Euronews-მა ევროკავშირის მასშტაბით მინიმალური თვიური ხელფასები შეადარა. თუმცა, ვიდრე უშუალოდ შედარებაზე გადავალთ, უნდა აღინიშნოს, რომ ევროკავშირის წევრი 27 ქვეყნიდან ეროვნული მინიმალური ხელფასი 22-ს აქვს დაწესებული. ამ უკანასკნელთა შორის არ არის დანია, იტალია, ავსტრია, ფინეთი და შვედეთი. კვიპროსმა კი ეროვნული მინიმალური ხელფასი გასული წლის დასაწყისში შემოიღო.
გარდა ამისა, ეროვნული მინიმალური ხელფასი აქვს ევროკავშირის 10 კანდიდატ და პოტენციურ კანდიდატ ქვეყანას შორის რვას – ესენია მონტენეგრო, მოლდოვა, ჩრდილოეთი მაკედონია, საქართველო, ალბანეთი, სერბეთი, თურქეთი და უკრაინა. ამ სიაში არ არის ბოსნია და ჰერცეგოვინა და კოსოვო.
ევროკავშირის ქვეყნებში მინიმალური თვიური ხელფასი ერთმანეთისგან ძალიან განსხვავდება. ის ყველაზე დაბალი, €477 ბულგარეთშია, ყველაზე მაღალი კი, €2,571 ლუქსემბურგში.
მინიმალური ხელფასი 2,000 ევროზე მეტია უკვე ნახსენებ ლუქსემბურგში და ევროკავშირის წევრ კიდევ სამ ქვეყანაში – ირლანდიაში, ნიდერლანდებსა და გერმანიაში. ხოლო საფრანგეთში ის 1,767 ევროს, ესპანეთში კი 1,323 ევროს შეადგენს.
აღსანიშნავია, რომ ევროკავშირის წევრი 22 ქვეყნიდან 13-ში მინიმალური თვიური ხელფასი 1,000 ევროზე ნაკლებია. ზუსტად 1,000 ევროს შეადგენს კვიპროსის მინიმალური თვიური ხელფასი.
ეს მაჩვენებელი მერყეობს 360 ევროდან (ჩრდილოეთ მაკედონია) 613 ევრომდე (თურქეთი) კანდიდატ და პოტენციურ კანდიდატ ქვეყნებს შორის. აღსანიშნავია, რომ ევროკავშირის წევრ ბულგარეთში (€477) უფრო დაბალი მინიმალური ხელფასია, ვიდრე თურქეთში, სერბეთსა და მონტენეგროში, რომლებიც EU-ს კანდიდატი ქვეყნები არიან.
მინიმალური თვიური ხელფასი (2024 წლის იანვარი)
სიის წევრთა რიგითობა იცვლება, როდესაც მინიმალური ხელფასის მსყიდველობითი უნარის სტანდარტში (PPS) განხილვას ვიწყებთ, რაც, Euronews-ის განმარტებით, უფრო სამართლიან შედარებას იძლევა.
PPS არის Eurostat-ის მიერ განსაზღვრული „ხელოვნური ვალუტის ერთეული“, რომელიც ეფუძნება ქვეყნებს შორის ფასების დონის განსხვავებას. PPS-ის ერთ ერთეულს, თეორიულად, შეუძლია შეიძინოს ერთი და იგივე რაოდენობის საქონელი და მომსახურება თითოეულ ქვეყანაში.
მინიმალური ხელფასი, რომელიც მორგებულია PPS-ზე, ევროკავშირის ქვეყნებში ამჟამად მერყეობს ბულგარეთის 816 ევროდან, გერმანიის 1,883 ევრომდე.
მინიმალური თვიური ხელფასი მსყიდველობითი უნარის სტანდარტებში (2024 წლის იანვარი)
წყარო:https://forbes.ge/
„სუფრა - ასე ჰქვია ქართულ მოლხენა-დროსტარებას, რომელიც სტუმართმოყვარეობისა და მხიარულების განსახიერებას წარმოადგენს. რომელი კერძებს მიირთმევენ ქართველები სტუმრებთან ერთად? ჩვენი კორესპონდენტი შეეცადა ქართული სუფრის დიდებულება ეჩვენებინა და დარწმუნდებით, რომ ეს მართლაც კარგად გამოუვიდა“, - ასე იწყება გერმანულ გაზეთ „ფრანკფურტერ ალგემაინე ცაითუნგში“ (Frankfurter Allgemeine Zeitung) გამოქვეყნებული სტატია სათაურით „ქართული სამზარეულოს მრავალფეროვნება“ (ავტორი - მაიკე ფონ გალენი).
გთავაზობთ პუბლიკაციას შემოკლებით:
„როცა მივედით, მაგიდა უკვე გაშლილი დაგვხვდა: თეფშებზე დაწყობილი ყველით და ლორით, ნიგვზის ფარშიანი ბადრიჯნით, მხალეულობით, მწვანილით, კიტრით და პომიდორით... მათ შორის ჩადგმულია გრაფინები მოცხარის წვენით და ტარხუნის ლიმონათის ბოთლებით. ოფიციანტი წითელ ღვინოს ბოკალებში ასხამს. გარეთ თბილისური საღამოა, რესტორან „რიგის“ დარბაზში გაშლილ გრძელ მაგიდაზე კი ქართული სუფრა - ქართული ქეიფი იწყება.
