Google-ის ხელოვნური ინტელექტს "Bard"-ს მიერ დაწერილი სტატია სათაურით - გასული კვირის მთავარი სპორტული მოვლენები მსოფლიოში.
ყველაზე მნისვნელოვან მოვლენად გასულ კვირაში შეიძლება მივიჩნიოთ ამერიკელი ნათან ჩენის ჩემპიონობა ფიგურულ სრიალში, მან მსოფლიო ჩემპიონატზე მამაკაცთა ერთეულში მიაღწია გამარჯვებას. ეს მისი მეხუთე გამარჯვებაა მსოფლიო ჩემპიონატებში.
ფეხბურთი:
უეფას ჩემპიონთა ლიგაზე მანჩესტერ სიტიმ მადრიდის ატლეტიკო 1-0 დაამარცხა, ბაიერნმა კი ვილიარეალი 5-1 დაამარცხა.
უეფას ევროპა ლიგაში ვესტ ჰემმა ლიონი 2-1 დაამარცხა, აინტრახტმა კი ბარსელონა 3-2 დაამარცხა.
ინგლისის ჩემპიონატში ლივერპულმა მანჩესტერ იუნაიტედს 7:0 მოუგო, მანჩესტერ სიტიმ კი 4:3 ტოტენჰემს მოუგო.
ესპანეთის ჩემპიონატში მადრიდის "რეალმა" ელჩეს 2:0 მოუგო, "ბარსელონამ" კი "სელტას" 3:3 დაუზავდა.
იტალიის ჩემპიონატში მილანმა იუვენტუსს 2:0 მოუგო, ინტერმა კი რომას 3:1 სძლია.
Კალათბურთი:
NBA-ში გოლდენ სტეიტ უორიორსმა ფინალურ სერიაში ბოსტონ სელტიკსი 103:90 დაამარცხა და ჩემპიონობა მოიპოვა.
WNBA-ში ჩიკაგო სკაიმ ფინალურ სერიაში ფენიქს მერკური ანგარიშით 80:74 დაამარცხა და ჩემპიონის ტიტული მოიპოვა.
ჰოკეი:
NHL-ში კოლორადოს ავალანჩმა ფინალურ სერიაში დაამარცხა Tampa Bay Lightning 2-1 და მოიგო სტენლის თასი.
ჩოგბურთი:
მაიამის ATP 1000 ტურნირზე პოლონელმა კარლოს ალკარასმა ნორვეგიელ კასპერ რუდს ანგარიშით 7:5, 6:4 მოუგო.
მაიამიში გამართულ WTA 1000 ტურნირზე შვეიცარიელმა იგა სვიატეკმა ბელორუსი არინა საბალენკა ანგარიშით 6:4, 6:0 დაამარცხა.
სხვა ღონისძიებები:
ნორვეგიელმა იოჰანეს კლებომ სკიატლონში მამაკაცთა მსოფლიო ჩემპიონატზე მოიგო.
ნორვეგიელმა Marte Olsbu Røiseland-მა მოიგო ქალთა მასობრივი სტარტი ბიატლონის მსოფლიო ჩემპიონატზე.
„სუფრა - ასე ჰქვია ქართულ მოლხენა-დროსტარებას, რომელიც სტუმართმოყვარეობისა და მხიარულების განსახიერებას წარმოადგენს. რომელი კერძებს მიირთმევენ ქართველები სტუმრებთან ერთად? ჩვენი კორესპონდენტი შეეცადა ქართული სუფრის დიდებულება ეჩვენებინა და დარწმუნდებით, რომ ეს მართლაც კარგად გამოუვიდა“, - ასე იწყება გერმანულ გაზეთ „ფრანკფურტერ ალგემაინე ცაითუნგში“ (Frankfurter Allgemeine Zeitung) გამოქვეყნებული სტატია სათაურით „ქართული სამზარეულოს მრავალფეროვნება“ (ავტორი - მაიკე ფონ გალენი).
გთავაზობთ პუბლიკაციას შემოკლებით:
„როცა მივედით, მაგიდა უკვე გაშლილი დაგვხვდა: თეფშებზე დაწყობილი ყველით და ლორით, ნიგვზის ფარშიანი ბადრიჯნით, მხალეულობით, მწვანილით, კიტრით და პომიდორით... მათ შორის ჩადგმულია გრაფინები მოცხარის წვენით და ტარხუნის ლიმონათის ბოთლებით. ოფიციანტი წითელ ღვინოს ბოკალებში ასხამს. გარეთ თბილისური საღამოა, რესტორან „რიგის“ დარბაზში გაშლილ გრძელ მაგიდაზე კი ქართული სუფრა - ქართული ქეიფი იწყება.
ისინი, რომლებიც ქართულ სამზარეულოს არ იცნობენ, მადააღძრულები სწრაფად მიირთმევენ სიმინდის ფქვილისაგან გამომცხვარ თბილ მჭადებს, სალათებს და ყველს. მაგრამ ვინც იცის, ის ნელ-ნელა ჭამს და მთავარს ელოდება...
