რას გვირჩევენ ვარსკვლავები 8 აგვისტოსათვის:
ვერძი (21 მარტი - 20 აპრილი)
რას გვირჩევენ ვარსკვლავები 8 აგვისტოსთვის ჯანმრთელობის, ბიზნესის და სიყვარულის მიმართულებით?
კურო (21 აპრილი - 21 მაისი)
ამ დღეს ერთდროულად რამდენიმე საქმის კეთება მოგიწევთ, მაგრამ შეგიძლიათ თანამშრომლების მხარდაჭერის იმედი გქონდეთ. თუ ახალი, უფრო საინტერესო პროექტის დაწყებას გეგმავთ, გირჩევთ რამდენიმე დღე დაიცადოთ.
ტყუპები (22 მაისი - 21 ივნისი)
ამ დღეს პლუტონის გავლენა სევდიან განწყობაზე დაგაყენებთ. ეცადეთ ბნელი აზრებისგან გათავისუფლდეთ და ცხოვრების ნათელი მხარე დაინახოთ. შესაძლოა, ახალი ცოდნის მიღების სურვილი გაგიჩნდეთ. არავის მისცეთ უფლება, რომ თქვენს პირად ცხოვრებაში ჩაერიოს და უპირველეს ყოვლისა, გრძნობებს ნუ აჰყვებით.
კირჩხიბი (22 ივნისი - 22 ივლისი)
ამ დღეს კრიტიკის მიმართ უფრო მგრძნობიარე ხართ, ვიდრე სხვა დროს. ეს კონსტრუქციული კრიტიკაა, ამიტომ ყურადღებით უნდა მოუსმინოთ და სამომავლოდ გაითვალისწინოთ.
ლომი (23 ივლისი - 23 აგვისტო)
სამსახურში თქვენს შრომისმოყვარეობას და კეთილსინდისიერებას აფასებენ, თუმცა ამ დღეს შესაძლოა, უფროსის კრიტიკა დაიმსახუროთ. დაჯერება გიჭირთ, რომ მეგობარი თქვენზე ჭორებს ავრცელებს, მაგრამ ფაქტის წინაშე დადგებით. მას, ვინც ჭორებს ავრცელებს, სიმართლეზე მეტად პირადი ინტერესები ამოძრავებს. სცადეთ, დაელაპარაკოთ და მისი მოქმედების მოტივები გაიგოთ.
ქალწული (24 აგვისტო - 23 სექტემბერი)
ფრთხილად იყავით და საკუთარ თავს სისუსტის უფლება არ მისცეთ, თორემ შეძლება გამოუსწორებელი შედეგები მიიღოთ. თუ დაოჯახებული ხართ და თქვენს ამჟამინდელ ურთიერთობაში ეჭვი გეპარებათ, ეცადეთ ეს რთული პერიოდი გულწრფელი დიალოგით გადალახოთ. დღის მეორე ნახევარში შეიძლება ბრწყინვალე იდეა გეწვიოთ და სანამ დაივიწყებთ აუცილებლად უნდა ჩაწეროთ.
სასწორი (24 სექტემბერი - 23 ოქტომბერი)
უფრთხილდით ოჯახში ეჭვიანობას. გახსოვდეთ, ეს დროებითი სირთულეებია, რომლებსაც მალე დაძლევთ და აიცილებთ ნეგატიურ ენერგიას, რომელიც თქვენ გარშემო გროვდება. ეცადეთ, დრო გამონახოთ საკუთარ ჯანმრთელობაზე ზრუნვისთვის.
მორიელი (24 ოქტომბერი - 22 ნოემბერი)
თქვენს ნიშანზე მარსის გავლენა იმაზე მეტყველებს, რომ საინტერესო ამბები გელით. ოცნების სამუშაო იპოვეთ და ცდილობთ საკუთარ შესაძლებლობები სრულად გამოავლინოთ. არ მოდუნდეთ, ეს თქვენი მომავლისთვის მნიშვნელოვანია.
მშვილდოსანი (23 ნოემბერი - 21 დეკემბერი)
ჯანმრთელობის მხრივ პრობლემები მოსალოდნელი არაა. თავს მხნედ და ენერგიულად გრძნობთ, თუმცა კარგი იქნება, თუ მსუბუქად მაინც ივარჯიშებთ ან, თუნდაც, ფეხით ივლით. ამ დღეს შეძლება თქვენს ცხოვრებაში უცნაური ადამიანი შემოვიდეს, რომელიც საკუთარ თავს ნათელმხილველს უწოდებს, თუმცა ეს უბრალოდ დაბნეული ადამიანია და მისი პროგნოზები სერიოზულად არ უნდა მიიღოთ.
