რას გვირჩევენ ვარსკვლავები 7 ნოემბრისთვის:
ვერძი (21 მარტი - 20 აპრილი)
რთული და მოვლენებით სავსე დღე გელით. რომ არ გადაიღალოთ უფრო ხშირად უნდა დაისვენოთ და ყურადღება სასიამოვნო საქმეებზე გადაიტანოთ. საბოლოო წარმატება თქვენი რეაქციის სიჩქარეზეა დამოკიდებული. ასე რომ, გადაწყვეტილების მიღებას ნუ გააჭიანურებთ. ეცადეთ საღამოს გაერთოთ და პრობლემები დაივიწყოთ. ვარსკვლავები ამბობენ, რომ კომპრომისებისა და დათმობის გზით მიზანს უფრო სწრაფად მიაღწევთ.
კურო (21 აპრილი - 21 მაისი)
იმისთვის, რომ თქვენი დღე წარმატებული იყოს, რთულ სიტუაციაში კომპრომისის პოვნა უნდა შეძლოთ. ურთიერთობა ადვილი არ იქნება, მაგრამ ეცადეთ, ოპონენტებს დაუთმოთ. მოერიდეთ კამათს და მოსაუბრეზე ზეწოლას. სასურველია, დღის განმავლობაში ურთიერთობები შეძლებისდაგვარად შეზღუდოთ და დისტანციურად იმუშაოთ. ამ რთულ სამუშაო დღეს გადაღლა რომ თავიდან აიცილოთ, პერიოდულად საქმეს უნდა მოწყდეთ და დაისვენოთ.
ტყუპები (22 მაისი - 21 ივნისი)
ამ დღეს თქვენთვის პირადი და ოჯახური ურთიერთობები პირველ ადგილზეა. ეცადეთ, საყვარელ ადამიანებს მეტი ყურადღება მიაქციოთ. ხელსაყრელი დღეა ახალი, საინტერესო პროექტის დასაწყებად. გადაწყვეტილებები ფრთხილად, მოსალოდნელი შედეგების გათვალისწინებით უნდა მიიღოთ. ამ დღეს აჩქარებას შეიძლება, სერიოზული შეცდომები მოჰყვეს.
კირჩხიბი (22 ივნისი - 22 ივლისი)
ეცადეთ, მთელი ყურადღება სამუშაოზე გადაიტანოთ, რომ დაგეგმილი საქმე დროულად დაასრულოთ და საქმიანი კავშირები გააძლიეროთ. გაუფრთხილდით დროს და უსარგებლო საქმეზე ნუ დახარჯავთ. ახალ ნაცნობებზე წარუშლელ შთაბეჭდილებას მოახდენთ. სავარაუდოდ, ოჯახის წევრებს და საყვარელ ადამიანებს თქვენი მხარდაჭერა დასჭირდებათ.
ლომი (23 ივლისი - 23 აგვისტო)
ამ დღეს მხოლოდ საკუთარი თავის იმედი უნდა გქონდეთ. კოლეგებს და მეგობრებს ბევრი საქმე აქვთ და თქვენს დასახმარებლად არავის სცალია. სიჯიუტე და შეუპოვრობა ყველა სირთულის დაძლევაში და სასურველი შედეგების მიღებაში დაგეხმარებათ. გახსოვდეთ თქვენი წარსული გამოცდილება და ძველი შეცდომები არ გაიმეოროთ. ადამიანებზე შესანიშნავ შთაბეჭდილებას ახდენთ და ეცადეთ, ეს თქვენთვის სასარგებლოდ გამოიყენოთ.
ქალწული (24 აგვისტო - 23 სექტემბერი)
ბედი სასიამოვნო სიურპრიზებსა და საჩუქრებს გიმზადებთ. დახმარების თხოვნაზე უარი არავის უთხრათ. გირჩევთ, საპასუხისმგებლო მოლაპარაკებები თუ საქმიანი დისკუსიები სხვა დღისთვის გადადოთ. ნუ დაივიწყებთ პირობას, რომელიც ახლობელ ადამიანს მიეცით – მისი შესრულების დროა.
სასწორი (24 სექტემბერი - 23 ოქტომბერი)
უსმინეთ საკუთარ ინტუიციას და რთულ სიტუაციაში გამოსავალს დაგანახვებთ. შესაძლოა, გაიცნოთ ადამიანი, რომელიც თქვენს ცხოვრებას უკეთესობისკენ შეცვლის. პლანეტების ხელსაყრელი განლაგება სასიამოვნო სიურპრიზს გპირდებათ. იმედს ნუ გაუცრუებთ მათ, ვისაც თქვენი რჩევა ან დახმარება სჭირდება. შესაძლოა, თანამშრომლობაზე საინტერესო შეთავაზება მიიღოთ.
