USD 2.7561
EUR 3.0232
RUB 3.2005
Тбилиси
2 დეკემბერი - ეს დღე ისტორიაში
 229

2 დეკემბერი — გრიგორიანული კალენდრის 336-ე დღე (ნაკიან წლებში – 337-ე დღე). წლის ბოლომდე დარჩენილია 29 დღე.

დღის მოვლენები

  • 1409 : ლაიფციგის უნივერსიტეტი გაიხსნა.
  • 1804 : პარიზის ღვთისმშობლის ტაძარში ნაპოლეონ ბონაპარტმა თავი საფრანგეთის იმპერატორად გამოაცხადა, პირველი საფრანგეთის იმპერატორი ათასი წლის განმავლობაში.
  • 1805 : ნაპოლეონის ომები - აუსტერლიცის ბრძოლა - ნაპოლეონის ჯარი ამარცხებს გაერთიანებულ რუსეთ-ავსტიის ძალებს.
  • 1823 : მონროს დოქტრინა - აშშ-ის პრეზიდენტი ჯეიმზ მონრო ამერიკის ნეიტრალიტეტს აცხადებს მომავალ ევროპულ კონფლიქტებში.
  • 1848 : ფრანც იოზეფ I ავსტრიის იმპერატორი ხდება.
  • 1851 : ახლადარჩეული საფრანგეთის პრეზიდენტი შარლ ლუი ბონაპარტი მეორე რესპუბლიკას აუქმებს.
  • 1852 : ნაპოლეონ III საფრანგეთის იმპერატორი ხდება.
  • 1920 : ალექსანდროპოლის ხელშეკრულებით დასრულდა სომხეთ-თურქეთის ომი.
  • 1942 : მანჰეტენის პროექტი - მეცნიერთა გუნდი ენრიკო ფერმის ხელმძღვანელობით იწყებს პირველ ბირთვულ ჯაჭვურ რეაქციაზე მუშაობას.
  • 1956 : ფიდელ კასტრო, ჩე გევარა და 26 ივლისის მოძრაობის 80 სხვა წევრი კუბაზე გადმოსხდა რევოლუციის დასაწყებად.
  • 1961 : ეროვნულ რადიომიმართვაში კუბის ლიდერი ფიდელ კასტრო აცხადებს, რომ ის მარქსისტ-ლენინისტია და რომ კუბა კომუნისტურ წყობაზე გადადის.
  • 1971 : აბუ დაბი, აჯმანი, ფუჯაირა, შარჯა, დუბაი და უმ ალ ქუვაინი არაბეთის გაერთიანებულ საემიროებს ქმნიან.
  • 1976 : ფიდელ კასტრომ ოსვალდო დორტიცოს ტორადო შეცვალა კუბის პრეზიდენტის პოსტზე.
  • 1988 : ბენაზირ ბჰუტო პაკისტანის პრემიერ-მინისტრი და პირველი ქალი ქვეყნის მმართველი ხდება მუსლიმანურ სამყაროში.
  • 1990 : კანცლერ ჰელმუტ კოლის კოალიცია იმარჯვებს სრულიად გერმანიის პირველ არჩევნებში 1932 წლის შემდეგ.
  • 2007 : რუსეთის პრეზიდენტი პუტინის პარტიამ „ერთიანი რუსეთი“ ხმების უმრავლესობა მოიპოვა ქვეყნის საპარლამენტო არჩევნებში.
  • 2009 : რუანდა პირველი ქვეყანა გახდა, რომელიც ნაღმებისგან თავისუფლად გამოცხადდა ოტავის ხელშეკრულებით.
  • 2012 : ბორუტ პაჰორი სლოვენიის პრეზიდენტად აირჩიეს.
  • 2020 : ზდრავკო კრივოკაპიჩი მონტენეგროს პრემიერ-მინისტრი გახდა.

