ვერძი (21 მარტი - 20 აპრილი)
ხელსაყრელ დროა ახალი საქმის დაწყებისთვის. დროა, აისრულოთ ყველაფერი, რაზეც დიდი ხანია ოცნებობთ. დაიწყეთ ახალი საქმე და შეცვალეთ ჩვეული გარემო - ამ დღეს ცვლილებები ძალიან მარტივი იქნება. პირად ცხოვრებაში სიფრთხილე და წინდახედულობა გმართებთ - გამოჩნდება ადამიანი, რომელიც ოჯახში დაბნეულობას და უთანხმოებას შემოიტანს. ნუ გაუმხელთ საიდუმლოს ადამიანს, რომელსაც კარგად არ იცნობთ.
კურო (21 აპრილი - 21 მაისი)
კუროსთვის ეს დღე ღირებულებების გადაფასებასთან, შეხედულებებისა და ინტერესების შეცვლასთან ასოცირდება. ვარსკვლავები გირჩევენ, იფიქროთ იმაზე, რის გამოც რთულ მდგომარეობაში აღმოჩნდით. ბევრ კუროს მოუწევს დაასრულოს ურთიერთობა, რომელმაც თავი ამოწურა. გამოიყენეთ ეს დღე საკუთარი აზრებისა და გრძნობების მოწესრიგებისთვის. შეეცადეთ, გადაწყვეტილების მიღებისას არსებული გარემოებები გაითვალისწინოთ.
ტყუპები (22 მაისი - 21 ივნისი)
ფრთხილად იყავით საზოგადოებრივ ტრანსპორტში და მანქანის მართვის დროს. თუ შესაძლებელია მოგზაურობა და შორ მანძილზე მგზავრობა ერთი დღით გადადეთ. ეცადეთ კოლეგის მტრული განწყობა იუმორით მოიგერიოთ. დღის მეორე ნახევარში შესაძლოა, თავი შეუძლოდ იგრძნოთ, ამიტომ საქმიანი შეხვედრები არ დაგეგმოთ.
კირჩხიბი (22 ივნისი - 22 ივლისი)
ეს დღე განათლებასა და თვითგანვითარებას უნდა დაუთმოთ. გონებრივი აქტივობის ზრდა რთული ამოცანის ამოხსნაში ან გამოცდების ჩაბარებაში დაგეხმარებათ. ვარსკვლავები გირჩევენ, დარეგისტრირდეთ კურსებზე და კვალიფიკაციის ამაღლება ან უცხო ენის შესწავლა დაიწყოთ. ამ დღეს რისკისა და თავგადასავლების მოყვარულებს ბედი გაუღიმებს. არ დაგავიწყდეთ მადლობა გადაუხადოთ ადამიანს, ვინც რთულ დროს არ მიგატოვათ.
ლომი (23 ივლისი - 23 აგვისტო)
ემოციებით სავსე ხართ და საკუთარი მოქმედების კონტროლი გიჭირთ. თქვენი შიში უსაფუძვლოა, ამიტომ ეცადეთ, თავი ხელში აიყვანოთ და ადამიანების მიმართ მეტი პატივისცემა გამოიჩინოთ, რათა საქმე კონფლიქტამდე არ მიიყვანოთ. იგივე ეხება პირად ურთიერთობებსაც - დროა, ოჯახთან დაძაბული ურთიერთობა მოაგვაროთ და კომპრომისული გამოსავალი იპოვოთ.
ქალწული (24 აგვისტო - 23 სექტემბერი)
ყურადღება გადაიტანეთ ისეთი საკითხების მოგვარებაზე, რომლებიც ერთი შეხედვით უმნიშვნელოდ გეჩვენებათ. გახსოვდეთ, რომ „ეშმაკი დეტალებში იმალება“, ამიტომ შესაძლოა, სწორედ ამ საქმეებში იჩინოს თავი იმან, რაც უახლოეს დღეებში უამრავ პრობლემას მოგიტანთ. ეცადეთ, დაწყებული საქმე ხვალისთვის არ გადადოთ. საღამოს ნათესავი ან მეგობარი სტუმრად დაგპატიჟებთ.
სასწორი (24 სექტემბერი - 23 ოქტომბერი)
ამ დღეს ბევრი რამ თქვენს არჩევანზე იქნება დამოკიდებული. საოჯახო საქმეები გაცილებით მარტივად მოგვარდება, თუ საყვარელი ადამიანის ან გამოცდილი კოლეგის რჩევას მოუსმენთ. სავარაუდოდ, ვიღაც თქვენთვის მოცემულ პირობას არ შეასრულებს და ყველაფრის გაკეთება თავად მოგიწევთ. დღის მეორე ნახევარში შეიძლება მნიშვნელოვანი სიახლე მიიღოთ, რომელიც თქვენს ცხოვრებაზე გავლენას მოახდენს.
