USD 2.7561
EUR 3.0232
RUB 3.2005
Tbilisi
4 დეკემბერი - ეს დღე ისტორიაში
 238

4 დეკემბერი — გრიგორიანული კალენდრის 338-ე დღე (ნაკიან წლებში – 339-ე დღე). წლის ბოლომდე დარჩენილია 27 დღე.

დღის მოვლენები[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

  • 771 : კარლომანის გარდაცვალების შემდეგ შარლემანი ფრანკთა სამეფოს ერთპიროვნული მმართველი გახდა.
  • 1110 : პირველი ჯვაროსნული ომი - ჯვაროსნები იღებენ სიდონს.
  • 1674 : ფრანგმა იეზუიტებმა ჩიკაგო დააფუძნეს.
  • 1791 : ობზერვერის, მსოფლიოში პირველი კვირის გაზეთი, პირველი გამოცემა გამოდის.
  • 1906 : „ალფა ფაი ალფა“ საძმო, პირველი კოლეჯთაშორისი ბერძნულ-ანბანოვანი საძმო დაფუძნდა აშშ-ში აფრიკული წარმოშობის მამაკაცთათვის, კორნელის უნივერსიტეტში.
  • 1943 : დიდი დეპრესია სრულდება აშშ-ში - უმუშევრობის დონის სწრაფი ვარდნით ომთან დაკავშირებული დასაქმის გამო, აშშ პრეზიდენტი ფრანკლინ რუზველტი ხურავს სამუშაოთა პროგრესის ადმინისტრაციას.
  • 1945 : უმრავლესობის კენჭისყრით სენატში, აშშ უერთდება გაეროს.
  • 1958 : ბენინი ხდება თვითმმართველობითი ქვეყანა ფრანგულ კოლონიებში.
  • 1971 : ინდოეთი პაკისტანს დაესხა თავს.
  • 1982 : ჩინეთის სახალხო რესპუბლიკა ამტკიცებს მის ამჟამიდელ კონსტიტუციას.
  • 1991 : აშშ-ის ავიაკომპანია პან-ამი წყვეტს არსებობას.
  • 2008 : ყოფილმა პრემიერ-მინისტრმა ზურაბ ნოღაიდელმა ოპოზიციური პარტია „მოძრაობა სამართლიანი საქართველოსთვის“ ჩამოაყალიბა.
  • 2009 : ჰიფიკეპუნიე პოჰამბა ნამიბიის პრეზიდენტად აირჩიეს მეორე ვადით.
  • 2010 : კოტ-დ’ივუარის საკონსტიტუციო საბჭომ მოქმედი პრეზიდენტი ლორან გბაგბო გამოაცხადა კვირას გამართულ საპრეზიდენტო არჩევნებში გამარჯვებულად. ერთი დღის წინ კი დამოუკიდებელმა საარჩევნო კომისიამ აღიარა ოპოზიციის ლიდერის, ალასან უატარას გამარჯვება.
  • 2013 : იუნესკომ ქვევრის ღვინის დაყენების ქართულ მეთოდს კულტურული მემკვიდრეობის არამატერიალური ძეგლის სტატუსი მიანიჭა.
  • 2016 : ალექსანდერ ვან დერ ბელენი ავსტრიის პრეზიდენტად აირჩიეს.
  • 2017 : იემენის ყოფილი პრეზიდენტი ალი აბდალა სალეჰი სანაში მიმდინარე ბრძოლის დროს ჰუსიტებმა მოკლეს.

ამ დღეს დაბადებულნი[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

 
  • 1817 : ბარათაშვილი, ნიკოლოზ — ქართველი პოეტი.
  • 1854 : აბაშიძე, ვასო — ქართველი მსახიობი.
  • 1866 : კანდინსკი, ვასილი — რუსი წარმოშობის ფრანგი აბსტრაქტული ფერმწერი (გ. 1944)
  • 1881 : ვიცლებენი, ერვინ ფონ — გერმანელი სამხედრო მოღვაწე
  • 1892 : ბეგიაშვილი, თედორე — ქართველი ფილოლოგი და პედაგოგი, ფოლკლორისტი
  • 1892 : ფრანკო, ფრანსისკო — ესპანელი დიქტატორი (გ. 1975)
  • 1895 : ფუნგ იუ-იანი — ჩინელი ფილოსოფოსი (გ. 1990)
  • 1903 : ვულრიჩი, კორნელ — ამერიკელი მწერალი (გ. 1968)
  • 1908 : ჰერში, ალფრედ — ამერიკელი ბაქტერიოლოგი და ნობელი პრემიის ლაურეატი (გ. 1997)
  • 1921 : დურბინი, დინა — კანადელი მსახიობი და მომღერალი
  • 1922 : ფილიპი, ჟერარ — ფრანგი მსახიობი (გ. 1959)
  • 1942 : ჯონსი, ჯემა — ბრიტანელი მსახიობი
  • 1942 : როჰ ტაე-ვუ — სამხრეთ-კორეის პრეზიდენტი
  • 1949 : ბრიჯესი, ჯეფ — ამერიკელი მსახიობი
  • 1963 : ბუბკა, სერგეი — უკრაინელი ჭოკითმხტომელი
  • 1964 : ტომეი, მარისა — ამერიკელი მსახიობი
  • 1969 : ჯეი-ზი (შონ კარტერი) — ამერიკელი რეპერი
  • 1972 : ტაილერი, ნიკი — ამერიკელი მსახიობი

