ვერძი (21 მარტი - 20 აპრილი)
ამ დღეს გარშემო მყოფთა რჩევებს ყურადღებით უნდა მოუსმინოთ, თუნდაც ფიქრობდეთ, რომ სხვისი რჩევები არაფერში გჭირდებათ. ვარსკვლავები ვარაუდობენ, რომ ეს რჩევები დიდი შეცდომისგან დაგიცავთ ან ღირებულ იდეას მოგაწოდებთ.
კურო (21 აპრილი - 21 მაისი)
ვარსკვლავები გირჩევენ, რომ საკუთარ იდეებზე ხმამაღლა არ ისაუბროთ. ნაკლებად სავარაუდოა, რომ ეს იდეები ვინმეს მოეწონოს, ხოლო თქვენ შეიძლება დაგაზარალოთ. ყველაზე საინტერესო ისაა, რომ ზიანი შეიძლება მოულოდნელი იყოს. მაგალითად, ვიღაც თქვენს იდეას დაამახინჯებს და პასუხს თქვენ მოგთხოვენ. გაუგებრობის თავიდან ასაცილებლად, საკუთარი გამჭრიახობის დემონსტრირებას უნდა მოერიდოთ.
ტყუპები (22 მაისი - 21 ივნისი)
ეცადეთ, ველოსიპედის გამოგონებას თავი დაანებოთ - ის დიდი ხნის წინ გამოიგონეს. სანამ პრობლემის გადაჭრას შეუდგებით, უნდა ნახოთ, როგორ გადაჭრეს ეს პრობლემა თქვენამდე სხვებმა. სხვა ადამიანების გამოცდილება საშუალებას მოგცემთ, დრო და ძალისხმევა დაზოგოთ.
კირჩხიბი (22 ივნისი - 22 ივლისი)
გირჩევთ, საკუთარი ავტორიტეტის განმტკიცებაზე იზრუნოთ. თქვენი მომხიბვლელობა ადამიანების გულებისკენ გზას გაგიხსნით, მაგრამ ეს სიმპათია საქმით უნდა გაამყაროთ - ეცადეთ, ინიციატივა საკუთარ ხელში აიღოთ, მაგრამ გახსოვდეთ, რომ ხალხი თქვენი ინოვაციური იდეების მისაღებად მზად არ არის - ამჟამად ჯანსაღი კონსერვატიზმია მოდური.
ლომი (23 ივლისი - 23 აგვისტო)
ამ დღეს ყველაზე მარტივი საქმეების განხორციელებაც კი სირთულეებს უკავშირდება. საქმე ისაა, რომ ცარიელ ადგილზეც კი დაბრკოლებები ჩნდება და ვითარების გამოსწორებისთვის თქვენი მცდელობები უშედეგოდ სრულდება. ვარსკვლავები გირჩევენ, რომ მოდუნდეთ და დინებას მიჰყვეთ. შედეგი მაინც იგივე იქნება, მაგრამ ძალას და ნერვებს მაინც დაზოგავთ.
ქალწული (24 აგვისტო - 23 სექტემბერი)
ცდილობთ ძველ, უინტერესო საქმეებში ცვლილებების და სიახლეების მუხტი შეიტანოთ და გარშემო მყოფებს ზოგი ინოვაციური გეგმა გაუზიაროთ. ვარსკვლავები გაფრთხილებენ, რომ ეს თანდათან და ფრთხილად გააკეთოთ, რადგან შეიძლება, ვიღაცამ არასწორად გაგიგოთ.
სასწორი (24 სექტემბერი - 23 ოქტომბერი)
ეცადეთ, საკუთარი ან სხვა ადამიანის საიდუმლო არ გაამხილოთ და ზოგადად, ამ დღეს ურთიერთობებში ნაკლებად გულწრფელი იყოთ. ეს ეხებათ როგორც ახლობლებს, ისე უცნობ ადამიანებს. ფინანსურ საკითხებში მეტი სიფრთხილე უნდა გამოიჩინოთ - მოერიდეთ ძვირად ღირებული ნივთების შეძენას და სარისკო ინვესტიციებს. ნუ მოახდენთ თანამოსაუბრეზე ზეწოლას - ეცადეთ, კომპრომისი მოძებნოთ.
მორიელი (24 ოქტომბერი - 22 ნოემბერი)
ამ დღეს შესაძლოა გარისკვა სცადოთ, მაგრამ ვარსკვლავები გირჩევენ, თავი შეიკავოთ - გამორიცხული არ არის, რომ ინფორმაციას სრულად არ ფლობთ და მხედველობიდან მნიშვნელოვანი ფაქტორი გაგეპაროთან. უბრალოდ, ვიღაც გატყუებთ. ასე რომ, ამ დღეს თქვენი დევიზი სიფრთხილე უნდა იყოს და არა რისკი. ნაჩქარევი გადაწყვეტილებით შეიძლება ძალიან ბევრი დაკარგოთ.
