ბრიტანულმა გაზეთმა „გარდიანმა“ (The Guardian) გამოაქვეყნა სტატია სათაურით „წყვილმა სასამართლოს მეშვეობით კომპენსაცია მიიღო ლონდონში სახლის ყიდვისათვის, რომელიც ჩრჩილებით სავსე აღმოჩნდა“ (ავტორი - ბადინ ბადშაჰი).
გთავაზობთ პუბლიკაციას მცირე შემოკლებით:
ქართველი მილიარდერის ქალიშვილს და მის ქმარს ფული დაუბრუნდათ მას შემდეგ, რაც მათ 32 მილიონ გირვანქა სტერლინგად ლონდონში სახლი იყიდეს, რომელიც ჩრჩილით იყო სავსე.
ია პატარკაციშვილმა და დოქტორმა ევგენი ხუნიაკმა ნოთინგ-ჰილში ვიქტორიანული სტილით აგებული სახლი, შვიდი საძინებელი ოთახით, 2019 წლის მაისში იყიდეს. მასში იყო აუზი, სპა-სალონი, სავარჯიშო დარბაზი, ღვინის სარდაფი, ბიბლიოთეკა, კინოთეატრი და „მხვრინავთა ოთახი“, რომელიც მშვიდი ძილის დამაფრთხობლებისათვის არის განკუთვნილი.
სახლში საცხოვრებლად გასავლიდან რამდენიმე დღის შემდეგ ცოლ-ქმარმა შენიშნეს, რომ სახლი ბევრი ჩრჩილის პეპელა ბუდობს, რომლებიც ტანსაცმლის დაზიანებასა და სასმელ-საჭმლოს გაფუწებას იწვევენ. მათ სარჩელი სეიტანის ადგილობრივ სასამართლოში სახლის გამყიდველ უილიამ ვუდვორდ-ფიშერის წინააღმდეგ და მოითხოვეს გადახდილი ფულის უკან დაბრუნება.
ევგენი ჰუნიაკმა, რომელიც ჩელსში ბავშვთა სტომატოლოგად მუშაობს, მოსამართლეს უთხრა, რომ პეპლები სხდებოდნენ კბილის ჯაგრისებზე, მაგიდის ჭურჭელზე, სასმელის ჭიქებსა და ბოკალებზე, ხშირად ბავშვების საჭმელზეც კი.
ორშაბათს მოსამართლე ჯასტის ფენკორტმა დაადგინა, რომ შენობის ადრინდელმა მფლობელმა და გამყიდველმა უილიამ ვუდვორდ-ფიშერმა მყიდველები მოატყუა და ნამდვილი მონაცემები არ გადასცა სახლის მდგომარეობის თაობაზე, თუმცა იქვე აღნიშნა, რომ მყიდველებმა სახლი ყიდვის წინ რამდენჯერმე დაათვალიერეს.
უილიამ ვუდვორდ-ფიშერის ადვიკატმა ჯონ მაგკმა განაცხადა, რომ სახლის გამყიდველს მყიდველის მოტყუება განზრახული არ ჰქონია. იგი თვითონაც ხოცავდა მწერებს და ეგონა, რომ მთლიანად მოსპო.
ამასთან, მოსამართლე ჯასტის ფანკორტის თქმით, უილიამ ვუდვორდ-ფიშერს, რომელიც ადრე დიდი ბრიტანეთის მონიჩბეთა ნაკრები გუნდის წევრი იყო, განგებ არ მოუტყუებია მყიდველები, არ უთაღლითია, იგი თვითონაც წარმატებით ებრძოდა ჩრჩილის პეპლებს და თითქმის გაანადგურა კიდეც (დღეში ასზე მეტს ხოცავდა). მას, უბრალოდ, სახლის სწრაფად გაყიდვა სურდა. მან იცოდა, რომ შესაძლოა სიმართლე გამჟღავნებულიყო, მაგრამ რისკზე წავიდა, თუმცა შეცდომა დაუშვა.
