რას გვირჩევენ ვარსკვლავები 8 ნოემბრისთვის:
ვერძი (21 მარტი - 20 აპრილი)
მშვიდად იმუშავეთ - ნაჩქარევმა პასუხმა ან გადაწყვეტილებამ შეიძლება ბევრი პრობლემა შეგიქმნათ. წარსულის ზოგი მოვლენა თქვენს ცხოვრებაში ისევ დაბრუნდება. გახსოვდეთ საკუთარი გამოცდილება და ძველ შეცდომებს ნუ გაიმეორებთ. ვარსკვლავები გირჩევენ, შექმნილი ვითარება კონკურენტების ჩამოცილებისა და საკუთარი მდგომარეობის გაუმჯობესებისთვის გამოიყენოთ.
კურო (21 აპრილი - 21 მაისი)
ამ დღეს გარშემო მყოფები და კოლეგები ისე გაღიზიანებთ, რომ სიმშვიდის შენარჩუნება გიჭირთ. ყველაფრის მიუხედავად, კამათს და დაპირისპირებას უნდა ერიდოთ, რომ მნიშვნელოვანი ურთიერთობები არ გააფუჭოთ. გახსოვდეთ, რომ ყოველთვის მართალი ვერ იქნებით. გარკვეული საკითხების გადასაჭრელად თქვენი უნარები და გამოცდილება შეიძლება საკმარისი არ იყოს. საღამოს უპირატესობა მიანიჭეთ ნაცნობ და სასიამოვნო აქტივობებს, რომლებიც დაგამშვიდებთ.
ტყუპები (22 მაისი - 21 ივნისი)
გაღიზიანება და ცუდი განწყობა მუშაობაში და სასურველი შედეგის მიღებაში ხელს გიშლით, ამიტომ ეცადეთ, კამათში არ ჩაერიოთ, მეტი უსმინოთ და ნაკლები ილაპარაკოთ. ხელსაყრელი დღეა წარსული შეცდომების გამოსწორებისა და თვითანალიზისთვის. ბაზარში ან მაღაზიაში საყიდლებზე გასვლისას სიფრთხილე გამოიჩინეთ - მოსალოდნელია თაღლითობა ან ფულის დაკარგვა.
კირჩხიბი (22 ივნისი - 22 ივლისი)
ამ დღეს აქტიურობას უნდა მოერიდოთ. ეცადეთ, ცვალებად გარემოებებს მოერგოთ და კომპრომისული გადაწყვეტილებები მოძებნოთ. გირჩევთ, ოჯახის წევრებს საკუთარი განცდებისა თუ პრობლემების შესახებ გულწრფელად უამბოთ. თავი შეიკავეთ ყველაფრისგან, რამაც შეიძლება დაგაზარალოთ. განსაკუთრებით ავტომობილის სწრაფ მართვას და მჭრელ საგნებთან ურთიერთობას მოერიდეთ.
ლომი (23 ივლისი - 23 აგვისტო)
რთული და სტრესული დღეა. შეიძლება პრობლემები ყველაზე მოულოდნელ დროს შეგექმნათ, მაგრამ სიმშვიდე შეინარჩუნეთ და ურთიერთობის გარკვევას მოერიდეთ. დღის მეორე ნახევარში ემოციური ფონი შემცირდება და ურთიერთობა გაადვილდება. თავი შეიკავეთ ხორციანი საკვებისა და ალკოჰოლური სასმელების მოხმარებისგან - გამორიცხული არ არის ინტოქსიკაცია და ჯანმრთელობის პრობლემები.
ქალწული (24 აგვისტო - 23 სექტემბერი)
ბედი სასიამოვნო სიურპრიზებსა და საჩუქრებს გიმზადებთ. დახმარების თხოვნაზე უარი არავის უთხრათ. გირჩევთ, საპასუხისმგებლო მოლაპარაკებები თუ საქმიანი დისკუსიები სხვა დღისთვის გადადოთ. ნუ დაივიწყებთ პირობას, რომელიც ახლობელ ადამიანს მიეცით – მისი შესრულების დროა.
სასწორი (24 სექტემბერი - 23 ოქტომბერი)
რთული დღეა. ვარსკვლავები უფროსებთან ან პარტნიორებთან მოსალოდნელი კონფლიქტის შესახებ გაფრთხილებენ. შესაძლოა, მოულოდნელმა ამბავმა გეგმების შეცვლა გაიძულოთ. არ არის გამორიცხული ჯანმრთელობასთან დაკავშირებული გართულებები. გირჩევთ, მეგობრის ან საყვარელი ადამიანის რჩევებს დაუჯეროთ.
