USD 2.7544
EUR 3.1229
RUB 3.3528
Tbilisi
6 ივლისის ჰოროსკოპი ყველა ნიშნისათვის
 801

რას გვირჩევენ ვარსკვლავები 6 ივლისისთვის:

ვერძი (21 მარტი - 20 აპრილი)

რთული დღეა. გირჩევთ კონფლიქტებს ერიდოთ და არავის არაფერი დაჰპირდეთ - დიდი ალბათობით, პირობის შესრულება გაგიჭირდებათ. ეცადეთ დღის უმეტესი ნაწილი სახლში გაატაროთ და მხოლოდ ის აკეთოთ, რაც სიამოვნებას განიჭებთ. რთული საქმეები უმჯობესია სამომავლოდ გადადოთ, რადგან დღეს ასეთ საქმეებში წინსვლას ვერ მიაღწევთ. ნუ გადაიღლებით. ვარსკვლავები ხშირად დასვენებას და განწყობის ამაღლებას გირჩევენ.

კურო (21 აპრილი - 21 მაისი)

შესაძლოა, ამ დღეს პირად ცხოვრებაში მოულოდნელი და დაუფიქრებელი გადაწყვეტილება მიიღოთ. განმარტოებისთვის ხელსაყრელი დღეა, ამიტომ გირჩევთ შეხვედრები და ურთიერთობები შეამციროთ. ამ დღეს მთელი ყურადღება საქმეზე უნდა გადაიტანოთ და წვრილმანებზე დრო არ დაკარგოთ. პროფესიულ საქმიანობაში დაშვებულმა შეცდომებმა შეიძლება თავი შეგახსენოთ. ეცადეთ, ნეგატიურ გრძნობებს არ აჰყვეთ და მხოლოდ სასიამოვნო თემებზე იფიქროთ.

ტყუპები (22 მაისი - 21 ივნისი)

ტყუპებო, ყურადღება მოიკრიფეთ და იმოქმედეთ, რადგან იღბალი თქვენს მხარესაა. გირჩევთ ძალები ეკონომიკაში ან პოლიტიკაში მოსინჯოთ. ამ დღეს საკუთარ თავში ახალ, სრულიად უცნობ თვისებებს აღმოაჩენთ და მიხვდებით, რომ „მეორე სუნთქვა“ გეხსნებათ. დღის მეორე ნახევარში ფრთხილად უნდა იყოთ - არსებობს სამსახურში კონფლიქტებისა და საგზაო შემთხვევების შესაძლებლობა.

კირჩხიბი (22 ივნისი - 22 ივლისი)

სავარაუდოდ, საკუთარი მოუთმენლობის გამო დაწყებულ საქმეს ბოლომდე ვერ მიიყვანთ. კომპრომისის ძიების ნაცვლად, ცდილობთ გარშემო მყოფებს საკუთარი აზრი თავზე მოახვიოთ, რამაც შეიძლება კონფლიქტამდე მიგიყვანოთ. შესაძლოა, რაღაც ისე არ ხდება, როგორც თქვენ გსურთ, თუმცა ყველაფრის ერთდროულად კეთებით საქმეს ვერ უშველით. თუ ვინმესთან შერიგებას და მობოდიშებას აპირებთ, უკეთეს დროს ვერ იპოვით

ლომი (23 ივლისი - 23 აგვისტო)

ამ დღეს ახალი საქმის დაწყება არ შეიძლება, რადგან სასურველი შედეგის მიღწევა გაგიჭირდებათ. გამორიცხული არ არის, რომ ვიღაცის საიდუმლო გაიგოთ და აქედან სარგებელი მიიღოთ. თავი შეიკავეთ ახალი საქმის დაწყებისგან და უარყავით ყველა საქმიანი შეთავაზება - ისინი პრობლემების გარდა არაფერს მოგიტანთ. რომელიღაც ბიზნეს პარტნიორი თქვენს მოტყუებას ეცდება, ამიტომ ყველა საბუთი ყურადღებით უნდა შეამოწმოთ.