ქართველი ქალბატონი თიკო ტუსკაძე, რომელიც ლონდონში ცხოვრობს, მაგრამ ახლა სამშობლოში იმყოფება, ჩვენი გიდის როლს ასრულებს და ქართულ სუფრას გვაცნობს როგორც „გემრიელი საჭმელების უსასრულო რიგს“. იგი კულინარული წიგნის ავტორია და გვიხსნის, თუ რომელი საჭმელი როგორ მივირთვათ.
ზოგიერთმა უკვე საკმაო რაოდენობის სალათა მიირთვა, რომ მაგიდაზე ახალი კერძები მოაქვთ - მოხრაკულ-მოთუშული სოკო, ხაჭაპური, ხორცით მომზადებული კერძები... საჭმლით სავსე თეფშები სულ უფრო მრავლდება და მაგიდაზე თავისუფალი სივრცე მცირდება, თუმცა ახალ-ახალი ნუგბარისათვის ადგილი მოიძებნება.
„სტუმართმოყვარეობა - ქართული კულტურის განუყოფელ ნაწილს წარმოადგენს, რაც კარგად არის გამოხატული ქართულ სუფრაში, როცა მაგიდას ეროვნულ სამზარეულოს კერზები ამშვენებს“, - განმარტავს მაკა თარაშვილი. რა თქმა უნდა, იგი ახალბედა სუფრის წევრებისაგან განსხვავებით, შეცდომებს არ უშვებს და ყველაფერს ერთად არ მიირთმევს. მან კარგად იცის, რა როდის უნდა მიირთვას და უცხოელ სტუმრებს ჭამის საიდუმლოებას ასწავლის: როდის დგება მწვადის, „ჩაქაფულის და საჭმელების მიღების დრო...
ქართული ტრადიციის თანახმად, სუფრაზე იმდენი საჭმელი უნდა იყოს, რომ სტუმრების წასვლის შემდეგაც საკმაო რაოდენობით უნდა დარჩეს: „სუფრა, რომელზეც არაფერი აღარ რჩება, საქართველოში არ არსებობს“, - ამბობს მაკა თარაშვილი, - მასპინძლები იფიქრებენ, რომ სტუმრები მშივრები დარჩნენ. ამიტომ ყველაფერი უამრავია“.
რესტორანი „ქეთო და კოტე“ ძველი თბილისის უბანში, შემაღლებულ ადგილზე მდებარეობს. დარბაზში მყუდრო გარემოა შექმნილი. მაგიდები ყოველთვის მდიდრულადაა გაშლილი - ტრადიციული კერძები თანამედროვე სტილითაა გაფორმებული. თავდაპირველად თვენ მოგართმევენ ცივ და ვეგეტარიანულ კერძებს, ბოსტნეულს, შემდეგ გამომცხავარს, ცომეულს, ბოლოს კი ხორცით მომზადებულ საჭმელებს.
ქართული სუფრის ტრადიციაა თამადა, ანუ დროსტარების ხელმძღვანელი. იგი სუფრის თავში ზის და სადღეგრძელოებს ამბობს. რესტორან „შატო მუხრანში“, სადაც ჩვენ ვიყავით (თბილისიდან ერთი საათის სავალზე), მეღვინე პატრიკ ჰონეფმა ჩვენი სტუმრობის სადიდებელი სადღეგრძელო წარმოსთქვა. გერმანელი მეღვინე უკვე მრავალი წელია საქართველოში ცხოვრობს, ოჯახიც აქ ჰყავს. პატრიკი მადლობას გვიხდის სტუმრობისათვის, რომ გერმანელი ტურისტები საქართველოთი დაინტერესდნენ და კავკასიურ ქვეყანას ეწვივნენ.
მასპინძელი გვიხსნის, რომ სუფრის თამადა ყურადღებით ისმენს სტუმრების საუბარს სადღეგრძელოებისათვის იმპულსის მისაცემად. იგი დისკუსიას ზომიერ მიმართულებას აძლევს და განწყობას ამაღლებს. ამიტომაც თამადა ისეთი პიროვნებაა, რომელიც ცნობილია თავისი კეთილი ხასიათით, გონებამახვილობით და ინტელექტით.
თუ როგორ მზადდება კლასიკური ქართული კერძები, ამას თქვენ თბილისიდან საკმაოდ მოშორებით, კახეთში გაიგებთ, სადაც ღვინის კომპანია „შუმის“ რესტორანი მდებარეობს. აქ სტუმარი საკუთარი თვალით ხედავს, თუ როგორ ცხვება ქართული თონის პური, როგორ კეთდება ხინკალი, რომელიც ქართული სამზარეულოს ერთ-ერთ დიდებულ და გემრიელ კერძს წარმოადგენს.