თხის რქა (22 დეკემბერი - 20 იანვარი)
მოერიდეთ ადამიანებს, რომლებიც თქვენით მანიპულირებას ცდილობენ - ისინი ამ დღეს უჩვეულოდ აქტიურდებიან. ვარსკვლავები გირჩევენ, რომ ხალხის თავშეყრის ადგილებს მოერიდოთ. წინააღმდეგ შემთხვევაში, შესაძლოა, თქვენი ნების საწინააღმდეგოდ რაღაც ინტრიგაში ჩაგითრიონ, რაც უამრავ პრობლემას მოგიტანთ.
მერწყული (21 იანვარი - 18 თებერვალი)
ბოლოს და ბოლოს, მიიღებთ იმ აღიარებას, რომელსაც დიდი ხანია იმსახურებთ. ეცადეთ, ყველა შესაძლებლობა გამოიყენოთ, რომელიც საკუთარი შრომითა და გამოცდილებით მოიპოვეთ. გახსოვდეთ, რომ ეს შეიძლება გადამწყვეტი ფაქტორი აღმოჩნდეს. შეიძლება სიზმარში რაღაც იდეა გეწვიოთ, რომელიც არავითარ შემთხვევაში არ უნდა დაივიწყოთ.
თევზები (19 თებერვალი - 20 მარტი)
თუ კიბეზე ასვლის ან ჩქარი სიარულის დროს გულისცემა გიხშირდებათ, დროა ექიმს მიმართოთ. მეგობრებმა შეიძლება რაღაც ინფორმაცია ან პრაქტიკული რჩევა გთხოვონ. ნებისმიერ შემთხვევაში, ეცადეთ უახლოეს ადამიანებს იმედი არ გაუცრუოთ.
„სუფრა - ასე ჰქვია ქართულ მოლხენა-დროსტარებას, რომელიც სტუმართმოყვარეობისა და მხიარულების განსახიერებას წარმოადგენს. რომელი კერძებს მიირთმევენ ქართველები სტუმრებთან ერთად? ჩვენი კორესპონდენტი შეეცადა ქართული სუფრის დიდებულება ეჩვენებინა და დარწმუნდებით, რომ ეს მართლაც კარგად გამოუვიდა“, - ასე იწყება გერმანულ გაზეთ „ფრანკფურტერ ალგემაინე ცაითუნგში“ (Frankfurter Allgemeine Zeitung) გამოქვეყნებული სტატია სათაურით „ქართული სამზარეულოს მრავალფეროვნება“ (ავტორი - მაიკე ფონ გალენი).
გთავაზობთ პუბლიკაციას შემოკლებით:
„როცა მივედით, მაგიდა უკვე გაშლილი დაგვხვდა: თეფშებზე დაწყობილი ყველით და ლორით, ნიგვზის ფარშიანი ბადრიჯნით, მხალეულობით, მწვანილით, კიტრით და პომიდორით... მათ შორის ჩადგმულია გრაფინები მოცხარის წვენით და ტარხუნის ლიმონათის ბოთლებით. ოფიციანტი წითელ ღვინოს ბოკალებში ასხამს. გარეთ თბილისური საღამოა, რესტორან „რიგის“ დარბაზში გაშლილ გრძელ მაგიდაზე კი ქართული სუფრა - ქართული ქეიფი იწყება.
ისინი, რომლებიც ქართულ სამზარეულოს არ იცნობენ, მადააღძრულები სწრაფად მიირთმევენ სიმინდის ფქვილისაგან გამომცხვარ თბილ მჭადებს, სალათებს და ყველს. მაგრამ ვინც იცის, ის ნელ-ნელა ჭამს და მთავარს ელოდება...
ქართველი ქალბატონი თიკო ტუსკაძე, რომელიც ლონდონში ცხოვრობს, მაგრამ ახლა სამშობლოში იმყოფება, ჩვენი გიდის როლს ასრულებს და ქართულ სუფრას გვაცნობს როგორც „გემრიელი საჭმელების უსასრულო რიგს“. იგი კულინარული წიგნის ავტორია და გვიხსნის, თუ რომელი საჭმელი როგორ მივირთვათ.
