ვერძი (21 მარტი - 20 აპრილი)
ამ დღეს თქვენთვის რჩევის მოცემას აზრი არ აქვს, მაინც ისე გააკეთებთ, როგორც თავად გსურთ, თუმცა კონფლიქტისთვის განწყობილი არ ხართ და ნებისმიერ უთანხმოებას მშვიდად გადალახავთ.
კურო (21 აპრილი - 21 მაისი)
ყველაფერში, რაც ფულს და გრძნობებს ეხება, სიტუაციას განაგებთ. მთავარია, შინაგანი წონასწორობა შეინარჩუნოთ და ნებისმიერ საქმეს თქვენთვის ხელსაყრელი შედეგით დაასრულებთ. შეგიძლიათ უფროსს ხელფასის გაზრდაზეც კი დაელაპარაკოთ – მთავარია, ნაკლები ემოცია და მეტი დამაჯერებელი არგუმენტი მოიმარაგოთ.
ტყუპები (22 მაისი - 21 ივნისი)
ამ დღეს შეიძლება ყურადღების ცენტრში აღმოჩნდეთ და ეს ძალიან პოზიტიური და სასიამოვნო ყურადღება იქნება. ბედი გაძლევთ იდეალურ შანსს, რომ თქვენი ძველი გეგმები განახორციელოთ! დროა, დიდი ხნის უნახავი მეგობარი მოინახულოთ, რომელსაც ახლა თქვენი მორალური მხარდაჭერა სჭირდება.
კირჩხიბი (22 ივნისი - 22 ივლისი)
ამ დღეს ვიღაც აუცილებლად ეცდება თქვენით მანიპულირებას, თანაც ამას იმდენად მოხერხებულად გააკეთებს, რომ შეიძლება ვერც შენიშნოთ, როგორ აღმოჩნდით მისი გავლენის ქვეშ. თუ არ გსურთ, რომ მთელი დღე სხვის დაკრულზე იცეკვოთ, გარშემო მყოფებთან ურთიერთობაში სიტყვა „არა“ უფრო ხშირად უნდა გამოიყენოთ.
ლომი (23 ივლისი - 23 აგვისტო)
ამ დღეს აღმოაჩენთ კავშირს ფაქტებსა და მოვლენებს შორის, რომლებიც ადრე შემთხვევითი გეგონათ. ეს საშუალებას მოგცემთ, სამომავლო გეგმებში მცირე კორექტივები შეიტანოთ.
საქმიანი მოლაპარაკებები თქვენთვის სასურველი სცენარით განვითარდება, მაგრამ ყველა დაპირებას, რომელსაც დღეს მოისმენთ, არ უნდა დაუჯეროთ. გირჩევთ, უცნობ ადამიანებთან ურთიერთობა მინიმუმამდე შეამციროთ. მოერიდეთ ნაჩქარევ შესყიდვებს და ფული დაუფიქრებლად არ დახარჯოთ.
ქალწული (24 აგვისტო - 23 სექტემბერი)
ცდილობთ, რომ რაღაც საჭირო და სასარგებლო გააკეთოთ და ამ საქმიანობაში ოჯახის წევრებიც ჩართოთ. ახლობელი ადამიანები თქვენს ამ ინიციატივას თუ აღფრთოვანებით არა, ზედმეტი წუწუნის გარეშე შეხვდებიან.
სასწორი (24 სექტემბერი - 23 ოქტომბერი)
ამ დღეს საქმეებს ადვილად გაუმკლავდებით. თქვენმა თვითორგანიზების უნარმა შესაძლოა არა მხოლოდ გარშემომყოფები, არამედ თავადაც გაგაოცოთ. მშვენიერი დღეა თქვენი ჩანაფიქრის განხორციელებისთვის, რაშიც ვარსკვლავებიც დაგეხმარებიან.
მორიელი (24 ოქტომბერი - 22 ნოემბერი)
ამ დღეს დარწმუნდებით, რომ ცხოვრება თამაში არ არის და არც გარშემო მყოფები აპირებენ თქვენი მორჩილი თოჯინის როლი ასრულონ. თუ ადამიანებით მანიპულირების სურვილს ვერ ერევით, გირჩევთ, ის რომელიმე კომპიუტერულ თამაშში გამოიყენოთ. ხელსაყრელი დღეა ოჯახური პრობლემების მოსაგვარებლად.