მორიელი (24 ოქტომბერი - 22 ნოემბერი)
მეგობრის რჩევა რთული არჩევანის გაკეთებაში დაგეხმარებათ. დღის პირველი ნახევარი მშვიდად ჩაივლის. გირჩევთ, დღის ამ მონაკვეთში დაგეგმოთ მნიშვნელოვანი საკითხები, განსაკუთრებით თუ ისინი სამთავრობო უწყებებში ვიზიტებს ეხება. სასურველია საღამო სახლში გაატაროთ. დროა უსარგებლო ნივთების და ურთიერთობებისგან გათავისუფლდეთ და სიახლეებს ადგილი დაუთმოთ.
მშვილდოსანი (23 ნოემბერი - 21 დეკემბერი)
ამ დღეს საოჯახო საქმეებს, ჯანმრთელობისა თუ მემკვიდრეობითი პრობლემების მოგვარებას დიდ დროს დაუთმობთ. გირჩევთ, ფინანსურ საკითხებში მხოლოდ თქვენს შესაძლებლობებს დაეყრდნოთ და სესხის აღებისგან თავი შეიკავოთ. ხელსაყრელი დღეა ოჯახის შექმნასთან დაკავშირებით გადაწყვეტილების მისაღებად. გირჩევთ, სამსახურთან დაკავშირებული საქმეები დღის პირველ ნახევარში დაასრულოთ, თორემ შემდეგ გაჭიანურდება და სასურველ შედეგს არ მოგიტანთ.
თხის რქა (22 დეკემბერი - 20 იანვარი)
ნებისმიერ კითხვაზე პასუხებს საკუთარ თავში იპოვით. ვარსკვლავები გირჩევენ, რომ საღ აზრს და საკუთარ ინტუიციას უსმინოთ და სხვა ადამიანების რჩევებს ნაკლები ყურადღება მიაქციოთ. იპოვეთ შესაძლებლობა, რომ დაეხმაროთ ადამიანს, რომელსაც ეს სჭირდება. შორიდან მიღებული სიახლე ფინანსური პრობლემის მოგვარებაში დაგეხმარებათ.
მერწყული (21 იანვარი - 18 თებერვალი)
ამ დღეს ფინანსურ შემოსავალთან დაკავშირებულ გადაწყვეტილებებზე გავლენას ახლო მეგობარი მოახდენს. თუ საკუთარ შესაძლებლობებში ეჭვი გეპარებათ, რჩევისთვის გამოცდილ ადამიანს უნდა მიმართოთ. საღამოს მოვლენათა განვითარება დაჩქარდება, მაგრამ ეს იმაზე მეტ სარგებელს მოგიტანთ, ვიდრე ფიქრობთ.
თევზები (19 თებერვალი - 20 მარტი)
ბევრ თევზს გაუჩნდება შანსი, რომ გაჭიანურებული საკითხი გადაწყვიტოს. გირჩევთ, გამბედაობა გამოიჩინოთ და გაარკვიოთ ურთიერთობა ადამიანთან, რომელიც სიმშვიდეს გირღვევთ. სავარაუდოდ, სამსახურში საკუთარი პოზიციის დაცვა მოგიწევთ, მაგრამ პიროვნული შეურაცხყოფისგან თავი უნდა შეიკავოთ.
„სუფრა - ასე ჰქვია ქართულ მოლხენა-დროსტარებას, რომელიც სტუმართმოყვარეობისა და მხიარულების განსახიერებას წარმოადგენს. რომელი კერძებს მიირთმევენ ქართველები სტუმრებთან ერთად? ჩვენი კორესპონდენტი შეეცადა ქართული სუფრის დიდებულება ეჩვენებინა და დარწმუნდებით, რომ ეს მართლაც კარგად გამოუვიდა“, - ასე იწყება გერმანულ გაზეთ „ფრანკფურტერ ალგემაინე ცაითუნგში“ (Frankfurter Allgemeine Zeitung) გამოქვეყნებული სტატია სათაურით „ქართული სამზარეულოს მრავალფეროვნება“ (ავტორი - მაიკე ფონ გალენი).
გთავაზობთ პუბლიკაციას შემოკლებით:
„როცა მივედით, მაგიდა უკვე გაშლილი დაგვხვდა: თეფშებზე დაწყობილი ყველით და ლორით, ნიგვზის ფარშიანი ბადრიჯნით, მხალეულობით, მწვანილით, კიტრით და პომიდორით... მათ შორის ჩადგმულია გრაფინები მოცხარის წვენით და ტარხუნის ლიმონათის ბოთლებით. ოფიციანტი წითელ ღვინოს ბოკალებში ასხამს. გარეთ თბილისური საღამოა, რესტორან „რიგის“ დარბაზში გაშლილ გრძელ მაგიდაზე კი ქართული სუფრა - ქართული ქეიფი იწყება.
