USD 2.7558
EUR 3.1259
RUB 3.2753
Tbilisi
28 ოქტომბერი - ეს დღე ისტორიაში
 267

28 ოქტომბერი — გრიგორიანული კალენდრის 301-ე დღე (ნაკიან წლებში – 302-ე დღე). წლის ბოლომდე დარჩენილია 64 დღე.

დღის მოვლენები

  • 306 : მაქსენტიუსი რომის იმპერატორად გამოცხადდა.
  • 312 : მილვიოს ხიდის ბრძოლა - კონსტანტინე I ამარცხებს მაქსენტიუს და რომის ერთპიროვნული იმპერატორი ხდება.
  • 1492 : ქრისტეფორე კოლუმბი კუბაზე გადმოსხდა.
  • 1516 : თურქული ჯარები დიდი ვეზირი სინან ფაშას მეთაურობით ამარცხებენ მამლუქებს ღაზასთან.
  • 1538 : ახალი მსოფლიოს პირველი უნივერსიტეეტი - უნივერსიდად სანტო ტომას დე აქინო დაარსდა.
  • 1628 : ლა როშელის ალყა, რომელიც 14 თვეს გრძელდებოდა, ჰუგენოტების დამარცხებით დამთავრდა.
  • 1848 : პირველი რკინიგზის ხაზი გაიხსნა ესპანეთში ბარსელონასა და მატაროს შორის.
  • 1886 : ნიუ-იორკის უბეში გროვერ კლივლანდმა თავისუფლების ქანდაკება გახსნა.
  • 1918 : ჩეხოსლოვაკია დამოუკიდებელი გახდა ავსტრია-უნგრეთისაგან.
  • 1922 : მარში რომზე - იტალიელი ფაშისტები ბენიტო მუსოლინის წინამძღოლობით რომში შემოდიან და იტალიის მთავრობას იღებენ კათოლიკური ეკლესიის დახმარებით; რომის პაპი პიუს IX-ს განცხადებით „მუსილინი ღვთის მოგზავნილი ადამიანია“.
  • 1924 : საფრანგეთმა ოფიციალურად ცნო სსრ კავშირი.
  • 1940 : მმო - იტალია საბერძნეთში იჭრება ალბანეთის გავლით. ეს დღე საბერძნეთში აღინიშნება როგორც „უარის დღე“.
  • 1941 : ჰოლოკოსტი კაუნასში - გერმანიის სს-ელები კაუნასის გეტოში 9000-მდე ებრაელს ხოცავენ. დილის 6 საათზე ყველა ებრაელი მამაკაცი, ქალი თუ ბავშვი დემოკრატუს მოედანზე შეყარეს დასახვრეტად, შემდეგ კი თხრილებში დამარხეს.
  • 1942 : ჰოლოკოსტი - 8000-მდე ებრაელი კრაკოვიდან ბელზეკის სიკვდილის ბანაკში შეყარეს.
  • 1943 : ფილადელფიის ცდას სავარაუდი თარიღი.
  • 1954 : ნიდერლანდის სამეფო დაარსდა როგორც ფედერალური მონარქია.
  • 1962 : კუბის ქობინთა კრიზისი - საბჭოთა ლიდერი ნიკიტა ხრუშოვი აცხადებს, რომ მისი ბრძანებით კუბიდან საბჭოთა ქობინები მოხსნილ იქნა.
  • 1965 : სენტ-ლუისში, მისური, მონუმენტი გეიტუიე არჩის მშენებლობა დასრულდა.
  • 1979: პირველად აღინიშნა „თბილისობის“ დღესასწაული.
  • 1981 : ჰევი-მეტალის ბენდი „მეტალიკა“ შეიქმნა სან-ფრანცისკოში.
  • 1986 : თავისუფლების ქანდაკების დადგმის 100 წლისთავი აღინიშნა ნიუ-იორკის უბეში.
  • 1990 : საქართველოში ჩატარდა პირველი დემოკრატიული საპარლამენტო არჩევნები, რომელშიც დამაჯერებელი გამარჯვება მოიპოვა ეროვნული პოლიტიკური პარტიებისა და ორგანიზაციების საარჩევნო ბლოკმა „მრგვალი მაგიდა-თავისუფალი საქართველო“ ზ. გამსახურდიას ხელმძღვანელობით. არჩევნების შედეგად ქვეყანას სათავეში ჩაუდგა ეროვნული პარლამენტი - საქართველოს რესპუბლიკის უზენაესი საბჭო.
  • 2007 : კომეტა 17პ/ჰოლმსი უეცრად 500.000-ჯერ კაშკაშა და შეუიარაღებელი თვალით ხილვადი გახდა ღამის ცაზე. მხოლოდ 175 ვარსკვლავია უფრო კაშკაშა.
  • 2011 : პერუს ქალაქ იკის მახლობლად 6.9  სიმძლავრის მიწისძვრა მოხდა.
  • 2018 : ბრაზილიის პრეზიდენტად ჟაირ ბოლსონარუ აირჩიეს.