მორიელი (24 ოქტომბერი - 22 ნოემბერი)
ნუ აჩქარდებით, რომ საბედისწერო შეცდომა არ დაუშვათ, რომელიც ფინანსურად დაგაზარალებთ. ეცადეთ, საჭირო ადამიანებზე კარგი შთაბეჭდილება მოახდინოთ და მიზნებს უფრო სწრაფად მიაღწევთ. გადაწყვეტილების მიღებისას ასჯერ გაზომეთ და ერთხელ გაჭერით. გირჩევთ, სამსახურის შემდეგ ხმაურიან ადგილზე წახვიდეთ, მეგობრებთან ერთად გაერთოთ და ემოციურად დაიმუხტოთ.
მშვილდოსანი (23 ნოემბერი - 21 დეკემბერი)
ეცადეთ, საყვარელ ადამიანების სიტყვებს უფრო ყურადღებით მოუსმინოთ და მათი სურვილები გაითვალისწინოთ. გარშემო მყოფები თქვენს შემოქმედებით აზროვნებას ძალიან აფასებენ და შესაძლოა, თანამშრომლობის მოგებიანი შეთავაზებები მიიღოთ. შუადღე ხელსაყრელი დროა მოლაპარაკებებისა და შეხვედრებისთვის. ეცადეთ, სიმშვიდე შეინარჩუნოთ და ოჯახში კონფლიქტური სიტუაციის შექმნა არ დაუშვათ.
თხის რქა (22 დეკემბერი - 20 იანვარი)
ეცადეთ, სამუშაოს შემოქმედებითად მიუდგეთ, რომ მენეჯმენტსა და კოლეგებზე შთაბეჭდილება მოახდინოთ. ენერგიულობა და შრომისმოყვარეობა დაგეხმარებათ შეძლოთ ის, რაც აქამდე მიუღწეველი გეგონათ. გირჩევთ მნიშვნელოვანი მოლაპარაკებები ან დისკუსიები შუადღისთვის დაგეგმოთ, როცა საჭირო სიტყვების პოვნას და კამათში საკუთარი პოზიციის დაცვას ადვილად შეძლებთ.
მერწყული (21 იანვარი - 18 თებერვალი)
ჰოროსკოპი გირჩევთ, რომ მაღაზიების შემოვლა სხვა დროისთვის გადადოთ, რადგან ამ დღეს შეიძლება უამრავი უსარგებლო ნივთი იყიდოთ და ფული წყალს გაატანოთ. სამსახურში სადავო საკითხები თქვენს სასარგებლოდ გადაწყდება და ქებას დაიმსახურებთ. თუ არ იზარმაცებთ, შეიძლება ძველი უსიამოვნო და მომაბეზრებელი საქმე დაასრულოთ. გამორიცხული არ არის, რომ ახალი მოკავშირეები იპოვოთ.
თევზები (19 თებერვალი - 20 მარტი)
რასაც არ უნდა აკეთებდეთ, ეცადეთ, ძალიან ფრთხილად იმოქმედოთ და ყოველ მომდევნო ნაბიჯზე იფიქროთ. სხვა შემთხვევაში შეიძლება შეცდომა დაუშვათ, რომლის გამოსწორება რთული იქნება. ეს დღე ახალი პროექტების დასაწყებად არახელსაყრელია – შესაძლოა, საქმის ბოლომდე მისაყვანად ენერგია არ გეყოთ და შუა გზაზე მიატოვოთ.
„სუფრა - ასე ჰქვია ქართულ მოლხენა-დროსტარებას, რომელიც სტუმართმოყვარეობისა და მხიარულების განსახიერებას წარმოადგენს. რომელი კერძებს მიირთმევენ ქართველები სტუმრებთან ერთად? ჩვენი კორესპონდენტი შეეცადა ქართული სუფრის დიდებულება ეჩვენებინა და დარწმუნდებით, რომ ეს მართლაც კარგად გამოუვიდა“, - ასე იწყება გერმანულ გაზეთ „ფრანკფურტერ ალგემაინე ცაითუნგში“ (Frankfurter Allgemeine Zeitung) გამოქვეყნებული სტატია სათაურით „ქართული სამზარეულოს მრავალფეროვნება“ (ავტორი - მაიკე ფონ გალენი).
გთავაზობთ პუბლიკაციას შემოკლებით:
„როცა მივედით, მაგიდა უკვე გაშლილი დაგვხვდა: თეფშებზე დაწყობილი ყველით და ლორით, ნიგვზის ფარშიანი ბადრიჯნით, მხალეულობით, მწვანილით, კიტრით და პომიდორით... მათ შორის ჩადგმულია გრაფინები მოცხარის წვენით და ტარხუნის ლიმონათის ბოთლებით. ოფიციანტი წითელ ღვინოს ბოკალებში ასხამს. გარეთ თბილისური საღამოა, რესტორან „რიგის“ დარბაზში გაშლილ გრძელ მაგიდაზე კი ქართული სუფრა - ქართული ქეიფი იწყება.