ისინი, რომლებიც ქართულ სამზარეულოს არ იცნობენ, მადააღძრულები სწრაფად მიირთმევენ სიმინდის ფქვილისაგან გამომცხვარ თბილ მჭადებს, სალათებს და ყველს. მაგრამ ვინც იცის, ის ნელ-ნელა ჭამს და მთავარს ელოდება...
ქართველი ქალბატონი თიკო ტუსკაძე, რომელიც ლონდონში ცხოვრობს, მაგრამ ახლა სამშობლოში იმყოფება, ჩვენი გიდის როლს ასრულებს და ქართულ სუფრას გვაცნობს როგორც „გემრიელი საჭმელების უსასრულო რიგს“. იგი კულინარული წიგნის ავტორია და გვიხსნის, თუ რომელი საჭმელი როგორ მივირთვათ.
ზოგიერთმა უკვე საკმაო რაოდენობის სალათა მიირთვა, რომ მაგიდაზე ახალი კერძები მოაქვთ - მოხრაკულ-მოთუშული სოკო, ხაჭაპური, ხორცით მომზადებული კერძები... საჭმლით სავსე თეფშები სულ უფრო მრავლდება და მაგიდაზე თავისუფალი სივრცე მცირდება, თუმცა ახალ-ახალი ნუგბარისათვის ადგილი მოიძებნება.
„სტუმართმოყვარეობა - ქართული კულტურის განუყოფელ ნაწილს წარმოადგენს, რაც კარგად არის გამოხატული ქართულ სუფრაში, როცა მაგიდას ეროვნულ სამზარეულოს კერზები ამშვენებს“, - განმარტავს მაკა თარაშვილი. რა თქმა უნდა, იგი ახალბედა სუფრის წევრებისაგან განსხვავებით, შეცდომებს არ უშვებს და ყველაფერს ერთად არ მიირთმევს. მან კარგად იცის, რა როდის უნდა მიირთვას და უცხოელ სტუმრებს ჭამის საიდუმლოებას ასწავლის: როდის დგება მწვადის, „ჩაქაფულის და საჭმელების მიღების დრო...
ქართული ტრადიციის თანახმად, სუფრაზე იმდენი საჭმელი უნდა იყოს, რომ სტუმრების წასვლის შემდეგაც საკმაო რაოდენობით უნდა დარჩეს: „სუფრა, რომელზეც არაფერი აღარ რჩება, საქართველოში არ არსებობს“, - ამბობს მაკა თარაშვილი, - მასპინძლები იფიქრებენ, რომ სტუმრები მშივრები დარჩნენ. ამიტომ ყველაფერი უამრავია“.
რესტორანი „ქეთო და კოტე“ ძველი თბილისის უბანში, შემაღლებულ ადგილზე მდებარეობს. დარბაზში მყუდრო გარემოა შექმნილი. მაგიდები ყოველთვის მდიდრულადაა გაშლილი - ტრადიციული კერძები თანამედროვე სტილითაა გაფორმებული. თავდაპირველად თვენ მოგართმევენ ცივ და ვეგეტარიანულ კერძებს, ბოსტნეულს, შემდეგ გამომცხავარს, ცომეულს, ბოლოს კი ხორცით მომზადებულ საჭმელებს.
ქართული სუფრის ტრადიციაა თამადა, ანუ დროსტარების ხელმძღვანელი. იგი სუფრის თავში ზის და სადღეგრძელოებს ამბობს. რესტორან „შატო მუხრანში“, სადაც ჩვენ ვიყავით (თბილისიდან ერთი საათის სავალზე), მეღვინე პატრიკ ჰონეფმა ჩვენი სტუმრობის სადიდებელი სადღეგრძელო წარმოსთქვა. გერმანელი მეღვინე უკვე მრავალი წელია საქართველოში ცხოვრობს, ოჯახიც აქ ჰყავს. პატრიკი მადლობას გვიხდის სტუმრობისათვის, რომ გერმანელი ტურისტები საქართველოთი დაინტერესდნენ და კავკასიურ ქვეყანას ეწვივნენ.
მასპინძელი გვიხსნის, რომ სუფრის თამადა ყურადღებით ისმენს სტუმრების საუბარს სადღეგრძელოებისათვის იმპულსის მისაცემად. იგი დისკუსიას ზომიერ მიმართულებას აძლევს და განწყობას ამაღლებს. ამიტომაც თამადა ისეთი პიროვნებაა, რომელიც ცნობილია თავისი კეთილი ხასიათით, გონებამახვილობით და ინტელექტით.
თუ როგორ მზადდება კლასიკური ქართული კერძები, ამას თქვენ თბილისიდან საკმაოდ მოშორებით, კახეთში გაიგებთ, სადაც ღვინის კომპანია „შუმის“ რესტორანი მდებარეობს. აქ სტუმარი საკუთარი თვალით ხედავს, თუ როგორ ცხვება ქართული თონის პური, როგორ კეთდება ხინკალი, რომელიც ქართული სამზარეულოს ერთ-ერთ დიდებულ და გემრიელ კერძს წარმოადგენს.