ამ დღეს დაბადებულნი

  • 1017 : ჰაინრიხ III — გერმანიის მეფე (გ. 1056)
  • 1720 : ანტონ I — ქართველი საეკლესიო და სახელმწიფო მოღვაწე, საქართველოს კათოლიკოსი, მწერალი, მეცნიერი (გ.1788)
  • 1848 : სარაჯიშვილი, დავით — ქართული კონიაკის წარმოების ფუძემდებელი
  • 1882 : რობაქიძე, გრიგოლ — ქართველი მწერალი, პუბლიცისტი, საზოგადო მოღვაწე
  • 1904 : ბააზოვი, გერცელ — მწერალი (გ. 1938)
  • 1955 : გეიტსი, ბილ — ამერიკელი ბიზნესმენი
  • 1967 : რობერტსი, ჯულია — ამერიკელი მსახიობი

ამ დღეს გარდაცვლილნი

  • 1704 : ლოკი, ჯონ — ინგლისელი ფილოსოფოსი (დ.1632)
  • 1740 : ანა — რუსეთის დედოფალი (დ.1693)
  • 1912 : ისიკავა ტაკუბოკუ — იაპონელი პოეტი
  • 1936 : გაბაშვილი, გიორგი (გიგო) — ქართველი ფერმწერი

დღესასწაულები

  • მართლმადიდებელი ეკლესია აღნიშნავს შემდეგი წმინდანების ხსენების დღეს:
    • ექვთიმე ახალი
    • ლუკიანე ანტიოქიელი
    • სარვილე და ბებეა
    • საბინე კატანელი
  • აგრეთვე:
    • ჩეხეთი : დამოუკიდებლობის დღე
culture
«Frankfurter Allgemeine Zeitung» (გერმანია): „ქართული სამზარეულოს მრავალფეროვნება: ტრადიციული სუფრის თავისებურებები“

„სუფრა - ასე ჰქვია ქართულ მოლხენა-დროსტარებას, რომელიც სტუმართმოყვარეობისა და მხიარულების განსახიერებას წარმოადგენს. რომელი კერძებს მიირთმევენ ქართველები სტუმრებთან ერთად? ჩვენი კორესპონდენტი შეეცადა ქართული სუფრის დიდებულება ეჩვენებინა და დარწმუნდებით, რომ ეს მართლაც კარგად გამოუვიდა“, - ასე იწყება გერმანულ გაზეთ „ფრანკფურტერ ალგემაინე ცაითუნგში“ (Frankfurter Allgemeine Zeitung) გამოქვეყნებული სტატია სათაურით „ქართული სამზარეულოს მრავალფეროვნება“ (ავტორი - მაიკე ფონ გალენი).

გთავაზობთ პუბლიკაციას შემოკლებით:

„როცა მივედით, მაგიდა უკვე გაშლილი დაგვხვდა: თეფშებზე დაწყობილი ყველით და ლორით, ნიგვზის ფარშიანი ბადრიჯნით, მხალეულობით, მწვანილით, კიტრით და პომიდორით... მათ შორის ჩადგმულია გრაფინები მოცხარის წვენით და ტარხუნის ლიმონათის ბოთლებით. ოფიციანტი წითელ ღვინოს ბოკალებში ასხამს. გარეთ თბილისური საღამოა, რესტორან „რიგის“ დარბაზში გაშლილ გრძელ მაგიდაზე კი ქართული სუფრა - ქართული ქეიფი იწყება.

ისინი, რომლებიც ქართულ სამზარეულოს არ იცნობენ, მადააღძრულები სწრაფად მიირთმევენ სიმინდის ფქვილისაგან გამომცხვარ თბილ მჭადებს, სალათებს და ყველს. მაგრამ ვინც იცის, ის ნელ-ნელა ჭამს და მთავარს ელოდება...

ქართველი ქალბატონი თიკო ტუსკაძე, რომელიც ლონდონში ცხოვრობს, მაგრამ ახლა სამშობლოში იმყოფება, ჩვენი გიდის როლს ასრულებს და ქართულ სუფრას გვაცნობს როგორც „გემრიელი საჭმელების უსასრულო რიგს“. იგი კულინარული წიგნის ავტორია და გვიხსნის, თუ რომელი საჭმელი როგორ მივირთვათ.

