წყარო:https://bm.ge/
უძრავი ქონების ასოციაციის წევრის, ნატა მოდებაძის განცხადებით, საქართველოში უძრავი ქონების მიმართ ინტერესი, ბოლო პერიოდში, შუა აზიის ქვეყნებიდან და ჩინეთის მოქალაქეების მხრიდან გაჩნდა. თუმცა, როგორც მან გადაცემა “საქმიან დილაში” სტუმრობისას აღნიშნა, ძირითადი ინტერესი კვლავ რუსებისა და ბელორუსების მხრიდან მოდის.
„თუ აქამდე შემოდიოდნენ რუსები, ბელორუსები, მათ ისევ დიდი წილი უჭირავთ, თუმცა ახლა გამოჩნდნენ შუა აზიის ქვეყნების მოქალაქეებიც, ასევე ჩინელი ინვესტორებიც. მათ უფრო ინფრასტრუქტურული პროექტები აინტერესებთ, ვიდრე საცხოვრებელი უძრავი ქონება. ასევე, უფრო თბილისი, თუმცა, ბათუმიც აინტერესებთ.
რაც უფრო ვუახლოვდებით ქვეყანას [ჩინეთს] ეკონომიკურად, მით უფრო იზრდება ინტერესი მათი მხრიდან, შემოდიან ქვეყანაში და სხვადასხვა პროექტებით ინტერესდებიან. მათ შორის აქტიური მუშაობა მიდის კვების ობიექტებში იმაზე, თუ რა ტიპის საკვებით შეძლება აზიელებს გავუმასპინძლდეთ. ამ მიმართულებით ბაზარზე გააქტიურება შეინიშნება“, - განაცხადა ნატა მოდებაძემ.
რაც შეეხება ზოგად ტენდენციებს უძრავი ქონების ბაზარზე, როგორც ასოციაციის წარმომადგენელმა აღნიშნა, ფასები უმნიშვნელოდ გაზრდილია, მაგრამ მოთხოვნა მაინც არის.
„ეს არ არის ხელოვნური, ვინაიდან მოთხოვნა და მიწოდება თანხვედრაშია. რადგანაც ამ ფასებში მაინც ყიდულობენ, ესე იგი მოთხოვნა მაინც არის. უბრალოდ გაყიდვების რაოდენობა შემცირებულია. ბათუმში გაყიდვების რაოდენობამ უფრო მეტად იკლო და უფრო ჭირს გაყიდვები, ვიდრე თბილისში. ზოგადად, გაყიდვებმა რომ იკლო, ბუნებრივია. უძრავი ქონება არის სენსიტიური სექტორი, ნებისმიერ რყევაზე, ვალუტის რყევაზე, არჩევნებზე და ყველაფერზე რეაგირებს. ჩვენ საარჩევნო წელი გვაქვს, ეს კლება არის ბუნებრივი და მოსალოდნელიც იყო. მით უმეტეს, თუ გავითვალისწინებთ მაისის მოვლენებს. ამ შემთხვევაში უძრავი ქონებაზე ფიქრისთვის არავის სცალია და ყიდვა-გაყიდვის ტემპი იკლებს, მათ შორის უცხოელი ინვესტორებიც, არეულობის დროს, გარკვეული პერიოდით აპაუზებენ [ყიდვებს]“, - განაცხადა ნატა მოდებაძემ.
2024 წლის მეორე კვარტალში, წინა კვარტალთან შედარებით საცხოვრებელი უძრავი ქონების ფასების ინდექსი 4.8%-ით გაიზარდა, ხოლო ინდექსის წლიურმა ზრდამ 14.9% შეადგინა. საქსტატის ოფიციალური მონაცემებით, 2020 წლის საშუალოსთან შედარებით ინდექსი თითქმის 50%-ით არის გაზრდილი. აღსანიშნია, რომ ინდექსის დაფარვა შემოიფარგლება ქ. თბილისით და მოიცავს მხოლოდ ახალი საცხოვრებელი უძრავი ქონების ბაზარს, როგორც მრავალსართულიანი (ბინების), ისე კერძო სახლების სეგმენტებს. ეკონომისტების ნაწილის შეფასებით, უძრავი ქონების ბაზარზე ფასების ზრდა რეალური არ არის. ეროვნული ბანკის პრეზიდენტის მოვალეობის შემსრულებელმა კი თქვა, რომ ეროვნული ბანკი ვერ ხედავს რაიმე არაჯანსაღ ტენდენციებს, ან გადახურების ნიშნებს და ბოლოდროინდელ დინამიკას უძრავი ქონების ფასის თვალსაზრისით, მთლიანობაში ეკონომიკის ნომინალურ ზრდასთან თანხვედრაშია, რაც იმას ნიშნავს, რომ ეს დინამიკა ლოგიკურია და საქმე არაჯანსაღ ტენდენციასთან არ გვაქვს.
„სუფრა - ასე ჰქვია ქართულ მოლხენა-დროსტარებას, რომელიც სტუმართმოყვარეობისა და მხიარულების განსახიერებას წარმოადგენს. რომელი კერძებს მიირთმევენ ქართველები სტუმრებთან ერთად? ჩვენი კორესპონდენტი შეეცადა ქართული სუფრის დიდებულება ეჩვენებინა და დარწმუნდებით, რომ ეს მართლაც კარგად გამოუვიდა“, - ასე იწყება გერმანულ გაზეთ „ფრანკფურტერ ალგემაინე ცაითუნგში“ (Frankfurter Allgemeine Zeitung) გამოქვეყნებული სტატია სათაურით „ქართული სამზარეულოს მრავალფეროვნება“ (ავტორი - მაიკე ფონ გალენი).
