გთავაზობთ 13 თებერვლის ამინდის პროგნოზს საქართველოს ქალაქებისთვის:
თბილისი: უმეტესად მზიანი. ტემპერატურა: დღისით 8°C, ღამით 0°C.
სოხუმი: მოღრუბლული. ტემპერატურა: დღისით 7°C, ღამით 0°C.
ცხინვალი: უმეტესად მოღრუბლული. ტემპერატურა: დღისით 6°C, ღამით -3°C.
ქუთაისი: დილით მზიანი, შემდეგ მოღრუბლული. ტემპერატურა: დღისით 12°C, ღამით 3°C.
წყალტუბო: დილით მზიანი, შემდეგ მოღრუბლული. ტემპერატურა: დღისით 12°C, ღამით 3°C.
სამტრედია: დილით მზიანი, შემდეგ მოღრუბლული. ტემპერატურა: დღისით 12°C, ღამით 3°C.
ზესტაფონი: დილით მზიანი, შემდეგ მოღრუბლული. ტემპერატურა: დღისით 12°C, ღამით 3°C.
ტყიბული: დილით მზიანი, შემდეგ მოღრუბლული. ტემპერატურა: დღისით 11°C, ღამით 2°C.
ზუგდიდი: მოღრუბლული. ტემპერატურა: დღისით 11°C, ღამით 3°C.
სენაკი: მოღრუბლული. ტემპერატურა: დღისით 11°C, ღამით 3°C.
ფოთი: მოღრუბლული. ტემპერატურა: დღისით 10°C, ღამით 4°C.
აბაშა: მოღრუბლული. ტემპერატურა: დღისით 11°C, ღამით 3°C.
ჩხოროწყუ: მოღრუბლული. ტემპერატურა: დღისით 11°C, ღამით 3°C.
ბათუმი: მოღრუბლული. ტემპერატურა: დღისით 10°C, ღამით 4°C.
ქობულეთი: მოღრუბლული. ტემპერატურა: დღისით 10°C, ღამით 4°C.
ოზურგეთი: მოღრუბლული. ტემპერატურა: დღისით 10°C, ღამით 4°C.
ლანჩხუთი: მოღრუბლული. ტემპერატურა: დღისით 10°C, ღამით 4°C.
ახალციხე: დილით მზიანი, შემდეგ მოღრუბლული. ტემპერატურა: დღისით 4°C, ღამით -4°C.
ახალქალაქი: დილით მზიანი, შემდეგ მოღრუბლული. ტემპერატურა: დღისით 4°C, ღამით -5°C.
ბორჯომი: დილით მზიანი, შემდეგ მოღრუბლული. ტემპერატურა: დღისით 5°C, ღამით -3°C.
ბაკურიანი: დილით მზიანი, შემდეგ მოღრუბლული. ტემპერატურა: დღისით 3°C, ღამით -9°C.
წალკა: უმეტესად მოღრუბლული. ტემპერატურა: დღისით 0°C, ღამით -8°C.
გორი: უმეტესად მზიანი. ტემპერატურა: დღისით 6°C, ღამით -2°C.
ხაშური: უმეტესად მზიანი. ტემპერატურა: დღისით 6°C, ღამით -2°C.
კასპი: უმეტესად მზიანი. ტემპერატურა: დღისით 6°C, ღამით -2°C.
ქარელი: უმეტესად მზიანი. ტემპერატურა: დღისით 6°C, ღამით -2°C.
მცხეთა: უმეტესად მზიანი. ტემპერატურა: დღისით 7°C, ღამით 0°C.
დუშეთი: უმეტესად მზიანი. ტემპერატურა: დღისით 6°C, ღამით -1°C.
სტეფანწმინდა: უმეტესად მზიანი. ტემპერატურა: დღისით 4°C, ღამით -7°C.
გუდაური: უმეტესად მზიანი. ტემპერატურა: დღისით 3°C, ღამით -9°C.