ქალწული (24 აგვისტო - 23 სექტემბერი)

ამ დღეს სამუშაო თქვენგან ჩვეულებრივზე მეტ ძალისხმევას და მოთმინებას მოითხოვს. გირჩევთ პირად ცხოვრებაში მეტი სიმტკიცე გამოიჩინოთ. თუ პარტნიორის ერთგულებაში ეჭვი გეპარებათ, ნუ დააყოვნებთ, ეცადეთ თამამი გადაწყვეტილება მიიღოთ. ამ დღეს შესაძლებლობა გექნებათ, რომ კარიერული და ფინანსური მდგომარეობა გაიუმჯობესოთ. საღამოს მოულოდნელი სიახლეებს მიიღებთ, მაგრამ დასკვნების გამოტანამდე ინფორმაცია უნდა გადაამოწმოთ.

სასწორი (24 სექტემბერი - 23 ოქტომბერი)

იღბლიანი დღეა. მნიშვნელოვანი შეხვედრა გელით, რომელიც თქვენს ცხოვრებას მთლიანად შეცვლის. სავარაუდოდ, საინტერესო შეთავაზებას მიიღებთ და დაუფიქრებლად უნდა დათანხმდეთ. საქმე თუ პირველ ცდაზე არ გამოდის, მეორედ უნდა სცადოთ. თუ სიმტკიცეს გამოიჩენთ და უკან არ დაიხევთ, სასურველ შედეგს აუცილებლად მიიღებთ.

მორიელი (24 ოქტომბერი - 22 ნოემბერი)

ეცადეთ საკუთარ გრძნობებში გაერკვეთ. სავსებით შესაძლებელია, რომ ყველაფერი გაცილებით უკეთაა, ვიდრე თქვენ ფიქრობთ. გარშემო მყოფებს თქვენი წარმატება ახარებთ, თუმცა შესაძლოა, გამოჩნდეს ადამიანი, რომელიც ეცდება დაგაზიანოთ. უახლოეს დღეებში სამსახურში პრობლემებს უნდა ელოდოთ. გირჩევთ, გადაწყვეტილებები ფრთხილად მიიღოთ, შედეგები და რისკები ობიექტურად შეაფასოთ.

მშვილდოსანი (23 ნოემბერი - 21 დეკემბერი)

გრძნობთ, რომ დასვენება გჭირდებათ. დაღლილობა, რომელიც ბოლო დროს გამუდმებით გაწუხებთ, გამოწვეულია ემოციური სტრესით. გარშემო მყოფებთან ურთიერთობაზე უარს ამბობთ, რასაც ყველაზე მეტად თქვენი ოჯახი განიცდის. შეეცადეთ ეს მოცემულობა შეცვალოთ და საყვარელი ადამიანები დაამშვიდოთ. დღის მეორე ნახევარში შესაძლოა, თავის ტკივილმა და მაღალმა წნევამ შეგაწუხოთ.

თხის რქა (22 დეკემბერი - 20 იანვარი)

შესაძლოა დილას თავი შეუძლოდ იგრძნოთ. ყოველდღიური პრობლემების მოგვარება დიდ ძალას მოითხოვს, მაგრამ ამის სამომავლოდ გადადება არ შეიძლება. ეცადეთ ყველა დაწყებული საქმე დაასრულოთ, რადგან სახლში სიმშვიდე თქვენი კეთილდღეობის გასაღებია. საღამოს სასიამოვნო სიახლე გელით. ვარსკვლავები გირჩევენ, სახლიდან გახვიდეთ, ახალ ადგილებს ეწვიოთ და „თვალს წყალი დაალევინოთ“. გარშემო მყოფებთან აქტიური ურთიერთობა დაუვიწყარ ემოციებს გაჩუქებთ.

