამის მიუხედავად, ვარსკვლავები გირჩევენ, რომ დღე მშვიდად გაატაროთ და საყვარელ ადამიანებთან ურთიერთობისას ყოველი სიტყვა აკონტროლოთ.

ლომი (23 ივლისი - 23 აგვისტო)

რუტინული სამუშაო და წვრილმანი საქმეები დიდ დროს წაგართმევთ. ეცადეთ, ეს საქმეები დროულად დაასრულოთ და დიდი, საინტერესო პროექტებისთვის დრო გაათავისუფლოთ. ოჯახი თქვენს ნებისმიერ წამოწყებას მხარს დაუჭერს. თუ მარტოხელა ხართ, მოერიდეთ სამსახურებრივი რომანის დაწყებას - ის ბევრ პრობლემას შეგიქმნით.

ქალწული (24 აგვისტო - 23 სექტემბერი)

მიზნის მისაღწევად მეტი სიმტკიცე და პრინციპულობა უნდა გამოიჩინოთ. დაიცავით საკუთარი აზრი როგორც სამსახურში, ისე პირად ცხოვრებაში. დღეს დაშვებული შეცდომების გამოსწორებაში ვარსკვლავები დაგეხმარებიან. საქმიანი მოლაპარაკებები თქვენთვის სასურველი სცენარით განვითარდება, მაგრამ ყველა დაპირებას, რომელსაც დღეს მოისმენთ, არ უნდა დაუჯეროთ.

სასწორი (24 სექტემბერი - 23 ოქტომბერი)

ემოციურად რთული და დაძაბული დღეა. უსიამოვნებები დილიდანვე გელით, თუმცა შეეცადეთ, სიმშვიდე შეინარჩუნოთ, რადგან წარმატებას ერთი ნაბიჯი გაშორებთ. შეთავაზებაზე, რომელსაც საღამოს მიიღებთ, უარი არ უნდა თქვათ.

მორიელი (24 ოქტომბერი - 22 ნოემბერი)

ამ დღეს აჩქარება დაგაზიანებთ. გირჩევთ, გარშემო განვითარებულ მოვლენებს მეტი ყურადღება მიაქციოთ. ახლობელი ადამიანის სიტყვა ან მოქმედება პრობლემის მოგვარებაში დაგეხმარებათ. შეიძლება ზოგიერთ საკითხში გასარკვევად ძველი კავშირების აღდგენა მოგიწიოთ.

მშვილდოსანი (23 ნოემბერი - 21 დეკემბერი)

ამ დღეს ნებისმიერ სიტყვას განსაკუთრებული სიფრთხილით უნდა მოეკიდოთ. უწყინარმა შენიშვნამ შეიძლება სერიოზული კამათი გამოიწვიოს, რაც თქვენთვის მნიშვნელოვან ურთიერთობას გააფუჭებს. ამიტომ ვარსკვლავები გირჩევენ, ამ დღეს კონტაქტები შეზღუდოთ და ნაკლები ისაუბროთ.

თხის რქა (22 დეკემბერი - 20 იანვარი)

ამ დღეს ყველა ინფორმაცია საგულდაგულოდ უნდა შეამოწმოთ. თქვენი გარემოცვიდან ვიღაც თქვენს მოტყუებას ცდილობს. თუ შესაძლებელია, 20 ოქტომბერი მარტოობაში გაატარეთ და დისტანციურად იმუშავეთ. ეს დაგეხმარებათ, რომ სიმშვიდე დაიბრუნოთ, აზრები დაალაგოთ და ზედმეტი კონფლიქტები თავიდან აიცილოთ. დროა, საკუთარი ცხოვრება უსარგებლო ნივთების ან ადამიანებისგან გაათავისუფლოთ.

