USD 2.7558
EUR 3.1259
RUB 3.2753
Тбилиси
31 ოქტომბერი - ეს დღე ისტორიაში
 580

31 ოქტომბერი — გრიგორიანული კალენდრის 304-ე დღე (ნაკიან წლებში – 305-ე დღე). წლის ბოლომდე დარჩენილია 61 დღე.

დღის მოვლენები

475 : რომულუს ავგუსტულუსი რომის იმპერატორად გამოცხადდა.

1517 : პროტესტანტული რეფორმაცია - მარტინ ლუთერი თავის 95 თეზისს ვიტენბერგის ეკლესიის კარზე აქვეყნებს.

1864 : ნევადა აშშ-ის 36-ე შტატი გახდა.

1876 : ტროპიკულმა ციკლონმა ინდოეთში 200 000 ადამიანი იმსხვერპლა.

1892 : ართურ კონან დოილი აქვეყნებს შერლოკ ჰოლმზის თავგადასავლებს.

1922 : 39 წლის ასაკში ბენიტო მუსოლინი იტალიის ისტორიაში ყველაზე ახალგაზრდა პრემიერი გახდა.

1925 : ირანში ოფიციალურად შეიცვალა ყაჯარების დინასტია ფეჰლევიანების დინასტიით.

1940 : მეორე მსოფლიო ომი - ბრიტანეთის ბრძოლა დასრულდა - გაერთიანებულმა სამეფომ გერმანიის ბრიტანეთში შეჭრა აღკვეთა.

1941 : 14 წლის მუშაობის შემდეგ მაუნ რაშმორის კვეთა დასრულდა.

1954 : ალჟირის ომი დამოუკიდებლობისთვის - ალჟირის ეროვნულ-განმათავისუფლებელი ფრონტი საფრანგეთის მმართველობის წინააღმდეგ აჯანყდა.

1956 : სუეცის კრიზისი - დიდი ბრიტანეთი და საფრანგეთი ეგვიპტის დაბომბვას იწყებენ, სუეცის არხის გახსნის იძულებისთვის.

1961 : იოსებ სტალინის ცხედარი ლენინის მავზოლეუმიდან გამოიტანეს.

1984 : ინდოეთის პრემიერ-მინისტრი ინდირა განდი მოკლა ორმა სიქხმა დაცვის თანამშრომელმა (ნიუ-დელიში დაწყებული არეულობის შედეგად მოგვიანებით 2000 უდანაშაულო სიქხი დაიღუპა).

2010 : მუშათა პარტიის კანდიდატი დილმა რუსეფი ბრაზილიის პირველი ქალი პრეზიდენტი გახდა.

2011 : იუნესკო გაეროს პირველი სააგენტოა, რომელმაც პალესტინას წევრის სტატუსი მიანიჭა.

2014 : ბურკინა-ფასოს პრეზიდენტი ბლეზ კომპაორე აჯანყების შედეგად დაამხეს.

2015 : ეგვიპტეში, სინის ნახევარკუნძულზე ლაინერი Airbus A320-ის ჩამოვარდა, რის შედეგად ბორტზე მყოფი 224 ადამიანი დაიღუპა.

ახალი ზელანდია 2015 წლის რაგბის მსოფლიო ჩემპიონატის გამარჯვებული გახდა.

2018 : ინდოეთში მსოფლიოში ყველაზე მაღალი ძეგლის, ერთიანობის ქანდაკების დამონტაჟება დასრულდა.

2020 : საქართველოში საპარლამენტო არჩევნები ჩატარდა.

ამ დღეს დაბადებულნი

1345 : ფერნანდუ I — პორტუგალიის მეფე

1391 : დუარტე I — პორტუგალიის მეფე

1421 : ვლადისლაუს I — პოლონეთის მეფე

1705 : კლიმენტ XIV — რომის პაპი

1821 : ჰავლიჩეკ-ბოროვსკი, კარელ — ჩეხი პოეტი, პუბლიცისტი

1835 : ბაიერი, ადოლფ ფონ — გერმანელი ქიმიკოსი

1872 : თუმანიშვილი, გიორგი — ქართველი ინჟინერი

1887 : ჩან კაი-ში — ჩინეთის პოლიტიკური ლიდერი

1892 : ალიოხინი, ალექსანდრე — რუსი მოჭადრაკე

1902 : ბათიაშვილი, ირაკლი — ქართველი ენტომოლოგი

1922 : ნოროდომ სიჰანოუკი — სინგაპურის მეფე

1925 : პოპლი, ჯონ ანტონი — ინგლისელი ქიმიკოსი

1961 : მულენი, ლარი — ირლანდიელი მუსიკოსი (U2)