მოსამართლის გადაწყვეტილებით, უილიამ ვუდვორდ-ფიშერმა თანხა 32,5 მილიონი გირვანქა სტერლინგი უკან უნდა დაუბრუნოს ევგენი ჰუნიაკს, მან ასევე უნდა გადაიხადოს კომპენსაციის სახით 4 მილიონი გირქვანქა სტერლინგი ტანსაცმლის დაზიანების და სხვადასხვა გადასახადების ასანაზღაურებლად.
ადვიკატ კრის უებებრის თქმით, რომელიც ცოლ-ქმრის ინტერესების წარმომადგენელია, ეს საქმე გაკვეთილი და გაფრთხილება უნდა იყოს არაკეთილსინდისიერი ბინის მფლობელებისათვის, რომლებიც მყიდველების ნდობით ისარგებლებენ და დეფექტებს დამალავენ“.
როგორც სასამრთლოს სხდომაზე გახდა ცნობილი, უილიამ ვუდვორდ-ფიშერმა, თავის ცოლთან, დიზაინერ კერისთან ერთად სახლი 2011 წელს იყიდა და გაარემონტა, მისი რეკონსტრუქცია მოახდინა, სანამ იგი შენობას ქართველი მილიონერ-ბიზნესმენის მემკვიდრეს მიყიდა.
ია პატარკაციშვილი ქართველი მილიარდერის, ბიზნესმენ ბადრი პატარკაციშვილის ქალიშვილია, რომელიც რუსეთის პრეზიდენტს ვლადიმერ პუტინს დაუპირისპირდა, დიდ ბრიტანეთში საცხოვრებლად გადასვლის წინ, 2000 წელს. იგი გულის შეტევით გარდაიცვალა 2008 წელს.
„სუფრა - ასე ჰქვია ქართულ მოლხენა-დროსტარებას, რომელიც სტუმართმოყვარეობისა და მხიარულების განსახიერებას წარმოადგენს. რომელი კერძებს მიირთმევენ ქართველები სტუმრებთან ერთად? ჩვენი კორესპონდენტი შეეცადა ქართული სუფრის დიდებულება ეჩვენებინა და დარწმუნდებით, რომ ეს მართლაც კარგად გამოუვიდა“, - ასე იწყება გერმანულ გაზეთ „ფრანკფურტერ ალგემაინე ცაითუნგში“ (Frankfurter Allgemeine Zeitung) გამოქვეყნებული სტატია სათაურით „ქართული სამზარეულოს მრავალფეროვნება“ (ავტორი - მაიკე ფონ გალენი).
გთავაზობთ პუბლიკაციას შემოკლებით:
„როცა მივედით, მაგიდა უკვე გაშლილი დაგვხვდა: თეფშებზე დაწყობილი ყველით და ლორით, ნიგვზის ფარშიანი ბადრიჯნით, მხალეულობით, მწვანილით, კიტრით და პომიდორით... მათ შორის ჩადგმულია გრაფინები მოცხარის წვენით და ტარხუნის ლიმონათის ბოთლებით. ოფიციანტი წითელ ღვინოს ბოკალებში ასხამს. გარეთ თბილისური საღამოა, რესტორან „რიგის“ დარბაზში გაშლილ გრძელ მაგიდაზე კი ქართული სუფრა - ქართული ქეიფი იწყება.
ისინი, რომლებიც ქართულ სამზარეულოს არ იცნობენ, მადააღძრულები სწრაფად მიირთმევენ სიმინდის ფქვილისაგან გამომცხვარ თბილ მჭადებს, სალათებს და ყველს. მაგრამ ვინც იცის, ის ნელ-ნელა ჭამს და მთავარს ელოდება...
ქართველი ქალბატონი თიკო ტუსკაძე, რომელიც ლონდონში ცხოვრობს, მაგრამ ახლა სამშობლოში იმყოფება, ჩვენი გიდის როლს ასრულებს და ქართულ სუფრას გვაცნობს როგორც „გემრიელი საჭმელების უსასრულო რიგს“. იგი კულინარული წიგნის ავტორია და გვიხსნის, თუ რომელი საჭმელი როგორ მივირთვათ.
