USD 2.7545
EUR 3.1363
RUB 3.3460
Тбилиси
საქართველო-უკრაინის სავაჭრო ბრუნვა $463 მლნ-ია - რით ვვაჭრობთ ომში ჩართულ ქვეყანასთან?
дата:  494

რუსეთ-უკრაინის მიმდინარე ომის მიუხედავად, 2022 წლის 11 თვის მონაცემებით საქართველოს სავაჭრო კავშირებში უკრაინა მოწინავე პოზიციებს ინარჩუნებს, თუმცა ქვეყნებს შორის სავაჭრო ბრუნვა შემცირებულია.

ოფიციალური სტატისტიკის მიხედვით, იანვარ-ნოემბერში საქართველო-უკრაინის სავაჭრო ბრუნვა 463.3 მლნ დოლარი იყო. კლება წინა წლის ანალოგიური პერიოდის მაჩვენებელთან შედარებით 32%-ია. ამ მაჩვენებლით 1.8%-იანი წილით უკრაინამ უმსხვილეს სავაჭრო პარტნიორებს შორის 2.7%-იანი წილით მეცხრე ადგილს იკავებს.

ამ პერიოდის განმავლობაში საქართველოდან უკრაინაში 221.7 მლნ დოლარის ღირებულების საქონელი გაიყიდა, რაც გასული წლის რიცხვებს 20.3%-ით ჩამორჩება. ამ პერიოდისთვის უკრაინა უმსხვილეს საექსპორტო ქვეყნების ათეულში ერთადერთი ქვეყანაა, სადაც საქონლის რეალიზება შემცირდა. შესაბამისად ომში ჩართული ქვეყანა 4%-იანი წილით საექსპორტო ქვეყნების რეიტინგში მერვე ადგილზეა.

ამ პერიოდში, უკრაინასთან ექსპორტის მთავარი საქონელი მსუბუქი ავტომობილებია. TOP-10 საექსპორტო საქონლის რეიტინგი კი ასეთია:

1. მსუბუქი ავტომობილები - 118.7 მლნ დოლარი;
2. ეთილის სპირტი არადენატურირებული - 21.4 მლნ დოლარი, 7 378 ტონა;
3. ნავთობი და ნავთობპროდუქტები - 13.2 მლნ დოლარი, 9 996 ტონა;
4. აზოტოვანი ნავთობი და ნავთობპროდუქტები - 13 მლნ დოლარი, 18 238 ტონა;
5. ყურძნის ნატურალური ღვინოები - 11.5 მლნ დოლარი, 5 307 ტონა;
6. მინერალური და მტკნარი წყლები - 9.4 მლნ დოლარი, 22 635 ტონა;
7. ფეროშენადნობები - 7.8 მლნ დოლარი, 5 009 ტონა;
8. პოლიმერები ეთილენისა, პირველადი ფორმებით - 3.9 მლნ დოლარი, 2 519 ტონა;
9. სამარჯვები ორთოპედიული; სხეულის ხელოვნური ნაწილები - 2.7 მლნ დოლარი, 0.91 ტონა;
10. პირადი ნივთები - 1.9 მლნ დოლარი, 955 ტონა.

გარდა ამისა, ამ პერიოდის განმავლობაში უკრაინაში ელექტრული წყალგამახურებლები, სპეცდანიშნულები მანქანები და მექანიკური მოწყობილობები, სპილენძის ჯართი, დაგაზიანებული და შაქრის დანამატიანი წყლები, სატვირთო ავტომობილები, თხილი და სხვა პროდუქტი გაიყიდა.

რაც შეეხება იმპორტს, უკრაინიდან შეძენილი საქონლის ღირებულება თითქმის განახევრებულია, უფრო ზუსტად კი იანვარ-ნოემბრის პერიოდში იმპორტი 40%-ით შემცირდა. ოფიციალური სტატისტიკის მიხედვით, მიმდინარე წელს სხვადასხვა დასახელების პროდუქტის შესაძენად 241.6 მლნ დოლარი გავიდა. ამ პერიოდში მნიშვნელოვნად - 80%-ით შემცირდა თამბაქოს შემცველი პროდუქტის იმპორტი.