მშვილდოსანი (23 ნოემბერი - 21 დეკემბერი)
ეს დღე დადებითი, შემოქმედებითი ენერგიით აგავსებთ! თქვენი ნებისმიერი გადაწყვეტილება სიბრძნითა და წონასწორობით გამოირჩევა. შესაძლოა, მატერიალურ მხარდაჭერასთან დაკავშირებული მნიშვნელოვანი საკითხები მოაგვაროთ და ახალი პროექტის განხორციელებისთვის თანხა მიიღოთ.
თხის რქა (22 დეკემბერი - 20 იანვარი)
ნებისმიერ წვრილმანს ზედმეტად ემოციურად აღიქვამთ და ენერგიას უმნიშვნელო საკითხებზე ხარჯავთ. ამის გამო, შესაძლოა, უამრავი შესაძლებლობა დაკარგოთ, რომელსაც ეს დღე გულუხვად გთავაზობთ. წარმატების გასაღები მარტივია - წვრილმანები დაივიწყეთ და მთელი ყურადღება მნიშვნელოვანი საკითხებისკენ მიმართეთ.
მერწყული (21 იანვარი - 18 თებერვალი)
ბედი თითქმის ყველა შესაძლებლობას გთავაზობთ, რომ სოციალურ იერარქიაში ერთი საფეხურით მაინც აიწიოთ. პიროვნული მომხიბვლელობის წყალობით ნებისმიერი სიტუაციიდან შეგიძლიათ სარგებელი მიიღოთ და ყველაზე უიმედო საქმეც კი თქვენთვის სასარგებლოდ შეამოატრიალოთ. ამ დღეს ასაკით უფროსი ადამის ცხოვრებისეული გამოცდილება ძალიან დაგეხმარებათ.
თევზები (19 თებერვალი - 20 მარტი)
სახლში საკმაოდ ჰარმონიული და პოზიტიური ატმოსფეროა, რაც იმის დამსახურებაა, რომ კონფლიქტებისა და გაუგებრობების ადრეულ ეტაპზე აღმოფხვრა შეგიძლიათ. თუ საყვარელ ადამიანებთან ურთიერთობაში პრობლემები მაინც დაგრჩათ, ეს დღ შესანიშნავია გულწრფელი საუბრისა და ვითარების გამოსასწორებლად.
„სუფრა - ასე ჰქვია ქართულ მოლხენა-დროსტარებას, რომელიც სტუმართმოყვარეობისა და მხიარულების განსახიერებას წარმოადგენს. რომელი კერძებს მიირთმევენ ქართველები სტუმრებთან ერთად? ჩვენი კორესპონდენტი შეეცადა ქართული სუფრის დიდებულება ეჩვენებინა და დარწმუნდებით, რომ ეს მართლაც კარგად გამოუვიდა“, - ასე იწყება გერმანულ გაზეთ „ფრანკფურტერ ალგემაინე ცაითუნგში“ (Frankfurter Allgemeine Zeitung) გამოქვეყნებული სტატია სათაურით „ქართული სამზარეულოს მრავალფეროვნება“ (ავტორი - მაიკე ფონ გალენი).
გთავაზობთ პუბლიკაციას შემოკლებით:
„როცა მივედით, მაგიდა უკვე გაშლილი დაგვხვდა: თეფშებზე დაწყობილი ყველით და ლორით, ნიგვზის ფარშიანი ბადრიჯნით, მხალეულობით, მწვანილით, კიტრით და პომიდორით... მათ შორის ჩადგმულია გრაფინები მოცხარის წვენით და ტარხუნის ლიმონათის ბოთლებით. ოფიციანტი წითელ ღვინოს ბოკალებში ასხამს. გარეთ თბილისური საღამოა, რესტორან „რიგის“ დარბაზში გაშლილ გრძელ მაგიდაზე კი ქართული სუფრა - ქართული ქეიფი იწყება.
ისინი, რომლებიც ქართულ სამზარეულოს არ იცნობენ, მადააღძრულები სწრაფად მიირთმევენ სიმინდის ფქვილისაგან გამომცხვარ თბილ მჭადებს, სალათებს და ყველს. მაგრამ ვინც იცის, ის ნელ-ნელა ჭამს და მთავარს ელოდება...
ქართველი ქალბატონი თიკო ტუსკაძე, რომელიც ლონდონში ცხოვრობს, მაგრამ ახლა სამშობლოში იმყოფება, ჩვენი გიდის როლს ასრულებს და ქართულ სუფრას გვაცნობს როგორც „გემრიელი საჭმელების უსასრულო რიგს“. იგი კულინარული წიგნის ავტორია და გვიხსნის, თუ რომელი საჭმელი როგორ მივირთვათ.
