6 იანვრის ჰოროსკოპი ზოდიაქოს ყველა ნიშნისთვის
ვერძი (21 მარტი - 19 აპრილი):
დღე ხელსაყრელია ახალი ინიციატივებისთვის. ენერგიული და მტკიცე ხართ, რაც საშუალებას გაძლევთ წარმატებით შეასრულოთ დავალებები. ნუ გადადებთ ფინანსურ საკითხების მოგვარებას.
კურო (20 აპრილი - 20 მაისი):
სიფრთხილე სასიყვარულო ურთიერთობებში გამოგადგებათ. შესაძლოა, საჭიროა კონფლიქტების თავიდან აცილება. კარიერაში კარგი სიახლეები გელით, თუ გამბედაობას გამოიჩენთ.
ტყუპები (21 მაისი - 20 ივნისი):
შესაძლოა, დასვენებისა და მედიტაციის დღე დაგჭირდეთ. მოერიდეთ ზედმეტ კონტაქტებს და დრო დაუთმეთ საკუთარ თავს. ფინანსურ საკითხებში ზომიერება დაიცავით.
კირჩხიბი (21 ივნისი - 22 ივლისი):
დროა, მტკიცედ იმოქმედოთ. პროფესიულ სფეროში მნიშვნელოვანი შესაძლებლობები გამოჩნდება. ოჯახის წევრებთან გულწრფელი საუბრები დადებით შედეგებს მოგიტანთ.
ლომი (23 ივლისი - 22 აგვისტო):
დღე შესანიშნავია პირადი განვითარებისათვის. ახალი ჰობი ან კურსი საინტერესო აღმოჩნდება. ყურადღება მიაქციეთ ჯანმრთელობას და ფიზიკურ აქტივობას.
ქალწული (23 აგვისტო - 22 სექტემბერი):
საყვარელ ადამიანებთან ურთიერთობები დაგამშვიდებთ. კარიერულ და ფინანსურ საკითხებში გადამწყვეტი ნაბიჯების დრო დადგა. გაითვალისწინეთ მეგობრების რჩევები.
სასწორი (23 სექტემბერი - 22 ოქტომბერი):
ურთიერთობები თქვენს ცხოვრებაში მთავარ როლს ითამაშებს. მნიშვნელოვანი მოლაპარაკებები წარმატებით ჩაივლის. იყავით ყურადღებით დეტალების მიმართ.
მორიელი (23 ოქტომბერი - 21 ნოემბერი):
თქვენი ინტუიცია და შრომისმოყვარეობა განსაკუთრებულად გამოგადგებათ. იყავით მტკიცე, მაგრამ ემოციები აკონტროლეთ. ფინანსური პერსპექტივები პოზიტიურია.
მშვილდოსანი (22 ნოემბერი - 21 დეკემბერი):
სათანადო დრო დაუთმეთ ოჯახურ საქმეებს. შესაძლოა, ახალი პერსპექტივები გაგიჩნდეთ პროფესიულ სფეროში. იყავით ღია სიახლეების მიმართ.
თხის რქა (22 დეკემბერი - 19 იანვარი):
თქვენი ორგანიზებულობა დაგეხმარებათ რთული ამოცანების გადაჭრაში. ფინანსურ საკითხებში წარმატება გელით. პირად ცხოვრებაში მეტი გულახდილობა დაგჭირდება.
მერწყული (20 იანვარი - 18 თებერვალი):
მეგობრებთან და კოლეგებთან ურთიერთობები წარმატებული იქნება. დღის მეორე ნახევარი იდეალურია შემოქმედებითი აქტივობებისთვის.
თევზები (19 თებერვალი - 20 მარტი):
განსაკუთრებული ყურადღება მიაქციეთ პირად განვითარებას. საინტერესო ადამიანებთან შეხვედრა მნიშვნელოვანი გახდება. ეცადეთ, ფინანსები გონივრულად მართოთ.
ეს დღე მოგცემთ შანსს, დაიწყოთ ცვლილებები და ახალი შესაძლებლობები გამოიყენოთ.
„სუფრა - ასე ჰქვია ქართულ მოლხენა-დროსტარებას, რომელიც სტუმართმოყვარეობისა და მხიარულების განსახიერებას წარმოადგენს. რომელი კერძებს მიირთმევენ ქართველები სტუმრებთან ერთად? ჩვენი კორესპონდენტი შეეცადა ქართული სუფრის დიდებულება ეჩვენებინა და დარწმუნდებით, რომ ეს მართლაც კარგად გამოუვიდა“, - ასე იწყება გერმანულ გაზეთ „ფრანკფურტერ ალგემაინე ცაითუნგში“ (Frankfurter Allgemeine Zeitung) გამოქვეყნებული სტატია სათაურით „ქართული სამზარეულოს მრავალფეროვნება“ (ავტორი - მაიკე ფონ გალენი).
გთავაზობთ პუბლიკაციას შემოკლებით:
„როცა მივედით, მაგიდა უკვე გაშლილი დაგვხვდა: თეფშებზე დაწყობილი ყველით და ლორით, ნიგვზის ფარშიანი ბადრიჯნით, მხალეულობით, მწვანილით, კიტრით და პომიდორით... მათ შორის ჩადგმულია გრაფინები მოცხარის წვენით და ტარხუნის ლიმონათის ბოთლებით. ოფიციანტი წითელ ღვინოს ბოკალებში ასხამს. გარეთ თბილისური საღამოა, რესტორან „რიგის“ დარბაზში გაშლილ გრძელ მაგიდაზე კი ქართული სუფრა - ქართული ქეიფი იწყება.
