ვერძი (21 მარტი - 20 აპრილი)
ენერგიული პოტენციალი მცირდება და სამუშაოზე ფოკუსირება გიჭირთ, განსაკუთრებით - დღის პირველ ნახევარში. გირჩევთ, სერიოზული საქმის დაწყებას მოერიდოთ და მთელი ყურადღება სასწრაფო საქმეების დასრულებაზე გადაიტანოთ. ახლობელ ადამიანთან საუბარი რთული სიტუაციის მოგვარებაში დაგეხმარებათ.
კურო (21 აპრილი - 21 მაისი)
ამ დღეს აჩქარებას შეიძლება სერიოზული შეცდომები მოჰყვეს, ამიტომ გირჩევთ, სამსახურში ნებისმიერ წვრილმანს ყურადღება მიაქციოთ და აუჩქარებლად განიხილოთ.
უსმინეთ საკუთარ ინტუიციას და ის სწორ რჩევას მოგცემთ. სავარაუდოდ, დღის მეორე ნახევარში სარფიან საქმიან შეთავაზებას მიიღებთ და ხელიდან არ უნდა გაუშვათ.
ტყუპები (22 მაისი - 21 ივნისი)
დღის პირველ ნახევარში დიდი ყურადღება გმართებთ, რათა ისეთი შეცდომა არ დაუშვათ, რომელიც სამსახურთან და კარიერასთან დაკავშირებით თქვენი გეგმების განხორციელებას საფრთხეს შეუქმნის. დღის მეორე ნახევარი ხელსაყრელი დროა ნებისმიერი საქმისთვის, რომელიც ფანტაზიას მოითხოვს. ამ დღეს პიროვნული თვისებების წყალობით გარშემო მყოფების კეთილგანწყობას ადვილად მოიპოვებთ.
კირჩხიბი (22 ივნისი - 22 ივლისი)
ემოციებით სავსე ხართ და გსურთ, ეს მთელ სამყაროს გაუზიაროთ.
ხელსაყრელი დღეა ფიზიკური სამუშაოს შესრულების ან სპორტდარბაზში ვარჯიშისთვის.
ეცადეთ, ემოციები აკონტროლოთ, რათა ახლობელ ადამიანებთან ურთიერთობა ურთიერთბრალდებებით და კონფლიქტით არ დასრულდეს. სახლში ნუ დარჩებით - ახალი ნაცნობობისთვის შესანიშნავი დღეა.
ლომი (23 ივლისი - 23 აგვისტო)
თქვენი სიკეთე და პასუხისმგებლობის გრძნობა არაკეთილსინდისიერმა ადამიანებმა შეიძლება ეგოისტური მიზნებისთვის გამოიყენონ. გირჩევთ, მათ ნებას არ დაჰყვეთ და პირადი სივრცე შეინარჩუნოთ. ცვლილებებისა და ექსპერიმენტებისთვის არახელსაყრელი დღეა, ამიტომ ძველი და კარგად დადასტურებული მეთოდებით უნდა იმოქმედოთ.
ქალწული (24 აგვისტო - 23 სექტემბერი)
ეცადეთ, დილიდან პოზიტიურად განეწყოთ და სახლიდან კარგ ხასიათზე გახვიდეთ. ამ დღეს საინტერესო შეხვედრები და თავგადასავლები გელით.
შესაძლოა, რთული ამოცანის გადასაჭრელად კოლეგების დახმარება დაგჭირდეთ.
ფინანსურ საკითხებში ფრთხილად უნდა იყოთ. მოერიდეთ საეჭვო გარიგებებს - შესაძლოა, თაღლითების მსხვერპლი გახდეთ.
სასწორი (24 სექტემბერი - 23 ოქტომბერი)
ამ დღეს სასურველი შედეგის მისაღწევად მხოლოდ კარგად ნაცნობი და გამოცდილი ხერხები უნდა გამოიყენოთ. მოერიდეთ ოპონენტებზე ზეწოლას და ეცადეთ, საკუთარი პოზიცია მხოლოდ ფაქტებით და არგუმენტებით გაამყაროთ. სპორტულ დარბაზში ვარჯიში ან სუფთა ჰაერზე სიარული დაგროვილი სტრესის მოხსნაში დაგეხმარებათ, რაც განწყობას მნიშვნელოვნად გაგიუმჯობესებთ.
მორიელი (24 ოქტომბერი - 22 ნოემბერი)
ამ დღეს ყველაზე მეტად გულწრფელობას უნდა მოერიდოთ - შესაძლოა, უნებურად, საკუთარი ან სხვისი საიდუმლო გასცეთ.
სანამ მოქმედებას დაიწყებთ, ნებისმიერი ინფორმაცია რამდენჯერმე უნდა გადაამოწმოთ - ვიღაც თქვენს მოტყუებას ცდილობს.
შესანიშნავი დღეა საყოფაცხოვრებო ტექნიკის შეძენისთვის - ახალი ნივთები დიდხანს და ხარისხიანად მოგემსახურებათ.