ამ დღეს დაბადებულნი

  • 1825 : პედრო II — ბრაზილიის იმპერატორი
  • 1868 : ჟამი, ფრანსის — ფრანგი პოეტი.
  • 1885 : მინოტი, ჯორჯ რიჩარდს — ამერიკელი ფიზიკოსი
  • 1897 : ბაგრამიანი, ივანე — საბჭოთა კავშირის მარშალი
  • 1923 : კალასი, მარია — ოპერის მომღერალი
  • 1944 : რუგოვა, იბრაგიმ — კოსოვოს პრეზიდენტი
  • 1946 : ვერსაჩე, ჯანი — იტალიელი დიზაინერი
  • 1971 : არჩილ კბილაშვილი — ქართველი იურისტი და საქართველოს მთავარი პროკურორი.
  • 1978 : ფურტადო, ნელი — კანადელი მომღერალი
  • 1981 : სპირსი, ბრიტნი — ამერიკელი მომღერალი

ამ დღეს გარდაცვლილნი

  • 1348 : ჰანაზონო — იაპონიის იმპერატორი
  • 1469 : მედიჩი, პიერო დი კოსმო დე — ფლორენციის მმართველი
  • 1547 : კორტესი, ერნან — ესპანელი კონკისტადორი
  • 1814 : სადი, დონატიენ ალფონს დე — ფრანგი მწერალი, სადიზმის ფუძემდებელი
  • 1957 : ზაკელი, მანფრედ — პოლონელი ნეიროპათოლოგი და ფსიქიატრი
  • 1969 : ვოროშილოვი, კლიმენტ — რუსი სამხედრო მოღვაწე (დ.1881)
  • 1977 : ამაშუკელი, ვასილ — ქართველი კინორეჟისორი და ოპერატორი
  • 1987 : აიზელი, დონ ფულტონი — ასტრონავტი
  • 2020 :
    • კობა დავითაშვილი — ქართველი პოლიტიკოსი
    • ვალერი ჟისკარ-დ’ესტენი — ფრანგი პოლიტიკოსი, საფრანგეთის პრეზიდენტი (დ. 1926)

დღესასწაულები

  • მართლმადიდებელი ეკლესია აღნიშნავს შემდეგი წმინდანების ხსენების დღეს:
    • ილარიონ ქართველი
    • აბდია წინასწარმეტყველი
    • წმინდა ბარლაამი
    • ღირსი ბარლაამი და იოდასაფი - ინდოეთის მეფის ძე და მამა მისი აბენესი
    • წმინდა აზა და მასთან ასორმოცდაათი მხედარნი
    • წმინდა ილიოდორე
    • წმინდა რომანოზი
культура
«Frankfurter Allgemeine Zeitung» (გერმანია): „ქართული სამზარეულოს მრავალფეროვნება: ტრადიციული სუფრის თავისებურებები“

„სუფრა - ასე ჰქვია ქართულ მოლხენა-დროსტარებას, რომელიც სტუმართმოყვარეობისა და მხიარულების განსახიერებას წარმოადგენს. რომელი კერძებს მიირთმევენ ქართველები სტუმრებთან ერთად? ჩვენი კორესპონდენტი შეეცადა ქართული სუფრის დიდებულება ეჩვენებინა და დარწმუნდებით, რომ ეს მართლაც კარგად გამოუვიდა“, - ასე იწყება გერმანულ გაზეთ „ფრანკფურტერ ალგემაინე ცაითუნგში“ (Frankfurter Allgemeine Zeitung) გამოქვეყნებული სტატია სათაურით „ქართული სამზარეულოს მრავალფეროვნება“ (ავტორი - მაიკე ფონ გალენი).

გთავაზობთ პუბლიკაციას შემოკლებით:

„როცა მივედით, მაგიდა უკვე გაშლილი დაგვხვდა: თეფშებზე დაწყობილი ყველით და ლორით, ნიგვზის ფარშიანი ბადრიჯნით, მხალეულობით, მწვანილით, კიტრით და პომიდორით... მათ შორის ჩადგმულია გრაფინები მოცხარის წვენით და ტარხუნის ლიმონათის ბოთლებით. ოფიციანტი წითელ ღვინოს ბოკალებში ასხამს. გარეთ თბილისური საღამოა, რესტორან „რიგის“ დარბაზში გაშლილ გრძელ მაგიდაზე კი ქართული სუფრა - ქართული ქეიფი იწყება.

ისინი, რომლებიც ქართულ სამზარეულოს არ იცნობენ, მადააღძრულები სწრაფად მიირთმევენ სიმინდის ფქვილისაგან გამომცხვარ თბილ მჭადებს, სალათებს და ყველს. მაგრამ ვინც იცის, ის ნელ-ნელა ჭამს და მთავარს ელოდება...

ქართველი ქალბატონი თიკო ტუსკაძე, რომელიც ლონდონში ცხოვრობს, მაგრამ ახლა სამშობლოში იმყოფება, ჩვენი გიდის როლს ასრულებს და ქართულ სუფრას გვაცნობს როგორც „გემრიელი საჭმელების უსასრულო რიგს“. იგი კულინარული წიგნის ავტორია და გვიხსნის, თუ რომელი საჭმელი როგორ მივირთვათ.