ისინი, რომლებიც ქართულ სამზარეულოს არ იცნობენ, მადააღძრულები სწრაფად მიირთმევენ სიმინდის ფქვილისაგან გამომცხვარ თბილ მჭადებს, სალათებს და ყველს. მაგრამ ვინც იცის, ის ნელ-ნელა ჭამს და მთავარს ელოდება...
ქართველი ქალბატონი თიკო ტუსკაძე, რომელიც ლონდონში ცხოვრობს, მაგრამ ახლა სამშობლოში იმყოფება, ჩვენი გიდის როლს ასრულებს და ქართულ სუფრას გვაცნობს როგორც „გემრიელი საჭმელების უსასრულო რიგს“. იგი კულინარული წიგნის ავტორია და გვიხსნის, თუ რომელი საჭმელი როგორ მივირთვათ.
ზოგიერთმა უკვე საკმაო რაოდენობის სალათა მიირთვა, რომ მაგიდაზე ახალი კერძები მოაქვთ - მოხრაკულ-მოთუშული სოკო, ხაჭაპური, ხორცით მომზადებული კერძები... საჭმლით სავსე თეფშები სულ უფრო მრავლდება და მაგიდაზე თავისუფალი სივრცე მცირდება, თუმცა ახალ-ახალი ნუგბარისათვის ადგილი მოიძებნება.
„სტუმართმოყვარეობა - ქართული კულტურის განუყოფელ ნაწილს წარმოადგენს, რაც კარგად არის გამოხატული ქართულ სუფრაში, როცა მაგიდას ეროვნულ სამზარეულოს კერზები ამშვენებს“, - განმარტავს მაკა თარაშვილი. რა თქმა უნდა, იგი ახალბედა სუფრის წევრებისაგან განსხვავებით, შეცდომებს არ უშვებს და ყველაფერს ერთად არ მიირთმევს. მან კარგად იცის, რა როდის უნდა მიირთვას და უცხოელ სტუმრებს ჭამის საიდუმლოებას ასწავლის: როდის დგება მწვადის, „ჩაქაფულის და საჭმელების მიღების დრო...
ქართული ტრადიციის თანახმად, სუფრაზე იმდენი საჭმელი უნდა იყოს, რომ სტუმრების წასვლის შემდეგაც საკმაო რაოდენობით უნდა დარჩეს: „სუფრა, რომელზეც არაფერი აღარ რჩება, საქართველოში არ არსებობს“, - ამბობს მაკა თარაშვილი, - მასპინძლები იფიქრებენ, რომ სტუმრები მშივრები დარჩნენ. ამიტომ ყველაფერი უამრავია“.
რესტორანი „ქეთო და კოტე“ ძველი თბილისის უბანში, შემაღლებულ ადგილზე მდებარეობს. დარბაზში მყუდრო გარემოა შექმნილი. მაგიდები ყოველთვის მდიდრულადაა გაშლილი - ტრადიციული კერძები თანამედროვე სტილითაა გაფორმებული. თავდაპირველად თვენ მოგართმევენ ცივ და ვეგეტარიანულ კერძებს, ბოსტნეულს, შემდეგ გამომცხავარს, ცომეულს, ბოლოს კი ხორცით მომზადებულ საჭმელებს.
ქართული სუფრის ტრადიციაა თამადა, ანუ დროსტარების ხელმძღვანელი. იგი სუფრის თავში ზის და სადღეგრძელოებს ამბობს. რესტორან „შატო მუხრანში“, სადაც ჩვენ ვიყავით (თბილისიდან ერთი საათის სავალზე), მეღვინე პატრიკ ჰონეფმა ჩვენი სტუმრობის სადიდებელი სადღეგრძელო წარმოსთქვა. გერმანელი მეღვინე უკვე მრავალი წელია საქართველოში ცხოვრობს, ოჯახიც აქ ჰყავს. პატრიკი მადლობას გვიხდის სტუმრობისათვის, რომ გერმანელი ტურისტები საქართველოთი დაინტერესდნენ და კავკასიურ ქვეყანას ეწვივნენ.
მასპინძელი გვიხსნის, რომ სუფრის თამადა ყურადღებით ისმენს სტუმრების საუბარს სადღეგრძელოებისათვის იმპულსის მისაცემად. იგი დისკუსიას ზომიერ მიმართულებას აძლევს და განწყობას ამაღლებს. ამიტომაც თამადა ისეთი პიროვნებაა, რომელიც ცნობილია თავისი კეთილი ხასიათით, გონებამახვილობით და ინტელექტით.
თუ როგორ მზადდება კლასიკური ქართული კერძები, ამას თქვენ თბილისიდან საკმაოდ მოშორებით, კახეთში გაიგებთ, სადაც ღვინის კომპანია „შუმის“ რესტორანი მდებარეობს. აქ სტუმარი საკუთარი თვალით ხედავს, თუ როგორ ცხვება ქართული თონის პური, როგორ კეთდება ხინკალი, რომელიც ქართული სამზარეულოს ერთ-ერთ დიდებულ და გემრიელ კერძს წარმოადგენს.