USD 2.7545
EUR 3.1363
RUB 3.3460
Tbilisi
რამდენია და სად ინახება საქართველოს სავალუტო რეზერვები?
Date:  

სავალუტო რეზერვები ქვეყნის ფინანსური სექტორის სტაბილურობის შეფასების ერთ-ერთი წამყვანი ინდიკატორია. უცხოური ვალუტის რეზერვი ბუფერს წარმოადგენს, რომელიც ეკონომიკური კრიზისების და საგარეო შოკების პერიოდში ერთგვარ მაბალანსებელ ფუნქციას ასრულებს.

ეროვნული ბანკის მონაცემებით, ამჟამად საქართველოს სავალუტო რეზერვების მოცულობა 5 მილიარდ დოლარს შეადგენს, რაც 2023 წელს პროგნოზირებული მშპ-ის ($29 მლრდ დოლარი) 17%-ია.

გამოქვეყნდა ეროვნული ბანკის 2022 წლის ფინანსური ანგარიში, რომელშიც დეტალურად არის წარმოდგენილი ინფორმაცია თუ რა აქტივებში არის განთავსებული საქართველოს სავალუტო რეზერვები.

დოკუმენტის თანახმად, რეზერვების ყველაზე დიდი ნაწილი ამერიკის შეერთხებული შტატების სახაზინო ობლიგაციებშია განთავსებული და მას შესაბამისი საპროცენტო სარგებელიც ერიცხება. საქართველოს რეზერვები დაცულია კანადისა და იაპონიის ეროვნულ ობლიგაციებშიც, ასევე EBRD-ის, ADB-ის და სხვა საერთაშორისო საფინანსო ორგანიზაციების მიერ გამოშვებულ ობლიგაციებში.

ეროვნული ბანკის ფინანსური ანგარიში ეროვნულ ვალუტაში არის წარმოდგენილი, შესაბამისად განთავსებული აქტივების მოცულობაც ლარებში არის მითითებული.

სად ინახება საქართველოს სავალუტო რეზერვები:

● US Department of the Treasury, Washington - 5.48 მილიარდი ლარი;
● Government of Canada, Ottawa - 343 მილიონი ლარი;
● European Investment Bank, Luxembourg - 264 მილიონი ლარი;
● Bank of Japan, Tokyo - 172 მილიონი ლარი;
● Asian Development Bank, Manila - 112 მილიონი ლარი;
● Kommuninvest I Sverige AB, Orebro - 106 მილიონი ლარი;
● European Stability Mechanism - 105 მილიონი ლარი;
● Bank for International Settlements, Basie - 94 მილიონი ლარი;
● CPPIBCapital Inc, Toronto - 86 მილიონი ლარი;
● Kreditanstalt fuer Wiederaufbau, Frankfurt - 84 მილიონი ლარი;
● Erste Abwicklungsanstalt, Düsseldorf - 78 მილიონი ლარი;
● Svensk Exportkredit AB, Stockholm - 75 მილიონი ლარი;
● Japan Bank for International Cooperation, Otemachi - 75 მილიონი ლარი;
● Inter-American Development Bank, Washington D.C. - 70 მილიონი ლარი;
● Nederlandse Waterschapsbank N.V. - 69 მილიონი ლარი;
● African Development Bank, Abidjan - 67 მილიონი ლარი;
● Korean Development Bank - 62 მილიონი ლარი;
● Province of Alberta Canada - 48 მილიონი ლარი;
● North Rhine-Westphalia - 44 მილიონი ლარი;
● Bank Nederlandse Gemeenten, Den Haag - 42 მილიონი ლარი;
● OMERS Finance Trust - 38 მილიონი ლარი;
● Oesterreichische Kontrollbank AG, Vienna - 36 მილიონი ლარი;
● Province of Ontario Canada, Toronto - 36 მილიონი ლარი;
● Province ofQuebec Canada,Quebec - 32 მილიონი ლარი;
● Landeskreditbank Baden-Wuerttemberg Foerderbank - 29 მილიონი ლარი;
● CDP Financial In, Montreal - 29 მილიონი ლარი;
● International Bank for Reconstruction & Development, Washington - 26 მილიონი ლარი;
● New Development Bank, Shanghai - 6 მილიონი ლარი.

 

culture
«Frankfurter Allgemeine Zeitung» (გერმანია): „ქართული სამზარეულოს მრავალფეროვნება: ტრადიციული სუფრის თავისებურებები“

„სუფრა - ასე ჰქვია ქართულ მოლხენა-დროსტარებას, რომელიც სტუმართმოყვარეობისა და მხიარულების განსახიერებას წარმოადგენს. რომელი კერძებს მიირთმევენ ქართველები სტუმრებთან ერთად? ჩვენი კორესპონდენტი შეეცადა ქართული სუფრის დიდებულება ეჩვენებინა და დარწმუნდებით, რომ ეს მართლაც კარგად გამოუვიდა“, - ასე იწყება გერმანულ გაზეთ „ფრანკფურტერ ალგემაინე ცაითუნგში“ (Frankfurter Allgemeine Zeitung) გამოქვეყნებული სტატია სათაურით „ქართული სამზარეულოს მრავალფეროვნება“ (ავტორი - მაიკე ფონ გალენი).

