რას გვირჩევენ ვარსკვლავები 7 აგვისტოსათვის:
ვერძი (21 მარტი - 20 აპრილი)
დროა, ბიზნესპარტნიორთან ერთად ფინანსური საკითხები განიხილოთ და ფულის დაზოგვის გზა იპოვოთ. მოვლენებს ნუ დააჩქარებთ - ჯერჯერობით მოქმედების დრო არ დამდგარა.
კურო (21 აპრილი - 21 მაისი)
ახლად გაცნობილ ადამიანთან დისკუსიამ შეიძლება საინტერესო იდეა გიკარნახოთ და ემოციურად დაგმუხტოთ, რაც ახლა ყველაზე მეტად გჭირდებათ. ფრთხილად იყავით და არავის მისცეთ თქვენი პირადი საზღვრების დარღვევის უფლება.
ტყუპები (22 მაისი - 21 ივნისი)
მიუხედავად იმისა, რომ ბევრი სამუშაო გაქვთ, არ უნდა აჩქარდეთ, რადგან უმცირესმა შეცდომამ შეიძლება საბედისწერო შეცდომა გამოიწვიოს. როდესაც საქმე სერიოზულ ურთიერთობებს ეხება, ვინმეს ზედმეტად გაიდეალებას უნდა მოერიდოთ.
კირჩხიბი (22 ივნისი - 22 ივლისი)
ამ დღეს თავში მხოლოდ სიყვარული და რომანტიკა გიტრიალებთ, ამიტომ შეიძლება ჰორიზონტზე ძველი სიყვარული გამოჩნდეს. ეცადეთ, ამას გადაჭარბებული მნიშვნელობა არ მიანიჭოთ და რაც მთავარია, ნაჩქარევი გადაწყვეტილება არ მიიღოთ.
ლომი (23 ივლისი - 23 აგვისტო)
მშობელთან ან ოჯახის სხვა წევრთან გულწრფელმა საუბარმა შეიძლება თქვენს შორის არსებული გაუგებრობა გააქროს. დროა, პირადი საცხოვრებელი ფართის ორგანიზებაზე იფიქროთ. იმედგაცრუებული ხართ? შეეგუეთ, რომ სიყვარულში ყველაფერი ისე არ არის, როგორც ერთი შეხედვით ჩანს.
ქალწული (24 აგვისტო - 23 სექტემბერი)
მთელ დღეს ფიქრში გაატარებთ. კითხვებზე პასუხებს აუცილებლად მიიღებთ, მაგრამ ცოტა უნდა დაიცადოთ. ნუ დაუთმობთ საკუთარ დროს და ენერგიას ადამიანს, რომელიც თქვენთვის ყოველთვის მიუწვდომელია. ყურადღება იმაზე გადაიტანეთ, რაც ნამდვილად მნიშვნელოვანია.
სასწორი (24 სექტემბერი - 23 ოქტომბერი)
ამ დღეს მთელი ყურადღება ფინანსური ოპერაციებისკენ გაქვთ გადატანილი, რადგან ფული, რომელსაც ასე დიდი ხანი ელოდით, შეიძლება ბოლოს და ბოლოს მიიღოთ. მოიფიქრეთ როგორ მართოთ თქვენი ფული საუკეთესოდ. არახელსაყრელი დღეა დიდი პროექტების დასაწყებად.
მორიელი (24 ოქტომბერი - 22 ნოემბერი)
როცა გულწრფელად ლაპარაკობთ, ყველა გისმენთ. ეცადეთ ემოციები არ დამალოთ და ადამიანს ის უთხრათ, რასაც მის მიმართ გრძნობთ. თუ თქვენი პირადი ცხოვრება ისე არ ვითარდება, როგორც გსურთ, ეს სამყაროზე გაბრაზების უფლებას არ გაძლევთ.
მშვილდოსანი (23 ნოემბერი - 21 დეკემბერი)
გრძნობთ, საკუთარ გრძნობებში „გაიჭედეთ“, რამაც შეიძლება წარსულის გადაფასება გაიძულოთ და უიმედობა გაგრძნობინოთ. ცდებით, საქმე არც ისე ცუდადაა, როგორც გგონიათ და ამაში უახლოეს დღეებში დარწმუნდებით.
