საფრანგეთის დედაქალა პარიზში "ოქროს ბურთის" (Ballon d'Or) რიგით 66-ე დაჯილდოებაზე წლის საუკეთესო ფეხბურთელი დაასახელეს - კარიერაში პირველად ტიტული ქარიმ ბენზემამ მოიგო.
საფრანგეთის ნაკრებისა და მადრიდის რეალის ფრანგმა ვარსკვლავმა ლივერპულის ყოფილ, უკვე კი ბაიერნის სენეგალელ შემტევს, სადიო მანეს აჯობა.
34 წლის ფრანგმა გასულ სეზონში ლა ლიგა და ჩემპიონთა ლიგა მოიგო და ორივე ტურნირის ბომბარდირი გახდა. საერთო ჯამში მან 46 მატჩში 44 გოლი გაიტანა. მესამე ადგილზე კევინ დე ბრუინი გავიდა, მეოთხეზე კი - პოლონელი ფორვარდი რობერტ ლევანდოვსკი, რომელიც გასულ სეზონში ბაიერნის ღირსებას იცავდა.
გამოკითხვაში მეხუთე ადგილზე მოჰამედ სალაჰი (ლივერპული და ეგვიპტის ნაკრები) გავიდა, მეექვსეზე კი პეესჟეს ვარსკვლავი კილიან მბაპე, მეშვიდეზე ადგილი ტიბო კურტუამ დაიკავა.
მე-8 პოზიციაზე ვინისიუს ჟუნიორი გავიდა, მე-9 ადგილი ლუკა მოდრიჩს შეხვდა, ხოლო მე-10 - ერლინგ ჰაალანდს.
აღსანიშნავია, რომ მანჩესტერ იუნაიტედის შეტევი კრიშტიანო რონალდო მხოლოდ მე-20 ადგილზე გავიდა, 2005 წლის შემდეგ პირველად მოხდა. მას მერე პორტუგალიელმა ვარსკვლავმა ჯილდო 5-ჯერ მოიგო და ამ მხრივ მხოლოდ არგენტინელ ლიონელ მესის (7) ჩამორჩება. რაც შეეხება მესის, ლეგენდარული არგენტინელი შემტევი ამ სეზონში ნომინანტთა შორისაც კი არ ყოფილა.
ცნობისთვის, France Football-ი ევროპის საუკეთესო ფეხბურთელს "ოქროს ბურთით", 1956 წლის შემდეგ ტრადიციულად ყოველწლიურად აჯილდოებს. 2010-იდან 2015 წლამდე France Football და ფიფა გამარჯვებულს ერთად - "ფიფას ოქროს ბურთით" აჯილდოებდნენ, თუმცა, 2016 წლიდან მხარეებმა თანამშრომლობა შეწყვიტეს. აღსანიშნავია, რომ წელს პირველად პრიზები არა კალენდარული წლის, არამედ სეზონის მიხედვვით განაწილდა.
ქალთა ოქროს ბურთი წელს მეოთხედ გათამაშდა და ზედიზედ მეორედ ჯილდო ბარსელონას 28 წლის ფეხბურთელს ალექსია პუტელიასს გადაეცა.ლეგენდარული რუსი გოლკიპერის, ლევ იაშინის სახელობის ჯილდო წლის საუკეთესო მეკარეს გადაეცემა. აღნიშნულ ნომინაციაში გამარჯვებული რეალისა და ბელგიის ნაკრების მეკარე ტიბო კურტუა გახდა.
წლის საუკეთესო ახალგაზრდა ფეხბურთელის ჯილდოს, იგივე რაიმონ კოპას ტიტული შარშანდელის მსგავსად, წელსაც გამარჯვებული ბარსელონას ფეხბურთელს ერგო - საუკეთესოდ 18 წლის გავი დასახელდა.
