ვერძი (21 მარტი - 20 აპრილი)
დღეს შეიძლება თქვენ მიმართ ვიღაცისგან ძლიერი შური იგრძნოთ. ამიტომ ნუ ცდილობთ, ყველას აჩვენოთ თქვენი წარმატება და ბედნიერება. სასურველია, დასვენების დღე სიმშვიდეში გაატაროთ და მომავალი სამუშაო კვირისთვის ძალები აღიდგინოთ.
კურო (21 აპრილი - 21 მაისი)
ზედმეტად ემოციური დღეა, ამიტომ თქვენი მთავარი ამოცანაა გარშემო განვითარებულ მოვლენებს მშვიდად შეხვდეთ. თუ ვინმესთან შერიგებას და მობოდიშებას აპირებთ, უკეთეს დროს ვერ იპოვით. ეცადეთ, საყვარელი ადამიანების მიმართ მეტი ყურადღება გამოიჩინოთ - დღეს მათ თქვენი ზრუნვა და მხარდაჭერა სჭირდებათ.
ტყუპები (22 მაისი - 21 ივნისი)
დღის პირველი ნახევარი დაძაბული იქნება. ეცადეთ, ემოციები აკონტროლოთ, რადგან ნებისმიერმა დაუფიქრებლად ნათქვამმა სიტყვამ შეიძლება ვითარება დაძაბოს. საღამოს გარშემო მყოფებთან ურთიერთობა გაადვილდება და შესაძლოა, ყველასთვის მისაღები გადაწყვეტილების პოვნაც შეძლოთ. შეიძლება საინტერესო, მოგებიანი შეთავაზება მიიღოთ.
კირჩხიბი (22 ივნისი - 22 ივლისი)
ხელსაყრელი დღეა მშვიდი დასვენებისა და ძალების აღდგენისთვის. ამ დღეს მხოლოდ ის უნდა აკეთოთ, რაც გსიამოვნებთ და დადებით ემოციებს გგვრით. ნუ უპასუხებთ საქმიან ზარებს და ნუ იფიქრებთ სამუშაო პრობლემებზე. სრული უფლება გაქვთ, რომ განმარტოებით დაისვენოთ ან მეგობრებთან ერთად გაერთოთ.
ლომი (23 ივლისი - 23 აგვისტო)
ვარსკვლავები გირჩევენ, რომ ეს დღე აქტიურად გაატაროთ, საჭირო ადამიანებს შეხვდეთ და ინიციატივა გამოიჩინოთ. გამოცდილ ადამიანებთან მნიშვნელოვანი საკითხების განხილვა კარიერულ წინსვლაში და საქმიან პარტნიორებთან კავშირების გაძლიერებაში დაგეხმარებათ. საღამოს მოულოდნელი სიახლეებს მიიღებთ, მაგრამ დასკვნების გამოტანამდე ინფორმაცია უნდა გადაამოწმოთ.
ქალწული (24 აგვისტო - 23 სექტემბერი)
ამ დღეს ახლობელ ადამიანებს თქვენი რჩევა და დახმარება დასჭირდება და რა თქმა უნდა, უარი არ უნდა უთხრათ. თავის მხრივ, ამ ადამიანების ქება და აღიარება თვითშეფასების ამაღლებაში დაგეხმარებათ. დროა ჯანსაღი კვების და სპორტდარბაზში სიარულის დაწყებაზე იფიქროთ.
სასწორი (24 სექტემბერი - 23 ოქტომბერი)
უსმინეთ თქვენს შინაგან ხმას და აკეთეთ ის, რასაც ის გკარნახობთ. შესაძლოა, ამ დღეს იპოვოთ პასუხი კითხვებზე, რომლებიც დიდი ხანია გაწუხებთ. ამ დღეს მიღებული გამოცდილება მომავალში ბევრჯერ გამოგადგებათ. მთავარია, არ გაჯიუტდეთ და ახლობელი ადამიანების რჩევებს დაუჯეროთ.
მორიელი (24 ოქტომბერი - 22 ნოემბერი)
ამ დღეს სახლში ჯდომა არ შეიძლება. გირჩევთ ახალი, საინტერესო ადგილები დაათვალიეროთ, სადაც დაუვიწყარი თავგადასავლები და ნათელი ემოციები გელით. ეცადეთ, ნებისმიერი კამათი ან დისკუსია თავიდან აიცილოთ. წინააღმდეგ შემთხვევაში სრულიად უწყინარი საუბარი შეიძლება სკანდალით დასრულდეს.
