თელარა გელანტია
წყარო:https://bm.ge/
ტურისტული კომპანია Queen Tamada-ს დამფუძნებელს, სერტიფიცირებულ გიდ გიორგი დარციმელიას ზაფხულის ტურისტულ სეზონთან დაკავშირებით პოზიტიური მოლოდინები არ აქვს.
მისი თქმით, Queen Tamada ტურისტების მოზიდვას, ძირითადად, ევროკავშირის ქვეყნებიდან ცდილობს. „ამ ეტაპზე არცერთი დადასტურული ჯავშანი არ გვაქვს“, - თქვა მან „წერტილთან“ ინტერვიუში.
ტურიზმის ინდუსტრიის წარმომადგენელი ჯავშნების სიმცირეს ე.წ. „რუსული კანონის“ გამო ქვეყანაში შექმნილ ვითარებასაც უკავშირებს, ქვეყანაში უფრო საქმიანი მიზნით ჩამოსულ უცხოელ ვიზიტორებს ელოდება, ვიდრე სამოგზაუროდ ჩამოსულ ტურისტულ ჯგუფებს.
„უცხოელი ჟურნალისტიც თუ ჩამოვა საქართველოში და 24 საათზე მეტ ხანს დარჩება, ტურიზმის სტატისტიკაში ისიც მოხვდება, მაგრამ მიზნობრიობასაც ხომ აქვს მნიშვნელობა... საქართველოს შესახებ ინფორმაცია მსოფლიო მედიაში გადაიცემოდა და შეიძლება, ამითაც აიხსნას არსებული სიტუაცია. გამყვანი ტურისტული კომპანიებისთვისაც დიდი მნიშვნელობა აქვს პოლიტიკურ სტაბილურობას. მათი მხრიდანაც იგრძნობა სიფრთხილე“, - თქვა გიორგი დარციმელიამ „წერტილში“.
Queen Tamada-ს დამფუძნებელმა ინტერვიუში „რუსული კანონის“ მიღების შემდეგ ეროვნული ვალუტის გაუფასურების ტენდენციაზეც ისაუბრა, რაც მისი შეფასებით, ტურიზმის ბიზნესისთვის გამოწვევაა, რადგან გაცვლითი კურსის მერყეობა ტურისტული პაკეტების დათვლას ართულებს.
ამასთან, გიორგი დარციმელიამ კომენტარი გააკეთა პრემიერ-მინისტრ ირაკლი კობახიძის იმ განცხადებასთან დაკავშირებითაც, სადაც მთავრობის მეთაურმა ტურიზმის სექტორში დადებით მოლოდინებზე ისაუბრა და მეორე კვარტალის ბოლოს პირველი კვარტალის შედეგებით მოიწონა თავი.
- შეგვიძლია ვთქვათ, რომ ზაფხულის ტურისტული სეზონი ჩავარდა.
- სეზონი ახლა იწყება. რატომ ხართ ასე პესიმისტურად განწყობილი?
- რეალური სურათია ასეთი... მთავრობას დასჩემდა, რომ წიწილებს წინასწარ ითვლის და არა - შემოდგომაზე და აქედან გამომდინარე ეს ასახავს სულისკვეთებას და იმას, რამდენად ადეკვატურია მათი დამოკიდებულება. ჯერ ტურიზმის მეორე კვარტალის სტატისტიკა არ დევს და განცხადებები კეთდება, რომ თურმე ყველაფერი ყვავის და კარგად არის...
აღსანიშნავია, რომ "რუსული კანონთან" დაკავშირებული ვითარების ფონზე, ტურიზმის ინდუსტრიის წარმომადგენლები საუბრობენ გამოწვევებზე, მათ შორის გაუქმებულ თუ შემცირებულ ჯავშნებზე. ეს საკითხი ტურიზმის სექტორმა ეკონომიკის სამინისტროში 24 მაისს გამართულ შეხვედრაზეც დააყენა.
ამის მიუხედავად, პრემიერი იანვარ-მარტის სტატისტიკური მონაცემებით იწონებს თავს და აღნიშნავს, რომ არსებული ტენდენციები ოპტიმიზმის ძალიან კარგი საფუძველია.
ტურიზმის მეორე კვარტალის სტატიტისტიკური მონაცემები, სავარაუდოდ, 15 ივლისის შემდეგ გამოქვეყნდება.
„სუფრა - ასე ჰქვია ქართულ მოლხენა-დროსტარებას, რომელიც სტუმართმოყვარეობისა და მხიარულების განსახიერებას წარმოადგენს. რომელი კერძებს მიირთმევენ ქართველები სტუმრებთან ერთად? ჩვენი კორესპონდენტი შეეცადა ქართული სუფრის დიდებულება ეჩვენებინა და დარწმუნდებით, რომ ეს მართლაც კარგად გამოუვიდა“, - ასე იწყება გერმანულ გაზეთ „ფრანკფურტერ ალგემაინე ცაითუნგში“ (Frankfurter Allgemeine Zeitung) გამოქვეყნებული სტატია სათაურით „ქართული სამზარეულოს მრავალფეროვნება“ (ავტორი - მაიკე ფონ გალენი).
