რას გვირჩევენ ვარსკვლავები 11 ივლისისთვის:
ვერძი (21 მარტი - 20 აპრილი)
მშვიდი და გაწონასწორებული ადამიანი ხართ, ამიტომ ხშირად უფრო ენერგიული და ხალისიანი ადამიანები გიზიდავთ. ეცადეთ წარსული გამოცდილებიდან ისწავლოთ, შეცდომები გამოასწოროთ და აღარასოდეს გაიმეოროთ. ნუ ენდობით ადამიანებს, რომლებმაც ერთხელ უკვე გიღალატეს, რადგან მათ ამის გაკეთება კიდევ ერთხელ შეუძლიათ. გაუფრთხილდით საკუთარ თავს და აკონტროლეთ თქვენი ფსიქოემოციური მდგომარეობა.
კურო (21 აპრილი - 21 მაისი)
ნუ იჩქარებთ გადაწყვეტილების მიღებას, რადგან შეიძლება ინტუიციამ გიღალატოთ. მოერიდეთ დასკვნების გამოტანას, სანამ მიღებულ ინფორმაციას არ შეისწავლით. ხალხმრავლობას ერიდეთ. უმჯობესია, ეს დღე საკუთარ თავთან განმარტოებით გაატაროთ. ნუ ეცდებით იმის შენარჩუნებას, რამაც თქვენს თვალში ფასი დაკარგა. დაიცავით წესები, ფრთხილად, რისკის გარეშე იმოქმედეთ და წარმატებას მიაღწევთ.
ტყუპები (22 მაისი - 21 ივნისი)
მოსალოდნელია ქრონიკული დაავადებების გამწვავება. ეცადეთ არ გადაიღალოთ და ძილი არ დაიკლოთ. ნუ იქნებით ზედმეტად თავდაჯერებული და ნუ გასცემთ დაპირებებს, რომლებიც შესაძლოა, ვერ შეასრულოთ. ამ დღეს თქვენი წარმატების გასაღები სიფრთხილეა. უზარმაზარი მოთმინების გამოჩენა მოგიწევთ იმისთვის, რომ პროვოკაციებს არ აჰყვეთ.
კირჩხიბი (22 ივნისი - 22 ივლისი)
გირჩევთ ეს დღე ოჯახთან ერთად გაატაროთ, დაგროვილი პრობლემები განიხილოთ და ოჯახის ბიუჯეტი დაგეგმოთ. არ ინერვიულოთ მეგობრებთან, ოჯახთან ან ბავშვებთან შესაძლო კონფლიქტის გამო, თქვენი შეხვედრები მაინც გულწრფელ ატმოსფეროში წარიმართება. ხელსაყრელი დღეა დიდი ხნის წინ გაწყვეტილი ურთიერთობების აღდგენისთვის. ეცადეთ პრობლემას მხოლოდ თქვენი გადმოსახედიდან არ უყუროთ და პასუხისმგებლობა აიღოთ.
ლომი (23 ივლისი - 23 აგვისტო)
გირჩევთ ზედმეტ პრაქტიკულობას და რაციონალიზმს მოერიდოთ - შეიძლება ეს გარშემომყოფებმა არასწორად გაიგონ. ეცადეთ მოდუნდეთ და გამოსავალს უფრო ადვილად იპოვით. არის დღეები, როცა სურვილების დათრგუნვა გვიწევს და დღეს სწორედ ასეთი დღეა. შეეცადეთ ემოციები აკონტროლოთ და კონფლიქტი თავიდან აიცილოთ. ფხიზლად იყავით, თქვენი მტრები განსაკუთრებით გააქტიურდნენ და თქვენს დაზიანებას ცდილობენ.
ქალწული (24 აგვისტო - 23 სექტემბერი)
მშვენიერი დღეა ხანმოკლე რომანების, პაემნებისა და ფლირტისთვის. პიროვნული მომხიბვლელობის წყალობით ამ დღეს ნებისმიერს მოხიბლავთ. მოერიდეთ ხალხმრავალ ადგილებს - შესაძლოა, უსიამოვნო სიტუაციაში აღმოჩნდეთ ან არასასურველ ადამიანებს შეხვდეთ. იმისთვის, რომ ამ დღემ მეტი დადებითი ემოცია მოგიტანოთ, უნდა შეეგუოთ, რომ ყველაფერი თქვენს სურვილებზე არ არის დამოკიდებული.
