USD 2.7558
EUR 3.1259
RUB 3.2753
Тбилиси
ასტროლოგი - რას გვპირდება 18 ოქტომბერი?!
 674

ვერძი (21 მარტი - 20 აპრილი)

ამ დღეს შეიძლება ვინმესთვის საკუთარი გამოცდილების გაზიარების სურვილი გაგიჩნდეთ. მზად ხართ, ჩაგრულების მხარდასაჭერად უსამართლობასთან ბროლაშიც კი ჩაერთოთ. სამართლიანობის დაცვა კარგია, მაგრამ ფრთხილად იყავით, რომ „ჩაგრული“ ადამიანები მალე თქვენს მჩაგვრელებად არ იქცნენ.

 კურო (21 აპრილი - 21 მაისი)

პლანეტების ხელსაყრელი განლაგება და გარემოებები სამსახურში წარმატებას და აღიარებას გპირდებათ. შესანიშნავი დღეა ნებისმიერი, ადრე დაწყებული ამოცანის შესასრულებლად და რაც უფრო მასშტაბურია ეს ამოცანები, მით უკეთესი. დღის მეორე ნახევარში შეგიძლიათ ცოტა მოდუნდეთ და დაისვენოთ. მოსალოდნელია შეხვედრა ბავშვობის მეგობრებთან.

ტყუპები (22 მაისი - 21 ივნისი)

ვარსკვლავები გაფრთხილებენ, რომ ამ დღეს თქვენს სიტყვებზე, ქმედებებზე, ემოციებზე და, განსაკუთრებით, გადაწყვეტილებებზე ბევრი რამაა დამოკიდებული. ამიტომ კარგად გაიაზრეთ, რას ამბობთ და აკეთებთ - დადებითი აზრები და კეთილი საქმეები აუცილებლად უკან დაგიბრუნდებათ.

კირჩხიბი (22 ივნისი - 22 ივლისი)

სავარაუდოდ, ამ დღეს მნიშვნელოვან სიახლეს ან ღირებულ ინფორმაციას შეიტყობთ, რაც ფინანსური შემოსავლის მიღებაში ან პროფესიული საკითხების სწრაფად მოგვარებაში დაგეხმარებათ.

საღამოს საშუალება გექნებათ, საყვარელ ადამიანებთან დრო სასიამოვნოდ გაატაროთ. თუმცა, ეცადეთ დაუგეგმავ ფულის ხარჯვას მოერიდოთ.

ლომი (23 ივლისი - 23 აგვისტო)

მშვენიერი დღეა, რომელიც ენერგიას, შესანიშნავ განწყობას და სასიამოვნო სიურპრიზებს გპირდებათ. ნებისმიერი საქმე, რომელსაც ხელს მოჰკიდებთ, წარმატებით დასრულდება და აღიარებას მოგიტანთ. გახსოვდეთ, რომ წარმატება მიდის არა მასთან, ვინც ადრე იღვიძებს, არამედ მასთან, ვინც კარგ ხასიათზე იღვიძებს.

ქალწული (24 აგვისტო - 23 სექტემბერი)

ვარსკვლავები გირჩევენ, რომ ეს დღე ოჯახს და მეგობრებს მიუძღვნათ. თქვენს საქმეებში სხვა ადამიანები ხშირად ერევიან, თანაც - არა მარტო ახლობლები, არამედ უცნობებიც. ეს დიდხანს გაგაღიზიანებთ, სანამ, ბოლოს და ბოლოს, არ შეეგუებით. თუ მარტოხელა ხართ, ამ დღეს შეიძლება მონათესავე სულს შეხვდეთ.

სასწორი (24 სექტემბერი - 23 ოქტომბერი)

დილიდან ცდილობთ, მოვლენების ცენტრში იტრიალოთ და გარშემო ყველაფერი აკონტროლოთ. მზად ხართ, ნებისმიერ ადამიანს ნებისმიერ თემაზე ესაუბროთ - სამუშაოზე, ცხოვრებაზე, სიყვარულზე. მთავარია, კამათს მოერიდოთ - ამ დღეს უმნიშვნელო წინააღმდეგობასაც ზედმეტად სერიოზულ პრობლემად მიიღებთ.

მორიელი (24 ოქტომბერი - 22 ნოემბერი)

ამ დღეს თქვენი შეჩერება ან გადარწმუნება თითქმის შეუძლებელია, თუმცა ამას თავისი უპირატესობებიც აქვს - ამ თვისების სწორად გამოყენებით მთების გადაადგილებას შეძლებთ. ეცადეთ, ეს ძალა დაუფიქრებლად არ დახარჯოთ. თქვენი იმპულსური მოქმედებების შედეგები შეიძლება ცუნამზე უფრო დამანგრეველი იყოს.