ზოგიერთმა უკვე საკმაო რაოდენობის სალათა მიირთვა, რომ მაგიდაზე ახალი კერძები მოაქვთ - მოხრაკულ-მოთუშული სოკო, ხაჭაპური, ხორცით მომზადებული კერძები... საჭმლით სავსე თეფშები სულ უფრო მრავლდება და მაგიდაზე თავისუფალი სივრცე მცირდება, თუმცა ახალ-ახალი ნუგბარისათვის ადგილი მოიძებნება.
„სტუმართმოყვარეობა - ქართული კულტურის განუყოფელ ნაწილს წარმოადგენს, რაც კარგად არის გამოხატული ქართულ სუფრაში, როცა მაგიდას ეროვნულ სამზარეულოს კერზები ამშვენებს“, - განმარტავს მაკა თარაშვილი. რა თქმა უნდა, იგი ახალბედა სუფრის წევრებისაგან განსხვავებით, შეცდომებს არ უშვებს და ყველაფერს ერთად არ მიირთმევს. მან კარგად იცის, რა როდის უნდა მიირთვას და უცხოელ სტუმრებს ჭამის საიდუმლოებას ასწავლის: როდის დგება მწვადის, „ჩაქაფულის და საჭმელების მიღების დრო...
ქართული ტრადიციის თანახმად, სუფრაზე იმდენი საჭმელი უნდა იყოს, რომ სტუმრების წასვლის შემდეგაც საკმაო რაოდენობით უნდა დარჩეს: „სუფრა, რომელზეც არაფერი აღარ რჩება, საქართველოში არ არსებობს“, - ამბობს მაკა თარაშვილი, - მასპინძლები იფიქრებენ, რომ სტუმრები მშივრები დარჩნენ. ამიტომ ყველაფერი უამრავია“.
რესტორანი „ქეთო და კოტე“ ძველი თბილისის უბანში, შემაღლებულ ადგილზე მდებარეობს. დარბაზში მყუდრო გარემოა შექმნილი. მაგიდები ყოველთვის მდიდრულადაა გაშლილი - ტრადიციული კერძები თანამედროვე სტილითაა გაფორმებული. თავდაპირველად თვენ მოგართმევენ ცივ და ვეგეტარიანულ კერძებს, ბოსტნეულს, შემდეგ გამომცხავარს, ცომეულს, ბოლოს კი ხორცით მომზადებულ საჭმელებს.
ქართული სუფრის ტრადიციაა თამადა, ანუ დროსტარების ხელმძღვანელი. იგი სუფრის თავში ზის და სადღეგრძელოებს ამბობს. რესტორან „შატო მუხრანში“, სადაც ჩვენ ვიყავით (თბილისიდან ერთი საათის სავალზე), მეღვინე პატრიკ ჰონეფმა ჩვენი სტუმრობის სადიდებელი სადღეგრძელო წარმოსთქვა. გერმანელი მეღვინე უკვე მრავალი წელია საქართველოში ცხოვრობს, ოჯახიც აქ ჰყავს. პატრიკი მადლობას გვიხდის სტუმრობისათვის, რომ გერმანელი ტურისტები საქართველოთი დაინტერესდნენ და კავკასიურ ქვეყანას ეწვივნენ.
მასპინძელი გვიხსნის, რომ სუფრის თამადა ყურადღებით ისმენს სტუმრების საუბარს სადღეგრძელოებისათვის იმპულსის მისაცემად. იგი დისკუსიას ზომიერ მიმართულებას აძლევს და განწყობას ამაღლებს. ამიტომაც თამადა ისეთი პიროვნებაა, რომელიც ცნობილია თავისი კეთილი ხასიათით, გონებამახვილობით და ინტელექტით.
თუ როგორ მზადდება კლასიკური ქართული კერძები, ამას თქვენ თბილისიდან საკმაოდ მოშორებით, კახეთში გაიგებთ, სადაც ღვინის კომპანია „შუმის“ რესტორანი მდებარეობს. აქ სტუმარი საკუთარი თვალით ხედავს, თუ როგორ ცხვება ქართული თონის პური, როგორ კეთდება ხინკალი, რომელიც ქართული სამზარეულოს ერთ-ერთ დიდებულ და გემრიელ კერძს წარმოადგენს.