სერ უინსტონ ჩერჩილის ფუნჯით შექმნილი ტილო კინოვარსკვლავმა 7 მილიონ დოლარად გაყიდა კრისტის აუქციონზე ლონდონში.ახალმა მესაკუთრემ ანონიმად დარჩენა ისურვა.
ზეთში შესრულებული ნახატი სახელწოდებით „კოტუბას მეჩეთის მინარეთი“ შეიქმნა მაროკოს ქალაქ მარაკეშში, სადაც ისვენებდა ჩერჩილი მას შემდეგ, რაც მონაწილეობა მიიღო კასაბლანკაში გამართულ მოკავშირეთა კონფერენციაში 1943 წლის იანვარში.
კასაბლანკის კონფერენცია ისტორიაში იმით შევიდა, რომ სწორედ ამ შეკრებაზე დაისახეს მოკავშირეებმა მიზნად გერმანიის უსიტყვო კაპიტულაცია და მიიღეს მესამე რაიხზე მასირებული ავიაიერიშების დაწყების გადაწყვეტილება.
კრისტის სააუქციონო სახლის წარმომადგენელმა ნახატს უწოდა „ჩერჩილის ყველაზე მნიშვნელოვანი ნამუშევარი“ . ეს გახლავთ მეორე მსოფლიო ომის წლებში შექმნილი მისი ერთადერთი პეიზაჟი.
ავტორმა ნახატი ფრანკლინ რუზველტს აჩუქა. რამდენიმე პატრონის გამოცვლის შემდეგ ანჯელინამ იგი შეიძინა 2011 წელს ნიუ-ორლეანში გამართულ აუქციონზე. ახალი მესაკუთრის ვინაობა კი უცნობია.
აუქციონის მიმდინარეობისას ნახატის ფასმა ნახევარი მილიონიდან 7 მილიონ ფუნტამდე აიწია და ამით მოხსნა ჩერჩილის ნახატების ფასის რეკორდი, რომელიც აქამდე 1, 8 მილიონ ფუნტს შეადგენდა.
ხატვა სერ უინსტონ ჩერჩილის ერთ-ერთი გატაცება იყო, რითაც იგი მას შემდეგ დაინტერესდა, რაც ორმოც წელს გადააბიჯა.
„სწორედ ამაშია ჩერჩილის დიპლომატიის არსი-განმარტავს ნიკ ორჩარდი, კრისტის სააუქციონო სახლის წარმომადგენელი- მისი „რბილი ძალა“, ლიდერებს შორის პერსონალური ურთიერთობის ხელოვნება“.
ანჯელინა ჯოლთან ერთად ფერწერული ტილოების კოლექციონერობით გატაცებული იყო მისი ყოფილი მეუღლე ბრედ პიტი. თანაცხოვრების მანძილზე წყვილმა თავი მოუყარა ხელოვნების ნიმუშების საკმაოდ ძვირადღირებულ კოლექციას.
წყარო BBC NEWS
„სუფრა - ასე ჰქვია ქართულ მოლხენა-დროსტარებას, რომელიც სტუმართმოყვარეობისა და მხიარულების განსახიერებას წარმოადგენს. რომელი კერძებს მიირთმევენ ქართველები სტუმრებთან ერთად? ჩვენი კორესპონდენტი შეეცადა ქართული სუფრის დიდებულება ეჩვენებინა და დარწმუნდებით, რომ ეს მართლაც კარგად გამოუვიდა“, - ასე იწყება გერმანულ გაზეთ „ფრანკფურტერ ალგემაინე ცაითუნგში“ (Frankfurter Allgemeine Zeitung) გამოქვეყნებული სტატია სათაურით „ქართული სამზარეულოს მრავალფეროვნება“ (ავტორი - მაიკე ფონ გალენი).
გთავაზობთ პუბლიკაციას შემოკლებით:
„როცა მივედით, მაგიდა უკვე გაშლილი დაგვხვდა: თეფშებზე დაწყობილი ყველით და ლორით, ნიგვზის ფარშიანი ბადრიჯნით, მხალეულობით, მწვანილით, კიტრით და პომიდორით... მათ შორის ჩადგმულია გრაფინები მოცხარის წვენით და ტარხუნის ლიმონათის ბოთლებით. ოფიციანტი წითელ ღვინოს ბოკალებში ასხამს. გარეთ თბილისური საღამოა, რესტორან „რიგის“ დარბაზში გაშლილ გრძელ მაგიდაზე კი ქართული სუფრა - ქართული ქეიფი იწყება.
ისინი, რომლებიც ქართულ სამზარეულოს არ იცნობენ, მადააღძრულები სწრაფად მიირთმევენ სიმინდის ფქვილისაგან გამომცხვარ თბილ მჭადებს, სალათებს და ყველს. მაგრამ ვინც იცის, ის ნელ-ნელა ჭამს და მთავარს ელოდება...