მშვილდოსანი (23 ნოემბერი - 21 დეკემბერი)

ხელსაყრელი დღეა რთული პროფესიული საკითხების მოსაგვარებლად. შანსი გაქვთ, რომ ოპონენტებთან საერთო ენა იპოვოთ და ისინი მხარდამჭერებად აქციოთ.

ეს დღე წარმატებული იქნება მათთვის, ვინც პირად ცხოვრებაში ცვლილებების განხორციელებას ცდილობს. კარგად იცით, რა გსურთ და სასურველი როგორ მიიღოთ. დაუგეგმავი მოგზაურობა სასიამოვნო იქნება და დიდხანს გემახსოვრებათ.

თხის რქა (22 დეკემბერი - 20 იანვარი)

იმისთვის, რომ დღე მშვიდი და წარმატებული გამოვიდეს, დიპლომატიურ მოქნილობა უნდა გამოიჩინოთ და კამათს მოერიდოთ. შესაძლოა, ვიღაცამ თქვენი მოლოდინი არ გაამართლოს, ან მოვლენები ისე არ განვითარდეს, როგორც ისურვებდით. ეცადეთ, ფინანსურ საკითხებში არ გარისკოთ, ახლა ამის გაკეთება არ შეიძლება.

 მერწყული (21 იანვარი - 18 თებერვალი)

ამ დღეს გაგიმართლებთ ყველაფერში, რაც ურთიერთობებს ეხება. იღბალი იმ საქმეში გელით, სადაც ვინმეზე დაყრდნობა შეგიძლიათ და, სულ ერთია, ეს მეგობარი იქნება, ოჯახის წევრი, ბიზნესპარტნიორი თუ საყვარელი ადამიანი. გარდა ამისა, წარმატებული იქნება მოლაპარაკებები, ხელშეკრულებების გაფორმება, პროფესიული და პირადი ნაცნობობა. მარტოხელა მერწყული შეიძლება ცხოვრების სიყვარულს შეხვდეს.

თევზები (19 თებერვალი - 20 მარტი)

ახალი პროექტების დასაწყებად ხელსაყრელი დღეა. შეიძლება ისეთი თამამი ნაბიჯი გადადგათ, რომელსაც დიდი ხანი ვერ ბედავდით. დროთა განმავლობაში თქვენი მცდელობა სასურველ შედეგს გამოიღებს.

культура
«Frankfurter Allgemeine Zeitung» (გერმანია): „ქართული სამზარეულოს მრავალფეროვნება: ტრადიციული სუფრის თავისებურებები“

„სუფრა - ასე ჰქვია ქართულ მოლხენა-დროსტარებას, რომელიც სტუმართმოყვარეობისა და მხიარულების განსახიერებას წარმოადგენს. რომელი კერძებს მიირთმევენ ქართველები სტუმრებთან ერთად? ჩვენი კორესპონდენტი შეეცადა ქართული სუფრის დიდებულება ეჩვენებინა და დარწმუნდებით, რომ ეს მართლაც კარგად გამოუვიდა“, - ასე იწყება გერმანულ გაზეთ „ფრანკფურტერ ალგემაინე ცაითუნგში“ (Frankfurter Allgemeine Zeitung) გამოქვეყნებული სტატია სათაურით „ქართული სამზარეულოს მრავალფეროვნება“ (ავტორი - მაიკე ფონ გალენი).

გთავაზობთ პუბლიკაციას შემოკლებით:

„როცა მივედით, მაგიდა უკვე გაშლილი დაგვხვდა: თეფშებზე დაწყობილი ყველით და ლორით, ნიგვზის ფარშიანი ბადრიჯნით, მხალეულობით, მწვანილით, კიტრით და პომიდორით... მათ შორის ჩადგმულია გრაფინები მოცხარის წვენით და ტარხუნის ლიმონათის ბოთლებით. ოფიციანტი წითელ ღვინოს ბოკალებში ასხამს. გარეთ თბილისური საღამოა, რესტორან „რიგის“ დარბაზში გაშლილ გრძელ მაგიდაზე კი ქართული სუფრა - ქართული ქეიფი იწყება.

ისინი, რომლებიც ქართულ სამზარეულოს არ იცნობენ, მადააღძრულები სწრაფად მიირთმევენ სიმინდის ფქვილისაგან გამომცხვარ თბილ მჭადებს, სალათებს და ყველს. მაგრამ ვინც იცის, ის ნელ-ნელა ჭამს და მთავარს ელოდება...