შარშანდელის მსგავსად, საუკეთესო ბომბარდირისთვის განკუთვნილი ჯილდო ამჯერად უკვე ბარსელონას თავდამსხმელმა რობერტ ლევანდოვსკიმ ჩაიბარა, რომელიც გასულ სეზონში მიუნხენის ბაიერნის ღირსებას იცავდა და ყველა ტურნირზე ერთად ჩატარებულ 46 მატჩში 50 გოლი გაიტანა.
“სოკრატესის პრიზი” წელს პირველად დაწესდა და იმ ფეხბურთელს გადაეცემა, რომელიც საქველმოქმედო პროექტებში აქტიური მონაწილეობითა და სამოქალაქო აქტიურობით გამოირჩევა. პრიზი ლივერპულისა და მიუნხენის ბაიერნის სენეგალელ ვარსკვლავს, სადიო მანეს გადაეცა.
სეზონის საუკეთესო კლუბის ტიტული მანჩესტერ სიტის ერგო. სიტის კაცთა გუნდმა პრემიერლიგა მოიგო და თან 99 გოლი გაიტანა, ჩემპიონთა ლიგაში კი ნახევარფინალში ითამაშა. გარდა ამისა, ქალაქელთა ქალთა გუნდი ლიგის თასის გამარჯვებული გახდა.
„სუფრა - ასე ჰქვია ქართულ მოლხენა-დროსტარებას, რომელიც სტუმართმოყვარეობისა და მხიარულების განსახიერებას წარმოადგენს. რომელი კერძებს მიირთმევენ ქართველები სტუმრებთან ერთად? ჩვენი კორესპონდენტი შეეცადა ქართული სუფრის დიდებულება ეჩვენებინა და დარწმუნდებით, რომ ეს მართლაც კარგად გამოუვიდა“, - ასე იწყება გერმანულ გაზეთ „ფრანკფურტერ ალგემაინე ცაითუნგში“ (Frankfurter Allgemeine Zeitung) გამოქვეყნებული სტატია სათაურით „ქართული სამზარეულოს მრავალფეროვნება“ (ავტორი - მაიკე ფონ გალენი).
გთავაზობთ პუბლიკაციას შემოკლებით:
„როცა მივედით, მაგიდა უკვე გაშლილი დაგვხვდა: თეფშებზე დაწყობილი ყველით და ლორით, ნიგვზის ფარშიანი ბადრიჯნით, მხალეულობით, მწვანილით, კიტრით და პომიდორით... მათ შორის ჩადგმულია გრაფინები მოცხარის წვენით და ტარხუნის ლიმონათის ბოთლებით. ოფიციანტი წითელ ღვინოს ბოკალებში ასხამს. გარეთ თბილისური საღამოა, რესტორან „რიგის“ დარბაზში გაშლილ გრძელ მაგიდაზე კი ქართული სუფრა - ქართული ქეიფი იწყება.
ისინი, რომლებიც ქართულ სამზარეულოს არ იცნობენ, მადააღძრულები სწრაფად მიირთმევენ სიმინდის ფქვილისაგან გამომცხვარ თბილ მჭადებს, სალათებს და ყველს. მაგრამ ვინც იცის, ის ნელ-ნელა ჭამს და მთავარს ელოდება...
ქართველი ქალბატონი თიკო ტუსკაძე, რომელიც ლონდონში ცხოვრობს, მაგრამ ახლა სამშობლოში იმყოფება, ჩვენი გიდის როლს ასრულებს და ქართულ სუფრას გვაცნობს როგორც „გემრიელი საჭმელების უსასრულო რიგს“. იგი კულინარული წიგნის ავტორია და გვიხსნის, თუ რომელი საჭმელი როგორ მივირთვათ.
ზოგიერთმა უკვე საკმაო რაოდენობის სალათა მიირთვა, რომ მაგიდაზე ახალი კერძები მოაქვთ - მოხრაკულ-მოთუშული სოკო, ხაჭაპური, ხორცით მომზადებული კერძები... საჭმლით სავსე თეფშები სულ უფრო მრავლდება და მაგიდაზე თავისუფალი სივრცე მცირდება, თუმცა ახალ-ახალი ნუგბარისათვის ადგილი მოიძებნება.
