USD 2.7545
EUR 3.1363
RUB 3.3460
Tbilisi
"BM.GE" - ქართულმა ბანკებმა 2024 წელს ₾3.1 მილიარდის წმინდა მოგება მიიღეს
Date:  535

საქართველოში მოქმედი 17 კომერციული ბანკის ჯამურმა წმინდა მოგებამ 2024 წელს 3.1 მილიარდი ლარი შეადგინა, რაც 2023 წლის შედეგთან შედარებით 14%-ით (₾380 მლნ) მეტია.

ბანკების მიერ სებ-ისთვის წარდგენილი ფინანსური ანგარიშგებიდან ირკვევა, რომ ზრდის ძირითადი მიზეზები დაკავშირებულია საპროცენტო შემოსავლებთან, საკრედიტო პორტფელის გაფართოებასთან და ხარჯების მართვასთან.

საპროცენტო შემოსავლები და საკრედიტო პორტფელის ზრდა

2024 წელს ბანკების საპროცენტო შემოსავალი 8.4 მილიარდი ლარი იყო, რაც 18%-ით მეტია 2023 წლის 7.2 მილიარდ ლართან შედარებით. ამ ზრდას ხელი შეუწყო სესხების მოცულობის მატებამ და საპროცენტო განაკვეთების ცვლილებამ.

სესხებიდან მიღებული შემოსავალი 7 მილიარდ ლარს გაუტოლდა, რაც 17%-ით აღემატება წინა წლის მონაცემს. კორპორაციულ და საცალო დაკრედიტებაზე არსებული მოთხოვნა ბანკებისთვის შემოსავლის ზრდის ერთ-ერთი მთავარი ფაქტორი იყო.

2024 წლის დეკემბრისთვის ბანკების მთლიანმა საკრედიტო პორტფელმა 62.2 მილიარდი ლარი შეადგინა, რაც წლიურად 18%-ით გაიზარდა.

არასაპროცენტო შემოსავლები:

გარდა საპროცენტო შემოსავლებისა, გაიზარდა საკომისიო და სხვა არასაპროცენტო შემოსავლები. ამ კატეგორიაში შედის გადარიცხვები, ციფრული საბანკო მომსახურება და სხვა საბანკო ოპერაციები. აღნიშნულმა თანხებმა 790 მილიონი ლარი შეადგინა, რაც წლიურად 17%-ით გაზრდილი მაჩვენებელია.

ვალუტის გაცვლის ოპერაციებიდან კი ქართულმა ბანკებმა 2024 წელს 816 მილიონი ლარის შემოსავალი მიიღეს, რაც წლიურად 22%-ით, ანუ 149 მილიონი ლარით გაზრდილი მაჩვენებელია.

საპროცენტო ხარჯები:

ბანკებმა 2024 წლის განმავლობაში კლიენტების დეპოზიტებზე 2.5 მილიარდი ლარის საპროცენტო სარგებელი გასცეს, რაც წლიურად 405 მილიონი ლარით, ანუ 19%-ით გაზრდილი მაჩვენებელია.

მთლიანობაში 2024 წელს ქართული ბანკების სადეპოზიტო პორტფელი 7.7 მილიარდი ლარით, ანუ 15%-ით გაფართოვდა და 58.3 მილიარდ ლარს მიაღწია.

საოპერაციო ხარჯები

საქართველოს ბანკების საოპერაციო ხარჯები 2024 წელს გაიზარდა, თუმცა ამ ზრდამ შემოსავლების ზრდის ტემპს ვერ გადაუსწრო, რის შედეგადაც ბანკებმა შეინარჩუნეს ეფექტურობის კოეფიციენტი ოპტიმალურ დონეზე. ხარჯების ზრდის მთავარი ფაქტორები მოიცავდა შრომის ანაზღაურების, ადმინისტრაციული ხარჯებისა და ტექნოლოგიებში ინვესტიციების ზრდას.