ზოგიერთმა უკვე საკმაო რაოდენობის სალათა მიირთვა, რომ მაგიდაზე ახალი კერძები მოაქვთ - მოხრაკულ-მოთუშული სოკო, ხაჭაპური, ხორცით მომზადებული კერძები... საჭმლით სავსე თეფშები სულ უფრო მრავლდება და მაგიდაზე თავისუფალი სივრცე მცირდება, თუმცა ახალ-ახალი ნუგბარისათვის ადგილი მოიძებნება.

„სტუმართმოყვარეობა - ქართული კულტურის განუყოფელ ნაწილს წარმოადგენს, რაც კარგად არის გამოხატული ქართულ სუფრაში, როცა მაგიდას ეროვნულ სამზარეულოს კერზები ამშვენებს“, - განმარტავს მაკა თარაშვილი. რა თქმა უნდა, იგი ახალბედა სუფრის წევრებისაგან განსხვავებით, შეცდომებს არ უშვებს და ყველაფერს ერთად არ მიირთმევს. მან კარგად იცის, რა როდის უნდა მიირთვას და უცხოელ სტუმრებს ჭამის საიდუმლოებას ასწავლის: როდის დგება მწვადის, „ჩაქაფულის და საჭმელების მიღების დრო...

ქართული ტრადიციის თანახმად, სუფრაზე იმდენი საჭმელი უნდა იყოს, რომ სტუმრების წასვლის შემდეგაც საკმაო რაოდენობით უნდა დარჩეს: „სუფრა, რომელზეც არაფერი აღარ რჩება, საქართველოში არ არსებობს“, - ამბობს მაკა თარაშვილი, - მასპინძლები იფიქრებენ, რომ სტუმრები მშივრები დარჩნენ. ამიტომ ყველაფერი უამრავია“.

რესტორანი „ქეთო და კოტე“ ძველი თბილისის უბანში, შემაღლებულ ადგილზე მდებარეობს. დარბაზში მყუდრო გარემოა შექმნილი. მაგიდები ყოველთვის მდიდრულადაა გაშლილი - ტრადიციული კერძები თანამედროვე სტილითაა გაფორმებული. თავდაპირველად თვენ მოგართმევენ ცივ და ვეგეტარიანულ კერძებს, ბოსტნეულს, შემდეგ გამომცხავარს, ცომეულს, ბოლოს კი ხორცით მომზადებულ საჭმელებს.

ქართული სუფრის ტრადიციაა თამადა, ანუ დროსტარების ხელმძღვანელი. იგი სუფრის თავში ზის და სადღეგრძელოებს ამბობს. რესტორან „შატო მუხრანში“, სადაც ჩვენ ვიყავით (თბილისიდან ერთი საათის სავალზე), მეღვინე პატრიკ ჰონეფმა ჩვენი სტუმრობის სადიდებელი სადღეგრძელო წარმოსთქვა. გერმანელი მეღვინე უკვე მრავალი წელია საქართველოში ცხოვრობს, ოჯახიც აქ ჰყავს. პატრიკი მადლობას გვიხდის სტუმრობისათვის, რომ გერმანელი ტურისტები საქართველოთი დაინტერესდნენ და კავკასიურ ქვეყანას ეწვივნენ.

მასპინძელი გვიხსნის, რომ სუფრის თამადა ყურადღებით ისმენს სტუმრების საუბარს  სადღეგრძელოებისათვის იმპულსის მისაცემად. იგი დისკუსიას ზომიერ მიმართულებას აძლევს და განწყობას ამაღლებს. ამიტომაც თამადა ისეთი პიროვნებაა, რომელიც ცნობილია თავისი კეთილი ხასიათით, გონებამახვილობით და ინტელექტით.

თუ როგორ მზადდება კლასიკური ქართული კერძები, ამას თქვენ თბილისიდან საკმაოდ მოშორებით, კახეთში გაიგებთ, სადაც ღვინის კომპანია „შუმის“ რესტორანი მდებარეობს. აქ სტუმარი საკუთარი თვალით ხედავს, თუ როგორ ცხვება ქართული თონის პური, როგორ კეთდება ხინკალი, რომელიც ქართული სამზარეულოს ერთ-ერთ დიდებულ და გემრიელ კერძს წარმოადგენს.

более
голосование
ვინ გაიმარჯვებს რუსეთ - უკრაინის ომში?
голосование
Кстати