სასწორი (24 სექტემბერი - 23 ოქტომბერი)
ამ დღეს საკუთარი შრომის ნაყოფს მოიწევთ. თქვენს ცხოვრებაში ცვლილებების ეტაპი დაიწყება, რომელიც თქვენს მომავალზე გავლენას მოახდენს. ყურადღება მიაქციეთ, რა ხდება თქვენ ირგვლივ და ეცადეთ, მოვლენების განვითარება ივარაუდოთ. ახალი საქმის დაწყება რამდენიმე დღით უნდა გადადოთ, რადგან ამ დღეს წარმატებას ვერ მიაღწევთ. ეცადეთ პარტნიორს უფრო ხშირად და ყურადღებით მოუსმინოთ
მორიელი (24 ოქტომბერი - 22 ნოემბერი)
ამ დღეს შეიძლება ახალი შეთავაზება მიიღოთ, რომელმაც შეიძლება თქვენი შესაძლებლობები და ნიჭი გამოავლინოს. იმედს ნუ დაკარგავთ, თუნდაც პრობლემებს თავს ვერ აღწევდეთ. არახელსაყრელი დღეა ახალი ნაცნობობის ან გატაცებისთვის. წარმატების მისაღწევად თქვენი ყოველი ნაბიჯი ლოგიკურად უნდა გათვალოთ. წინააღმდეგ შემთხვევაში, სამწუხარო გაუგებრობებს თავიდან ვერ აიცილებთ.
მშვილდოსანი (23 ნოემბერი - 21 დეკემბერი)
ნუ გამოიჩენთ ინიციატივას სამსახურში და ნუ აიღებთ საკუთარ თავზე იმაზე მეტს, ვიდრე დაძლევა შეგიძლიათ. მიზნისკენ მიმავალ გზაზე შეიძლება არაერთი სირთულე და დაბრკოლება შეგხვდეთ. სამსახურში მოსალოდნელია კამათი და დაპირისპირება, მაგრამ ეცადეთ კომპრომისული გადაწყვეტილება იპოვოთ. საკუთარი ან სხვა ადამიანის საიდუმლო არ უნდა გაამხილოთ და, ზოგადად, ამ დღეს ურთიერთობებში ნაკლებად გულწრფელი უნდა იყოთ.
თხის რქა (22 დეკემბერი - 20 იანვარი)
ამ დღეს ხმაურიან წვეულებებს უნდა ერიდოთ და უპირატესობა წყნარ და მყუდრო ადგილებს მიანიჭოთ. საყვარელ ადამიანთან რომანტიკული პაემანი თქვენს ურთიერთობას ახალ ეტაპზე გადაიყვანს. ფინანსურ საკითხებში მეტი სიფრთხილე უნდა გამოიჩინოთ - მოერიდეთ ძვირად ღირებული ნივთების შეძენას და სარისკო ინვესტიციებს.
მერწყული (21 იანვარი - 18 თებერვალი)
ვინც კარგად არ გიცნობთ, ამ დღეს ზედაპირული და არასერიოზული მოეჩვენებით. გირჩევთ საკუთარ პრინციპებს გაუფრთხილდეთ და კარგად გაიაზროთ რა არის თქვენთვის ნამდვილად მნიშვნელოვანი. ახალი ნაცნობი უახლოეს მომავალში ძალიან დაგეხმარებათ.
თევზები (19 თებერვალი - 20 მარტი)
„სუფრა - ასე ჰქვია ქართულ მოლხენა-დროსტარებას, რომელიც სტუმართმოყვარეობისა და მხიარულების განსახიერებას წარმოადგენს. რომელი კერძებს მიირთმევენ ქართველები სტუმრებთან ერთად? ჩვენი კორესპონდენტი შეეცადა ქართული სუფრის დიდებულება ეჩვენებინა და დარწმუნდებით, რომ ეს მართლაც კარგად გამოუვიდა“, - ასე იწყება გერმანულ გაზეთ „ფრანკფურტერ ალგემაინე ცაითუნგში“ (Frankfurter Allgemeine Zeitung) გამოქვეყნებული სტატია სათაურით „ქართული სამზარეულოს მრავალფეროვნება“ (ავტორი - მაიკე ფონ გალენი).
გთავაზობთ პუბლიკაციას შემოკლებით:
„როცა მივედით, მაგიდა უკვე გაშლილი დაგვხვდა: თეფშებზე დაწყობილი ყველით და ლორით, ნიგვზის ფარშიანი ბადრიჯნით, მხალეულობით, მწვანილით, კიტრით და პომიდორით... მათ შორის ჩადგმულია გრაფინები მოცხარის წვენით და ტარხუნის ლიმონათის ბოთლებით. ოფიციანტი წითელ ღვინოს ბოკალებში ასხამს. გარეთ თბილისური საღამოა, რესტორან „რიგის“ დარბაზში გაშლილ გრძელ მაგიდაზე კი ქართული სუფრა - ქართული ქეიფი იწყება.
ისინი, რომლებიც ქართულ სამზარეულოს არ იცნობენ, მადააღძრულები სწრაფად მიირთმევენ სიმინდის ფქვილისაგან გამომცხვარ თბილ მჭადებს, სალათებს და ყველს. მაგრამ ვინც იცის, ის ნელ-ნელა ჭამს და მთავარს ელოდება...