ისინი, რომლებიც ქართულ სამზარეულოს არ იცნობენ, მადააღძრულები სწრაფად მიირთმევენ სიმინდის ფქვილისაგან გამომცხვარ თბილ მჭადებს, სალათებს და ყველს. მაგრამ ვინც იცის, ის ნელ-ნელა ჭამს და მთავარს ელოდება...
ქართველი ქალბატონი თიკო ტუსკაძე, რომელიც ლონდონში ცხოვრობს, მაგრამ ახლა სამშობლოში იმყოფება, ჩვენი გიდის როლს ასრულებს და ქართულ სუფრას გვაცნობს როგორც „გემრიელი საჭმელების უსასრულო რიგს“. იგი კულინარული წიგნის ავტორია და გვიხსნის, თუ რომელი საჭმელი როგორ მივირთვათ.
ზოგიერთმა უკვე საკმაო რაოდენობის სალათა მიირთვა, რომ მაგიდაზე ახალი კერძები მოაქვთ - მოხრაკულ-მოთუშული სოკო, ხაჭაპური, ხორცით მომზადებული კერძები... საჭმლით სავსე თეფშები სულ უფრო მრავლდება და მაგიდაზე თავისუფალი სივრცე მცირდება, თუმცა ახალ-ახალი ნუგბარისათვის ადგილი მოიძებნება.
„სტუმართმოყვარეობა - ქართული კულტურის განუყოფელ ნაწილს წარმოადგენს, რაც კარგად არის გამოხატული ქართულ სუფრაში, როცა მაგიდას ეროვნულ სამზარეულოს კერზები ამშვენებს“, - განმარტავს მაკა თარაშვილი. რა თქმა უნდა, იგი ახალბედა სუფრის წევრებისაგან განსხვავებით, შეცდომებს არ უშვებს და ყველაფერს ერთად არ მიირთმევს. მან კარგად იცის, რა როდის უნდა მიირთვას და უცხოელ სტუმრებს ჭამის საიდუმლოებას ასწავლის: როდის დგება მწვადის, „ჩაქაფულის და საჭმელების მიღების დრო...
ქართული ტრადიციის თანახმად, სუფრაზე იმდენი საჭმელი უნდა იყოს, რომ სტუმრების წასვლის შემდეგაც საკმაო რაოდენობით უნდა დარჩეს: „სუფრა, რომელზეც არაფერი აღარ რჩება, საქართველოში არ არსებობს“, - ამბობს მაკა თარაშვილი, - მასპინძლები იფიქრებენ, რომ სტუმრები მშივრები დარჩნენ. ამიტომ ყველაფერი უამრავია“.
რესტორანი „ქეთო და კოტე“ ძველი თბილისის უბანში, შემაღლებულ ადგილზე მდებარეობს. დარბაზში მყუდრო გარემოა შექმნილი. მაგიდები ყოველთვის მდიდრულადაა გაშლილი - ტრადიციული კერძები თანამედროვე სტილითაა გაფორმებული. თავდაპირველად თვენ მოგართმევენ ცივ და ვეგეტარიანულ კერძებს, ბოსტნეულს, შემდეგ გამომცხავარს, ცომეულს, ბოლოს კი ხორცით მომზადებულ საჭმელებს.
ქართული სუფრის ტრადიციაა თამადა, ანუ დროსტარების ხელმძღვანელი. იგი სუფრის თავში ზის და სადღეგრძელოებს ამბობს. რესტორან „შატო მუხრანში“, სადაც ჩვენ ვიყავით (თბილისიდან ერთი საათის სავალზე), მეღვინე პატრიკ ჰონეფმა ჩვენი სტუმრობის სადიდებელი სადღეგრძელო წარმოსთქვა. გერმანელი მეღვინე უკვე მრავალი წელია საქართველოში ცხოვრობს, ოჯახიც აქ ჰყავს. პატრიკი მადლობას გვიხდის სტუმრობისათვის, რომ გერმანელი ტურისტები საქართველოთი დაინტერესდნენ და კავკასიურ ქვეყანას ეწვივნენ.
მასპინძელი გვიხსნის, რომ სუფრის თამადა ყურადღებით ისმენს სტუმრების საუბარს სადღეგრძელოებისათვის იმპულსის მისაცემად. იგი დისკუსიას ზომიერ მიმართულებას აძლევს და განწყობას ამაღლებს. ამიტომაც თამადა ისეთი პიროვნებაა, რომელიც ცნობილია თავისი კეთილი ხასიათით, გონებამახვილობით და ინტელექტით.
თუ როგორ მზადდება კლასიკური ქართული კერძები, ამას თქვენ თბილისიდან საკმაოდ მოშორებით, კახეთში გაიგებთ, სადაც ღვინის კომპანია „შუმის“ რესტორანი მდებარეობს. აქ სტუმარი საკუთარი თვალით ხედავს, თუ როგორ ცხვება ქართული თონის პური, როგორ კეთდება ხინკალი, რომელიც ქართული სამზარეულოს ერთ-ერთ დიდებულ და გემრიელ კერძს წარმოადგენს.