მშვილდოსანი (23 ნოემბერი - 21 დეკემბერი)
სწორედ ის დღეა, როდესაც მთელი ყურადღება პირად საქმეებსა და გეგმებზე უნდა გაამახვილოთ, რადგან გუნდში თქვენმა ნებისმიერმა ინიციატივამ შეიძლება მოულოდნელი შედეგები გამოიწვიოს. გირჩევთ, განმარტოვდეთ, რათა გარშემო მყოფების ყურადღება არ მიიქციოთ. თუ გარემოებები გუნდში ყოფნას გაიძულებენ, ეცადეთ, ქამელეონს დაემსგავსოთ, გარემოს შეერწყათ და უხილავი გახდეთ.
თხის რქა (22 დეკემბერი - 20 იანვარი)
ვარსკვლავები გირჩევენ, რომ დღეს აქტიურობისგან თავი შეიკავოთ. სიტუაცია მოითხოვს, რომ ყველას გაუღიმოთ და ყველაფერში დაეთანხმოთ. ამ დღეს თქვენი თანხმობა გარშემო მყოფებზე ჯადოსნურ გავლენას მოახდენს. მიუხედავად იმისა, რომ ზოგჯერ თქვენი ღიმილი ნაძალადევია, სარგებელი, რომელსაც მიიღებთ, რეალური იქნება!
მერწყული (21 იანვარი - 18 თებერვალი)
ამ დღეს ყველაზე კარგად წესრიგის აღდგენასა და შენარჩუნებასთან დაკავშირებულ საქმეებს უმკლავდებით. დილიდან გამუდმებით რაღაცის მოწესრიგების ან დალაგებას ცდილობთ. გირჩევთ, ამ იმპულსს არ შეეწინააღმდეგოთ და მალე სახლს და სამუშაო სივრცეს ვერ იცნობთ. დროა ოჯახის წევრისთვის მიცემული პირობის შესრულებაზე იფიქროთ.
თევზები (19 თებერვალი - 20 მარტი)
ამ დღეს გარშემომყოფებისგან მხოლოდ კეთილგანწყობას გრძნობთ. ისინი მზად არიან, თქვენი ყველაზე გაბედული წინადადებები განიხილონ. გირჩევთ, ამ შესაძლებლობით ისარგებლოთ და საკუთარი პოზიცია ნებისმიერ ფასად დაიცვათ, თუ საჭიროა, ცოტა ივაჭროთ კიდეც - რატომაც არა!
„სუფრა - ასე ჰქვია ქართულ მოლხენა-დროსტარებას, რომელიც სტუმართმოყვარეობისა და მხიარულების განსახიერებას წარმოადგენს. რომელი კერძებს მიირთმევენ ქართველები სტუმრებთან ერთად? ჩვენი კორესპონდენტი შეეცადა ქართული სუფრის დიდებულება ეჩვენებინა და დარწმუნდებით, რომ ეს მართლაც კარგად გამოუვიდა“, - ასე იწყება გერმანულ გაზეთ „ფრანკფურტერ ალგემაინე ცაითუნგში“ (Frankfurter Allgemeine Zeitung) გამოქვეყნებული სტატია სათაურით „ქართული სამზარეულოს მრავალფეროვნება“ (ავტორი - მაიკე ფონ გალენი).
გთავაზობთ პუბლიკაციას შემოკლებით:
„როცა მივედით, მაგიდა უკვე გაშლილი დაგვხვდა: თეფშებზე დაწყობილი ყველით და ლორით, ნიგვზის ფარშიანი ბადრიჯნით, მხალეულობით, მწვანილით, კიტრით და პომიდორით... მათ შორის ჩადგმულია გრაფინები მოცხარის წვენით და ტარხუნის ლიმონათის ბოთლებით. ოფიციანტი წითელ ღვინოს ბოკალებში ასხამს. გარეთ თბილისური საღამოა, რესტორან „რიგის“ დარბაზში გაშლილ გრძელ მაგიდაზე კი ქართული სუფრა - ქართული ქეიფი იწყება.
ისინი, რომლებიც ქართულ სამზარეულოს არ იცნობენ, მადააღძრულები სწრაფად მიირთმევენ სიმინდის ფქვილისაგან გამომცხვარ თბილ მჭადებს, სალათებს და ყველს. მაგრამ ვინც იცის, ის ნელ-ნელა ჭამს და მთავარს ელოდება...
