სპორტსმენები ყოველწლიურად მილიონობით დოლარს შოულობენ, 2023 წელს კი ამ სიაში რამდენიმე ცნობილი სახელი ლიდერობს. აქ მოცემულია 2023 წლის 10 ყველაზე მაღალანაზღაურებადი სპორტსმენი Forbes-ის მიხედვით:
კრიშტიანუ რონალდუ, ფეხბურთი: $136 მილიონი
ლიონელ მესი, ფეხბურთი: $121 მილიონი
ნეიმარი, ფეხბურთი: $112 მილიონი
კაილ ლოვი, კალათბურთი: $100 მილიონი
კევინ დურანტი, კალათბურთი: $95 მილიონი
ლებრონ ჯეიმსი, კალათბურთი: $94 მილიონი
ტომ ბრედი, ფეხბურთი: $90 მილიონი
საიმონ კაილა, ფეხბურთი: $85 მილიონი
ჯორდან სპრინგშტეინი, ფეხბურთი: $80 მილიონი
ამ სპორტსმენებმა ფული გამოიმუშავეს სხვადასხვა შემოსავლის წყაროებით, მათ შორის ხელფასები, პრემიები, სპონსორობის კონტრაქტები და სალიცენზიო ხელშეკრულებები.
კრიშტიანუ რონალდუ კვლავ რჩება ყველაზე მაღალანაზღაურებადი სპორტსმენი მსოფლიოში, 2023 წელს $136 მილიონი გამოიმუშავა. მისი შემოსავლის უმეტესი ნაწილი მოდიოდა ხელფასზე და პრემიებზე მისი კლუბის მანჩესტერ იუნაიტედისგან, ასევე სპონსორობის გარიგებებზე, როგორიცაა Nike, Herbalife და Clear.
მეორე ადგილზე ლიონელ მესი გავიდა 121 მილიონი დოლარით. მისი შემოსავლის უმეტესი ნაწილი მოდიოდა ხელფასზე და პრემიებზე მისი კლუბის პარი სენ-ჟერმენიდან, ასევე სპონსორობის გარიგებებიდან ისეთ კომპანიებთან, როგორიცაა Adidas, PepsiCo და Mastercard.
მესამე ადგილზე ნეიმარი გავიდა 112 მილიონი დოლარით. მისი შემოსავლის უმეტესი ნაწილი მოდიოდა ხელფასზე და პრემიებზე მისი კლუბის პარი სენ-ჟერმენიდან, ასევე სასპონსორო გარიგებებიდან ისეთ კომპანიებთან, როგორიცაა Puma, Nike და Red Bull.
კაილ ლავმა, კევინ დურანტმა და ლებრონ ჯეიმსმა, შესაბამისად, მე-4, მე-5 და მე-6 ადგილი დაიკავეს, თითოეულის შემოსავალმა $95 მილიონი. ყველა მათგანი NBA-ს მოთამაშეა და აქვს ძირითადი სპონსორობის გარიგება ისეთ კომპანიებთან, როგორიცაა Nike, Coca-Cola და PepsiCo.
ტომ ბრეიდმა, საიმონ კაილამ და ჯორდან სპრინგშტეინმა, შესაბამისად, მე-7, მე-8 და მე-9 ადგილი დაიკავეს, თითოეულმა $85 მილიონი გამოიმუშავა. ყველა არის NFL მოთამაშე და აქვს ძირითადი სპონსორობის გარიგება ისეთ კომპანიებთან, როგორიცაა Nike, Pepsi და Microsoft.
ეს ციფრები აჩვენებს, რომ სპორტი შეიძლება იყოს ძალიან მომგებიანი წამოწყება ყველაზე წარმატებული სპორტსმენებისთვის.
„სუფრა - ასე ჰქვია ქართულ მოლხენა-დროსტარებას, რომელიც სტუმართმოყვარეობისა და მხიარულების განსახიერებას წარმოადგენს. რომელი კერძებს მიირთმევენ ქართველები სტუმრებთან ერთად? ჩვენი კორესპონდენტი შეეცადა ქართული სუფრის დიდებულება ეჩვენებინა და დარწმუნდებით, რომ ეს მართლაც კარგად გამოუვიდა“, - ასე იწყება გერმანულ გაზეთ „ფრანკფურტერ ალგემაინე ცაითუნგში“ (Frankfurter Allgemeine Zeitung) გამოქვეყნებული სტატია სათაურით „ქართული სამზარეულოს მრავალფეროვნება“ (ავტორი - მაიკე ფონ გალენი).
გთავაზობთ პუბლიკაციას შემოკლებით:
„როცა მივედით, მაგიდა უკვე გაშლილი დაგვხვდა: თეფშებზე დაწყობილი ყველით და ლორით, ნიგვზის ფარშიანი ბადრიჯნით, მხალეულობით, მწვანილით, კიტრით და პომიდორით... მათ შორის ჩადგმულია გრაფინები მოცხარის წვენით და ტარხუნის ლიმონათის ბოთლებით. ოფიციანტი წითელ ღვინოს ბოკალებში ასხამს. გარეთ თბილისური საღამოა, რესტორან „რიგის“ დარბაზში გაშლილ გრძელ მაგიდაზე კი ქართული სუფრა - ქართული ქეიფი იწყება.