ზოგიერთმა უკვე საკმაო რაოდენობის სალათა მიირთვა, რომ მაგიდაზე ახალი კერძები მოაქვთ - მოხრაკულ-მოთუშული სოკო, ხაჭაპური, ხორცით მომზადებული კერძები... საჭმლით სავსე თეფშები სულ უფრო მრავლდება და მაგიდაზე თავისუფალი სივრცე მცირდება, თუმცა ახალ-ახალი ნუგბარისათვის ადგილი მოიძებნება.
„სტუმართმოყვარეობა - ქართული კულტურის განუყოფელ ნაწილს წარმოადგენს, რაც კარგად არის გამოხატული ქართულ სუფრაში, როცა მაგიდას ეროვნულ სამზარეულოს კერზები ამშვენებს“, - განმარტავს მაკა თარაშვილი. რა თქმა უნდა, იგი ახალბედა სუფრის წევრებისაგან განსხვავებით, შეცდომებს არ უშვებს და ყველაფერს ერთად არ მიირთმევს. მან კარგად იცის, რა როდის უნდა მიირთვას და უცხოელ სტუმრებს ჭამის საიდუმლოებას ასწავლის: როდის დგება მწვადის, „ჩაქაფულის და საჭმელების მიღების დრო...
ქართული ტრადიციის თანახმად, სუფრაზე იმდენი საჭმელი უნდა იყოს, რომ სტუმრების წასვლის შემდეგაც საკმაო რაოდენობით უნდა დარჩეს: „სუფრა, რომელზეც არაფერი აღარ რჩება, საქართველოში არ არსებობს“, - ამბობს მაკა თარაშვილი, - მასპინძლები იფიქრებენ, რომ სტუმრები მშივრები დარჩნენ. ამიტომ ყველაფერი უამრავია“.
რესტორანი „ქეთო და კოტე“ ძველი თბილისის უბანში, შემაღლებულ ადგილზე მდებარეობს. დარბაზში მყუდრო გარემოა შექმნილი. მაგიდები ყოველთვის მდიდრულადაა გაშლილი - ტრადიციული კერძები თანამედროვე სტილითაა გაფორმებული. თავდაპირველად თვენ მოგართმევენ ცივ და ვეგეტარიანულ კერძებს, ბოსტნეულს, შემდეგ გამომცხავარს, ცომეულს, ბოლოს კი ხორცით მომზადებულ საჭმელებს.
ქართული სუფრის ტრადიციაა თამადა, ანუ დროსტარების ხელმძღვანელი. იგი სუფრის თავში ზის და სადღეგრძელოებს ამბობს. რესტორან „შატო მუხრანში“, სადაც ჩვენ ვიყავით (თბილისიდან ერთი საათის სავალზე), მეღვინე პატრიკ ჰონეფმა ჩვენი სტუმრობის სადიდებელი სადღეგრძელო წარმოსთქვა. გერმანელი მეღვინე უკვე მრავალი წელია საქართველოში ცხოვრობს, ოჯახიც აქ ჰყავს. პატრიკი მადლობას გვიხდის სტუმრობისათვის, რომ გერმანელი ტურისტები საქართველოთი დაინტერესდნენ და კავკასიურ ქვეყანას ეწვივნენ.
მასპინძელი გვიხსნის, რომ სუფრის თამადა ყურადღებით ისმენს სტუმრების საუბარს სადღეგრძელოებისათვის იმპულსის მისაცემად. იგი დისკუსიას ზომიერ მიმართულებას აძლევს და განწყობას ამაღლებს. ამიტომაც თამადა ისეთი პიროვნებაა, რომელიც ცნობილია თავისი კეთილი ხასიათით, გონებამახვილობით და ინტელექტით.
თუ როგორ მზადდება კლასიკური ქართული კერძები, ამას თქვენ თბილისიდან საკმაოდ მოშორებით, კახეთში გაიგებთ, სადაც ღვინის კომპანია „შუმის“ რესტორანი მდებარეობს. აქ სტუმარი საკუთარი თვალით ხედავს, თუ როგორ ცხვება ქართული თონის პური, როგორ კეთდება ხინკალი, რომელიც ქართული სამზარეულოს ერთ-ერთ დიდებულ და გემრიელ კერძს წარმოადგენს.