მორიელი (24 ოქტომბერი - 22 ნოემბერი)
ეცადეთ, მთელი დღე მოვლენების ცენტრში იტრიალოთ და თქვენთვის საინტერესო პროცესები აკონტროლოთ. გადაწყვეტილებები სწრაფად უნდა მიიღოთ, წინააღმდეგ შემთხვევაში პრობლემა გაიზრდება და გამრავლდება. კარგი დღეა ძველი საქმეების დასასრულებლად. ამ დღეს მხოლოდ სახლი და აგარაკი კი არა, პირველ რიგში, საკუთარი გრძნობები უნდა მოაწესრიგოთ. ეს საშუალებას მოგცემთ, მომავალს უფრო ოპტიმისტურად შეხედოთ.
მშვილდოსანი (23 ნოემბერი - 21 დეკემბერი)
ფრთხილად იყავით - შეიძლება ერთმა დაუფიქრებლად ნათქვამმა სიტყვამ დიდი ხნის მანძილზე ნაშენები ურთიერთობა დაასრულოს. ძველი შეცდომები არ გაიმეოროთ, მხოლოდ წინ იყურეთ და არ დაუბრუნდეთ იმას, რაც უკვე დაასრულეთ. ვარსკვლავები გირჩევენ, რომ სხვა ადამიანების მოსაზრებებს მეტი პატივისცემით მოეკიდოთ. ყოველგვარი აგრესია გამორიცხეთ.
თხის რქა (22 დეკემბერი - 20 იანვარი)
ფრთხილად იმუშავეთ და ნებისმიერ წვრილმანს ყურადღება მიაქციეთ, რადგან ამ დღეს დაშვებული შეცდომის გამოსწორება ძნელი იქნება. ხელსაყრელი დღეა კარიერული წინსვლისთვის. კარგად დაფიქრდით, ვინ ან რა გართმევთ ენერგიას და თავიდან მოიცილეთ. სასურველია, რომ ამ დღეს დაგეგმილი შეხვედრები სხვა დროისთვის გადაიტანოთ და სტუმრად მიწვევაზე თავაზიანი უარით უპასუხოთ. მოერიდეთ მძიმე ფიზიკურ სამუშაოს - შესაძლებელია ქრონიკული დაავადებების გამწვავება.
მერწყული (21 იანვარი - 18 თებერვალი)
მოვლენებით დატვირთული დღეა. დილიდან პრობლემის გადაჭრა და უსიამოვნებების დაძლევა მოგიწევთ. ყველაფრის მიუხედავად, შეინარჩუნეთ პოზიტიური დამოკიდებულება და წვრილმანებზე არ ინერვიულოთ. უმჯობესია მნიშვნელოვანი საქმეები სხვა დღისთვის გადადოთ. სავარაუდოდ, ძველი კავშირების განახლება შემოსავლის ახალი წყაროების პოვნაში დაგეხმარებათ.
თევზები (19 თებერვალი - 20 მარტი)
ეს დღე მნიშვნელოვანი საქმეების დასაწყებად არახელსაყრელია, ამიტომ შეხვედრები და მოლაპარაკებები სხვა დროისთვის უნდა გადადოთ. არსებობს კონფლიქტური სიტუაციებისა და კონფლიქტების ალბათობა, ამიტომ საკუთარი სიტყვები და ემოციები უნდა აკონტროლოთ. შემთხვევით გაცნობილი ადამიანი თქვენს ცხოვრებაში მნიშვნელოვან კვალს დატოვებს. შესაძლოა, სიყვარული იქ იპოვოთ, სადაც არ ელით.
„სუფრა - ასე ჰქვია ქართულ მოლხენა-დროსტარებას, რომელიც სტუმართმოყვარეობისა და მხიარულების განსახიერებას წარმოადგენს. რომელი კერძებს მიირთმევენ ქართველები სტუმრებთან ერთად? ჩვენი კორესპონდენტი შეეცადა ქართული სუფრის დიდებულება ეჩვენებინა და დარწმუნდებით, რომ ეს მართლაც კარგად გამოუვიდა“, - ასე იწყება გერმანულ გაზეთ „ფრანკფურტერ ალგემაინე ცაითუნგში“ (Frankfurter Allgemeine Zeitung) გამოქვეყნებული სტატია სათაურით „ქართული სამზარეულოს მრავალფეროვნება“ (ავტორი - მაიკე ფონ გალენი).
გთავაზობთ პუბლიკაციას შემოკლებით:
„როცა მივედით, მაგიდა უკვე გაშლილი დაგვხვდა: თეფშებზე დაწყობილი ყველით და ლორით, ნიგვზის ფარშიანი ბადრიჯნით, მხალეულობით, მწვანილით, კიტრით და პომიდორით... მათ შორის ჩადგმულია გრაფინები მოცხარის წვენით და ტარხუნის ლიმონათის ბოთლებით. ოფიციანტი წითელ ღვინოს ბოკალებში ასხამს. გარეთ თბილისური საღამოა, რესტორან „რიგის“ დარბაზში გაშლილ გრძელ მაგიდაზე კი ქართული სუფრა - ქართული ქეიფი იწყება.