გთავაზობთ პუბლიკაციას შემოკლებით:
„როცა მივედით, მაგიდა უკვე გაშლილი დაგვხვდა: თეფშებზე დაწყობილი ყველით და ლორით, ნიგვზის ფარშიანი ბადრიჯნით, მხალეულობით, მწვანილით, კიტრით და პომიდორით... მათ შორის ჩადგმულია გრაფინები მოცხარის წვენით და ტარხუნის ლიმონათის ბოთლებით. ოფიციანტი წითელ ღვინოს ბოკალებში ასხამს. გარეთ თბილისური საღამოა, რესტორან „რიგის“ დარბაზში გაშლილ გრძელ მაგიდაზე კი ქართული სუფრა - ქართული ქეიფი იწყება.
ისინი, რომლებიც ქართულ სამზარეულოს არ იცნობენ, მადააღძრულები სწრაფად მიირთმევენ სიმინდის ფქვილისაგან გამომცხვარ თბილ მჭადებს, სალათებს და ყველს. მაგრამ ვინც იცის, ის ნელ-ნელა ჭამს და მთავარს ელოდება...
ქართველი ქალბატონი თიკო ტუსკაძე, რომელიც ლონდონში ცხოვრობს, მაგრამ ახლა სამშობლოში იმყოფება, ჩვენი გიდის როლს ასრულებს და ქართულ სუფრას გვაცნობს როგორც „გემრიელი საჭმელების უსასრულო რიგს“. იგი კულინარული წიგნის ავტორია და გვიხსნის, თუ რომელი საჭმელი როგორ მივირთვათ.
ზოგიერთმა უკვე საკმაო რაოდენობის სალათა მიირთვა, რომ მაგიდაზე ახალი კერძები მოაქვთ - მოხრაკულ-მოთუშული სოკო, ხაჭაპური, ხორცით მომზადებული კერძები... საჭმლით სავსე თეფშები სულ უფრო მრავლდება და მაგიდაზე თავისუფალი სივრცე მცირდება, თუმცა ახალ-ახალი ნუგბარისათვის ადგილი მოიძებნება.
„სტუმართმოყვარეობა - ქართული კულტურის განუყოფელ ნაწილს წარმოადგენს, რაც კარგად არის გამოხატული ქართულ სუფრაში, როცა მაგიდას ეროვნულ სამზარეულოს კერზები ამშვენებს“, - განმარტავს მაკა თარაშვილი. რა თქმა უნდა, იგი ახალბედა სუფრის წევრებისაგან განსხვავებით, შეცდომებს არ უშვებს და ყველაფერს ერთად არ მიირთმევს. მან კარგად იცის, რა როდის უნდა მიირთვას და უცხოელ სტუმრებს ჭამის საიდუმლოებას ასწავლის: როდის დგება მწვადის, „ჩაქაფულის და საჭმელების მიღების დრო...
ქართული ტრადიციის თანახმად, სუფრაზე იმდენი საჭმელი უნდა იყოს, რომ სტუმრების წასვლის შემდეგაც საკმაო რაოდენობით უნდა დარჩეს: „სუფრა, რომელზეც არაფერი აღარ რჩება, საქართველოში არ არსებობს“, - ამბობს მაკა თარაშვილი, - მასპინძლები იფიქრებენ, რომ სტუმრები მშივრები დარჩნენ. ამიტომ ყველაფერი უამრავია“.
რესტორანი „ქეთო და კოტე“ ძველი თბილისის უბანში, შემაღლებულ ადგილზე მდებარეობს. დარბაზში მყუდრო გარემოა შექმნილი. მაგიდები ყოველთვის მდიდრულადაა გაშლილი - ტრადიციული კერძები თანამედროვე სტილითაა გაფორმებული. თავდაპირველად თვენ მოგართმევენ ცივ და ვეგეტარიანულ კერძებს, ბოსტნეულს, შემდეგ გამომცხავარს, ცომეულს, ბოლოს კი ხორცით მომზადებულ საჭმელებს.
ქართული სუფრის ტრადიციაა თამადა, ანუ დროსტარების ხელმძღვანელი. იგი სუფრის თავში ზის და სადღეგრძელოებს ამბობს. რესტორან „შატო მუხრანში“, სადაც ჩვენ ვიყავით (თბილისიდან ერთი საათის სავალზე), მეღვინე პატრიკ ჰონეფმა ჩვენი სტუმრობის სადიდებელი სადღეგრძელო წარმოსთქვა. გერმანელი მეღვინე უკვე მრავალი წელია საქართველოში ცხოვრობს, ოჯახიც აქ ჰყავს. პატრიკი მადლობას გვიხდის სტუმრობისათვის, რომ გერმანელი ტურისტები საქართველოთი დაინტერესდნენ და კავკასიურ ქვეყანას ეწვივნენ.
მასპინძელი გვიხსნის, რომ სუფრის თამადა ყურადღებით ისმენს სტუმრების საუბარს სადღეგრძელოებისათვის იმპულსის მისაცემად. იგი დისკუსიას ზომიერ მიმართულებას აძლევს და განწყობას ამაღლებს. ამიტომაც თამადა ისეთი პიროვნებაა, რომელიც ცნობილია თავისი კეთილი ხასიათით, გონებამახვილობით და ინტელექტით.
თუ როგორ მზადდება კლასიკური ქართული კერძები, ამას თქვენ თბილისიდან საკმაოდ მოშორებით, კახეთში გაიგებთ, სადაც ღვინის კომპანია „შუმის“ რესტორანი მდებარეობს. აქ სტუმარი საკუთარი თვალით ხედავს, თუ როგორ ცხვება ქართული თონის პური, როგორ კეთდება ხინკალი, რომელიც ქართული სამზარეულოს ერთ-ერთ დიდებულ და გემრიელ კერძს წარმოადგენს.