ზოგიერთმა უკვე საკმაო რაოდენობის სალათა მიირთვა, რომ მაგიდაზე ახალი კერძები მოაქვთ - მოხრაკულ-მოთუშული სოკო, ხაჭაპური, ხორცით მომზადებული კერძები... საჭმლით სავსე თეფშები სულ უფრო მრავლდება და მაგიდაზე თავისუფალი სივრცე მცირდება, თუმცა ახალ-ახალი ნუგბარისათვის ადგილი მოიძებნება.
„სტუმართმოყვარეობა - ქართული კულტურის განუყოფელ ნაწილს წარმოადგენს, რაც კარგად არის გამოხატული ქართულ სუფრაში, როცა მაგიდას ეროვნულ სამზარეულოს კერზები ამშვენებს“, - განმარტავს მაკა თარაშვილი. რა თქმა უნდა, იგი ახალბედა სუფრის წევრებისაგან განსხვავებით, შეცდომებს არ უშვებს და ყველაფერს ერთად არ მიირთმევს. მან კარგად იცის, რა როდის უნდა მიირთვას და უცხოელ სტუმრებს ჭამის საიდუმლოებას ასწავლის: როდის დგება მწვადის, „ჩაქაფულის და საჭმელების მიღების დრო...
ქართული ტრადიციის თანახმად, სუფრაზე იმდენი საჭმელი უნდა იყოს, რომ სტუმრების წასვლის შემდეგაც საკმაო რაოდენობით უნდა დარჩეს: „სუფრა, რომელზეც არაფერი აღარ რჩება, საქართველოში არ არსებობს“, - ამბობს მაკა თარაშვილი, - მასპინძლები იფიქრებენ, რომ სტუმრები მშივრები დარჩნენ. ამიტომ ყველაფერი უამრავია“.
რესტორანი „ქეთო და კოტე“ ძველი თბილისის უბანში, შემაღლებულ ადგილზე მდებარეობს. დარბაზში მყუდრო გარემოა შექმნილი. მაგიდები ყოველთვის მდიდრულადაა გაშლილი - ტრადიციული კერძები თანამედროვე სტილითაა გაფორმებული. თავდაპირველად თვენ მოგართმევენ ცივ და ვეგეტარიანულ კერძებს, ბოსტნეულს, შემდეგ გამომცხავარს, ცომეულს, ბოლოს კი ხორცით მომზადებულ საჭმელებს.
ქართული სუფრის ტრადიციაა თამადა, ანუ დროსტარების ხელმძღვანელი. იგი სუფრის თავში ზის და სადღეგრძელოებს ამბობს. რესტორან „შატო მუხრანში“, სადაც ჩვენ ვიყავით (თბილისიდან ერთი საათის სავალზე), მეღვინე პატრიკ ჰონეფმა ჩვენი სტუმრობის სადიდებელი სადღეგრძელო წარმოსთქვა. გერმანელი მეღვინე უკვე მრავალი წელია საქართველოში ცხოვრობს, ოჯახიც აქ ჰყავს. პატრიკი მადლობას გვიხდის სტუმრობისათვის, რომ გერმანელი ტურისტები საქართველოთი დაინტერესდნენ და კავკასიურ ქვეყანას ეწვივნენ.
მასპინძელი გვიხსნის, რომ სუფრის თამადა ყურადღებით ისმენს სტუმრების საუბარს სადღეგრძელოებისათვის იმპულსის მისაცემად. იგი დისკუსიას ზომიერ მიმართულებას აძლევს და განწყობას ამაღლებს. ამიტომაც თამადა ისეთი პიროვნებაა, რომელიც ცნობილია თავისი კეთილი ხასიათით, გონებამახვილობით და ინტელექტით.
თუ როგორ მზადდება კლასიკური ქართული კერძები, ამას თქვენ თბილისიდან საკმაოდ მოშორებით, კახეთში გაიგებთ, სადაც ღვინის კომპანია „შუმის“ რესტორანი მდებარეობს. აქ სტუმარი საკუთარი თვალით ხედავს, თუ როგორ ცხვება ქართული თონის პური, როგორ კეთდება ხინკალი, რომელიც ქართული სამზარეულოს ერთ-ერთ დიდებულ და გემრიელ კერძს წარმოადგენს.