USD 2.7558
EUR 3.1259
RUB 3.2753
Tbilisi
8 ოქტომბერი - ეს დღე ისტორიაში
 231

8 ოქტომბერი — გრიგორიანული კალენდრის 281-ე დღე (ნაკიან წლებში – 282-ე დღე). წლის ბოლომდე დარჩენილია 84 დღე.

დღის მოვლენები

  • 314 : რომის იმპერატორი ლიცინიუსი დამარცხდა კიბალის ბრძოლაში კონსტანტინე დიდთან და ევროპის ტერიტორიებს კარგავს.
  • 451 : ქალკედონში მეოთხე მსოფლიო საეკლესიო კრება შედგა, სადაც დამტკიცდა სარწმუნოების სიმბოლოები, უარყოფილ იქნა მონოფიზიტობა.
  • 1600 : სან-მარინომ წერილობითი კონსტიტუცია მიიღო.
  • 1871 : ჩიკაგოს დიდი ხანძარი რამდენიმე დღეში თითქმის მთელ ქალაქს ანადგურებს და 100 000-მდე ადამიანს უსახლკაროდ ტოვებს.
  • 1912 : ბალკანეთის პირველი ომი დაიწყო: მონტენეგრო თურქეთს ომს უცხადებს.
  • 1939 : გერმანიის მიერ ანექსირებულ იქნა დასავლეთი პოლონეთი.
  • 1941 : მეორე მსოფლიო ომი - საბჭოთა კავშირში შეჭრის შემდეგ გერმანია აზოვის ზღვამდე მიდის და მარიუპოლს იღებს.
  • 1962 : შპიგელი აქვეყნებს სკანდალურ სტატიას გერმანიის არმიის სავალალო მდგომარეობაზე აღმოსავლეთით კომუნისტური საფრთხის პერიოდში - ჟურნალს საქვეყნოდ მოღალატეობა დასწამეს.
  • 1967 : ჩე გევარა და მისი თანამებრძოლები შეიპყრეს ბოლივიაში.
  • 1991 : ხორვატია და სლოვენია იუგოსლავიისგან დამოუკიდებლობას აცხადებენ.
  • 2008 : ოსამუ შიმომურა, მარტინ შალფი და როჯერ ციენი ქიმიის დარგში ნობელის პრემიის ლაურეატები გახდნენ, მწვანე მანათობელი ცილების აღმოჩენისა და დამუშავებისთვის.
  • 2009 :
    • შვეიცარელი ფსიქიატრი კარლ იუნგის წითელი წიგნი გამოიცა და პირველად წარედგინა საზოგადოებას.
    • რუმინელ-გერმანელი მწერალი ჰერტა მიულერი ლიტერატურის დარგში ნობელის პრემიის ლაურეატი გახდა.
  • 2010 : მშვიდობის 2010 წლის ნობელის პრემიის ლაურეატი ჩინელი დისიდენტი ლიუ სიაობო გახდა.
  • 2013 : ფრანსუა ენგლერი და პიტერ ჰიგსი ფიზიკის დარგში ნობელის პრემიის ლაურეატები გახდნენ.
  • 2014 : ერიკ ბეციგი, უილიამ მიორნერი და შტეფან ჰელი ქიმიის დარგში ნობელის პრემიის ლაურეატები გახდნენ.
  • 2015 : სვეტლანა ალექსიევიჩი ლიტერატურის დარგში ნობელის პრემიის ლაურეატი გახდა.
  • 2018 : ამერიკელები უილიამ ნორდჰაუსი და პოლ რომერი ეკონომიკის დარგში ნობელის პრემიის ლაურეატები გახდნენ.
  • 2019 : დიდიე კელო, მიშელ მაიორი (შვეიცარია) და ჯიმ პიბლზი (კანადა) ფიზიკის დარგში ნობელის პრემიის ლაურეატები გახდნენ.
  • 2020 : ნობელის პრემიის ლაურეატი ლიტერატურაში ამერიკელი პოეტი ლუიზა გლიუკი გახდა.
  • 2021 :
    • ბათუმში საცხოვრებელი კორპუსის ჩამონგრევის შედეგად 9 ადამიანი დაიღუპა. 11 ოქტომბერი საქართველოში გლოვის დღედ გამოცხადდა.
    • ნობელის პრემიის ლაურეატები მშვიდობის განმტკიცებაში ფილიპინელი მარია რესა და რუსი დიმიტრი მურატოვი გახდნენ.