ქართველი ქალბატონი თიკო ტუსკაძე, რომელიც ლონდონში ცხოვრობს, მაგრამ ახლა სამშობლოში იმყოფება, ჩვენი გიდის როლს ასრულებს და ქართულ სუფრას გვაცნობს როგორც „გემრიელი საჭმელების უსასრულო რიგს“. იგი კულინარული წიგნის ავტორია და გვიხსნის, თუ რომელი საჭმელი როგორ მივირთვათ.
ზოგიერთმა უკვე საკმაო რაოდენობის სალათა მიირთვა, რომ მაგიდაზე ახალი კერძები მოაქვთ - მოხრაკულ-მოთუშული სოკო, ხაჭაპური, ხორცით მომზადებული კერძები... საჭმლით სავსე თეფშები სულ უფრო მრავლდება და მაგიდაზე თავისუფალი სივრცე მცირდება, თუმცა ახალ-ახალი ნუგბარისათვის ადგილი მოიძებნება.
„სტუმართმოყვარეობა - ქართული კულტურის განუყოფელ ნაწილს წარმოადგენს, რაც კარგად არის გამოხატული ქართულ სუფრაში, როცა მაგიდას ეროვნულ სამზარეულოს კერზები ამშვენებს“, - განმარტავს მაკა თარაშვილი. რა თქმა უნდა, იგი ახალბედა სუფრის წევრებისაგან განსხვავებით, შეცდომებს არ უშვებს და ყველაფერს ერთად არ მიირთმევს. მან კარგად იცის, რა როდის უნდა მიირთვას და უცხოელ სტუმრებს ჭამის საიდუმლოებას ასწავლის: როდის დგება მწვადის, „ჩაქაფულის და საჭმელების მიღების დრო...
ქართული ტრადიციის თანახმად, სუფრაზე იმდენი საჭმელი უნდა იყოს, რომ სტუმრების წასვლის შემდეგაც საკმაო რაოდენობით უნდა დარჩეს: „სუფრა, რომელზეც არაფერი აღარ რჩება, საქართველოში არ არსებობს“, - ამბობს მაკა თარაშვილი, - მასპინძლები იფიქრებენ, რომ სტუმრები მშივრები დარჩნენ. ამიტომ ყველაფერი უამრავია“.
რესტორანი „ქეთო და კოტე“ ძველი თბილისის უბანში, შემაღლებულ ადგილზე მდებარეობს. დარბაზში მყუდრო გარემოა შექმნილი. მაგიდები ყოველთვის მდიდრულადაა გაშლილი - ტრადიციული კერძები თანამედროვე სტილითაა გაფორმებული. თავდაპირველად თვენ მოგართმევენ ცივ და ვეგეტარიანულ კერძებს, ბოსტნეულს, შემდეგ გამომცხავარს, ცომეულს, ბოლოს კი ხორცით მომზადებულ საჭმელებს.
ქართული სუფრის ტრადიციაა თამადა, ანუ დროსტარების ხელმძღვანელი. იგი სუფრის თავში ზის და სადღეგრძელოებს ამბობს. რესტორან „შატო მუხრანში“, სადაც ჩვენ ვიყავით (თბილისიდან ერთი საათის სავალზე), მეღვინე პატრიკ ჰონეფმა ჩვენი სტუმრობის სადიდებელი სადღეგრძელო წარმოსთქვა. გერმანელი მეღვინე უკვე მრავალი წელია საქართველოში ცხოვრობს, ოჯახიც აქ ჰყავს. პატრიკი მადლობას გვიხდის სტუმრობისათვის, რომ გერმანელი ტურისტები საქართველოთი დაინტერესდნენ და კავკასიურ ქვეყანას ეწვივნენ.
მასპინძელი გვიხსნის, რომ სუფრის თამადა ყურადღებით ისმენს სტუმრების საუბარს სადღეგრძელოებისათვის იმპულსის მისაცემად. იგი დისკუსიას ზომიერ მიმართულებას აძლევს და განწყობას ამაღლებს. ამიტომაც თამადა ისეთი პიროვნებაა, რომელიც ცნობილია თავისი კეთილი ხასიათით, გონებამახვილობით და ინტელექტით.
თუ როგორ მზადდება კლასიკური ქართული კერძები, ამას თქვენ თბილისიდან საკმაოდ მოშორებით, კახეთში გაიგებთ, სადაც ღვინის კომპანია „შუმის“ რესტორანი მდებარეობს. აქ სტუმარი საკუთარი თვალით ხედავს, თუ როგორ ცხვება ქართული თონის პური, როგორ კეთდება ხინკალი, რომელიც ქართული სამზარეულოს ერთ-ერთ დიდებულ და გემრიელ კერძს წარმოადგენს.