2024 წელს ბანკების თანამშრომელთა ანაზღაურება და სხვა პერსონალური ხარჯები 1.3 მილიარდ ლარამდე გაიზარდა, რაც 177 მილიონი ლარით, ანუ 16%-ით გაზრდილი მაჩვენებელია. ადმინისტრაციული და საოფისე ხარჯები კი 423 მილიონი ლარი იყო (მატება 14%).

აქტივების შესაძლო დანაკარგებმა 314 მილიონი ლარი შეადგინა, რაც წლიურად 12%-ით შემცირებული მაჩვენებელია. მოგების გადასახადის სახით კი ბანკებმა 561 მილიონი ლარი გადაიხადეს. ამ მხრივ მატებამ 69 მილიონი ლარი შეადგინა.

მთლიანობაში ამ ფაქტორების გათვალისწინებით, საბანკო სექტორის მოგება 380 მილიონი ლარით, 3.1 მილიარდამდე გაიზარდა.

წყარო:https://bm.ge/

culture
«Frankfurter Allgemeine Zeitung» (გერმანია): „ქართული სამზარეულოს მრავალფეროვნება: ტრადიციული სუფრის თავისებურებები“

„სუფრა - ასე ჰქვია ქართულ მოლხენა-დროსტარებას, რომელიც სტუმართმოყვარეობისა და მხიარულების განსახიერებას წარმოადგენს. რომელი კერძებს მიირთმევენ ქართველები სტუმრებთან ერთად? ჩვენი კორესპონდენტი შეეცადა ქართული სუფრის დიდებულება ეჩვენებინა და დარწმუნდებით, რომ ეს მართლაც კარგად გამოუვიდა“, - ასე იწყება გერმანულ გაზეთ „ფრანკფურტერ ალგემაინე ცაითუნგში“ (Frankfurter Allgemeine Zeitung) გამოქვეყნებული სტატია სათაურით „ქართული სამზარეულოს მრავალფეროვნება“ (ავტორი - მაიკე ფონ გალენი).

გთავაზობთ პუბლიკაციას შემოკლებით:

„როცა მივედით, მაგიდა უკვე გაშლილი დაგვხვდა: თეფშებზე დაწყობილი ყველით და ლორით, ნიგვზის ფარშიანი ბადრიჯნით, მხალეულობით, მწვანილით, კიტრით და პომიდორით... მათ შორის ჩადგმულია გრაფინები მოცხარის წვენით და ტარხუნის ლიმონათის ბოთლებით. ოფიციანტი წითელ ღვინოს ბოკალებში ასხამს. გარეთ თბილისური საღამოა, რესტორან „რიგის“ დარბაზში გაშლილ გრძელ მაგიდაზე კი ქართული სუფრა - ქართული ქეიფი იწყება.

ისინი, რომლებიც ქართულ სამზარეულოს არ იცნობენ, მადააღძრულები სწრაფად მიირთმევენ სიმინდის ფქვილისაგან გამომცხვარ თბილ მჭადებს, სალათებს და ყველს. მაგრამ ვინც იცის, ის ნელ-ნელა ჭამს და მთავარს ელოდება...

ქართველი ქალბატონი თიკო ტუსკაძე, რომელიც ლონდონში ცხოვრობს, მაგრამ ახლა სამშობლოში იმყოფება, ჩვენი გიდის როლს ასრულებს და ქართულ სუფრას გვაცნობს როგორც „გემრიელი საჭმელების უსასრულო რიგს“. იგი კულინარული წიგნის ავტორია და გვიხსნის, თუ რომელი საჭმელი როგორ მივირთვათ.

ზოგიერთმა უკვე საკმაო რაოდენობის სალათა მიირთვა, რომ მაგიდაზე ახალი კერძები მოაქვთ - მოხრაკულ-მოთუშული სოკო, ხაჭაპური, ხორცით მომზადებული კერძები... საჭმლით სავსე თეფშები სულ უფრო მრავლდება და მაგიდაზე თავისუფალი სივრცე მცირდება, თუმცა ახალ-ახალი ნუგბარისათვის ადგილი მოიძებნება.