მშვილდოსანი (23 ნოემბერი - 21 დეკემბერი)
დილიდან რომანტიკულ განწყობაზე ხართ, ამიტომ გირჩევთ, მთელი დღე საყვარელ ადამიანთან ერთად გაატაროთ და თქვენი გრძნობების შესახებ უამბოთ. თუ ჯერ მარტოხელა ხართ, ეს დღე საინტერესო ნაცნობობას გპირდებათ. შეიძლება მცირე ფინანსური ზარალი განიცადოთ, მაგრამ ნუ ინერვიულებთ - მალე უფრო დიდ შემოსავალს მიიღებთ.
თხის რქა (22 დეკემბერი - 20 იანვარი)
ეცადეთ, დასვენების დღე მშვიდად, სასიამოვნო საქმეების კეთებაში გაატაროთ. გირჩევთ ახლობელი ადამიანების კრიტიკისგან თავი შეიკავოთ და ამის ნაცვლად, ქათინაურებით გაანებივროთ. ბინის დასუფთავება და ნივთების მოწესრიგება სტრესისგან გათავისუფლებაში დაგეხმარებათ.
მერწყული (21 იანვარი - 18 თებერვალი)
ბოლო დღეების ემოციური სტრესი თავს იჩენს, ამიტომ დასვენების დღის მარტოობაში და სიმშვიდეში გატარება მოგინდებათ. შეგიძლიათ ახალი საინტერესო საქმე დაიწყოთ, რომელსაც დიდი ხანია გეგმავთ. საღამოს შეიძლება უცხო ქვეყნიდან სასიამოვნო ამბავი გაიგოთ.
თევზები (19 თებერვალი - 20 მარტი)
მოსალოდნელია საყვარელ ადამიანებთან უთანხმოება, შესაძლოა, კამათიც, თუმცა ძველი მეგობრის დახმარებით, ყველა გაუგებრობა მალე დასრულდება. ყურადღება მიაქციეთ საკუთარ ჯანმრთელობას. საყვარელ ადამიანებთან ურთიერთობა განწყობას აგიმაღლებთ.
„სუფრა - ასე ჰქვია ქართულ მოლხენა-დროსტარებას, რომელიც სტუმართმოყვარეობისა და მხიარულების განსახიერებას წარმოადგენს. რომელი კერძებს მიირთმევენ ქართველები სტუმრებთან ერთად? ჩვენი კორესპონდენტი შეეცადა ქართული სუფრის დიდებულება ეჩვენებინა და დარწმუნდებით, რომ ეს მართლაც კარგად გამოუვიდა“, - ასე იწყება გერმანულ გაზეთ „ფრანკფურტერ ალგემაინე ცაითუნგში“ (Frankfurter Allgemeine Zeitung) გამოქვეყნებული სტატია სათაურით „ქართული სამზარეულოს მრავალფეროვნება“ (ავტორი - მაიკე ფონ გალენი).
გთავაზობთ პუბლიკაციას შემოკლებით:
„როცა მივედით, მაგიდა უკვე გაშლილი დაგვხვდა: თეფშებზე დაწყობილი ყველით და ლორით, ნიგვზის ფარშიანი ბადრიჯნით, მხალეულობით, მწვანილით, კიტრით და პომიდორით... მათ შორის ჩადგმულია გრაფინები მოცხარის წვენით და ტარხუნის ლიმონათის ბოთლებით. ოფიციანტი წითელ ღვინოს ბოკალებში ასხამს. გარეთ თბილისური საღამოა, რესტორან „რიგის“ დარბაზში გაშლილ გრძელ მაგიდაზე კი ქართული სუფრა - ქართული ქეიფი იწყება.
ისინი, რომლებიც ქართულ სამზარეულოს არ იცნობენ, მადააღძრულები სწრაფად მიირთმევენ სიმინდის ფქვილისაგან გამომცხვარ თბილ მჭადებს, სალათებს და ყველს. მაგრამ ვინც იცის, ის ნელ-ნელა ჭამს და მთავარს ელოდება...
ქართველი ქალბატონი თიკო ტუსკაძე, რომელიც ლონდონში ცხოვრობს, მაგრამ ახლა სამშობლოში იმყოფება, ჩვენი გიდის როლს ასრულებს და ქართულ სუფრას გვაცნობს როგორც „გემრიელი საჭმელების უსასრულო რიგს“. იგი კულინარული წიგნის ავტორია და გვიხსნის, თუ რომელი საჭმელი როგორ მივირთვათ.