TOP-10 საიმპორტო საქონლის რეიტინგი:

1. სამკურნალო საშუალებები დაფასოებული - 14.7 მლნ დოლარი;
2. მსუბუქი ავტომობილები - 13 მლნ დოლარი;
3. სიგარები, სიგარილები და სიგარეტები თამბაქოს ან მისი შემცვლელებისაგან - 11.4 მლნ დოლარი;
4. შოკოლადი და კაკაოს შემცველი კვების პროდუქტები - 8.7 მლნ დოლარი;
5. კოპტონი და სხვა მყარი ნარჩენები - 8.4 მლნ დოლარი;
6. პური, ფქვილოვანი საკონდიტრო ნაწარმი, შაქარლამა, ნამცხვარი - 6.7 მლნ დოლარი;
7. ხორცი და კვების სუბპროდუქტები შინაური ფრინველის - 6.3 მლნ დოლარი;
8. ბრტყელი ნაგლინი ნახშირბადიანი ფოლადისაგან - 5.6 მლნ დოლარი;
9. ფეროშენადნობები - 5.1 მლნ დოლარი;
10. საცობები, ხუფები და სახურავები - 5 მლნ დოლარი;

культура
«Frankfurter Allgemeine Zeitung» (გერმანია): „ქართული სამზარეულოს მრავალფეროვნება: ტრადიციული სუფრის თავისებურებები“

„სუფრა - ასე ჰქვია ქართულ მოლხენა-დროსტარებას, რომელიც სტუმართმოყვარეობისა და მხიარულების განსახიერებას წარმოადგენს. რომელი კერძებს მიირთმევენ ქართველები სტუმრებთან ერთად? ჩვენი კორესპონდენტი შეეცადა ქართული სუფრის დიდებულება ეჩვენებინა და დარწმუნდებით, რომ ეს მართლაც კარგად გამოუვიდა“, - ასე იწყება გერმანულ გაზეთ „ფრანკფურტერ ალგემაინე ცაითუნგში“ (Frankfurter Allgemeine Zeitung) გამოქვეყნებული სტატია სათაურით „ქართული სამზარეულოს მრავალფეროვნება“ (ავტორი - მაიკე ფონ გალენი).

გთავაზობთ პუბლიკაციას შემოკლებით:

„როცა მივედით, მაგიდა უკვე გაშლილი დაგვხვდა: თეფშებზე დაწყობილი ყველით და ლორით, ნიგვზის ფარშიანი ბადრიჯნით, მხალეულობით, მწვანილით, კიტრით და პომიდორით... მათ შორის ჩადგმულია გრაფინები მოცხარის წვენით და ტარხუნის ლიმონათის ბოთლებით. ოფიციანტი წითელ ღვინოს ბოკალებში ასხამს. გარეთ თბილისური საღამოა, რესტორან „რიგის“ დარბაზში გაშლილ გრძელ მაგიდაზე კი ქართული სუფრა - ქართული ქეიფი იწყება.

ისინი, რომლებიც ქართულ სამზარეულოს არ იცნობენ, მადააღძრულები სწრაფად მიირთმევენ სიმინდის ფქვილისაგან გამომცხვარ თბილ მჭადებს, სალათებს და ყველს. მაგრამ ვინც იცის, ის ნელ-ნელა ჭამს და მთავარს ელოდება...

ქართველი ქალბატონი თიკო ტუსკაძე, რომელიც ლონდონში ცხოვრობს, მაგრამ ახლა სამშობლოში იმყოფება, ჩვენი გიდის როლს ასრულებს და ქართულ სუფრას გვაცნობს როგორც „გემრიელი საჭმელების უსასრულო რიგს“. იგი კულინარული წიგნის ავტორია და გვიხსნის, თუ რომელი საჭმელი როგორ მივირთვათ.

ზოგიერთმა უკვე საკმაო რაოდენობის სალათა მიირთვა, რომ მაგიდაზე ახალი კერძები მოაქვთ - მოხრაკულ-მოთუშული სოკო, ხაჭაპური, ხორცით მომზადებული კერძები... საჭმლით სავსე თეფშები სულ უფრო მრავლდება და მაგიდაზე თავისუფალი სივრცე მცირდება, თუმცა ახალ-ახალი ნუგბარისათვის ადგილი მოიძებნება.