ამ დღეს გარდაცვლილნი[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

  • 1123 : ომარ ხაიამი — სპარსი პოეტი, ასტრონომი, მათემატიკოსი და ფილოსოფოსი (დ. 1048)
  • 1576 : რეტიკუსი — ავსტრიელი მათემატიკოსო (დ. 1514)
  • 1679 : ტომას ჰობზი — ინგლისელი ფილოსოფოსი (დ. 1588)
  • 1696 : მეიშო — იაპონიის დედოფალი (დ. 1624)
  • 1732 : ჯონ გეი — ბრიტანელი თეატრალური სცენარისტი (დ. 1685)
  • 1926 : ივანა კობილკა — სლოვენიელი ფერმწერი (დ. 1861)
  • 1933 : შტეფან გეორგი — გერმანელი პოეტი (დ. 1868)
  • 1935 : შარლ რობე რიშე — ფრანგი ფიზიოლოგი და ნობელი პრემიის ლაურეატი (დ. 1850)
  • 1945 : ტომას ჰარტ მორგანი — ამერიკელი გენეტიკოსი და ნობელის პრემიის ლაურეატი (დ. 1866)
  • 1993 : ფრენკ ზაპა — ამერიკელი მუსიკოსი, კომპოზიტორი (დ. 1940)
  • 1984 : დიმიტრი ალექსიძე — ქართველი რეჟისორი, პედაგოგი და თეატრალური მოღვაწე.
  • 2009 : ვიაჩესლავ ტიხონოვი — საბჭოთა ეპოქის რუსი მსახიობი (დ. 1928).

დღესასწაულები[რედაქტირება | წყაროს რედაქტირება]

  • მართლმადიდებელი ეკლესია აღნიშნავს:
    • ტაძრად მიყვანება ყოვლადწმიდა ღვთისმშობელისა და მარადის ქალწულისა მარიამისა
culture
«Frankfurter Allgemeine Zeitung» (გერმანია): „ქართული სამზარეულოს მრავალფეროვნება: ტრადიციული სუფრის თავისებურებები“

„სუფრა - ასე ჰქვია ქართულ მოლხენა-დროსტარებას, რომელიც სტუმართმოყვარეობისა და მხიარულების განსახიერებას წარმოადგენს. რომელი კერძებს მიირთმევენ ქართველები სტუმრებთან ერთად? ჩვენი კორესპონდენტი შეეცადა ქართული სუფრის დიდებულება ეჩვენებინა და დარწმუნდებით, რომ ეს მართლაც კარგად გამოუვიდა“, - ასე იწყება გერმანულ გაზეთ „ფრანკფურტერ ალგემაინე ცაითუნგში“ (Frankfurter Allgemeine Zeitung) გამოქვეყნებული სტატია სათაურით „ქართული სამზარეულოს მრავალფეროვნება“ (ავტორი - მაიკე ფონ გალენი).

გთავაზობთ პუბლიკაციას შემოკლებით:

„როცა მივედით, მაგიდა უკვე გაშლილი დაგვხვდა: თეფშებზე დაწყობილი ყველით და ლორით, ნიგვზის ფარშიანი ბადრიჯნით, მხალეულობით, მწვანილით, კიტრით და პომიდორით... მათ შორის ჩადგმულია გრაფინები მოცხარის წვენით და ტარხუნის ლიმონათის ბოთლებით. ოფიციანტი წითელ ღვინოს ბოკალებში ასხამს. გარეთ თბილისური საღამოა, რესტორან „რიგის“ დარბაზში გაშლილ გრძელ მაგიდაზე კი ქართული სუფრა - ქართული ქეიფი იწყება.

ისინი, რომლებიც ქართულ სამზარეულოს არ იცნობენ, მადააღძრულები სწრაფად მიირთმევენ სიმინდის ფქვილისაგან გამომცხვარ თბილ მჭადებს, სალათებს და ყველს. მაგრამ ვინც იცის, ის ნელ-ნელა ჭამს და მთავარს ელოდება...