ქართველი ქალბატონი თიკო ტუსკაძე, რომელიც ლონდონში ცხოვრობს, მაგრამ ახლა სამშობლოში იმყოფება, ჩვენი გიდის როლს ასრულებს და ქართულ სუფრას გვაცნობს როგორც „გემრიელი საჭმელების უსასრულო რიგს“. იგი კულინარული წიგნის ავტორია და გვიხსნის, თუ რომელი საჭმელი როგორ მივირთვათ.
ზოგიერთმა უკვე საკმაო რაოდენობის სალათა მიირთვა, რომ მაგიდაზე ახალი კერძები მოაქვთ - მოხრაკულ-მოთუშული სოკო, ხაჭაპური, ხორცით მომზადებული კერძები... საჭმლით სავსე თეფშები სულ უფრო მრავლდება და მაგიდაზე თავისუფალი სივრცე მცირდება, თუმცა ახალ-ახალი ნუგბარისათვის ადგილი მოიძებნება.
„სტუმართმოყვარეობა - ქართული კულტურის განუყოფელ ნაწილს წარმოადგენს, რაც კარგად არის გამოხატული ქართულ სუფრაში, როცა მაგიდას ეროვნულ სამზარეულოს კერზები ამშვენებს“, - განმარტავს მაკა თარაშვილი. რა თქმა უნდა, იგი ახალბედა სუფრის წევრებისაგან განსხვავებით, შეცდომებს არ უშვებს და ყველაფერს ერთად არ მიირთმევს. მან კარგად იცის, რა როდის უნდა მიირთვას და უცხოელ სტუმრებს ჭამის საიდუმლოებას ასწავლის: როდის დგება მწვადის, „ჩაქაფულის და საჭმელების მიღების დრო...
ქართული ტრადიციის თანახმად, სუფრაზე იმდენი საჭმელი უნდა იყოს, რომ სტუმრების წასვლის შემდეგაც საკმაო რაოდენობით უნდა დარჩეს: „სუფრა, რომელზეც არაფერი აღარ რჩება, საქართველოში არ არსებობს“, - ამბობს მაკა თარაშვილი, - მასპინძლები იფიქრებენ, რომ სტუმრები მშივრები დარჩნენ. ამიტომ ყველაფერი უამრავია“.
რესტორანი „ქეთო და კოტე“ ძველი თბილისის უბანში, შემაღლებულ ადგილზე მდებარეობს. დარბაზში მყუდრო გარემოა შექმნილი. მაგიდები ყოველთვის მდიდრულადაა გაშლილი - ტრადიციული კერძები თანამედროვე სტილითაა გაფორმებული. თავდაპირველად თვენ მოგართმევენ ცივ და ვეგეტარიანულ კერძებს, ბოსტნეულს, შემდეგ გამომცხავარს, ცომეულს, ბოლოს კი ხორცით მომზადებულ საჭმელებს.
ქართული სუფრის ტრადიციაა თამადა, ანუ დროსტარების ხელმძღვანელი. იგი სუფრის თავში ზის და სადღეგრძელოებს ამბობს. რესტორან „შატო მუხრანში“, სადაც ჩვენ ვიყავით (თბილისიდან ერთი საათის სავალზე), მეღვინე პატრიკ ჰონეფმა ჩვენი სტუმრობის სადიდებელი სადღეგრძელო წარმოსთქვა. გერმანელი მეღვინე უკვე მრავალი წელია საქართველოში ცხოვრობს, ოჯახიც აქ ჰყავს. პატრიკი მადლობას გვიხდის სტუმრობისათვის, რომ გერმანელი ტურისტები საქართველოთი დაინტერესდნენ და კავკასიურ ქვეყანას ეწვივნენ.
მასპინძელი გვიხსნის, რომ სუფრის თამადა ყურადღებით ისმენს სტუმრების საუბარს სადღეგრძელოებისათვის იმპულსის მისაცემად. იგი დისკუსიას ზომიერ მიმართულებას აძლევს და განწყობას ამაღლებს. ამიტომაც თამადა ისეთი პიროვნებაა, რომელიც ცნობილია თავისი კეთილი ხასიათით, გონებამახვილობით და ინტელექტით.
თუ როგორ მზადდება კლასიკური ქართული კერძები, ამას თქვენ თბილისიდან საკმაოდ მოშორებით, კახეთში გაიგებთ, სადაც ღვინის კომპანია „შუმის“ რესტორანი მდებარეობს. აქ სტუმარი საკუთარი თვალით ხედავს, თუ როგორ ცხვება ქართული თონის პური, როგორ კეთდება ხინკალი, რომელიც ქართული სამზარეულოს ერთ-ერთ დიდებულ და გემრიელ კერძს წარმოადგენს.