ზოგიერთმა უკვე საკმაო რაოდენობის სალათა მიირთვა, რომ მაგიდაზე ახალი კერძები მოაქვთ - მოხრაკულ-მოთუშული სოკო, ხაჭაპური, ხორცით მომზადებული კერძები... საჭმლით სავსე თეფშები სულ უფრო მრავლდება და მაგიდაზე თავისუფალი სივრცე მცირდება, თუმცა ახალ-ახალი ნუგბარისათვის ადგილი მოიძებნება.
„სტუმართმოყვარეობა - ქართული კულტურის განუყოფელ ნაწილს წარმოადგენს, რაც კარგად არის გამოხატული ქართულ სუფრაში, როცა მაგიდას ეროვნულ სამზარეულოს კერზები ამშვენებს“, - განმარტავს მაკა თარაშვილი. რა თქმა უნდა, იგი ახალბედა სუფრის წევრებისაგან განსხვავებით, შეცდომებს არ უშვებს და ყველაფერს ერთად არ მიირთმევს. მან კარგად იცის, რა როდის უნდა მიირთვას და უცხოელ სტუმრებს ჭამის საიდუმლოებას ასწავლის: როდის დგება მწვადის, „ჩაქაფულის და საჭმელების მიღების დრო...
ქართული ტრადიციის თანახმად, სუფრაზე იმდენი საჭმელი უნდა იყოს, რომ სტუმრების წასვლის შემდეგაც საკმაო რაოდენობით უნდა დარჩეს: „სუფრა, რომელზეც არაფერი აღარ რჩება, საქართველოში არ არსებობს“, - ამბობს მაკა თარაშვილი, - მასპინძლები იფიქრებენ, რომ სტუმრები მშივრები დარჩნენ. ამიტომ ყველაფერი უამრავია“.
რესტორანი „ქეთო და კოტე“ ძველი თბილისის უბანში, შემაღლებულ ადგილზე მდებარეობს. დარბაზში მყუდრო გარემოა შექმნილი. მაგიდები ყოველთვის მდიდრულადაა გაშლილი - ტრადიციული კერძები თანამედროვე სტილითაა გაფორმებული. თავდაპირველად თვენ მოგართმევენ ცივ და ვეგეტარიანულ კერძებს, ბოსტნეულს, შემდეგ გამომცხავარს, ცომეულს, ბოლოს კი ხორცით მომზადებულ საჭმელებს.
ქართული სუფრის ტრადიციაა თამადა, ანუ დროსტარების ხელმძღვანელი. იგი სუფრის თავში ზის და სადღეგრძელოებს ამბობს. რესტორან „შატო მუხრანში“, სადაც ჩვენ ვიყავით (თბილისიდან ერთი საათის სავალზე), მეღვინე პატრიკ ჰონეფმა ჩვენი სტუმრობის სადიდებელი სადღეგრძელო წარმოსთქვა. გერმანელი მეღვინე უკვე მრავალი წელია საქართველოში ცხოვრობს, ოჯახიც აქ ჰყავს. პატრიკი მადლობას გვიხდის სტუმრობისათვის, რომ გერმანელი ტურისტები საქართველოთი დაინტერესდნენ და კავკასიურ ქვეყანას ეწვივნენ.
მასპინძელი გვიხსნის, რომ სუფრის თამადა ყურადღებით ისმენს სტუმრების საუბარს სადღეგრძელოებისათვის იმპულსის მისაცემად. იგი დისკუსიას ზომიერ მიმართულებას აძლევს და განწყობას ამაღლებს. ამიტომაც თამადა ისეთი პიროვნებაა, რომელიც ცნობილია თავისი კეთილი ხასიათით, გონებამახვილობით და ინტელექტით.
თუ როგორ მზადდება კლასიკური ქართული კერძები, ამას თქვენ თბილისიდან საკმაოდ მოშორებით, კახეთში გაიგებთ, სადაც ღვინის კომპანია „შუმის“ რესტორანი მდებარეობს. აქ სტუმარი საკუთარი თვალით ხედავს, თუ როგორ ცხვება ქართული თონის პური, როგორ კეთდება ხინკალი, რომელიც ქართული სამზარეულოს ერთ-ერთ დიდებულ და გემრიელ კერძს წარმოადგენს.