1964 : ვან ბასტენი, მარკო — ნიდერლანდელი სპორტსმენი

ამ დღეს გარდაცვლილნი

1214 : ელეანორა ინგლისელი — ალფონსო VIII-ს მეუღლე, კასტილიის დედოფალი

1448 : იოანე VIII პალეოლოგი — ბიზანტიის იმპერატორი

1517 : ფრა ბარტოლომეო — იტალიელი მხატვარი

1723 : კოსიმო III მედიჩი — ტოსკანის ჰერცოგი

1732 : ვიქტორ-ამადეუს II — სავოის მეფე

1926 : ჰუდინი, ჰარი — ამერიკელი ილუზიონისტი

1984 : განდი, ინდირა — ინდოეთის პრემიერ-მინისტრი

1993 : ფედერიკო ფელინი — იტალიელი კინორეჟისორი

2020 : შონ კონერი — შოტლანდიელი მსახიობი

დღესასწაულები

მართლმადიდებელი ეკლესია აღნიშნავს შემდეგი წმინდანების ხსენების დღეს:

ლუკა მახარებელი

წმინდა მარინი

ღირსი იულიანე

იოსებ ვოლოცკელი

культура
«Frankfurter Allgemeine Zeitung» (გერმანია): „ქართული სამზარეულოს მრავალფეროვნება: ტრადიციული სუფრის თავისებურებები“

„სუფრა - ასე ჰქვია ქართულ მოლხენა-დროსტარებას, რომელიც სტუმართმოყვარეობისა და მხიარულების განსახიერებას წარმოადგენს. რომელი კერძებს მიირთმევენ ქართველები სტუმრებთან ერთად? ჩვენი კორესპონდენტი შეეცადა ქართული სუფრის დიდებულება ეჩვენებინა და დარწმუნდებით, რომ ეს მართლაც კარგად გამოუვიდა“, - ასე იწყება გერმანულ გაზეთ „ფრანკფურტერ ალგემაინე ცაითუნგში“ (Frankfurter Allgemeine Zeitung) გამოქვეყნებული სტატია სათაურით „ქართული სამზარეულოს მრავალფეროვნება“ (ავტორი - მაიკე ფონ გალენი).

გთავაზობთ პუბლიკაციას შემოკლებით:

„როცა მივედით, მაგიდა უკვე გაშლილი დაგვხვდა: თეფშებზე დაწყობილი ყველით და ლორით, ნიგვზის ფარშიანი ბადრიჯნით, მხალეულობით, მწვანილით, კიტრით და პომიდორით... მათ შორის ჩადგმულია გრაფინები მოცხარის წვენით და ტარხუნის ლიმონათის ბოთლებით. ოფიციანტი წითელ ღვინოს ბოკალებში ასხამს. გარეთ თბილისური საღამოა, რესტორან „რიგის“ დარბაზში გაშლილ გრძელ მაგიდაზე კი ქართული სუფრა - ქართული ქეიფი იწყება.

ისინი, რომლებიც ქართულ სამზარეულოს არ იცნობენ, მადააღძრულები სწრაფად მიირთმევენ სიმინდის ფქვილისაგან გამომცხვარ თბილ მჭადებს, სალათებს და ყველს. მაგრამ ვინც იცის, ის ნელ-ნელა ჭამს და მთავარს ელოდება...

ქართველი ქალბატონი თიკო ტუსკაძე, რომელიც ლონდონში ცხოვრობს, მაგრამ ახლა სამშობლოში იმყოფება, ჩვენი გიდის როლს ასრულებს და ქართულ სუფრას გვაცნობს როგორც „გემრიელი საჭმელების უსასრულო რიგს“. იგი კულინარული წიგნის ავტორია და გვიხსნის, თუ რომელი საჭმელი როგორ მივირთვათ.