„სტუმართმოყვარეობა - ქართული კულტურის განუყოფელ ნაწილს წარმოადგენს, რაც კარგად არის გამოხატული ქართულ სუფრაში, როცა მაგიდას ეროვნულ სამზარეულოს კერზები ამშვენებს“, - განმარტავს მაკა თარაშვილი. რა თქმა უნდა, იგი ახალბედა სუფრის წევრებისაგან განსხვავებით, შეცდომებს არ უშვებს და ყველაფერს ერთად არ მიირთმევს. მან კარგად იცის, რა როდის უნდა მიირთვას და უცხოელ სტუმრებს ჭამის საიდუმლოებას ასწავლის: როდის დგება მწვადის, „ჩაქაფულის და საჭმელების მიღების დრო...

ქართული ტრადიციის თანახმად, სუფრაზე იმდენი საჭმელი უნდა იყოს, რომ სტუმრების წასვლის შემდეგაც საკმაო რაოდენობით უნდა დარჩეს: „სუფრა, რომელზეც არაფერი აღარ რჩება, საქართველოში არ არსებობს“, - ამბობს მაკა თარაშვილი, - მასპინძლები იფიქრებენ, რომ სტუმრები მშივრები დარჩნენ. ამიტომ ყველაფერი უამრავია“.

რესტორანი „ქეთო და კოტე“ ძველი თბილისის უბანში, შემაღლებულ ადგილზე მდებარეობს. დარბაზში მყუდრო გარემოა შექმნილი. მაგიდები ყოველთვის მდიდრულადაა გაშლილი - ტრადიციული კერძები თანამედროვე სტილითაა გაფორმებული. თავდაპირველად თვენ მოგართმევენ ცივ და ვეგეტარიანულ კერძებს, ბოსტნეულს, შემდეგ გამომცხავარს, ცომეულს, ბოლოს კი ხორცით მომზადებულ საჭმელებს.

ქართული სუფრის ტრადიციაა თამადა, ანუ დროსტარების ხელმძღვანელი. იგი სუფრის თავში ზის და სადღეგრძელოებს ამბობს. რესტორან „შატო მუხრანში“, სადაც ჩვენ ვიყავით (თბილისიდან ერთი საათის სავალზე), მეღვინე პატრიკ ჰონეფმა ჩვენი სტუმრობის სადიდებელი სადღეგრძელო წარმოსთქვა. გერმანელი მეღვინე უკვე მრავალი წელია საქართველოში ცხოვრობს, ოჯახიც აქ ჰყავს. პატრიკი მადლობას გვიხდის სტუმრობისათვის, რომ გერმანელი ტურისტები საქართველოთი დაინტერესდნენ და კავკასიურ ქვეყანას ეწვივნენ.

მასპინძელი გვიხსნის, რომ სუფრის თამადა ყურადღებით ისმენს სტუმრების საუბარს  სადღეგრძელოებისათვის იმპულსის მისაცემად. იგი დისკუსიას ზომიერ მიმართულებას აძლევს და განწყობას ამაღლებს. ამიტომაც თამადა ისეთი პიროვნებაა, რომელიც ცნობილია თავისი კეთილი ხასიათით, გონებამახვილობით და ინტელექტით.

თუ როგორ მზადდება კლასიკური ქართული კერძები, ამას თქვენ თბილისიდან საკმაოდ მოშორებით, კახეთში გაიგებთ, სადაც ღვინის კომპანია „შუმის“ რესტორანი მდებარეობს. აქ სტუმარი საკუთარი თვალით ხედავს, თუ როგორ ცხვება ქართული თონის პური, როგორ კეთდება ხინკალი, რომელიც ქართული სამზარეულოს ერთ-ერთ დიდებულ და გემრიელ კერძს წარმოადგენს.

See all
Survey
ვინ გაიმარჯვებს რუსეთ - უკრაინის ომში?
Vote
By the way