ქართველი ქალბატონი თიკო ტუსკაძე, რომელიც ლონდონში ცხოვრობს, მაგრამ ახლა სამშობლოში იმყოფება, ჩვენი გიდის როლს ასრულებს და ქართულ სუფრას გვაცნობს როგორც „გემრიელი საჭმელების უსასრულო რიგს“. იგი კულინარული წიგნის ავტორია და გვიხსნის, თუ რომელი საჭმელი როგორ მივირთვათ.

ზოგიერთმა უკვე საკმაო რაოდენობის სალათა მიირთვა, რომ მაგიდაზე ახალი კერძები მოაქვთ - მოხრაკულ-მოთუშული სოკო, ხაჭაპური, ხორცით მომზადებული კერძები... საჭმლით სავსე თეფშები სულ უფრო მრავლდება და მაგიდაზე თავისუფალი სივრცე მცირდება, თუმცა ახალ-ახალი ნუგბარისათვის ადგილი მოიძებნება.

„სტუმართმოყვარეობა - ქართული კულტურის განუყოფელ ნაწილს წარმოადგენს, რაც კარგად არის გამოხატული ქართულ სუფრაში, როცა მაგიდას ეროვნულ სამზარეულოს კერზები ამშვენებს“, - განმარტავს მაკა თარაშვილი. რა თქმა უნდა, იგი ახალბედა სუფრის წევრებისაგან განსხვავებით, შეცდომებს არ უშვებს და ყველაფერს ერთად არ მიირთმევს. მან კარგად იცის, რა როდის უნდა მიირთვას და უცხოელ სტუმრებს ჭამის საიდუმლოებას ასწავლის: როდის დგება მწვადის, „ჩაქაფულის და საჭმელების მიღების დრო...

ქართული ტრადიციის თანახმად, სუფრაზე იმდენი საჭმელი უნდა იყოს, რომ სტუმრების წასვლის შემდეგაც საკმაო რაოდენობით უნდა დარჩეს: „სუფრა, რომელზეც არაფერი აღარ რჩება, საქართველოში არ არსებობს“, - ამბობს მაკა თარაშვილი, - მასპინძლები იფიქრებენ, რომ სტუმრები მშივრები დარჩნენ. ამიტომ ყველაფერი უამრავია“.

რესტორანი „ქეთო და კოტე“ ძველი თბილისის უბანში, შემაღლებულ ადგილზე მდებარეობს. დარბაზში მყუდრო გარემოა შექმნილი. მაგიდები ყოველთვის მდიდრულადაა გაშლილი - ტრადიციული კერძები თანამედროვე სტილითაა გაფორმებული. თავდაპირველად თვენ მოგართმევენ ცივ და ვეგეტარიანულ კერძებს, ბოსტნეულს, შემდეგ გამომცხავარს, ცომეულს, ბოლოს კი ხორცით მომზადებულ საჭმელებს.

ქართული სუფრის ტრადიციაა თამადა, ანუ დროსტარების ხელმძღვანელი. იგი სუფრის თავში ზის და სადღეგრძელოებს ამბობს. რესტორან „შატო მუხრანში“, სადაც ჩვენ ვიყავით (თბილისიდან ერთი საათის სავალზე), მეღვინე პატრიკ ჰონეფმა ჩვენი სტუმრობის სადიდებელი სადღეგრძელო წარმოსთქვა. გერმანელი მეღვინე უკვე მრავალი წელია საქართველოში ცხოვრობს, ოჯახიც აქ ჰყავს. პატრიკი მადლობას გვიხდის სტუმრობისათვის, რომ გერმანელი ტურისტები საქართველოთი დაინტერესდნენ და კავკასიურ ქვეყანას ეწვივნენ.

მასპინძელი გვიხსნის, რომ სუფრის თამადა ყურადღებით ისმენს სტუმრების საუბარს  სადღეგრძელოებისათვის იმპულსის მისაცემად. იგი დისკუსიას ზომიერ მიმართულებას აძლევს და განწყობას ამაღლებს. ამიტომაც თამადა ისეთი პიროვნებაა, რომელიც ცნობილია თავისი კეთილი ხასიათით, გონებამახვილობით და ინტელექტით.

თუ როგორ მზადდება კლასიკური ქართული კერძები, ამას თქვენ თბილისიდან საკმაოდ მოშორებით, კახეთში გაიგებთ, სადაც ღვინის კომპანია „შუმის“ რესტორანი მდებარეობს. აქ სტუმარი საკუთარი თვალით ხედავს, თუ როგორ ცხვება ქართული თონის პური, როგორ კეთდება ხინკალი, რომელიც ქართული სამზარეულოს ერთ-ერთ დიდებულ და გემრიელ კერძს წარმოადგენს.

See all
Survey
ვინ გაიმარჯვებს რუსეთ - უკრაინის ომში?
Vote
By the way