მშვილდოსანი (23 ნოემბერი - 21 დეკემბერი)
ხელსაყრელი დღეა საქმიანი ურთიერთობისთვის - თქვენი ნებისმიერი იდეა მხარდაჭერას და მოწონებას დაიმსახურებს. ამაში თავის როლს თქვენი პიროვნული ხიბლიც შეასრულებს, რომელსაც ოსტატურად იყენებთ. სემინარებზე, კონფერენციებზე და მსგავს ღონისძიებებზე შესაძლოა, საჭირო ადამიანები გაიცნოთ.
მარტოხელა მშვილდოსნებისთვის გამორიცხული არ არის სამსახურებრივი რომანი, რომელიც დადებით ემოციებს მოგანიჭებთ.
თხის რქა (22 დეკემბერი - 20 იანვარი)
ამ დღის წარმატებას თუ წარუმატებლობას თქვენი ძველი გადაწყვეტილებების სისწორე განსაზღვრავს. თუ მოქმედება თქვენს სასარგებლოდ ვითარდება, მაშინ სწორი მიმართულება გაქვთ არჩეული.
თუ დიდი მოცულობის სამუშაოს დამოუკიდებლად ვერ უმკლავდებით, შეგიძლიათ საკუთარი პასუხისმგებლობის ნაწილი სხვებს გაუნაწილოთ.
ყურადღება მიაქციეთ წვრილმანებს - ეს სიტუაციის სწორად შეფასებასა და შეცდომების თავიდან არიდებაში დაგეხმარებათ.
მერწყული (21 იანვარი - 18 თებერვალი)
ამ დღეს პირველ ადგილზე პირადი ან ოჯახური ურთიერთობები უნდა დააყენოთ, თუმცა ნურც ახლობელი ადამიანების პრობლემების შესახებ დავიწყებთ - ვიღაცას თქვენი დახმარება ჰაერივით ესაჭიროება.
დროა ძველ მეგობრებს შეეხმიანოთ - მათ შეიძლება თქვენთვის საინტერესო შეთავაზებები ჰქონდეთ.
ზომიერი ფიზიკური დატვირთვა თქვენი ჯანმრთელობისთვის ძალიან სასარგებლო იქნება.
თევზები (19 თებერვალი - 20 მარტი)
მთელი დღის განმავლობაში საქმეზე კონცენტრირება გიჭირთ, ამიტომ ჯობია, მნიშვნელოვანი შეხვედრები სხვა დროისთვის გადაიტანოთ. ეცადეთ, პირად ურთიერთობებში მეტი თავდაჯერება გამოიჩინოთ.
დაუგეგმავი ხარჯებია მოსალოდნელი, თუმცა კვირის მეორე ნახევარში ამ „ჩავარდნების“ ანაზღაურებას მოახერხებთ.
თქვენი ჯანმრთელობა პირდაპირ დამოკიდებულია თქვენს ემოციურ მდგომარეობაზეა, ამიტომ ვარსკვლავები გირჩევენ, ყურადღება გაამახვილეთ საკუთარ მიღწევებზე და არა წარუმატებელ საქმეებზე.
„სუფრა - ასე ჰქვია ქართულ მოლხენა-დროსტარებას, რომელიც სტუმართმოყვარეობისა და მხიარულების განსახიერებას წარმოადგენს. რომელი კერძებს მიირთმევენ ქართველები სტუმრებთან ერთად? ჩვენი კორესპონდენტი შეეცადა ქართული სუფრის დიდებულება ეჩვენებინა და დარწმუნდებით, რომ ეს მართლაც კარგად გამოუვიდა“, - ასე იწყება გერმანულ გაზეთ „ფრანკფურტერ ალგემაინე ცაითუნგში“ (Frankfurter Allgemeine Zeitung) გამოქვეყნებული სტატია სათაურით „ქართული სამზარეულოს მრავალფეროვნება“ (ავტორი - მაიკე ფონ გალენი).
გთავაზობთ პუბლიკაციას შემოკლებით:
„როცა მივედით, მაგიდა უკვე გაშლილი დაგვხვდა: თეფშებზე დაწყობილი ყველით და ლორით, ნიგვზის ფარშიანი ბადრიჯნით, მხალეულობით, მწვანილით, კიტრით და პომიდორით... მათ შორის ჩადგმულია გრაფინები მოცხარის წვენით და ტარხუნის ლიმონათის ბოთლებით. ოფიციანტი წითელ ღვინოს ბოკალებში ასხამს. გარეთ თბილისური საღამოა, რესტორან „რიგის“ დარბაზში გაშლილ გრძელ მაგიდაზე კი ქართული სუფრა - ქართული ქეიფი იწყება.