ამ დღეს დაბადებულნი

  • 1883 : ვარბურგი, ოტო ჰაინრიხ — გერმანელი ფიზიკოსი და ფიზიოლოგი
  • 1892 : ცვეტაევა, მარინა — რუსი პოეტი
  • 1895 : პერონი, ხუან — არგენტინის პრეზიდენტი 1946-1955, 1973-1974 (გ.1974)
  • 1895 : ზოგ I — ალბანეთის მეფე
  • 1907 : ოცხელი, პეტრე — ქართველი მხატვარი.
  • 1917 : პორტერი, როდნი რობერტ — ინგლისელი ბიოქიმიკოსი
  • 1920 : ჰერბერტი, ფრენკ — ამერიკელი მწერალი ფანტასტი
  • 1927 : მილსტაინი, სესარ — არგენტინელი მეცნიერი
  • 1930 : ტაკემიცუ ტორუ — იაპონელი კომპოზიტორი (გ.1996)
  • 1931 : სემიონოვი, იულიან — რუსი მწერალი
  • 1936 : კურავლიოვი, ლეონიდ — რუსი მსახიობი

ამ დღეს გარდაცვლილნი

  • 976 : ელენე — ხორვატიის დედოფალი
  • 1317 : ფუშიმი — იაპონიის იმპერატორი
  • 1735 : იომგჟენგი — ჩინეთის იმპერატორი
  • 1754 : ფილდინგი, ჰენრი — ინგლისელი მწერალი
  • 1820 : კრისტოფი, ჰენრი — ჰაიტის მეფე და პრეზიდენტი
  • 1869 : პირსი, ფრანკლინ — აშშ-ს პრეზიდენტი
  • 1965 : კოსტეინი, ტომას — კანადელი მწერალი
  • 1970 : ჩაიბანჩა, მიტრ — ტაილანდელი მსახიობი
  • 1992 : ბრანდტი, ვილი — გერმანიის კანცლერი 1969-1974 (დ. 1913)
  • 1998 : ელიავა, ლია — ქართველი მსახიობი
  • 2004 : დერიდა, ჟაკ — ფრანგი ფილოსოფოსი (დ. 1930)

დღესასწაულები

  • მართლმადიდებელი ეკლესია აღნიშნავს შემდეგი წმინდანების ხსენების დღეს:
    • წმინდა არსენი დიდი კათოლიკოსი
    • ევფროსინე ალექსანდრიელი
    • პაფნუტი მეგვიპტელი და მის თანა 546 მოწამენი
    • სერგი რადონეჟელი
culture
«Frankfurter Allgemeine Zeitung» (გერმანია): „ქართული სამზარეულოს მრავალფეროვნება: ტრადიციული სუფრის თავისებურებები“

„სუფრა - ასე ჰქვია ქართულ მოლხენა-დროსტარებას, რომელიც სტუმართმოყვარეობისა და მხიარულების განსახიერებას წარმოადგენს. რომელი კერძებს მიირთმევენ ქართველები სტუმრებთან ერთად? ჩვენი კორესპონდენტი შეეცადა ქართული სუფრის დიდებულება ეჩვენებინა და დარწმუნდებით, რომ ეს მართლაც კარგად გამოუვიდა“, - ასე იწყება გერმანულ გაზეთ „ფრანკფურტერ ალგემაინე ცაითუნგში“ (Frankfurter Allgemeine Zeitung) გამოქვეყნებული სტატია სათაურით „ქართული სამზარეულოს მრავალფეროვნება“ (ავტორი - მაიკე ფონ გალენი).

გთავაზობთ პუბლიკაციას შემოკლებით:

„როცა მივედით, მაგიდა უკვე გაშლილი დაგვხვდა: თეფშებზე დაწყობილი ყველით და ლორით, ნიგვზის ფარშიანი ბადრიჯნით, მხალეულობით, მწვანილით, კიტრით და პომიდორით... მათ შორის ჩადგმულია გრაფინები მოცხარის წვენით და ტარხუნის ლიმონათის ბოთლებით. ოფიციანტი წითელ ღვინოს ბოკალებში ასხამს. გარეთ თბილისური საღამოა, რესტორან „რიგის“ დარბაზში გაშლილ გრძელ მაგიდაზე კი ქართული სუფრა - ქართული ქეიფი იწყება.

ისინი, რომლებიც ქართულ სამზარეულოს არ იცნობენ, მადააღძრულები სწრაფად მიირთმევენ სიმინდის ფქვილისაგან გამომცხვარ თბილ მჭადებს, სალათებს და ყველს. მაგრამ ვინც იცის, ის ნელ-ნელა ჭამს და მთავარს ელოდება...