ზოგიერთმა უკვე საკმაო რაოდენობის სალათა მიირთვა, რომ მაგიდაზე ახალი კერძები მოაქვთ - მოხრაკულ-მოთუშული სოკო, ხაჭაპური, ხორცით მომზადებული კერძები... საჭმლით სავსე თეფშები სულ უფრო მრავლდება და მაგიდაზე თავისუფალი სივრცე მცირდება, თუმცა ახალ-ახალი ნუგბარისათვის ადგილი მოიძებნება.

„სტუმართმოყვარეობა - ქართული კულტურის განუყოფელ ნაწილს წარმოადგენს, რაც კარგად არის გამოხატული ქართულ სუფრაში, როცა მაგიდას ეროვნულ სამზარეულოს კერზები ამშვენებს“, - განმარტავს მაკა თარაშვილი. რა თქმა უნდა, იგი ახალბედა სუფრის წევრებისაგან განსხვავებით, შეცდომებს არ უშვებს და ყველაფერს ერთად არ მიირთმევს. მან კარგად იცის, რა როდის უნდა მიირთვას და უცხოელ სტუმრებს ჭამის საიდუმლოებას ასწავლის: როდის დგება მწვადის, „ჩაქაფულის და საჭმელების მიღების დრო...

ქართული ტრადიციის თანახმად, სუფრაზე იმდენი საჭმელი უნდა იყოს, რომ სტუმრების წასვლის შემდეგაც საკმაო რაოდენობით უნდა დარჩეს: „სუფრა, რომელზეც არაფერი აღარ რჩება, საქართველოში არ არსებობს“, - ამბობს მაკა თარაშვილი, - მასპინძლები იფიქრებენ, რომ სტუმრები მშივრები დარჩნენ. ამიტომ ყველაფერი უამრავია“.

რესტორანი „ქეთო და კოტე“ ძველი თბილისის უბანში, შემაღლებულ ადგილზე მდებარეობს. დარბაზში მყუდრო გარემოა შექმნილი. მაგიდები ყოველთვის მდიდრულადაა გაშლილი - ტრადიციული კერძები თანამედროვე სტილითაა გაფორმებული. თავდაპირველად თვენ მოგართმევენ ცივ და ვეგეტარიანულ კერძებს, ბოსტნეულს, შემდეგ გამომცხავარს, ცომეულს, ბოლოს კი ხორცით მომზადებულ საჭმელებს.

ქართული სუფრის ტრადიციაა თამადა, ანუ დროსტარების ხელმძღვანელი. იგი სუფრის თავში ზის და სადღეგრძელოებს ამბობს. რესტორან „შატო მუხრანში“, სადაც ჩვენ ვიყავით (თბილისიდან ერთი საათის სავალზე), მეღვინე პატრიკ ჰონეფმა ჩვენი სტუმრობის სადიდებელი სადღეგრძელო წარმოსთქვა. გერმანელი მეღვინე უკვე მრავალი წელია საქართველოში ცხოვრობს, ოჯახიც აქ ჰყავს. პატრიკი მადლობას გვიხდის სტუმრობისათვის, რომ გერმანელი ტურისტები საქართველოთი დაინტერესდნენ და კავკასიურ ქვეყანას ეწვივნენ.

მასპინძელი გვიხსნის, რომ სუფრის თამადა ყურადღებით ისმენს სტუმრების საუბარს  სადღეგრძელოებისათვის იმპულსის მისაცემად. იგი დისკუსიას ზომიერ მიმართულებას აძლევს და განწყობას ამაღლებს. ამიტომაც თამადა ისეთი პიროვნებაა, რომელიც ცნობილია თავისი კეთილი ხასიათით, გონებამახვილობით და ინტელექტით.

თუ როგორ მზადდება კლასიკური ქართული კერძები, ამას თქვენ თბილისიდან საკმაოდ მოშორებით, კახეთში გაიგებთ, სადაც ღვინის კომპანია „შუმის“ რესტორანი მდებარეობს. აქ სტუმარი საკუთარი თვალით ხედავს, თუ როგორ ცხვება ქართული თონის პური, როგორ კეთდება ხინკალი, რომელიც ქართული სამზარეულოს ერთ-ერთ დიდებულ და გემრიელ კერძს წარმოადგენს.

более
голосование
ვინ გაიმარჯვებს რუსეთ - უკრაინის ომში?
голосование
Кстати