USD 2.7545
EUR 3.1363
RUB 3.3460
Тбилиси
საზღვარგარეთ დაცული ქართული ადგილწარმოშობის აღნიშვნები
дата:  2181
ბოლო წლების განამვლობაში საზღვარგარეთ სულ უფრო მეტი ქართული ადგილწარმოშობის დასახელებები და გეოგრაფიული აღნიშვნები რეგისტრირდება.
წარმოგიდგენთ ქვეყნების მიხედვით, სად რა ადგილწრმოშობის დასახელების და გეოგრაფიული აღნიშვნებია დარეგისტრირებული.

ბელარუსის რესპუბლიკა

ადგილწარმოშობის დასახელებები:

1. ატენი;
2. ახაშენი;
3. წინანდალი;
4. გურჯაანი;
5. კარდენახი;
6. კახეთი (კახური);
7. კოტეხი;
8. ყვარელი;
9. მანავი;
10. მუკუზანი;
11. ნაფარეული;
12. ქინძმარაული;
13. სვირი;
14. თელიანი;
15. ტიბაანი;
16. ტვიში;
17. ვაზისუბანი;
18. ხვანჭკარა;
19. ბორჯომი;
20. საირმე;
21. ნაბეღლავი.

ყაზახეთის რესპუბლიკა

ადგილწარმოშობის დასახელებები:

1. ყვარელი;
2. გურჯაანი;
3. კარდენახი;
4. მანავი;
5. ტვიში;
6. კახეთი (კახური);
7. ატენი (ატენური);
8. ტიბაანი;
9. ქინძმარაული;
10. წინანდალი;
11. ხვანჭკარა;
12. მუკუზანი;
13. ნაფარეული;
14. ახაშენი;
15. თელიანი;
16. ვაზისუბანი;
17. კოტეხი;
18. საირმე;
19. ნაბეღლავი;
20. სვირი;
21. ბორჯომი.

ყირგიზეთის რესპუბლიკა

ადგილწარმოშობის დასახელებები:

1. ყვარელი;
2. გურჯაანი;
3. კარდენახი;
4. მანავი;
5. ტვიში;
6. კახეთი (კახური);
7. ატენი (ატენური);
8. ტიბაანი;
9. ქინძმარაული;
10. წინანდალი;
11. ხვანჭკარა;
12. მუკუზანი;
13. ნაფარეული;
14. ახაშენი;
15. თელიანი;
16. ვაზისუბანი;
17. კოტეხი;
18. საირმე;
19. ნაბეღლავი;
20. სვირი;
21. ბორჯომი.

სომხეთის რესპუბლიკა

ადგილწარმოშობის დასახელებები:

1. ხვანჭკარა;
2. მანავი;
3. ახაშენი;
4. წინანდალი;
5. ქინძმარაული;
6. მუკუზანი.

აზერბაიჯანის რესპუბლიკა

ადგილწარმოშობის დასახელებები:

1. ტვიში;
2. ხვანჭკარა;
3. წინანდალი;
4. ახაშენი;
5. მუკუზანი;
6. ქინძმარაული.

რუსეთის ფედერაცია

ადგილწარმოშობის დასახელებები:

1. ტვიში;
2. ხვანჭკარა;
3. წინანადალი;
4. ახაშენი;
5. მუკუზანი;
6. ქინძმარაული;
7. ვაზისუბანი;
8. ნაფარეული;
9. გურჯაანი;
10. მანავი;
11. თელიანი;
12. ყვარელი;
13. კახეთი.

უკრაინა

ორმხრივი ხელშეკრულების ფარგლებში დაცულია ადგილწარმოშობის დასახელებები:

1. ატენი;
2. ახაშენი;
3. წინანდალი;
4. გურჯაანი;
5. კარდენახი;
6. კახეთი (კახური);
7. კოტეხი;
8. ყვარელი;
9. მანავი;
10. მუკუზანი;
11. ნაფარეული;
12. ქინძმარაული;
13. სვირი;
14. თელიანი;
15. ტიბაანი;
16. ტვიში;
17. ვაზისუბანი;
18. ხვანჭკარა;
19. ბორჯომი;
20. საირმე;
21. ნაბეღლავი.