 მერწყული (21 იანვარი - 18 თებერვალი)

ხელსაყრელი დღეა შეცდომების გამოსწორებისა და წარსულის შეფასებისთვის. გირჩევთ, ახალი პროექტის დაწყება სამომავლოდ გადადოთ, რადგან დღეს ვარსკვლავების განლაგება არახელსაყრელია. ოჯახთან და მეგობრებთან ურთიერთობა სიამოვნებას განიჭებთ, ამიტომ ეცადეთ მათთან მეტი დრო გაატაროთ.

თევზები (19 თებერვალი - 20 მარტი)

გამორიცხული არ არის, რომ ამ დღეს ახლობელ ადამიანთან ურთიერთობაში პრობლემები შეიქმნას, ამიტომ ეცადეთ, დაუფიქრებელი სიტყვით ან საქმით არავინ გაანაწყენოთ. სხვა მხრივ კი დღეს ვარსკვლავები თქვენს მხარეს არიან, ამიტომ თამამად შეგიძლიათ აკეთოთ ყველაფერი, რასაც ადრე ვერ ბედავდით.

culture
«Frankfurter Allgemeine Zeitung» (გერმანია): „ქართული სამზარეულოს მრავალფეროვნება: ტრადიციული სუფრის თავისებურებები“

„სუფრა - ასე ჰქვია ქართულ მოლხენა-დროსტარებას, რომელიც სტუმართმოყვარეობისა და მხიარულების განსახიერებას წარმოადგენს. რომელი კერძებს მიირთმევენ ქართველები სტუმრებთან ერთად? ჩვენი კორესპონდენტი შეეცადა ქართული სუფრის დიდებულება ეჩვენებინა და დარწმუნდებით, რომ ეს მართლაც კარგად გამოუვიდა“, - ასე იწყება გერმანულ გაზეთ „ფრანკფურტერ ალგემაინე ცაითუნგში“ (Frankfurter Allgemeine Zeitung) გამოქვეყნებული სტატია სათაურით „ქართული სამზარეულოს მრავალფეროვნება“ (ავტორი - მაიკე ფონ გალენი).

გთავაზობთ პუბლიკაციას შემოკლებით:

„როცა მივედით, მაგიდა უკვე გაშლილი დაგვხვდა: თეფშებზე დაწყობილი ყველით და ლორით, ნიგვზის ფარშიანი ბადრიჯნით, მხალეულობით, მწვანილით, კიტრით და პომიდორით... მათ შორის ჩადგმულია გრაფინები მოცხარის წვენით და ტარხუნის ლიმონათის ბოთლებით. ოფიციანტი წითელ ღვინოს ბოკალებში ასხამს. გარეთ თბილისური საღამოა, რესტორან „რიგის“ დარბაზში გაშლილ გრძელ მაგიდაზე კი ქართული სუფრა - ქართული ქეიფი იწყება.

ისინი, რომლებიც ქართულ სამზარეულოს არ იცნობენ, მადააღძრულები სწრაფად მიირთმევენ სიმინდის ფქვილისაგან გამომცხვარ თბილ მჭადებს, სალათებს და ყველს. მაგრამ ვინც იცის, ის ნელ-ნელა ჭამს და მთავარს ელოდება...

ქართველი ქალბატონი თიკო ტუსკაძე, რომელიც ლონდონში ცხოვრობს, მაგრამ ახლა სამშობლოში იმყოფება, ჩვენი გიდის როლს ასრულებს და ქართულ სუფრას გვაცნობს როგორც „გემრიელი საჭმელების უსასრულო რიგს“. იგი კულინარული წიგნის ავტორია და გვიხსნის, თუ რომელი საჭმელი როგორ მივირთვათ.

ზოგიერთმა უკვე საკმაო რაოდენობის სალათა მიირთვა, რომ მაგიდაზე ახალი კერძები მოაქვთ - მოხრაკულ-მოთუშული სოკო, ხაჭაპური, ხორცით მომზადებული კერძები... საჭმლით სავსე თეფშები სულ უფრო მრავლდება და მაგიდაზე თავისუფალი სივრცე მცირდება, თუმცა ახალ-ახალი ნუგბარისათვის ადგილი მოიძებნება.