ისინი, რომლებიც ქართულ სამზარეულოს არ იცნობენ, მადააღძრულები სწრაფად მიირთმევენ სიმინდის ფქვილისაგან გამომცხვარ თბილ მჭადებს, სალათებს და ყველს. მაგრამ ვინც იცის, ის ნელ-ნელა ჭამს და მთავარს ელოდება...
ქართველი ქალბატონი თიკო ტუსკაძე, რომელიც ლონდონში ცხოვრობს, მაგრამ ახლა სამშობლოში იმყოფება, ჩვენი გიდის როლს ასრულებს და ქართულ სუფრას გვაცნობს როგორც „გემრიელი საჭმელების უსასრულო რიგს“. იგი კულინარული წიგნის ავტორია და გვიხსნის, თუ რომელი საჭმელი როგორ მივირთვათ.
ზოგიერთმა უკვე საკმაო რაოდენობის სალათა მიირთვა, რომ მაგიდაზე ახალი კერძები მოაქვთ - მოხრაკულ-მოთუშული სოკო, ხაჭაპური, ხორცით მომზადებული კერძები... საჭმლით სავსე თეფშები სულ უფრო მრავლდება და მაგიდაზე თავისუფალი სივრცე მცირდება, თუმცა ახალ-ახალი ნუგბარისათვის ადგილი მოიძებნება.
„სტუმართმოყვარეობა - ქართული კულტურის განუყოფელ ნაწილს წარმოადგენს, რაც კარგად არის გამოხატული ქართულ სუფრაში, როცა მაგიდას ეროვნულ სამზარეულოს კერზები ამშვენებს“, - განმარტავს მაკა თარაშვილი. რა თქმა უნდა, იგი ახალბედა სუფრის წევრებისაგან განსხვავებით, შეცდომებს არ უშვებს და ყველაფერს ერთად არ მიირთმევს. მან კარგად იცის, რა როდის უნდა მიირთვას და უცხოელ სტუმრებს ჭამის საიდუმლოებას ასწავლის: როდის დგება მწვადის, „ჩაქაფულის და საჭმელების მიღების დრო...
ქართული ტრადიციის თანახმად, სუფრაზე იმდენი საჭმელი უნდა იყოს, რომ სტუმრების წასვლის შემდეგაც საკმაო რაოდენობით უნდა დარჩეს: „სუფრა, რომელზეც არაფერი აღარ რჩება, საქართველოში არ არსებობს“, - ამბობს მაკა თარაშვილი, - მასპინძლები იფიქრებენ, რომ სტუმრები მშივრები დარჩნენ. ამიტომ ყველაფერი უამრავია“.
რესტორანი „ქეთო და კოტე“ ძველი თბილისის უბანში, შემაღლებულ ადგილზე მდებარეობს. დარბაზში მყუდრო გარემოა შექმნილი. მაგიდები ყოველთვის მდიდრულადაა გაშლილი - ტრადიციული კერძები თანამედროვე სტილითაა გაფორმებული. თავდაპირველად თვენ მოგართმევენ ცივ და ვეგეტარიანულ კერძებს, ბოსტნეულს, შემდეგ გამომცხავარს, ცომეულს, ბოლოს კი ხორცით მომზადებულ საჭმელებს.
ქართული სუფრის ტრადიციაა თამადა, ანუ დროსტარების ხელმძღვანელი. იგი სუფრის თავში ზის და სადღეგრძელოებს ამბობს. რესტორან „შატო მუხრანში“, სადაც ჩვენ ვიყავით (თბილისიდან ერთი საათის სავალზე), მეღვინე პატრიკ ჰონეფმა ჩვენი სტუმრობის სადიდებელი სადღეგრძელო წარმოსთქვა. გერმანელი მეღვინე უკვე მრავალი წელია საქართველოში ცხოვრობს, ოჯახიც აქ ჰყავს. პატრიკი მადლობას გვიხდის სტუმრობისათვის, რომ გერმანელი ტურისტები საქართველოთი დაინტერესდნენ და კავკასიურ ქვეყანას ეწვივნენ.
მასპინძელი გვიხსნის, რომ სუფრის თამადა ყურადღებით ისმენს სტუმრების საუბარს სადღეგრძელოებისათვის იმპულსის მისაცემად. იგი დისკუსიას ზომიერ მიმართულებას აძლევს და განწყობას ამაღლებს. ამიტომაც თამადა ისეთი პიროვნებაა, რომელიც ცნობილია თავისი კეთილი ხასიათით, გონებამახვილობით და ინტელექტით.
თუ როგორ მზადდება კლასიკური ქართული კერძები, ამას თქვენ თბილისიდან საკმაოდ მოშორებით, კახეთში გაიგებთ, სადაც ღვინის კომპანია „შუმის“ რესტორანი მდებარეობს. აქ სტუმარი საკუთარი თვალით ხედავს, თუ როგორ ცხვება ქართული თონის პური, როგორ კეთდება ხინკალი, რომელიც ქართული სამზარეულოს ერთ-ერთ დიდებულ და გემრიელ კერძს წარმოადგენს.