გეოგრაფიული აღნიშვნები:

1. ჭაჭა.

აშშ

ადგილწარმოშობის დასახელებები (დაცულია, როგორც სასერტიფიკაციო ნიშნები):

1. ბორჯომი;
2. წინანდალი;
3. მანავი;
4. კახური;
5. ხვანჭკარა;
6. კარდენახი;
7. მუკუზანი;
8. ტვიში;
9. ახაშენი;
10. ყვარელი;
11. ქინძმარაული;
12. ნაფარეული;
13. თელიანი;
14. ვაზისუბანი;
15. გურჯაანი.

ევროკავშირი

ევროკავშირსა და საქართველოს შორის ასოცირების ხელშეკრულების ფარგლებში დაცულია ადგილწარმოშობის დასახელებები:

1. ატენი;
2. ახაშენი;
3. წინანდალი;
4. გურჯაანი;
5. კარდენახი;
6. კახეთი (კახური);
7. კოტეხი;
8. ყვარელი;
9. მანავი;
10. მუკუზანი;
11. ნაფარეული;
12. ქინძმარაული;
13. სვირი;
14. თელიანი;
15. ტიბაანი;
16. ტვიში;
17. ვაზისუბანი;
18. ხვანჭკარა;
19. ხაშმის საფერავი.

გეოგრაფიული აღნიშვნები:

1. სვანური სულგუნი;
2. კობი;
3. იმერული ყველი;
4. მესხური ჩეჩილი;
5. დამბალხაჭო;
6. თუშური გუდა;
7. მაწონი;
8. მეგრული სულგუნი;
9. სულგუნი;
10. ქართული ყველი;
11. ტენილი;
12. აჭარული ჩლეჩილი;
13. ჩოგი;
14. ჩურჩხელა;
15. ჭაჭა;
16. მაჭახელას თაფლი;
17. ახალქალაქის კარტოფილი;
18. ტყიბულის მთის ჩაი;
19. ქუთაისის მწვანილი.

შვეიცარიის კონფედერაცია

საქართველოსა და შვეიცარიის კონფედერაციას შორის, ორმხრივი ხელშეკრულების ფარგლებში დაცულია:

ადგილწარმოშობის დასახელებები:

1. ატენი;
2. ახაშენი;
3. წინანდალი;
4. გურჯაანი;
5. კარდენახი;
6. კახეთი (კახური);
7. კოტეხი;
8. ყვარელი;
9. მანავი;
10. მუკუზანი;
11. ნაფარეული;
12. ქინძმარაული;
13. სვირი;
14. თელიანი;
15. ტიბაანი;
16. ტვიში;
17. ვაზისუბანი;
18. ხვანჭკარა;
19. ნაბეღლავი;
20. საირმე;
21. ბორჯომი;
22. მიტარბი;
23. უწერა;
24. სქური;
25. ბოლნისი;
26. ზვარე.

გეოგრაფიული აღნიშვნები:

1. სვანური სულგუნი;
2. კობი;
3. იმერული ყველი;
4. მესხური ჩეჩილი;
5. დამბალხაჭო;
6. თუშური გუდა;
7. მაწონი;
8. გუდა;
9. მეგრული სულგუნი;
10. სულგუნი;
11. ქართული ყველი;
12. ტენილი;
13. აჭარული ჩლეჩილი;
14. ჩოგი;
15. ჩურჩხელა;
16. ჭაჭა;
17. მაჭახელას თაფლი;
18. ახალქალაქის კარტოფილი;
19. ტყიბულის მთის ჩაი;
20. ქუთაისის მწვანილი.

ჩინეთის სახალხო რესპუბლიკა

ადგილწარმოშობის დასახელებები:

1. ტვიში;
2. მუკუზანი;
3. ნაბეღლავი;
4. ბორჯომი.

გეოგრაფიული აღნიშვნები:

1. ჭაჭა.