თიანეთი: უმეტესად მზიანი. ტემპერატურა: დღისით 6°C, ღამით -5°C.
რუსთავი: უმეტესად მზიანი. ტემპერატურა: დღისით 8°C, ღამით 0°C.
მარნეული: უმეტესად მზიანი. ტემპერატურა: დღისით 8°C, ღამით -2°C.
ბოლნისი: უმეტესად მზიანი. ტემპერატურა: დღისით 8°C, ღამით -2°C.
ლაგოდეხი: უმეტესად მზიანი. ტემპერატურა: დღისით 9°C, ღამით -1°C.
თელავი: უმეტესად მზიანი. ტემპერატურა: დღისით 8°C, ღამით -1°C.
სიღნაღი: უმეტესად მზიანი. ტემპერატურა: დღისით 8°C, ღამით -1°C.
გურჯაანი: უმეტესად მზიანი. ტემპერატურა: დღისით 8°C, ღამით -1°C.
საგარეჯო: უმეტესად მზიანი. ტემპერატურა: დღისით 8°C, ღამით -1°C.
„სუფრა - ასე ჰქვია ქართულ მოლხენა-დროსტარებას, რომელიც სტუმართმოყვარეობისა და მხიარულების განსახიერებას წარმოადგენს. რომელი კერძებს მიირთმევენ ქართველები სტუმრებთან ერთად? ჩვენი კორესპონდენტი შეეცადა ქართული სუფრის დიდებულება ეჩვენებინა და დარწმუნდებით, რომ ეს მართლაც კარგად გამოუვიდა“, - ასე იწყება გერმანულ გაზეთ „ფრანკფურტერ ალგემაინე ცაითუნგში“ (Frankfurter Allgemeine Zeitung) გამოქვეყნებული სტატია სათაურით „ქართული სამზარეულოს მრავალფეროვნება“ (ავტორი - მაიკე ფონ გალენი).
გთავაზობთ პუბლიკაციას შემოკლებით:
„როცა მივედით, მაგიდა უკვე გაშლილი დაგვხვდა: თეფშებზე დაწყობილი ყველით და ლორით, ნიგვზის ფარშიანი ბადრიჯნით, მხალეულობით, მწვანილით, კიტრით და პომიდორით... მათ შორის ჩადგმულია გრაფინები მოცხარის წვენით და ტარხუნის ლიმონათის ბოთლებით. ოფიციანტი წითელ ღვინოს ბოკალებში ასხამს. გარეთ თბილისური საღამოა, რესტორან „რიგის“ დარბაზში გაშლილ გრძელ მაგიდაზე კი ქართული სუფრა - ქართული ქეიფი იწყება.
ისინი, რომლებიც ქართულ სამზარეულოს არ იცნობენ, მადააღძრულები სწრაფად მიირთმევენ სიმინდის ფქვილისაგან გამომცხვარ თბილ მჭადებს, სალათებს და ყველს. მაგრამ ვინც იცის, ის ნელ-ნელა ჭამს და მთავარს ელოდება...
ქართველი ქალბატონი თიკო ტუსკაძე, რომელიც ლონდონში ცხოვრობს, მაგრამ ახლა სამშობლოში იმყოფება, ჩვენი გიდის როლს ასრულებს და ქართულ სუფრას გვაცნობს როგორც „გემრიელი საჭმელების უსასრულო რიგს“. იგი კულინარული წიგნის ავტორია და გვიხსნის, თუ რომელი საჭმელი როგორ მივირთვათ.
ზოგიერთმა უკვე საკმაო რაოდენობის სალათა მიირთვა, რომ მაგიდაზე ახალი კერძები მოაქვთ - მოხრაკულ-მოთუშული სოკო, ხაჭაპური, ხორცით მომზადებული კერძები... საჭმლით სავსე თეფშები სულ უფრო მრავლდება და მაგიდაზე თავისუფალი სივრცე მცირდება, თუმცა ახალ-ახალი ნუგბარისათვის ადგილი მოიძებნება.