„სტუმართმოყვარეობა - ქართული კულტურის განუყოფელ ნაწილს წარმოადგენს, რაც კარგად არის გამოხატული ქართულ სუფრაში, როცა მაგიდას ეროვნულ სამზარეულოს კერზები ამშვენებს“, - განმარტავს მაკა თარაშვილი. რა თქმა უნდა, იგი ახალბედა სუფრის წევრებისაგან განსხვავებით, შეცდომებს არ უშვებს და ყველაფერს ერთად არ მიირთმევს. მან კარგად იცის, რა როდის უნდა მიირთვას და უცხოელ სტუმრებს ჭამის საიდუმლოებას ასწავლის: როდის დგება მწვადის, „ჩაქაფულის და საჭმელების მიღების დრო...

ქართული ტრადიციის თანახმად, სუფრაზე იმდენი საჭმელი უნდა იყოს, რომ სტუმრების წასვლის შემდეგაც საკმაო რაოდენობით უნდა დარჩეს: „სუფრა, რომელზეც არაფერი აღარ რჩება, საქართველოში არ არსებობს“, - ამბობს მაკა თარაშვილი, - მასპინძლები იფიქრებენ, რომ სტუმრები მშივრები დარჩნენ. ამიტომ ყველაფერი უამრავია“.

რესტორანი „ქეთო და კოტე“ ძველი თბილისის უბანში, შემაღლებულ ადგილზე მდებარეობს. დარბაზში მყუდრო გარემოა შექმნილი. მაგიდები ყოველთვის მდიდრულადაა გაშლილი - ტრადიციული კერძები თანამედროვე სტილითაა გაფორმებული. თავდაპირველად თვენ მოგართმევენ ცივ და ვეგეტარიანულ კერძებს, ბოსტნეულს, შემდეგ გამომცხავარს, ცომეულს, ბოლოს კი ხორცით მომზადებულ საჭმელებს.

ქართული სუფრის ტრადიციაა თამადა, ანუ დროსტარების ხელმძღვანელი. იგი სუფრის თავში ზის და სადღეგრძელოებს ამბობს. რესტორან „შატო მუხრანში“, სადაც ჩვენ ვიყავით (თბილისიდან ერთი საათის სავალზე), მეღვინე პატრიკ ჰონეფმა ჩვენი სტუმრობის სადიდებელი სადღეგრძელო წარმოსთქვა. გერმანელი მეღვინე უკვე მრავალი წელია საქართველოში ცხოვრობს, ოჯახიც აქ ჰყავს. პატრიკი მადლობას გვიხდის სტუმრობისათვის, რომ გერმანელი ტურისტები საქართველოთი დაინტერესდნენ და კავკასიურ ქვეყანას ეწვივნენ.

მასპინძელი გვიხსნის, რომ სუფრის თამადა ყურადღებით ისმენს სტუმრების საუბარს  სადღეგრძელოებისათვის იმპულსის მისაცემად. იგი დისკუსიას ზომიერ მიმართულებას აძლევს და განწყობას ამაღლებს. ამიტომაც თამადა ისეთი პიროვნებაა, რომელიც ცნობილია თავისი კეთილი ხასიათით, გონებამახვილობით და ინტელექტით.

თუ როგორ მზადდება კლასიკური ქართული კერძები, ამას თქვენ თბილისიდან საკმაოდ მოშორებით, კახეთში გაიგებთ, სადაც ღვინის კომპანია „შუმის“ რესტორანი მდებარეობს. აქ სტუმარი საკუთარი თვალით ხედავს, თუ როგორ ცხვება ქართული თონის პური, როგორ კეთდება ხინკალი, რომელიც ქართული სამზარეულოს ერთ-ერთ დიდებულ და გემრიელ კერძს წარმოადგენს.

See all
Survey
ვინ გაიმარჯვებს რუსეთ - უკრაინის ომში?
Vote
By the way