გაერთიანებული სამეფო

საქართველოსა და გაერთიანებულ სამეფოს შორის სტრატეგიული პარტნიორობისა და თანამშრომლობის შეთანხმებით დაცული:

ადგილწარმოშობის დასახელებები:

1. თუშური გუდა;
2. ახაშენი;
3. ატენური;
4. გურჯაანი;
5. კახეთი (კახური);
6. კარდენახი;
7. ხვანჭკარა;
8. კოტეხი;
9. ქინძმარაული;
10. ყვარელი;
11. მანავი;
12. მუკუზანი;
13. ნაფარეული;
14. სვირი;
15. თელიანი;
16. ტიბაანი;
17. წინანდალი;
18. ტვიში;
19. ვაზისუბანი.

გეოგრაფიული აღნიშვნები:

1. აჭარული ჩლეჩილი;
2. ჩოგი;
3. დამბალხაჭო;
4. იმერული ყველი;
5. ქართული ყველი;
6. კობი;
7. მეგრული სულგუნი;
8. მესხური ჩეჩილი;
9. სულგუნი;
10. სვანური სულგუნი;
11. ტენილი;
12. მაჭახელას თაფლი;
13. მაწონი;
14. ახალქალაქის კარტოფილი;
15. ქუთაისის მწვანილი;
16. ჩურჩხელა;
17. ტყიბულის მთის ჩაი;
18. ჭაჭა.

წყარო: www.sakpatenti.gov.ge

культура
«Frankfurter Allgemeine Zeitung» (გერმანია): „ქართული სამზარეულოს მრავალფეროვნება: ტრადიციული სუფრის თავისებურებები“

„სუფრა - ასე ჰქვია ქართულ მოლხენა-დროსტარებას, რომელიც სტუმართმოყვარეობისა და მხიარულების განსახიერებას წარმოადგენს. რომელი კერძებს მიირთმევენ ქართველები სტუმრებთან ერთად? ჩვენი კორესპონდენტი შეეცადა ქართული სუფრის დიდებულება ეჩვენებინა და დარწმუნდებით, რომ ეს მართლაც კარგად გამოუვიდა“, - ასე იწყება გერმანულ გაზეთ „ფრანკფურტერ ალგემაინე ცაითუნგში“ (Frankfurter Allgemeine Zeitung) გამოქვეყნებული სტატია სათაურით „ქართული სამზარეულოს მრავალფეროვნება“ (ავტორი - მაიკე ფონ გალენი).

გთავაზობთ პუბლიკაციას შემოკლებით:

„როცა მივედით, მაგიდა უკვე გაშლილი დაგვხვდა: თეფშებზე დაწყობილი ყველით და ლორით, ნიგვზის ფარშიანი ბადრიჯნით, მხალეულობით, მწვანილით, კიტრით და პომიდორით... მათ შორის ჩადგმულია გრაფინები მოცხარის წვენით და ტარხუნის ლიმონათის ბოთლებით. ოფიციანტი წითელ ღვინოს ბოკალებში ასხამს. გარეთ თბილისური საღამოა, რესტორან „რიგის“ დარბაზში გაშლილ გრძელ მაგიდაზე კი ქართული სუფრა - ქართული ქეიფი იწყება.

ისინი, რომლებიც ქართულ სამზარეულოს არ იცნობენ, მადააღძრულები სწრაფად მიირთმევენ სიმინდის ფქვილისაგან გამომცხვარ თბილ მჭადებს, სალათებს და ყველს. მაგრამ ვინც იცის, ის ნელ-ნელა ჭამს და მთავარს ელოდება...

ქართველი ქალბატონი თიკო ტუსკაძე, რომელიც ლონდონში ცხოვრობს, მაგრამ ახლა სამშობლოში იმყოფება, ჩვენი გიდის როლს ასრულებს და ქართულ სუფრას გვაცნობს როგორც „გემრიელი საჭმელების უსასრულო რიგს“. იგი კულინარული წიგნის ავტორია და გვიხსნის, თუ რომელი საჭმელი როგორ მივირთვათ.

ზოგიერთმა უკვე საკმაო რაოდენობის სალათა მიირთვა, რომ მაგიდაზე ახალი კერძები მოაქვთ - მოხრაკულ-მოთუშული სოკო, ხაჭაპური, ხორცით მომზადებული კერძები... საჭმლით სავსე თეფშები სულ უფრო მრავლდება და მაგიდაზე თავისუფალი სივრცე მცირდება, თუმცა ახალ-ახალი ნუგბარისათვის ადგილი მოიძებნება.