თხის რქა (22 დეკემბერი - 20 იანვარი)
ძველ მეგობართან შეხვედრა და საუბარი სწორედ ისაა, რაც ამ დღეს ყველაზე მეტად გჭირდებათ. ძველმა ნაცნობმა შეიძლება საინტერესო წინადადებით მოგმართოთ. სანამ მნიშვნელოვან გადაწყვეტილებას მიიღებთ, დარწმუნდით, რომ ყველა ფაქტი ხელში გაქვთ და უტყუარ ინფორმაციას ფლობთ.
მერწყული (21 იანვარი - 18 თებერვალი)
როდესაც საქმე თქვენს კარიერას და მიღწევებს ეხება, ეცადეთ, ზედმეტად ბევრი არ იფიქროთ იმაზე, რას ფიქრობენ სხვები თქვენზე. ეცადეთ მთელი ენერგია იმისკენ მიმართოთ, რაც ყველაზე კარგად გამოგდით. სხვებისგან მოწონებას და დადასტურებას ნუ ელით - გადაწყვეტილება მხოლოდ თქვენი მისაღებია.
თევზები (19 თებერვალი - 20 მარტი)
ამ დღეს მთელი ყურადღება რაღაც მნიშვნელოვან საკითხზე გაქვთ გადატანილი, სავარაუდოდ ოცნებაზე, განხორციელებასაც ცდილობთ. შესაძლოა თქვენგან საბოლოო გადაწყვეტილების მიღება ან ისეთი ნაბიჯის გადადგმა მოითხოვონ, რომელიც თქვენს ცხოვრებას მთლიანად შეცვლის. ეცადეთ თქვენი გადაწყვეტილება კარგად გააზრებული იყოს, რადგან მისი შედეგები ძალიან დიდხანს გაგყვებათ.
„სუფრა - ასე ჰქვია ქართულ მოლხენა-დროსტარებას, რომელიც სტუმართმოყვარეობისა და მხიარულების განსახიერებას წარმოადგენს. რომელი კერძებს მიირთმევენ ქართველები სტუმრებთან ერთად? ჩვენი კორესპონდენტი შეეცადა ქართული სუფრის დიდებულება ეჩვენებინა და დარწმუნდებით, რომ ეს მართლაც კარგად გამოუვიდა“, - ასე იწყება გერმანულ გაზეთ „ფრანკფურტერ ალგემაინე ცაითუნგში“ (Frankfurter Allgemeine Zeitung) გამოქვეყნებული სტატია სათაურით „ქართული სამზარეულოს მრავალფეროვნება“ (ავტორი - მაიკე ფონ გალენი).
გთავაზობთ პუბლიკაციას შემოკლებით:
„როცა მივედით, მაგიდა უკვე გაშლილი დაგვხვდა: თეფშებზე დაწყობილი ყველით და ლორით, ნიგვზის ფარშიანი ბადრიჯნით, მხალეულობით, მწვანილით, კიტრით და პომიდორით... მათ შორის ჩადგმულია გრაფინები მოცხარის წვენით და ტარხუნის ლიმონათის ბოთლებით. ოფიციანტი წითელ ღვინოს ბოკალებში ასხამს. გარეთ თბილისური საღამოა, რესტორან „რიგის“ დარბაზში გაშლილ გრძელ მაგიდაზე კი ქართული სუფრა - ქართული ქეიფი იწყება.
ისინი, რომლებიც ქართულ სამზარეულოს არ იცნობენ, მადააღძრულები სწრაფად მიირთმევენ სიმინდის ფქვილისაგან გამომცხვარ თბილ მჭადებს, სალათებს და ყველს. მაგრამ ვინც იცის, ის ნელ-ნელა ჭამს და მთავარს ელოდება...
ქართველი ქალბატონი თიკო ტუსკაძე, რომელიც ლონდონში ცხოვრობს, მაგრამ ახლა სამშობლოში იმყოფება, ჩვენი გიდის როლს ასრულებს და ქართულ სუფრას გვაცნობს როგორც „გემრიელი საჭმელების უსასრულო რიგს“. იგი კულინარული წიგნის ავტორია და გვიხსნის, თუ რომელი საჭმელი როგორ მივირთვათ.