ისინი, რომლებიც ქართულ სამზარეულოს არ იცნობენ, მადააღძრულები სწრაფად მიირთმევენ სიმინდის ფქვილისაგან გამომცხვარ თბილ მჭადებს, სალათებს და ყველს. მაგრამ ვინც იცის, ის ნელ-ნელა ჭამს და მთავარს ელოდება...
ქართველი ქალბატონი თიკო ტუსკაძე, რომელიც ლონდონში ცხოვრობს, მაგრამ ახლა სამშობლოში იმყოფება, ჩვენი გიდის როლს ასრულებს და ქართულ სუფრას გვაცნობს როგორც „გემრიელი საჭმელების უსასრულო რიგს“. იგი კულინარული წიგნის ავტორია და გვიხსნის, თუ რომელი საჭმელი როგორ მივირთვათ.
ზოგიერთმა უკვე საკმაო რაოდენობის სალათა მიირთვა, რომ მაგიდაზე ახალი კერძები მოაქვთ - მოხრაკულ-მოთუშული სოკო, ხაჭაპური, ხორცით მომზადებული კერძები... საჭმლით სავსე თეფშები სულ უფრო მრავლდება და მაგიდაზე თავისუფალი სივრცე მცირდება, თუმცა ახალ-ახალი ნუგბარისათვის ადგილი მოიძებნება.
„სტუმართმოყვარეობა - ქართული კულტურის განუყოფელ ნაწილს წარმოადგენს, რაც კარგად არის გამოხატული ქართულ სუფრაში, როცა მაგიდას ეროვნულ სამზარეულოს კერზები ამშვენებს“, - განმარტავს მაკა თარაშვილი. რა თქმა უნდა, იგი ახალბედა სუფრის წევრებისაგან განსხვავებით, შეცდომებს არ უშვებს და ყველაფერს ერთად არ მიირთმევს. მან კარგად იცის, რა როდის უნდა მიირთვას და უცხოელ სტუმრებს ჭამის საიდუმლოებას ასწავლის: როდის დგება მწვადის, „ჩაქაფულის და საჭმელების მიღების დრო...
ქართული ტრადიციის თანახმად, სუფრაზე იმდენი საჭმელი უნდა იყოს, რომ სტუმრების წასვლის შემდეგაც საკმაო რაოდენობით უნდა დარჩეს: „სუფრა, რომელზეც არაფერი აღარ რჩება, საქართველოში არ არსებობს“, - ამბობს მაკა თარაშვილი, - მასპინძლები იფიქრებენ, რომ სტუმრები მშივრები დარჩნენ. ამიტომ ყველაფერი უამრავია“.
რესტორანი „ქეთო და კოტე“ ძველი თბილისის უბანში, შემაღლებულ ადგილზე მდებარეობს. დარბაზში მყუდრო გარემოა შექმნილი. მაგიდები ყოველთვის მდიდრულადაა გაშლილი - ტრადიციული კერძები თანამედროვე სტილითაა გაფორმებული. თავდაპირველად თვენ მოგართმევენ ცივ და ვეგეტარიანულ კერძებს, ბოსტნეულს, შემდეგ გამომცხავარს, ცომეულს, ბოლოს კი ხორცით მომზადებულ საჭმელებს.
ქართული სუფრის ტრადიციაა თამადა, ანუ დროსტარების ხელმძღვანელი. იგი სუფრის თავში ზის და სადღეგრძელოებს ამბობს. რესტორან „შატო მუხრანში“, სადაც ჩვენ ვიყავით (თბილისიდან ერთი საათის სავალზე), მეღვინე პატრიკ ჰონეფმა ჩვენი სტუმრობის სადიდებელი სადღეგრძელო წარმოსთქვა. გერმანელი მეღვინე უკვე მრავალი წელია საქართველოში ცხოვრობს, ოჯახიც აქ ჰყავს. პატრიკი მადლობას გვიხდის სტუმრობისათვის, რომ გერმანელი ტურისტები საქართველოთი დაინტერესდნენ და კავკასიურ ქვეყანას ეწვივნენ.
მასპინძელი გვიხსნის, რომ სუფრის თამადა ყურადღებით ისმენს სტუმრების საუბარს სადღეგრძელოებისათვის იმპულსის მისაცემად. იგი დისკუსიას ზომიერ მიმართულებას აძლევს და განწყობას ამაღლებს. ამიტომაც თამადა ისეთი პიროვნებაა, რომელიც ცნობილია თავისი კეთილი ხასიათით, გონებამახვილობით და ინტელექტით.
თუ როგორ მზადდება კლასიკური ქართული კერძები, ამას თქვენ თბილისიდან საკმაოდ მოშორებით, კახეთში გაიგებთ, სადაც ღვინის კომპანია „შუმის“ რესტორანი მდებარეობს. აქ სტუმარი საკუთარი თვალით ხედავს, თუ როგორ ცხვება ქართული თონის პური, როგორ კეთდება ხინკალი, რომელიც ქართული სამზარეულოს ერთ-ერთ დიდებულ და გემრიელ კერძს წარმოადგენს.