გიგანტი ტექნოლოგიური კომპანიები მოსალოდნელი დარტყმის ქვეშ არიან. ამერიკის კონგრესში შემავალი ორი პარტიის მხარდაჭერით, ახალი კანონპროექტი მუშავდება, რომელიც პატარა ზომის ახალი ამბების სააგენტოების დახმარებას ითვალისწინებს.
ახალი ინიციატივის წარდგენას კანონმდებლები უახლოეს დღეებში გეგმავენ. როგორც სააგენტო "როიტერი" იუწყება, დამტკიცების შემთხვევაში, ინიციატივის გამო, "გუგლი" და "ფეისბუქი" მნიშვნელოვან პოზიციებს დაკარგავენ. სააგენტო ამ ინფორმაციას წარმომადგენელთა პალატის წევრ კენ ბაკზე დაფუძნებით ავრცელებს. ბაკი რესპუბლიკური პარტიის წევრია.
კენ ბაკი "როიტერთან" საუბრის დროს ამბობს, რომ მზადდება რამდენიმე ანტიმონოპოლიური კანონპროქტი. პირველი კანონპროექტი, რომელიც გამოქვეყნდება, მცირე ზომის ახალი ამბების სააგენტოებს თანაბარ მდგომარეობაში ჩააყენებს დიდ ტექნოლოგიური კომპანიებთან, მათ შორის ისეთებთან, როგორიცაა "ფეისბუქი" და "გუგლი".
საუბარია სარეკლამო შემოსავლებზე. ამ მხრივ ამერიკასა და მსოფლიოში დიდი ტექნოლოგიური კომპანიების მიმართ არაერთი საჩივარი არსებობს. მცირე ზომის საინფორმაციო საშუალებები ჩივიან, რომ არსებული ვითარებით ისინი სარეკლამო შემოსავლებს მცირე რაოდენობით იღებენ. მათი მტკიცებით ისინი, თანხებს გიგანტი ტექნოლოგიური კომპანიების ქმედებების გამო კარგავენ. ახალი კანონპროექტის მიზანი, კი როგორც ავტორი ამბობს, ის არის, რომ გიგანტ კომპანიებთან ურთიერთობის დროს, მცირე ახალი ამბების სააგენტოებს თანაბარი უფლებები ჰქონდეთ.
პროცესი როგორც ჩანს, კონგრესში მაშინ დაიწყება, როდესაც ავსტრალიაში "ფეისბუქმა" ათობით გვერდი დაბლოკა, მათ შორის ახალი ამბების, საქველმოქმედო, სახელმწიფო და კომერციული გვერდები.
ქმედება ახალ კანონპროექტს მოჰყვა, რომელიც "ფეისბუქს" და "გუგლს" გამოყენებული მასალების გამო ავსტრალიური გამომცემლობისთვის თანხის გადახდას აიძულებს. კანონპროექტი ჯერ ამოქმედებულიც არ არის.
"ფეისბუქის" ქმდებას პროეტესტის ტალღა მოჰყვა. ავსტრალიის პრემიერ-მინისტრმა სკოტ მორისონმა ქმედება "ამპარტავნულად" შეაფასა.
„სუფრა - ასე ჰქვია ქართულ მოლხენა-დროსტარებას, რომელიც სტუმართმოყვარეობისა და მხიარულების განსახიერებას წარმოადგენს. რომელი კერძებს მიირთმევენ ქართველები სტუმრებთან ერთად? ჩვენი კორესპონდენტი შეეცადა ქართული სუფრის დიდებულება ეჩვენებინა და დარწმუნდებით, რომ ეს მართლაც კარგად გამოუვიდა“, - ასე იწყება გერმანულ გაზეთ „ფრანკფურტერ ალგემაინე ცაითუნგში“ (Frankfurter Allgemeine Zeitung) გამოქვეყნებული სტატია სათაურით „ქართული სამზარეულოს მრავალფეროვნება“ (ავტორი - მაიკე ფონ გალენი).
გთავაზობთ პუბლიკაციას შემოკლებით:
„როცა მივედით, მაგიდა უკვე გაშლილი დაგვხვდა: თეფშებზე დაწყობილი ყველით და ლორით, ნიგვზის ფარშიანი ბადრიჯნით, მხალეულობით, მწვანილით, კიტრით და პომიდორით... მათ შორის ჩადგმულია გრაფინები მოცხარის წვენით და ტარხუნის ლიმონათის ბოთლებით. ოფიციანტი წითელ ღვინოს ბოკალებში ასხამს. გარეთ თბილისური საღამოა, რესტორან „რიგის“ დარბაზში გაშლილ გრძელ მაგიდაზე კი ქართული სუფრა - ქართული ქეიფი იწყება.
ისინი, რომლებიც ქართულ სამზარეულოს არ იცნობენ, მადააღძრულები სწრაფად მიირთმევენ სიმინდის ფქვილისაგან გამომცხვარ თბილ მჭადებს, სალათებს და ყველს. მაგრამ ვინც იცის, ის ნელ-ნელა ჭამს და მთავარს ელოდება...