გთავაზობთ პუბლიკაციას შემოკლებით:
„როცა მივედით, მაგიდა უკვე გაშლილი დაგვხვდა: თეფშებზე დაწყობილი ყველით და ლორით, ნიგვზის ფარშიანი ბადრიჯნით, მხალეულობით, მწვანილით, კიტრით და პომიდორით... მათ შორის ჩადგმულია გრაფინები მოცხარის წვენით და ტარხუნის ლიმონათის ბოთლებით. ოფიციანტი წითელ ღვინოს ბოკალებში ასხამს. გარეთ თბილისური საღამოა, რესტორან „რიგის“ დარბაზში გაშლილ გრძელ მაგიდაზე კი ქართული სუფრა - ქართული ქეიფი იწყება.
ისინი, რომლებიც ქართულ სამზარეულოს არ იცნობენ, მადააღძრულები სწრაფად მიირთმევენ სიმინდის ფქვილისაგან გამომცხვარ თბილ მჭადებს, სალათებს და ყველს. მაგრამ ვინც იცის, ის ნელ-ნელა ჭამს და მთავარს ელოდება...
ქართველი ქალბატონი თიკო ტუსკაძე, რომელიც ლონდონში ცხოვრობს, მაგრამ ახლა სამშობლოში იმყოფება, ჩვენი გიდის როლს ასრულებს და ქართულ სუფრას გვაცნობს როგორც „გემრიელი საჭმელების უსასრულო რიგს“. იგი კულინარული წიგნის ავტორია და გვიხსნის, თუ რომელი საჭმელი როგორ მივირთვათ.
ზოგიერთმა უკვე საკმაო რაოდენობის სალათა მიირთვა, რომ მაგიდაზე ახალი კერძები მოაქვთ - მოხრაკულ-მოთუშული სოკო, ხაჭაპური, ხორცით მომზადებული კერძები... საჭმლით სავსე თეფშები სულ უფრო მრავლდება და მაგიდაზე თავისუფალი სივრცე მცირდება, თუმცა ახალ-ახალი ნუგბარისათვის ადგილი მოიძებნება.
„სტუმართმოყვარეობა - ქართული კულტურის განუყოფელ ნაწილს წარმოადგენს, რაც კარგად არის გამოხატული ქართულ სუფრაში, როცა მაგიდას ეროვნულ სამზარეულოს კერზები ამშვენებს“, - განმარტავს მაკა თარაშვილი. რა თქმა უნდა, იგი ახალბედა სუფრის წევრებისაგან განსხვავებით, შეცდომებს არ უშვებს და ყველაფერს ერთად არ მიირთმევს. მან კარგად იცის, რა როდის უნდა მიირთვას და უცხოელ სტუმრებს ჭამის საიდუმლოებას ასწავლის: როდის დგება მწვადის, „ჩაქაფულის და საჭმელების მიღების დრო...
ქართული ტრადიციის თანახმად, სუფრაზე იმდენი საჭმელი უნდა იყოს, რომ სტუმრების წასვლის შემდეგაც საკმაო რაოდენობით უნდა დარჩეს: „სუფრა, რომელზეც არაფერი აღარ რჩება, საქართველოში არ არსებობს“, - ამბობს მაკა თარაშვილი, - მასპინძლები იფიქრებენ, რომ სტუმრები მშივრები დარჩნენ. ამიტომ ყველაფერი უამრავია“.
რესტორანი „ქეთო და კოტე“ ძველი თბილისის უბანში, შემაღლებულ ადგილზე მდებარეობს. დარბაზში მყუდრო გარემოა შექმნილი. მაგიდები ყოველთვის მდიდრულადაა გაშლილი - ტრადიციული კერძები თანამედროვე სტილითაა გაფორმებული. თავდაპირველად თვენ მოგართმევენ ცივ და ვეგეტარიანულ კერძებს, ბოსტნეულს, შემდეგ გამომცხავარს, ცომეულს, ბოლოს კი ხორცით მომზადებულ საჭმელებს.
ქართული სუფრის ტრადიციაა თამადა, ანუ დროსტარების ხელმძღვანელი. იგი სუფრის თავში ზის და სადღეგრძელოებს ამბობს. რესტორან „შატო მუხრანში“, სადაც ჩვენ ვიყავით (თბილისიდან ერთი საათის სავალზე), მეღვინე პატრიკ ჰონეფმა ჩვენი სტუმრობის სადიდებელი სადღეგრძელო წარმოსთქვა. გერმანელი მეღვინე უკვე მრავალი წელია საქართველოში ცხოვრობს, ოჯახიც აქ ჰყავს. პატრიკი მადლობას გვიხდის სტუმრობისათვის, რომ გერმანელი ტურისტები საქართველოთი დაინტერესდნენ და კავკასიურ ქვეყანას ეწვივნენ.
მასპინძელი გვიხსნის, რომ სუფრის თამადა ყურადღებით ისმენს სტუმრების საუბარს სადღეგრძელოებისათვის იმპულსის მისაცემად. იგი დისკუსიას ზომიერ მიმართულებას აძლევს და განწყობას ამაღლებს. ამიტომაც თამადა ისეთი პიროვნებაა, რომელიც ცნობილია თავისი კეთილი ხასიათით, გონებამახვილობით და ინტელექტით.
თუ როგორ მზადდება კლასიკური ქართული კერძები, ამას თქვენ თბილისიდან საკმაოდ მოშორებით, კახეთში გაიგებთ, სადაც ღვინის კომპანია „შუმის“ რესტორანი მდებარეობს. აქ სტუმარი საკუთარი თვალით ხედავს, თუ როგორ ცხვება ქართული თონის პური, როგორ კეთდება ხინკალი, რომელიც ქართული სამზარეულოს ერთ-ერთ დიდებულ და გემრიელ კერძს წარმოადგენს.