„სტუმართმოყვარეობა - ქართული კულტურის განუყოფელ ნაწილს წარმოადგენს, რაც კარგად არის გამოხატული ქართულ სუფრაში, როცა მაგიდას ეროვნულ სამზარეულოს კერზები ამშვენებს“, - განმარტავს მაკა თარაშვილი. რა თქმა უნდა, იგი ახალბედა სუფრის წევრებისაგან განსხვავებით, შეცდომებს არ უშვებს და ყველაფერს ერთად არ მიირთმევს. მან კარგად იცის, რა როდის უნდა მიირთვას და უცხოელ სტუმრებს ჭამის საიდუმლოებას ასწავლის: როდის დგება მწვადის, „ჩაქაფულის და საჭმელების მიღების დრო...

ქართული ტრადიციის თანახმად, სუფრაზე იმდენი საჭმელი უნდა იყოს, რომ სტუმრების წასვლის შემდეგაც საკმაო რაოდენობით უნდა დარჩეს: „სუფრა, რომელზეც არაფერი აღარ რჩება, საქართველოში არ არსებობს“, - ამბობს მაკა თარაშვილი, - მასპინძლები იფიქრებენ, რომ სტუმრები მშივრები დარჩნენ. ამიტომ ყველაფერი უამრავია“.

რესტორანი „ქეთო და კოტე“ ძველი თბილისის უბანში, შემაღლებულ ადგილზე მდებარეობს. დარბაზში მყუდრო გარემოა შექმნილი. მაგიდები ყოველთვის მდიდრულადაა გაშლილი - ტრადიციული კერძები თანამედროვე სტილითაა გაფორმებული. თავდაპირველად თვენ მოგართმევენ ცივ და ვეგეტარიანულ კერძებს, ბოსტნეულს, შემდეგ გამომცხავარს, ცომეულს, ბოლოს კი ხორცით მომზადებულ საჭმელებს.

ქართული სუფრის ტრადიციაა თამადა, ანუ დროსტარების ხელმძღვანელი. იგი სუფრის თავში ზის და სადღეგრძელოებს ამბობს. რესტორან „შატო მუხრანში“, სადაც ჩვენ ვიყავით (თბილისიდან ერთი საათის სავალზე), მეღვინე პატრიკ ჰონეფმა ჩვენი სტუმრობის სადიდებელი სადღეგრძელო წარმოსთქვა. გერმანელი მეღვინე უკვე მრავალი წელია საქართველოში ცხოვრობს, ოჯახიც აქ ჰყავს. პატრიკი მადლობას გვიხდის სტუმრობისათვის, რომ გერმანელი ტურისტები საქართველოთი დაინტერესდნენ და კავკასიურ ქვეყანას ეწვივნენ.

მასპინძელი გვიხსნის, რომ სუფრის თამადა ყურადღებით ისმენს სტუმრების საუბარს  სადღეგრძელოებისათვის იმპულსის მისაცემად. იგი დისკუსიას ზომიერ მიმართულებას აძლევს და განწყობას ამაღლებს. ამიტომაც თამადა ისეთი პიროვნებაა, რომელიც ცნობილია თავისი კეთილი ხასიათით, გონებამახვილობით და ინტელექტით.

თუ როგორ მზადდება კლასიკური ქართული კერძები, ამას თქვენ თბილისიდან საკმაოდ მოშორებით, კახეთში გაიგებთ, სადაც ღვინის კომპანია „შუმის“ რესტორანი მდებარეობს. აქ სტუმარი საკუთარი თვალით ხედავს, თუ როგორ ცხვება ქართული თონის პური, როგორ კეთდება ხინკალი, რომელიც ქართული სამზარეულოს ერთ-ერთ დიდებულ და გემრიელ კერძს წარმოადგენს.

более
голосование
ვინ გაიმარჯვებს რუსეთ - უკრაინის ომში?
голосование
Кстати