ქართველი ქალბატონი თიკო ტუსკაძე, რომელიც ლონდონში ცხოვრობს, მაგრამ ახლა სამშობლოში იმყოფება, ჩვენი გიდის როლს ასრულებს და ქართულ სუფრას გვაცნობს როგორც „გემრიელი საჭმელების უსასრულო რიგს“. იგი კულინარული წიგნის ავტორია და გვიხსნის, თუ რომელი საჭმელი როგორ მივირთვათ.

ზოგიერთმა უკვე საკმაო რაოდენობის სალათა მიირთვა, რომ მაგიდაზე ახალი კერძები მოაქვთ - მოხრაკულ-მოთუშული სოკო, ხაჭაპური, ხორცით მომზადებული კერძები... საჭმლით სავსე თეფშები სულ უფრო მრავლდება და მაგიდაზე თავისუფალი სივრცე მცირდება, თუმცა ახალ-ახალი ნუგბარისათვის ადგილი მოიძებნება.

„სტუმართმოყვარეობა - ქართული კულტურის განუყოფელ ნაწილს წარმოადგენს, რაც კარგად არის გამოხატული ქართულ სუფრაში, როცა მაგიდას ეროვნულ სამზარეულოს კერზები ამშვენებს“, - განმარტავს მაკა თარაშვილი. რა თქმა უნდა, იგი ახალბედა სუფრის წევრებისაგან განსხვავებით, შეცდომებს არ უშვებს და ყველაფერს ერთად არ მიირთმევს. მან კარგად იცის, რა როდის უნდა მიირთვას და უცხოელ სტუმრებს ჭამის საიდუმლოებას ასწავლის: როდის დგება მწვადის, „ჩაქაფულის და საჭმელების მიღების დრო...

ქართული ტრადიციის თანახმად, სუფრაზე იმდენი საჭმელი უნდა იყოს, რომ სტუმრების წასვლის შემდეგაც საკმაო რაოდენობით უნდა დარჩეს: „სუფრა, რომელზეც არაფერი აღარ რჩება, საქართველოში არ არსებობს“, - ამბობს მაკა თარაშვილი, - მასპინძლები იფიქრებენ, რომ სტუმრები მშივრები დარჩნენ. ამიტომ ყველაფერი უამრავია“.

რესტორანი „ქეთო და კოტე“ ძველი თბილისის უბანში, შემაღლებულ ადგილზე მდებარეობს. დარბაზში მყუდრო გარემოა შექმნილი. მაგიდები ყოველთვის მდიდრულადაა გაშლილი - ტრადიციული კერძები თანამედროვე სტილითაა გაფორმებული. თავდაპირველად თვენ მოგართმევენ ცივ და ვეგეტარიანულ კერძებს, ბოსტნეულს, შემდეგ გამომცხავარს, ცომეულს, ბოლოს კი ხორცით მომზადებულ საჭმელებს.

ქართული სუფრის ტრადიციაა თამადა, ანუ დროსტარების ხელმძღვანელი. იგი სუფრის თავში ზის და სადღეგრძელოებს ამბობს. რესტორან „შატო მუხრანში“, სადაც ჩვენ ვიყავით (თბილისიდან ერთი საათის სავალზე), მეღვინე პატრიკ ჰონეფმა ჩვენი სტუმრობის სადიდებელი სადღეგრძელო წარმოსთქვა. გერმანელი მეღვინე უკვე მრავალი წელია საქართველოში ცხოვრობს, ოჯახიც აქ ჰყავს. პატრიკი მადლობას გვიხდის სტუმრობისათვის, რომ გერმანელი ტურისტები საქართველოთი დაინტერესდნენ და კავკასიურ ქვეყანას ეწვივნენ.

მასპინძელი გვიხსნის, რომ სუფრის თამადა ყურადღებით ისმენს სტუმრების საუბარს  სადღეგრძელოებისათვის იმპულსის მისაცემად. იგი დისკუსიას ზომიერ მიმართულებას აძლევს და განწყობას ამაღლებს. ამიტომაც თამადა ისეთი პიროვნებაა, რომელიც ცნობილია თავისი კეთილი ხასიათით, გონებამახვილობით და ინტელექტით.

თუ როგორ მზადდება კლასიკური ქართული კერძები, ამას თქვენ თბილისიდან საკმაოდ მოშორებით, კახეთში გაიგებთ, სადაც ღვინის კომპანია „შუმის“ რესტორანი მდებარეობს. აქ სტუმარი საკუთარი თვალით ხედავს, თუ როგორ ცხვება ქართული თონის პური, როგორ კეთდება ხინკალი, რომელიც ქართული სამზარეულოს ერთ-ერთ დიდებულ და გემრიელ კერძს წარმოადგენს.

See all
Survey
ვინ გაიმარჯვებს რუსეთ - უკრაინის ომში?
Vote
By the way