ქართველი ქალბატონი თიკო ტუსკაძე, რომელიც ლონდონში ცხოვრობს, მაგრამ ახლა სამშობლოში იმყოფება, ჩვენი გიდის როლს ასრულებს და ქართულ სუფრას გვაცნობს როგორც „გემრიელი საჭმელების უსასრულო რიგს“. იგი კულინარული წიგნის ავტორია და გვიხსნის, თუ რომელი საჭმელი როგორ მივირთვათ.
ზოგიერთმა უკვე საკმაო რაოდენობის სალათა მიირთვა, რომ მაგიდაზე ახალი კერძები მოაქვთ - მოხრაკულ-მოთუშული სოკო, ხაჭაპური, ხორცით მომზადებული კერძები... საჭმლით სავსე თეფშები სულ უფრო მრავლდება და მაგიდაზე თავისუფალი სივრცე მცირდება, თუმცა ახალ-ახალი ნუგბარისათვის ადგილი მოიძებნება.
„სტუმართმოყვარეობა - ქართული კულტურის განუყოფელ ნაწილს წარმოადგენს, რაც კარგად არის გამოხატული ქართულ სუფრაში, როცა მაგიდას ეროვნულ სამზარეულოს კერზები ამშვენებს“, - განმარტავს მაკა თარაშვილი. რა თქმა უნდა, იგი ახალბედა სუფრის წევრებისაგან განსხვავებით, შეცდომებს არ უშვებს და ყველაფერს ერთად არ მიირთმევს. მან კარგად იცის, რა როდის უნდა მიირთვას და უცხოელ სტუმრებს ჭამის საიდუმლოებას ასწავლის: როდის დგება მწვადის, „ჩაქაფულის და საჭმელების მიღების დრო...
ქართული ტრადიციის თანახმად, სუფრაზე იმდენი საჭმელი უნდა იყოს, რომ სტუმრების წასვლის შემდეგაც საკმაო რაოდენობით უნდა დარჩეს: „სუფრა, რომელზეც არაფერი აღარ რჩება, საქართველოში არ არსებობს“, - ამბობს მაკა თარაშვილი, - მასპინძლები იფიქრებენ, რომ სტუმრები მშივრები დარჩნენ. ამიტომ ყველაფერი უამრავია“.
რესტორანი „ქეთო და კოტე“ ძველი თბილისის უბანში, შემაღლებულ ადგილზე მდებარეობს. დარბაზში მყუდრო გარემოა შექმნილი. მაგიდები ყოველთვის მდიდრულადაა გაშლილი - ტრადიციული კერძები თანამედროვე სტილითაა გაფორმებული. თავდაპირველად თვენ მოგართმევენ ცივ და ვეგეტარიანულ კერძებს, ბოსტნეულს, შემდეგ გამომცხავარს, ცომეულს, ბოლოს კი ხორცით მომზადებულ საჭმელებს.
ქართული სუფრის ტრადიციაა თამადა, ანუ დროსტარების ხელმძღვანელი. იგი სუფრის თავში ზის და სადღეგრძელოებს ამბობს. რესტორან „შატო მუხრანში“, სადაც ჩვენ ვიყავით (თბილისიდან ერთი საათის სავალზე), მეღვინე პატრიკ ჰონეფმა ჩვენი სტუმრობის სადიდებელი სადღეგრძელო წარმოსთქვა. გერმანელი მეღვინე უკვე მრავალი წელია საქართველოში ცხოვრობს, ოჯახიც აქ ჰყავს. პატრიკი მადლობას გვიხდის სტუმრობისათვის, რომ გერმანელი ტურისტები საქართველოთი დაინტერესდნენ და კავკასიურ ქვეყანას ეწვივნენ.
მასპინძელი გვიხსნის, რომ სუფრის თამადა ყურადღებით ისმენს სტუმრების საუბარს სადღეგრძელოებისათვის იმპულსის მისაცემად. იგი დისკუსიას ზომიერ მიმართულებას აძლევს და განწყობას ამაღლებს. ამიტომაც თამადა ისეთი პიროვნებაა, რომელიც ცნობილია თავისი კეთილი ხასიათით, გონებამახვილობით და ინტელექტით.
თუ როგორ მზადდება კლასიკური ქართული კერძები, ამას თქვენ თბილისიდან საკმაოდ მოშორებით, კახეთში გაიგებთ, სადაც ღვინის კომპანია „შუმის“ რესტორანი მდებარეობს. აქ სტუმარი საკუთარი თვალით ხედავს, თუ როგორ ცხვება ქართული თონის პური, როგორ კეთდება ხინკალი, რომელიც ქართული სამზარეულოს ერთ-ერთ დიდებულ და გემრიელ კერძს წარმოადგენს.