რას გვირჩევენ ვარსკვლავები 5 ნოემბრისთვის:
ვერძი (21 მარტი - 20 აპრილი)
გაიზრდება თქვენი ფიზიკური და ემოციური აქტიურობა, ამის მეშვეობით კი შესაძლოა, ბევრ საქმეს გაართვათ თავი. ნუ ეცდებით, ყველა და ყველაფერი აკონტროლოთ, რადგან ამით ბევრ უსიამოვნებას გადააწყდებით. ოჯახის წევრებთან მეტი მზრუნველობა გამოიჩინეთ. საყვარელ ადამიანთან ურთიერთობა კი გაცილებით გაუმჯობესდება, თუ მის წინაშე გულახდილი იქნებით და თქვენს გეგმებსაც მეტად გაანდობთ.
კურო (21 აპრილი - 21 მაისი)
ამ დღეს წარმატება მხოლოდ თქვენს უნარებზე იქნება დამოკიდებული. მატერიალური მდგომარეობის გასაუმჯობესებლად კარგი იქნება, თუ მოახერხებთ რამდენიმე სფეროში ერთდროულად მუშაობას. ახალი საქმიანი კავშირების დამყარება თქვენს საქმეებს სასიკეთოდ წაადგება. მარტოხელა კუროებს ახალი სასიყვარულო კავშირის დაიწყება და სწრაფად განვითარება ელით.
ტყუპები (22 მაისი - 21 ივნისი)
ეცადეთ, ცოდნა გაიღრმაოთ და საჭირო ინფორმაცია მიიღოთ. ნუ გაგიცრუვდებათ იმედი, თუ საქმეებში წინსვლა ან შემოსავალი დროებით დააგვიანებს. საყვარელი ადამიანის და ახლო ნათესავების დახმარებით, არ არის გამორიცხული, ახალ საქმეზე დაიწყოთ ფიქრი. კარგია უცხოელებთან კონტაქტი, რადგან ეს მომავალში მოგებას მოგიტანთ. პირად ურთიერთობაში კი მეტად თავდაჯერებული იყავით.
კირჩხიბი (22 ივნისი - 22 ივლისი)
გარემოებების მეშვეობით უკეთ შეიცნობთ საკუთარ შესაძლებლობებს, რაც რთულ სიტუაციებში მანევრირებას გაგიადვილებთ. აქტიურად მიიღეთ მონაწილეობა საზოგადოებრივ და ჯგუფურ პროექტებში - ორგანიზატორული ნიჭის გამოვლენასაც ბრწყინვალედ შეძლებთ და შემოსავალიც გაიზრდება. ახალი ნივთების შეძენა და მოგზაურობა სჯობს, რამდენიმე დღით გადადოთ. საყვარელ ადამიანს კი მეტი გულისყურით მოეპყარით.
ლომი (23 ივლისი - 23 აგვისტო)
იზრდება თქვენი შრომისუნარიანობა. კარგი იქნება, თუ ნებისმიერ საკითხს შემოქმედებითად მიუდგებით. ახალი გეგმები და პროექტები სრულიად დაიკავებს თქვენს გონებას. ასეთი პროექტები ჯგუფურად მუშაობას მოითხოვს. შესაძლოა, მოგიწიოთ ბევრ ხალხთან ურთიერთობა, ამიტომ დროულად იზრუნეთ გარეგნულ იმიჯზე.
ქალწული (24 აგვისტო - 23 სექტემბერი)
თქვენი შრომისმოყვარეობა და კეთილსინდისიერება ხელმძღვანელ პირთა დიდ სიმპათიას იმსახურებს, თუმცა ნებისმიერ სფეროში ერიდეთ ფანატიზმსა და წვრილმანებზე ყურადღების გამახვილებას. დღეს სასიკეთო შედეგს გამოიღებს ფიზიკური ვარჯიში. თუ უცხოელებთან საქმიან ურთიერთობას გეგმავთ, ის მოგებნიანი იქნება. საყვარელ ადამიანთან ყველაფერი იდეალურად იქნება.
სასწორი (24 სექტემბერი - 23 ოქტომბერი)
დაღლილობის მიუხედავად, ეცადეთ, გარშემომყოფთა მიმართ თბილი და კეთილგანწყობილი დამოკიდებულება შეინარჩუნოთ, რადგან მცირე კონფლიქტიც კი ემოციურად ძალიან დაგაზარალებთ და წყობიდან გამოგიყვანთ, ეს კი თქვენ ირგვლივ ყველაზე იმოქმედებს უარყოფითად. ამ დღეს საუკეთესო რელაქსი იქნება მსუბუქი ვარჯიში ან წყლის პროცედურები (ცურვა ან წყლის აერობიკა).
მორიელი (24 ოქტომბერი - 22 ნოემბერი)
დღეს მოერიდეთ ბევრ ხალხთან ურთიერთობას და გაუფრთხილდით ჯანმრთელობას. ამ პერიოდში ჩატარებული მკურნალობა კარგ შედეგებს გამოიღებს. პირად ურთიერთობაში მეტი პასუხისმგებლობა გმართებთ, რათა არ აეჭვიანოთ პარტნიორი. თუ არ გსურთ ოჯახში კონფლიქტი, მოგიწევთ, მაქსიმალურად მომთმენი იყოთ. არახელსაყრელი დღეა მოგზაურობისა და ახალი საქმეების დასაწყებად.