„სტუმართმოყვარეობა - ქართული კულტურის განუყოფელ ნაწილს წარმოადგენს, რაც კარგად არის გამოხატული ქართულ სუფრაში, როცა მაგიდას ეროვნულ სამზარეულოს კერზები ამშვენებს“, - განმარტავს მაკა თარაშვილი. რა თქმა უნდა, იგი ახალბედა სუფრის წევრებისაგან განსხვავებით, შეცდომებს არ უშვებს და ყველაფერს ერთად არ მიირთმევს. მან კარგად იცის, რა როდის უნდა მიირთვას და უცხოელ სტუმრებს ჭამის საიდუმლოებას ასწავლის: როდის დგება მწვადის, „ჩაქაფულის და საჭმელების მიღების დრო...

ქართული ტრადიციის თანახმად, სუფრაზე იმდენი საჭმელი უნდა იყოს, რომ სტუმრების წასვლის შემდეგაც საკმაო რაოდენობით უნდა დარჩეს: „სუფრა, რომელზეც არაფერი აღარ რჩება, საქართველოში არ არსებობს“, - ამბობს მაკა თარაშვილი, - მასპინძლები იფიქრებენ, რომ სტუმრები მშივრები დარჩნენ. ამიტომ ყველაფერი უამრავია“.

რესტორანი „ქეთო და კოტე“ ძველი თბილისის უბანში, შემაღლებულ ადგილზე მდებარეობს. დარბაზში მყუდრო გარემოა შექმნილი. მაგიდები ყოველთვის მდიდრულადაა გაშლილი - ტრადიციული კერძები თანამედროვე სტილითაა გაფორმებული. თავდაპირველად თვენ მოგართმევენ ცივ და ვეგეტარიანულ კერძებს, ბოსტნეულს, შემდეგ გამომცხავარს, ცომეულს, ბოლოს კი ხორცით მომზადებულ საჭმელებს.

ქართული სუფრის ტრადიციაა თამადა, ანუ დროსტარების ხელმძღვანელი. იგი სუფრის თავში ზის და სადღეგრძელოებს ამბობს. რესტორან „შატო მუხრანში“, სადაც ჩვენ ვიყავით (თბილისიდან ერთი საათის სავალზე), მეღვინე პატრიკ ჰონეფმა ჩვენი სტუმრობის სადიდებელი სადღეგრძელო წარმოსთქვა. გერმანელი მეღვინე უკვე მრავალი წელია საქართველოში ცხოვრობს, ოჯახიც აქ ჰყავს. პატრიკი მადლობას გვიხდის სტუმრობისათვის, რომ გერმანელი ტურისტები საქართველოთი დაინტერესდნენ და კავკასიურ ქვეყანას ეწვივნენ.

მასპინძელი გვიხსნის, რომ სუფრის თამადა ყურადღებით ისმენს სტუმრების საუბარს  სადღეგრძელოებისათვის იმპულსის მისაცემად. იგი დისკუსიას ზომიერ მიმართულებას აძლევს და განწყობას ამაღლებს. ამიტომაც თამადა ისეთი პიროვნებაა, რომელიც ცნობილია თავისი კეთილი ხასიათით, გონებამახვილობით და ინტელექტით.

თუ როგორ მზადდება კლასიკური ქართული კერძები, ამას თქვენ თბილისიდან საკმაოდ მოშორებით, კახეთში გაიგებთ, სადაც ღვინის კომპანია „შუმის“ რესტორანი მდებარეობს. აქ სტუმარი საკუთარი თვალით ხედავს, თუ როგორ ცხვება ქართული თონის პური, როგორ კეთდება ხინკალი, რომელიც ქართული სამზარეულოს ერთ-ერთ დიდებულ და გემრიელ კერძს წარმოადგენს.

более
голосование
ვინ გაიმარჯვებს რუსეთ - უკრაინის ომში?
голосование
Кстати