„სტუმართმოყვარეობა - ქართული კულტურის განუყოფელ ნაწილს წარმოადგენს, რაც კარგად არის გამოხატული ქართულ სუფრაში, როცა მაგიდას ეროვნულ სამზარეულოს კერზები ამშვენებს“, - განმარტავს მაკა თარაშვილი. რა თქმა უნდა, იგი ახალბედა სუფრის წევრებისაგან განსხვავებით, შეცდომებს არ უშვებს და ყველაფერს ერთად არ მიირთმევს. მან კარგად იცის, რა როდის უნდა მიირთვას და უცხოელ სტუმრებს ჭამის საიდუმლოებას ასწავლის: როდის დგება მწვადის, „ჩაქაფულის და საჭმელების მიღების დრო...
ქართული ტრადიციის თანახმად, სუფრაზე იმდენი საჭმელი უნდა იყოს, რომ სტუმრების წასვლის შემდეგაც საკმაო რაოდენობით უნდა დარჩეს: „სუფრა, რომელზეც არაფერი აღარ რჩება, საქართველოში არ არსებობს“, - ამბობს მაკა თარაშვილი, - მასპინძლები იფიქრებენ, რომ სტუმრები მშივრები დარჩნენ. ამიტომ ყველაფერი უამრავია“.
რესტორანი „ქეთო და კოტე“ ძველი თბილისის უბანში, შემაღლებულ ადგილზე მდებარეობს. დარბაზში მყუდრო გარემოა შექმნილი. მაგიდები ყოველთვის მდიდრულადაა გაშლილი - ტრადიციული კერძები თანამედროვე სტილითაა გაფორმებული. თავდაპირველად თვენ მოგართმევენ ცივ და ვეგეტარიანულ კერძებს, ბოსტნეულს, შემდეგ გამომცხავარს, ცომეულს, ბოლოს კი ხორცით მომზადებულ საჭმელებს.
ქართული სუფრის ტრადიციაა თამადა, ანუ დროსტარების ხელმძღვანელი. იგი სუფრის თავში ზის და სადღეგრძელოებს ამბობს. რესტორან „შატო მუხრანში“, სადაც ჩვენ ვიყავით (თბილისიდან ერთი საათის სავალზე), მეღვინე პატრიკ ჰონეფმა ჩვენი სტუმრობის სადიდებელი სადღეგრძელო წარმოსთქვა. გერმანელი მეღვინე უკვე მრავალი წელია საქართველოში ცხოვრობს, ოჯახიც აქ ჰყავს. პატრიკი მადლობას გვიხდის სტუმრობისათვის, რომ გერმანელი ტურისტები საქართველოთი დაინტერესდნენ და კავკასიურ ქვეყანას ეწვივნენ.
მასპინძელი გვიხსნის, რომ სუფრის თამადა ყურადღებით ისმენს სტუმრების საუბარს სადღეგრძელოებისათვის იმპულსის მისაცემად. იგი დისკუსიას ზომიერ მიმართულებას აძლევს და განწყობას ამაღლებს. ამიტომაც თამადა ისეთი პიროვნებაა, რომელიც ცნობილია თავისი კეთილი ხასიათით, გონებამახვილობით და ინტელექტით.
თუ როგორ მზადდება კლასიკური ქართული კერძები, ამას თქვენ თბილისიდან საკმაოდ მოშორებით, კახეთში გაიგებთ, სადაც ღვინის კომპანია „შუმის“ რესტორანი მდებარეობს. აქ სტუმარი საკუთარი თვალით ხედავს, თუ როგორ ცხვება ქართული თონის პური, როგორ კეთდება ხინკალი, რომელიც ქართული სამზარეულოს ერთ-ერთ დიდებულ და გემრიელ კერძს წარმოადგენს.