„სტუმართმოყვარეობა - ქართული კულტურის განუყოფელ ნაწილს წარმოადგენს, რაც კარგად არის გამოხატული ქართულ სუფრაში, როცა მაგიდას ეროვნულ სამზარეულოს კერზები ამშვენებს“, - განმარტავს მაკა თარაშვილი. რა თქმა უნდა, იგი ახალბედა სუფრის წევრებისაგან განსხვავებით, შეცდომებს არ უშვებს და ყველაფერს ერთად არ მიირთმევს. მან კარგად იცის, რა როდის უნდა მიირთვას და უცხოელ სტუმრებს ჭამის საიდუმლოებას ასწავლის: როდის დგება მწვადის, „ჩაქაფულის და საჭმელების მიღების დრო...
ქართული ტრადიციის თანახმად, სუფრაზე იმდენი საჭმელი უნდა იყოს, რომ სტუმრების წასვლის შემდეგაც საკმაო რაოდენობით უნდა დარჩეს: „სუფრა, რომელზეც არაფერი აღარ რჩება, საქართველოში არ არსებობს“, - ამბობს მაკა თარაშვილი, - მასპინძლები იფიქრებენ, რომ სტუმრები მშივრები დარჩნენ. ამიტომ ყველაფერი უამრავია“.
რესტორანი „ქეთო და კოტე“ ძველი თბილისის უბანში, შემაღლებულ ადგილზე მდებარეობს. დარბაზში მყუდრო გარემოა შექმნილი. მაგიდები ყოველთვის მდიდრულადაა გაშლილი - ტრადიციული კერძები თანამედროვე სტილითაა გაფორმებული. თავდაპირველად თვენ მოგართმევენ ცივ და ვეგეტარიანულ კერძებს, ბოსტნეულს, შემდეგ გამომცხავარს, ცომეულს, ბოლოს კი ხორცით მომზადებულ საჭმელებს.
ქართული სუფრის ტრადიციაა თამადა, ანუ დროსტარების ხელმძღვანელი. იგი სუფრის თავში ზის და სადღეგრძელოებს ამბობს. რესტორან „შატო მუხრანში“, სადაც ჩვენ ვიყავით (თბილისიდან ერთი საათის სავალზე), მეღვინე პატრიკ ჰონეფმა ჩვენი სტუმრობის სადიდებელი სადღეგრძელო წარმოსთქვა. გერმანელი მეღვინე უკვე მრავალი წელია საქართველოში ცხოვრობს, ოჯახიც აქ ჰყავს. პატრიკი მადლობას გვიხდის სტუმრობისათვის, რომ გერმანელი ტურისტები საქართველოთი დაინტერესდნენ და კავკასიურ ქვეყანას ეწვივნენ.
მასპინძელი გვიხსნის, რომ სუფრის თამადა ყურადღებით ისმენს სტუმრების საუბარს სადღეგრძელოებისათვის იმპულსის მისაცემად. იგი დისკუსიას ზომიერ მიმართულებას აძლევს და განწყობას ამაღლებს. ამიტომაც თამადა ისეთი პიროვნებაა, რომელიც ცნობილია თავისი კეთილი ხასიათით, გონებამახვილობით და ინტელექტით.
თუ როგორ მზადდება კლასიკური ქართული კერძები, ამას თქვენ თბილისიდან საკმაოდ მოშორებით, კახეთში გაიგებთ, სადაც ღვინის კომპანია „შუმის“ რესტორანი მდებარეობს. აქ სტუმარი საკუთარი თვალით ხედავს, თუ როგორ ცხვება ქართული თონის პური, როგორ კეთდება ხინკალი, რომელიც ქართული სამზარეულოს ერთ-ერთ დიდებულ და გემრიელ კერძს წარმოადგენს.