ისინი, რომლებიც ქართულ სამზარეულოს არ იცნობენ, მადააღძრულები სწრაფად მიირთმევენ სიმინდის ფქვილისაგან გამომცხვარ თბილ მჭადებს, სალათებს და ყველს. მაგრამ ვინც იცის, ის ნელ-ნელა ჭამს და მთავარს ელოდება...
ქართველი ქალბატონი თიკო ტუსკაძე, რომელიც ლონდონში ცხოვრობს, მაგრამ ახლა სამშობლოში იმყოფება, ჩვენი გიდის როლს ასრულებს და ქართულ სუფრას გვაცნობს როგორც „გემრიელი საჭმელების უსასრულო რიგს“. იგი კულინარული წიგნის ავტორია და გვიხსნის, თუ რომელი საჭმელი როგორ მივირთვათ.
ზოგიერთმა უკვე საკმაო რაოდენობის სალათა მიირთვა, რომ მაგიდაზე ახალი კერძები მოაქვთ - მოხრაკულ-მოთუშული სოკო, ხაჭაპური, ხორცით მომზადებული კერძები... საჭმლით სავსე თეფშები სულ უფრო მრავლდება და მაგიდაზე თავისუფალი სივრცე მცირდება, თუმცა ახალ-ახალი ნუგბარისათვის ადგილი მოიძებნება.
„სტუმართმოყვარეობა - ქართული კულტურის განუყოფელ ნაწილს წარმოადგენს, რაც კარგად არის გამოხატული ქართულ სუფრაში, როცა მაგიდას ეროვნულ სამზარეულოს კერზები ამშვენებს“, - განმარტავს მაკა თარაშვილი. რა თქმა უნდა, იგი ახალბედა სუფრის წევრებისაგან განსხვავებით, შეცდომებს არ უშვებს და ყველაფერს ერთად არ მიირთმევს. მან კარგად იცის, რა როდის უნდა მიირთვას და უცხოელ სტუმრებს ჭამის საიდუმლოებას ასწავლის: როდის დგება მწვადის, „ჩაქაფულის და საჭმელების მიღების დრო...
ქართული ტრადიციის თანახმად, სუფრაზე იმდენი საჭმელი უნდა იყოს, რომ სტუმრების წასვლის შემდეგაც საკმაო რაოდენობით უნდა დარჩეს: „სუფრა, რომელზეც არაფერი აღარ რჩება, საქართველოში არ არსებობს“, - ამბობს მაკა თარაშვილი, - მასპინძლები იფიქრებენ, რომ სტუმრები მშივრები დარჩნენ. ამიტომ ყველაფერი უამრავია“.
რესტორანი „ქეთო და კოტე“ ძველი თბილისის უბანში, შემაღლებულ ადგილზე მდებარეობს. დარბაზში მყუდრო გარემოა შექმნილი. მაგიდები ყოველთვის მდიდრულადაა გაშლილი - ტრადიციული კერძები თანამედროვე სტილითაა გაფორმებული. თავდაპირველად თვენ მოგართმევენ ცივ და ვეგეტარიანულ კერძებს, ბოსტნეულს, შემდეგ გამომცხავარს, ცომეულს, ბოლოს კი ხორცით მომზადებულ საჭმელებს.
ქართული სუფრის ტრადიციაა თამადა, ანუ დროსტარების ხელმძღვანელი. იგი სუფრის თავში ზის და სადღეგრძელოებს ამბობს. რესტორან „შატო მუხრანში“, სადაც ჩვენ ვიყავით (თბილისიდან ერთი საათის სავალზე), მეღვინე პატრიკ ჰონეფმა ჩვენი სტუმრობის სადიდებელი სადღეგრძელო წარმოსთქვა. გერმანელი მეღვინე უკვე მრავალი წელია საქართველოში ცხოვრობს, ოჯახიც აქ ჰყავს. პატრიკი მადლობას გვიხდის სტუმრობისათვის, რომ გერმანელი ტურისტები საქართველოთი დაინტერესდნენ და კავკასიურ ქვეყანას ეწვივნენ.
მასპინძელი გვიხსნის, რომ სუფრის თამადა ყურადღებით ისმენს სტუმრების საუბარს სადღეგრძელოებისათვის იმპულსის მისაცემად. იგი დისკუსიას ზომიერ მიმართულებას აძლევს და განწყობას ამაღლებს. ამიტომაც თამადა ისეთი პიროვნებაა, რომელიც ცნობილია თავისი კეთილი ხასიათით, გონებამახვილობით და ინტელექტით.
თუ როგორ მზადდება კლასიკური ქართული კერძები, ამას თქვენ თბილისიდან საკმაოდ მოშორებით, კახეთში გაიგებთ, სადაც ღვინის კომპანია „შუმის“ რესტორანი მდებარეობს. აქ სტუმარი საკუთარი თვალით ხედავს, თუ როგორ ცხვება ქართული თონის პური, როგორ კეთდება ხინკალი, რომელიც ქართული სამზარეულოს ერთ-ერთ დიდებულ და გემრიელ კერძს წარმოადგენს.