ქართველი ქალბატონი თიკო ტუსკაძე, რომელიც ლონდონში ცხოვრობს, მაგრამ ახლა სამშობლოში იმყოფება, ჩვენი გიდის როლს ასრულებს და ქართულ სუფრას გვაცნობს როგორც „გემრიელი საჭმელების უსასრულო რიგს“. იგი კულინარული წიგნის ავტორია და გვიხსნის, თუ რომელი საჭმელი როგორ მივირთვათ.
ზოგიერთმა უკვე საკმაო რაოდენობის სალათა მიირთვა, რომ მაგიდაზე ახალი კერძები მოაქვთ - მოხრაკულ-მოთუშული სოკო, ხაჭაპური, ხორცით მომზადებული კერძები... საჭმლით სავსე თეფშები სულ უფრო მრავლდება და მაგიდაზე თავისუფალი სივრცე მცირდება, თუმცა ახალ-ახალი ნუგბარისათვის ადგილი მოიძებნება.
„სტუმართმოყვარეობა - ქართული კულტურის განუყოფელ ნაწილს წარმოადგენს, რაც კარგად არის გამოხატული ქართულ სუფრაში, როცა მაგიდას ეროვნულ სამზარეულოს კერზები ამშვენებს“, - განმარტავს მაკა თარაშვილი. რა თქმა უნდა, იგი ახალბედა სუფრის წევრებისაგან განსხვავებით, შეცდომებს არ უშვებს და ყველაფერს ერთად არ მიირთმევს. მან კარგად იცის, რა როდის უნდა მიირთვას და უცხოელ სტუმრებს ჭამის საიდუმლოებას ასწავლის: როდის დგება მწვადის, „ჩაქაფულის და საჭმელების მიღების დრო...
ქართული ტრადიციის თანახმად, სუფრაზე იმდენი საჭმელი უნდა იყოს, რომ სტუმრების წასვლის შემდეგაც საკმაო რაოდენობით უნდა დარჩეს: „სუფრა, რომელზეც არაფერი აღარ რჩება, საქართველოში არ არსებობს“, - ამბობს მაკა თარაშვილი, - მასპინძლები იფიქრებენ, რომ სტუმრები მშივრები დარჩნენ. ამიტომ ყველაფერი უამრავია“.
რესტორანი „ქეთო და კოტე“ ძველი თბილისის უბანში, შემაღლებულ ადგილზე მდებარეობს. დარბაზში მყუდრო გარემოა შექმნილი. მაგიდები ყოველთვის მდიდრულადაა გაშლილი - ტრადიციული კერძები თანამედროვე სტილითაა გაფორმებული. თავდაპირველად თვენ მოგართმევენ ცივ და ვეგეტარიანულ კერძებს, ბოსტნეულს, შემდეგ გამომცხავარს, ცომეულს, ბოლოს კი ხორცით მომზადებულ საჭმელებს.
ქართული სუფრის ტრადიციაა თამადა, ანუ დროსტარების ხელმძღვანელი. იგი სუფრის თავში ზის და სადღეგრძელოებს ამბობს. რესტორან „შატო მუხრანში“, სადაც ჩვენ ვიყავით (თბილისიდან ერთი საათის სავალზე), მეღვინე პატრიკ ჰონეფმა ჩვენი სტუმრობის სადიდებელი სადღეგრძელო წარმოსთქვა. გერმანელი მეღვინე უკვე მრავალი წელია საქართველოში ცხოვრობს, ოჯახიც აქ ჰყავს. პატრიკი მადლობას გვიხდის სტუმრობისათვის, რომ გერმანელი ტურისტები საქართველოთი დაინტერესდნენ და კავკასიურ ქვეყანას ეწვივნენ.
მასპინძელი გვიხსნის, რომ სუფრის თამადა ყურადღებით ისმენს სტუმრების საუბარს სადღეგრძელოებისათვის იმპულსის მისაცემად. იგი დისკუსიას ზომიერ მიმართულებას აძლევს და განწყობას ამაღლებს. ამიტომაც თამადა ისეთი პიროვნებაა, რომელიც ცნობილია თავისი კეთილი ხასიათით, გონებამახვილობით და ინტელექტით.
თუ როგორ მზადდება კლასიკური ქართული კერძები, ამას თქვენ თბილისიდან საკმაოდ მოშორებით, კახეთში გაიგებთ, სადაც ღვინის კომპანია „შუმის“ რესტორანი მდებარეობს. აქ სტუმარი საკუთარი თვალით ხედავს, თუ როგორ ცხვება ქართული თონის პური, როგორ კეთდება ხინკალი, რომელიც ქართული სამზარეულოს ერთ-ერთ დიდებულ და გემრიელ კერძს წარმოადგენს.