ქართველი ქალბატონი თიკო ტუსკაძე, რომელიც ლონდონში ცხოვრობს, მაგრამ ახლა სამშობლოში იმყოფება, ჩვენი გიდის როლს ასრულებს და ქართულ სუფრას გვაცნობს როგორც „გემრიელი საჭმელების უსასრულო რიგს“. იგი კულინარული წიგნის ავტორია და გვიხსნის, თუ რომელი საჭმელი როგორ მივირთვათ.

ზოგიერთმა უკვე საკმაო რაოდენობის სალათა მიირთვა, რომ მაგიდაზე ახალი კერძები მოაქვთ - მოხრაკულ-მოთუშული სოკო, ხაჭაპური, ხორცით მომზადებული კერძები... საჭმლით სავსე თეფშები სულ უფრო მრავლდება და მაგიდაზე თავისუფალი სივრცე მცირდება, თუმცა ახალ-ახალი ნუგბარისათვის ადგილი მოიძებნება.

„სტუმართმოყვარეობა - ქართული კულტურის განუყოფელ ნაწილს წარმოადგენს, რაც კარგად არის გამოხატული ქართულ სუფრაში, როცა მაგიდას ეროვნულ სამზარეულოს კერზები ამშვენებს“, - განმარტავს მაკა თარაშვილი. რა თქმა უნდა, იგი ახალბედა სუფრის წევრებისაგან განსხვავებით, შეცდომებს არ უშვებს და ყველაფერს ერთად არ მიირთმევს. მან კარგად იცის, რა როდის უნდა მიირთვას და უცხოელ სტუმრებს ჭამის საიდუმლოებას ასწავლის: როდის დგება მწვადის, „ჩაქაფულის და საჭმელების მიღების დრო...

ქართული ტრადიციის თანახმად, სუფრაზე იმდენი საჭმელი უნდა იყოს, რომ სტუმრების წასვლის შემდეგაც საკმაო რაოდენობით უნდა დარჩეს: „სუფრა, რომელზეც არაფერი აღარ რჩება, საქართველოში არ არსებობს“, - ამბობს მაკა თარაშვილი, - მასპინძლები იფიქრებენ, რომ სტუმრები მშივრები დარჩნენ. ამიტომ ყველაფერი უამრავია“.

რესტორანი „ქეთო და კოტე“ ძველი თბილისის უბანში, შემაღლებულ ადგილზე მდებარეობს. დარბაზში მყუდრო გარემოა შექმნილი. მაგიდები ყოველთვის მდიდრულადაა გაშლილი - ტრადიციული კერძები თანამედროვე სტილითაა გაფორმებული. თავდაპირველად თვენ მოგართმევენ ცივ და ვეგეტარიანულ კერძებს, ბოსტნეულს, შემდეგ გამომცხავარს, ცომეულს, ბოლოს კი ხორცით მომზადებულ საჭმელებს.

ქართული სუფრის ტრადიციაა თამადა, ანუ დროსტარების ხელმძღვანელი. იგი სუფრის თავში ზის და სადღეგრძელოებს ამბობს. რესტორან „შატო მუხრანში“, სადაც ჩვენ ვიყავით (თბილისიდან ერთი საათის სავალზე), მეღვინე პატრიკ ჰონეფმა ჩვენი სტუმრობის სადიდებელი სადღეგრძელო წარმოსთქვა. გერმანელი მეღვინე უკვე მრავალი წელია საქართველოში ცხოვრობს, ოჯახიც აქ ჰყავს. პატრიკი მადლობას გვიხდის სტუმრობისათვის, რომ გერმანელი ტურისტები საქართველოთი დაინტერესდნენ და კავკასიურ ქვეყანას ეწვივნენ.

მასპინძელი გვიხსნის, რომ სუფრის თამადა ყურადღებით ისმენს სტუმრების საუბარს  სადღეგრძელოებისათვის იმპულსის მისაცემად. იგი დისკუსიას ზომიერ მიმართულებას აძლევს და განწყობას ამაღლებს. ამიტომაც თამადა ისეთი პიროვნებაა, რომელიც ცნობილია თავისი კეთილი ხასიათით, გონებამახვილობით და ინტელექტით.

თუ როგორ მზადდება კლასიკური ქართული კერძები, ამას თქვენ თბილისიდან საკმაოდ მოშორებით, კახეთში გაიგებთ, სადაც ღვინის კომპანია „შუმის“ რესტორანი მდებარეობს. აქ სტუმარი საკუთარი თვალით ხედავს, თუ როგორ ცხვება ქართული თონის პური, როგორ კეთდება ხინკალი, რომელიც ქართული სამზარეულოს ერთ-ერთ დიდებულ და გემრიელ კერძს წარმოადგენს.

более
голосование
ვინ გაიმარჯვებს რუსეთ - უკრაინის ომში?
голосование
Кстати