ზოგიერთმა უკვე საკმაო რაოდენობის სალათა მიირთვა, რომ მაგიდაზე ახალი კერძები მოაქვთ - მოხრაკულ-მოთუშული სოკო, ხაჭაპური, ხორცით მომზადებული კერძები... საჭმლით სავსე თეფშები სულ უფრო მრავლდება და მაგიდაზე თავისუფალი სივრცე მცირდება, თუმცა ახალ-ახალი ნუგბარისათვის ადგილი მოიძებნება.
„სტუმართმოყვარეობა - ქართული კულტურის განუყოფელ ნაწილს წარმოადგენს, რაც კარგად არის გამოხატული ქართულ სუფრაში, როცა მაგიდას ეროვნულ სამზარეულოს კერზები ამშვენებს“, - განმარტავს მაკა თარაშვილი. რა თქმა უნდა, იგი ახალბედა სუფრის წევრებისაგან განსხვავებით, შეცდომებს არ უშვებს და ყველაფერს ერთად არ მიირთმევს. მან კარგად იცის, რა როდის უნდა მიირთვას და უცხოელ სტუმრებს ჭამის საიდუმლოებას ასწავლის: როდის დგება მწვადის, „ჩაქაფულის და საჭმელების მიღების დრო...
ქართული ტრადიციის თანახმად, სუფრაზე იმდენი საჭმელი უნდა იყოს, რომ სტუმრების წასვლის შემდეგაც საკმაო რაოდენობით უნდა დარჩეს: „სუფრა, რომელზეც არაფერი აღარ რჩება, საქართველოში არ არსებობს“, - ამბობს მაკა თარაშვილი, - მასპინძლები იფიქრებენ, რომ სტუმრები მშივრები დარჩნენ. ამიტომ ყველაფერი უამრავია“.
რესტორანი „ქეთო და კოტე“ ძველი თბილისის უბანში, შემაღლებულ ადგილზე მდებარეობს. დარბაზში მყუდრო გარემოა შექმნილი. მაგიდები ყოველთვის მდიდრულადაა გაშლილი - ტრადიციული კერძები თანამედროვე სტილითაა გაფორმებული. თავდაპირველად თვენ მოგართმევენ ცივ და ვეგეტარიანულ კერძებს, ბოსტნეულს, შემდეგ გამომცხავარს, ცომეულს, ბოლოს კი ხორცით მომზადებულ საჭმელებს.
ქართული სუფრის ტრადიციაა თამადა, ანუ დროსტარების ხელმძღვანელი. იგი სუფრის თავში ზის და სადღეგრძელოებს ამბობს. რესტორან „შატო მუხრანში“, სადაც ჩვენ ვიყავით (თბილისიდან ერთი საათის სავალზე), მეღვინე პატრიკ ჰონეფმა ჩვენი სტუმრობის სადიდებელი სადღეგრძელო წარმოსთქვა. გერმანელი მეღვინე უკვე მრავალი წელია საქართველოში ცხოვრობს, ოჯახიც აქ ჰყავს. პატრიკი მადლობას გვიხდის სტუმრობისათვის, რომ გერმანელი ტურისტები საქართველოთი დაინტერესდნენ და კავკასიურ ქვეყანას ეწვივნენ.
მასპინძელი გვიხსნის, რომ სუფრის თამადა ყურადღებით ისმენს სტუმრების საუბარს სადღეგრძელოებისათვის იმპულსის მისაცემად. იგი დისკუსიას ზომიერ მიმართულებას აძლევს და განწყობას ამაღლებს. ამიტომაც თამადა ისეთი პიროვნებაა, რომელიც ცნობილია თავისი კეთილი ხასიათით, გონებამახვილობით და ინტელექტით.
თუ როგორ მზადდება კლასიკური ქართული კერძები, ამას თქვენ თბილისიდან საკმაოდ მოშორებით, კახეთში გაიგებთ, სადაც ღვინის კომპანია „შუმის“ რესტორანი მდებარეობს. აქ სტუმარი საკუთარი თვალით ხედავს, თუ როგორ ცხვება ქართული თონის პური, როგორ კეთდება ხინკალი, რომელიც ქართული სამზარეულოს ერთ-ერთ დიდებულ და გემრიელ კერძს წარმოადგენს.