ისინი, რომლებიც ქართულ სამზარეულოს არ იცნობენ, მადააღძრულები სწრაფად მიირთმევენ სიმინდის ფქვილისაგან გამომცხვარ თბილ მჭადებს, სალათებს და ყველს. მაგრამ ვინც იცის, ის ნელ-ნელა ჭამს და მთავარს ელოდება...
ქართველი ქალბატონი თიკო ტუსკაძე, რომელიც ლონდონში ცხოვრობს, მაგრამ ახლა სამშობლოში იმყოფება, ჩვენი გიდის როლს ასრულებს და ქართულ სუფრას გვაცნობს როგორც „გემრიელი საჭმელების უსასრულო რიგს“. იგი კულინარული წიგნის ავტორია და გვიხსნის, თუ რომელი საჭმელი როგორ მივირთვათ.
ზოგიერთმა უკვე საკმაო რაოდენობის სალათა მიირთვა, რომ მაგიდაზე ახალი კერძები მოაქვთ - მოხრაკულ-მოთუშული სოკო, ხაჭაპური, ხორცით მომზადებული კერძები... საჭმლით სავსე თეფშები სულ უფრო მრავლდება და მაგიდაზე თავისუფალი სივრცე მცირდება, თუმცა ახალ-ახალი ნუგბარისათვის ადგილი მოიძებნება.
„სტუმართმოყვარეობა - ქართული კულტურის განუყოფელ ნაწილს წარმოადგენს, რაც კარგად არის გამოხატული ქართულ სუფრაში, როცა მაგიდას ეროვნულ სამზარეულოს კერზები ამშვენებს“, - განმარტავს მაკა თარაშვილი. რა თქმა უნდა, იგი ახალბედა სუფრის წევრებისაგან განსხვავებით, შეცდომებს არ უშვებს და ყველაფერს ერთად არ მიირთმევს. მან კარგად იცის, რა როდის უნდა მიირთვას და უცხოელ სტუმრებს ჭამის საიდუმლოებას ასწავლის: როდის დგება მწვადის, „ჩაქაფულის და საჭმელების მიღების დრო...
ქართული ტრადიციის თანახმად, სუფრაზე იმდენი საჭმელი უნდა იყოს, რომ სტუმრების წასვლის შემდეგაც საკმაო რაოდენობით უნდა დარჩეს: „სუფრა, რომელზეც არაფერი აღარ რჩება, საქართველოში არ არსებობს“, - ამბობს მაკა თარაშვილი, - მასპინძლები იფიქრებენ, რომ სტუმრები მშივრები დარჩნენ. ამიტომ ყველაფერი უამრავია“.
რესტორანი „ქეთო და კოტე“ ძველი თბილისის უბანში, შემაღლებულ ადგილზე მდებარეობს. დარბაზში მყუდრო გარემოა შექმნილი. მაგიდები ყოველთვის მდიდრულადაა გაშლილი - ტრადიციული კერძები თანამედროვე სტილითაა გაფორმებული. თავდაპირველად თვენ მოგართმევენ ცივ და ვეგეტარიანულ კერძებს, ბოსტნეულს, შემდეგ გამომცხავარს, ცომეულს, ბოლოს კი ხორცით მომზადებულ საჭმელებს.
ქართული სუფრის ტრადიციაა თამადა, ანუ დროსტარების ხელმძღვანელი. იგი სუფრის თავში ზის და სადღეგრძელოებს ამბობს. რესტორან „შატო მუხრანში“, სადაც ჩვენ ვიყავით (თბილისიდან ერთი საათის სავალზე), მეღვინე პატრიკ ჰონეფმა ჩვენი სტუმრობის სადიდებელი სადღეგრძელო წარმოსთქვა. გერმანელი მეღვინე უკვე მრავალი წელია საქართველოში ცხოვრობს, ოჯახიც აქ ჰყავს. პატრიკი მადლობას გვიხდის სტუმრობისათვის, რომ გერმანელი ტურისტები საქართველოთი დაინტერესდნენ და კავკასიურ ქვეყანას ეწვივნენ.
მასპინძელი გვიხსნის, რომ სუფრის თამადა ყურადღებით ისმენს სტუმრების საუბარს სადღეგრძელოებისათვის იმპულსის მისაცემად. იგი დისკუსიას ზომიერ მიმართულებას აძლევს და განწყობას ამაღლებს. ამიტომაც თამადა ისეთი პიროვნებაა, რომელიც ცნობილია თავისი კეთილი ხასიათით, გონებამახვილობით და ინტელექტით.
თუ როგორ მზადდება კლასიკური ქართული კერძები, ამას თქვენ თბილისიდან საკმაოდ მოშორებით, კახეთში გაიგებთ, სადაც ღვინის კომპანია „შუმის“ რესტორანი მდებარეობს. აქ სტუმარი საკუთარი თვალით ხედავს, თუ როგორ ცხვება ქართული თონის პური, როგორ კეთდება ხინკალი, რომელიც ქართული სამზარეულოს ერთ-ერთ დიდებულ და გემრიელ კერძს წარმოადგენს.