ზოგიერთმა უკვე საკმაო რაოდენობის სალათა მიირთვა, რომ მაგიდაზე ახალი კერძები მოაქვთ - მოხრაკულ-მოთუშული სოკო, ხაჭაპური, ხორცით მომზადებული კერძები... საჭმლით სავსე თეფშები სულ უფრო მრავლდება და მაგიდაზე თავისუფალი სივრცე მცირდება, თუმცა ახალ-ახალი ნუგბარისათვის ადგილი მოიძებნება.

„სტუმართმოყვარეობა - ქართული კულტურის განუყოფელ ნაწილს წარმოადგენს, რაც კარგად არის გამოხატული ქართულ სუფრაში, როცა მაგიდას ეროვნულ სამზარეულოს კერზები ამშვენებს“, - განმარტავს მაკა თარაშვილი. რა თქმა უნდა, იგი ახალბედა სუფრის წევრებისაგან განსხვავებით, შეცდომებს არ უშვებს და ყველაფერს ერთად არ მიირთმევს. მან კარგად იცის, რა როდის უნდა მიირთვას და უცხოელ სტუმრებს ჭამის საიდუმლოებას ასწავლის: როდის დგება მწვადის, „ჩაქაფულის და საჭმელების მიღების დრო...

ქართული ტრადიციის თანახმად, სუფრაზე იმდენი საჭმელი უნდა იყოს, რომ სტუმრების წასვლის შემდეგაც საკმაო რაოდენობით უნდა დარჩეს: „სუფრა, რომელზეც არაფერი აღარ რჩება, საქართველოში არ არსებობს“, - ამბობს მაკა თარაშვილი, - მასპინძლები იფიქრებენ, რომ სტუმრები მშივრები დარჩნენ. ამიტომ ყველაფერი უამრავია“.

რესტორანი „ქეთო და კოტე“ ძველი თბილისის უბანში, შემაღლებულ ადგილზე მდებარეობს. დარბაზში მყუდრო გარემოა შექმნილი. მაგიდები ყოველთვის მდიდრულადაა გაშლილი - ტრადიციული კერძები თანამედროვე სტილითაა გაფორმებული. თავდაპირველად თვენ მოგართმევენ ცივ და ვეგეტარიანულ კერძებს, ბოსტნეულს, შემდეგ გამომცხავარს, ცომეულს, ბოლოს კი ხორცით მომზადებულ საჭმელებს.

ქართული სუფრის ტრადიციაა თამადა, ანუ დროსტარების ხელმძღვანელი. იგი სუფრის თავში ზის და სადღეგრძელოებს ამბობს. რესტორან „შატო მუხრანში“, სადაც ჩვენ ვიყავით (თბილისიდან ერთი საათის სავალზე), მეღვინე პატრიკ ჰონეფმა ჩვენი სტუმრობის სადიდებელი სადღეგრძელო წარმოსთქვა. გერმანელი მეღვინე უკვე მრავალი წელია საქართველოში ცხოვრობს, ოჯახიც აქ ჰყავს. პატრიკი მადლობას გვიხდის სტუმრობისათვის, რომ გერმანელი ტურისტები საქართველოთი დაინტერესდნენ და კავკასიურ ქვეყანას ეწვივნენ.

მასპინძელი გვიხსნის, რომ სუფრის თამადა ყურადღებით ისმენს სტუმრების საუბარს  სადღეგრძელოებისათვის იმპულსის მისაცემად. იგი დისკუსიას ზომიერ მიმართულებას აძლევს და განწყობას ამაღლებს. ამიტომაც თამადა ისეთი პიროვნებაა, რომელიც ცნობილია თავისი კეთილი ხასიათით, გონებამახვილობით და ინტელექტით.

თუ როგორ მზადდება კლასიკური ქართული კერძები, ამას თქვენ თბილისიდან საკმაოდ მოშორებით, კახეთში გაიგებთ, სადაც ღვინის კომპანია „შუმის“ რესტორანი მდებარეობს. აქ სტუმარი საკუთარი თვალით ხედავს, თუ როგორ ცხვება ქართული თონის პური, როგორ კეთდება ხინკალი, რომელიც ქართული სამზარეულოს ერთ-ერთ დიდებულ და გემრიელ კერძს წარმოადგენს.

See all
Survey
ვინ გაიმარჯვებს რუსეთ - უკრაინის ომში?
Vote
By the way