 მერწყული (21 იანვარი - 18 თებერვალი)

ბიზნესში ან პროფესიულ საქმიანობაში მოულოდნელი სირთულე გელით. ასეთ სიტუაციაში ბევრია დამოკიდებული კოლეგებზე, რომლებსაც შეუძლიათ რთული სიტუაციიდან გამოსავალი იპოვონ. ინტუიციის და პირადი ხიბლის დამსახურებით თქვენი სასიცოცხლო პოტენციალი იზრდება. გამორიცხული არ არის, რომ ფულის შოვნის ახალი გზები აღმოაჩინოთ.

თევზები (19 თებერვალი - 20 მარტი)

ეცადეთ, საყვარელ ადამიანს, მის საქმეებს და საზრუნავს მეტი ყურადღება მიაქციოთ, სასურველია სიურპრიზი ან რომანტიკული პაემანი მოუწყოთ და ურთიერთობა გააძლიეროთ. შესაძლოა, ამ დღეს მაცდური შეთავაზება მიიღოთ, რომელიც გამოცდილ ადამიანებთან ერთად უნდა განიხილოთ და გადაწყვეტილება ამის შემდეგ მიიღოთ.

culture
«Frankfurter Allgemeine Zeitung» (გერმანია): „ქართული სამზარეულოს მრავალფეროვნება: ტრადიციული სუფრის თავისებურებები“

„სუფრა - ასე ჰქვია ქართულ მოლხენა-დროსტარებას, რომელიც სტუმართმოყვარეობისა და მხიარულების განსახიერებას წარმოადგენს. რომელი კერძებს მიირთმევენ ქართველები სტუმრებთან ერთად? ჩვენი კორესპონდენტი შეეცადა ქართული სუფრის დიდებულება ეჩვენებინა და დარწმუნდებით, რომ ეს მართლაც კარგად გამოუვიდა“, - ასე იწყება გერმანულ გაზეთ „ფრანკფურტერ ალგემაინე ცაითუნგში“ (Frankfurter Allgemeine Zeitung) გამოქვეყნებული სტატია სათაურით „ქართული სამზარეულოს მრავალფეროვნება“ (ავტორი - მაიკე ფონ გალენი).

გთავაზობთ პუბლიკაციას შემოკლებით:

„როცა მივედით, მაგიდა უკვე გაშლილი დაგვხვდა: თეფშებზე დაწყობილი ყველით და ლორით, ნიგვზის ფარშიანი ბადრიჯნით, მხალეულობით, მწვანილით, კიტრით და პომიდორით... მათ შორის ჩადგმულია გრაფინები მოცხარის წვენით და ტარხუნის ლიმონათის ბოთლებით. ოფიციანტი წითელ ღვინოს ბოკალებში ასხამს. გარეთ თბილისური საღამოა, რესტორან „რიგის“ დარბაზში გაშლილ გრძელ მაგიდაზე კი ქართული სუფრა - ქართული ქეიფი იწყება.

ისინი, რომლებიც ქართულ სამზარეულოს არ იცნობენ, მადააღძრულები სწრაფად მიირთმევენ სიმინდის ფქვილისაგან გამომცხვარ თბილ მჭადებს, სალათებს და ყველს. მაგრამ ვინც იცის, ის ნელ-ნელა ჭამს და მთავარს ელოდება...

ქართველი ქალბატონი თიკო ტუსკაძე, რომელიც ლონდონში ცხოვრობს, მაგრამ ახლა სამშობლოში იმყოფება, ჩვენი გიდის როლს ასრულებს და ქართულ სუფრას გვაცნობს როგორც „გემრიელი საჭმელების უსასრულო რიგს“. იგი კულინარული წიგნის ავტორია და გვიხსნის, თუ რომელი საჭმელი როგორ მივირთვათ.

ზოგიერთმა უკვე საკმაო რაოდენობის სალათა მიირთვა, რომ მაგიდაზე ახალი კერძები მოაქვთ - მოხრაკულ-მოთუშული სოკო, ხაჭაპური, ხორცით მომზადებული კერძები... საჭმლით სავსე თეფშები სულ უფრო მრავლდება და მაგიდაზე თავისუფალი სივრცე მცირდება, თუმცა ახალ-ახალი ნუგბარისათვის ადგილი მოიძებნება.