გთავაზობთ პუბლიკაციას შემოკლებით:

„როცა მივედით, მაგიდა უკვე გაშლილი დაგვხვდა: თეფშებზე დაწყობილი ყველით და ლორით, ნიგვზის ფარშიანი ბადრიჯნით, მხალეულობით, მწვანილით, კიტრით და პომიდორით... მათ შორის ჩადგმულია გრაფინები მოცხარის წვენით და ტარხუნის ლიმონათის ბოთლებით. ოფიციანტი წითელ ღვინოს ბოკალებში ასხამს. გარეთ თბილისური საღამოა, რესტორან „რიგის“ დარბაზში გაშლილ გრძელ მაგიდაზე კი ქართული სუფრა - ქართული ქეიფი იწყება.

ისინი, რომლებიც ქართულ სამზარეულოს არ იცნობენ, მადააღძრულები სწრაფად მიირთმევენ სიმინდის ფქვილისაგან გამომცხვარ თბილ მჭადებს, სალათებს და ყველს. მაგრამ ვინც იცის, ის ნელ-ნელა ჭამს და მთავარს ელოდება...

ქართველი ქალბატონი თიკო ტუსკაძე, რომელიც ლონდონში ცხოვრობს, მაგრამ ახლა სამშობლოში იმყოფება, ჩვენი გიდის როლს ასრულებს და ქართულ სუფრას გვაცნობს როგორც „გემრიელი საჭმელების უსასრულო რიგს“. იგი კულინარული წიგნის ავტორია და გვიხსნის, თუ რომელი საჭმელი როგორ მივირთვათ.

ზოგიერთმა უკვე საკმაო რაოდენობის სალათა მიირთვა, რომ მაგიდაზე ახალი კერძები მოაქვთ - მოხრაკულ-მოთუშული სოკო, ხაჭაპური, ხორცით მომზადებული კერძები... საჭმლით სავსე თეფშები სულ უფრო მრავლდება და მაგიდაზე თავისუფალი სივრცე მცირდება, თუმცა ახალ-ახალი ნუგბარისათვის ადგილი მოიძებნება.

„სტუმართმოყვარეობა - ქართული კულტურის განუყოფელ ნაწილს წარმოადგენს, რაც კარგად არის გამოხატული ქართულ სუფრაში, როცა მაგიდას ეროვნულ სამზარეულოს კერზები ამშვენებს“, - განმარტავს მაკა თარაშვილი. რა თქმა უნდა, იგი ახალბედა სუფრის წევრებისაგან განსხვავებით, შეცდომებს არ უშვებს და ყველაფერს ერთად არ მიირთმევს. მან კარგად იცის, რა როდის უნდა მიირთვას და უცხოელ სტუმრებს ჭამის საიდუმლოებას ასწავლის: როდის დგება მწვადის, „ჩაქაფულის და საჭმელების მიღების დრო...

ქართული ტრადიციის თანახმად, სუფრაზე იმდენი საჭმელი უნდა იყოს, რომ სტუმრების წასვლის შემდეგაც საკმაო რაოდენობით უნდა დარჩეს: „სუფრა, რომელზეც არაფერი აღარ რჩება, საქართველოში არ არსებობს“, - ამბობს მაკა თარაშვილი, - მასპინძლები იფიქრებენ, რომ სტუმრები მშივრები დარჩნენ. ამიტომ ყველაფერი უამრავია“.

რესტორანი „ქეთო და კოტე“ ძველი თბილისის უბანში, შემაღლებულ ადგილზე მდებარეობს. დარბაზში მყუდრო გარემოა შექმნილი. მაგიდები ყოველთვის მდიდრულადაა გაშლილი - ტრადიციული კერძები თანამედროვე სტილითაა გაფორმებული. თავდაპირველად თვენ მოგართმევენ ცივ და ვეგეტარიანულ კერძებს, ბოსტნეულს, შემდეგ გამომცხავარს, ცომეულს, ბოლოს კი ხორცით მომზადებულ საჭმელებს.

ქართული სუფრის ტრადიციაა თამადა, ანუ დროსტარების ხელმძღვანელი. იგი სუფრის თავში ზის და სადღეგრძელოებს ამბობს. რესტორან „შატო მუხრანში“, სადაც ჩვენ ვიყავით (თბილისიდან ერთი საათის სავალზე), მეღვინე პატრიკ ჰონეფმა ჩვენი სტუმრობის სადიდებელი სადღეგრძელო წარმოსთქვა. გერმანელი მეღვინე უკვე მრავალი წელია საქართველოში ცხოვრობს, ოჯახიც აქ ჰყავს. პატრიკი მადლობას გვიხდის სტუმრობისათვის, რომ გერმანელი ტურისტები საქართველოთი დაინტერესდნენ და კავკასიურ ქვეყანას ეწვივნენ.

მასპინძელი გვიხსნის, რომ სუფრის თამადა ყურადღებით ისმენს სტუმრების საუბარს  სადღეგრძელოებისათვის იმპულსის მისაცემად. იგი დისკუსიას ზომიერ მიმართულებას აძლევს და განწყობას ამაღლებს. ამიტომაც თამადა ისეთი პიროვნებაა, რომელიც ცნობილია თავისი კეთილი ხასიათით, გონებამახვილობით და ინტელექტით.

თუ როგორ მზადდება კლასიკური ქართული კერძები, ამას თქვენ თბილისიდან საკმაოდ მოშორებით, კახეთში გაიგებთ, სადაც ღვინის კომპანია „შუმის“ რესტორანი მდებარეობს. აქ სტუმარი საკუთარი თვალით ხედავს, თუ როგორ ცხვება ქართული თონის პური, როგორ კეთდება ხინკალი, რომელიც ქართული სამზარეულოს ერთ-ერთ დიდებულ და გემრიელ კერძს წარმოადგენს.

See all
Survey
ვინ გაიმარჯვებს რუსეთ - უკრაინის ომში?
Vote
By the way