„სტუმართმოყვარეობა - ქართული კულტურის განუყოფელ ნაწილს წარმოადგენს, რაც კარგად არის გამოხატული ქართულ სუფრაში, როცა მაგიდას ეროვნულ სამზარეულოს კერზები ამშვენებს“, - განმარტავს მაკა თარაშვილი. რა თქმა უნდა, იგი ახალბედა სუფრის წევრებისაგან განსხვავებით, შეცდომებს არ უშვებს და ყველაფერს ერთად არ მიირთმევს. მან კარგად იცის, რა როდის უნდა მიირთვას და უცხოელ სტუმრებს ჭამის საიდუმლოებას ასწავლის: როდის დგება მწვადის, „ჩაქაფულის და საჭმელების მიღების დრო...

ქართული ტრადიციის თანახმად, სუფრაზე იმდენი საჭმელი უნდა იყოს, რომ სტუმრების წასვლის შემდეგაც საკმაო რაოდენობით უნდა დარჩეს: „სუფრა, რომელზეც არაფერი აღარ რჩება, საქართველოში არ არსებობს“, - ამბობს მაკა თარაშვილი, - მასპინძლები იფიქრებენ, რომ სტუმრები მშივრები დარჩნენ. ამიტომ ყველაფერი უამრავია“.

რესტორანი „ქეთო და კოტე“ ძველი თბილისის უბანში, შემაღლებულ ადგილზე მდებარეობს. დარბაზში მყუდრო გარემოა შექმნილი. მაგიდები ყოველთვის მდიდრულადაა გაშლილი - ტრადიციული კერძები თანამედროვე სტილითაა გაფორმებული. თავდაპირველად თვენ მოგართმევენ ცივ და ვეგეტარიანულ კერძებს, ბოსტნეულს, შემდეგ გამომცხავარს, ცომეულს, ბოლოს კი ხორცით მომზადებულ საჭმელებს.

ქართული სუფრის ტრადიციაა თამადა, ანუ დროსტარების ხელმძღვანელი. იგი სუფრის თავში ზის და სადღეგრძელოებს ამბობს. რესტორან „შატო მუხრანში“, სადაც ჩვენ ვიყავით (თბილისიდან ერთი საათის სავალზე), მეღვინე პატრიკ ჰონეფმა ჩვენი სტუმრობის სადიდებელი სადღეგრძელო წარმოსთქვა. გერმანელი მეღვინე უკვე მრავალი წელია საქართველოში ცხოვრობს, ოჯახიც აქ ჰყავს. პატრიკი მადლობას გვიხდის სტუმრობისათვის, რომ გერმანელი ტურისტები საქართველოთი დაინტერესდნენ და კავკასიურ ქვეყანას ეწვივნენ.

მასპინძელი გვიხსნის, რომ სუფრის თამადა ყურადღებით ისმენს სტუმრების საუბარს  სადღეგრძელოებისათვის იმპულსის მისაცემად. იგი დისკუსიას ზომიერ მიმართულებას აძლევს და განწყობას ამაღლებს. ამიტომაც თამადა ისეთი პიროვნებაა, რომელიც ცნობილია თავისი კეთილი ხასიათით, გონებამახვილობით და ინტელექტით.

თუ როგორ მზადდება კლასიკური ქართული კერძები, ამას თქვენ თბილისიდან საკმაოდ მოშორებით, კახეთში გაიგებთ, სადაც ღვინის კომპანია „შუმის“ რესტორანი მდებარეობს. აქ სტუმარი საკუთარი თვალით ხედავს, თუ როგორ ცხვება ქართული თონის პური, როგორ კეთდება ხინკალი, რომელიც ქართული სამზარეულოს ერთ-ერთ დიდებულ და გემრიელ კერძს წარმოადგენს.

See all
Survey
ვინ გაიმარჯვებს რუსეთ - უკრაინის ომში?
Vote
By the way