მშვილდოსანი (23 ნოემბერი - 21 დეკემბერი)
ყაირათაიანად ხარჯეთ ფული და ეცადეთ, არ შეიძინოთ ძვირად ღირებული ნივთები, რათა ვალების აღება არ მოგიწიოთ. ნუ ენდობით ინფორმაციას, სანამ არ გადაამოწმებთ. თქვენ გარშემო მოვლენები სწრაფად განვითარდება, ამიტომ ხშირად დაისვენეთ და ეცადეთ, არ გადაიღალოთ, რათა ავად არ გახდეთ. უცხოეთიდან მიღებული ინფორმაცია კი მოგებიანიც იქნება და დამაინტრიგებელიც.
თხის რქა (22 დეკემბერი - 20 იანვარი)
მდგრადი ჯანმრთელობა და კარგი განწყობა დაგეხმარებათ ახალი კავშირების დამყარებასა და თქვენი იდეების განხორციელებაში. მეგობრებისთვის დახმარების ხელის გამართვა არამარტო თქვენს ავტორიტეტს აამაღლებს, არამედ პროფესიონალურ სფეროშიც გაგწევთ წინ. მარტოხელა თხის რქებს პირად ცხოვრებაში ცვლილებები ელით, თუმცა იყავით ფრთხილად და წინდახედულად.
მერწყული (21 იანვარი - 18 თებერვალი)
დღეს მაქსიმალურად მძიმე ფიზიკურ დატვირთვას. ფული ზედმეტად არ დახარჯოთ და ყურადღება მიაქციეთ ხარჯებს, რათა შემდეგ ვალის აღება არ მოგიწიოთ. სამსახურში პრობლემების აღმოჩენისას აუცილებლად მიმართეთ გამოცდილ ადამიანებს. გაუმჯობესდება პირადი ურთიერთობა. მეტი ყურადღება მიაქციეთ შვილებს.
თევზები (19 თებერვალი - 20 მარტი)
ყურადღებით გადაამოწმეთ ამ დღეებში მიღებული ნებისმიერი ინფორმაცია, რათა შეცდომები არ დაუშვათ. სირთულეებს ადვილად გაართმევთ თავს და თქვენი თავდაჯერებულობა ერთიორად გაიზრდება. ამ პერიოდში ხანმოკლე მოგზაურობა განსაკუთებულად დასამახსოვრებელი იქნება.
„სუფრა - ასე ჰქვია ქართულ მოლხენა-დროსტარებას, რომელიც სტუმართმოყვარეობისა და მხიარულების განსახიერებას წარმოადგენს. რომელი კერძებს მიირთმევენ ქართველები სტუმრებთან ერთად? ჩვენი კორესპონდენტი შეეცადა ქართული სუფრის დიდებულება ეჩვენებინა და დარწმუნდებით, რომ ეს მართლაც კარგად გამოუვიდა“, - ასე იწყება გერმანულ გაზეთ „ფრანკფურტერ ალგემაინე ცაითუნგში“ (Frankfurter Allgemeine Zeitung) გამოქვეყნებული სტატია სათაურით „ქართული სამზარეულოს მრავალფეროვნება“ (ავტორი - მაიკე ფონ გალენი).
გთავაზობთ პუბლიკაციას შემოკლებით:
„როცა მივედით, მაგიდა უკვე გაშლილი დაგვხვდა: თეფშებზე დაწყობილი ყველით და ლორით, ნიგვზის ფარშიანი ბადრიჯნით, მხალეულობით, მწვანილით, კიტრით და პომიდორით... მათ შორის ჩადგმულია გრაფინები მოცხარის წვენით და ტარხუნის ლიმონათის ბოთლებით. ოფიციანტი წითელ ღვინოს ბოკალებში ასხამს. გარეთ თბილისური საღამოა, რესტორან „რიგის“ დარბაზში გაშლილ გრძელ მაგიდაზე კი ქართული სუფრა - ქართული ქეიფი იწყება.
ისინი, რომლებიც ქართულ სამზარეულოს არ იცნობენ, მადააღძრულები სწრაფად მიირთმევენ სიმინდის ფქვილისაგან გამომცხვარ თბილ მჭადებს, სალათებს და ყველს. მაგრამ ვინც იცის, ის ნელ-ნელა ჭამს და მთავარს ელოდება...
ქართველი ქალბატონი თიკო ტუსკაძე, რომელიც ლონდონში ცხოვრობს, მაგრამ ახლა სამშობლოში იმყოფება, ჩვენი გიდის როლს ასრულებს და ქართულ სუფრას გვაცნობს როგორც „გემრიელი საჭმელების უსასრულო რიგს“. იგი კულინარული წიგნის ავტორია და გვიხსნის, თუ რომელი საჭმელი როგორ მივირთვათ.
ზოგიერთმა უკვე საკმაო რაოდენობის სალათა მიირთვა, რომ მაგიდაზე ახალი კერძები მოაქვთ - მოხრაკულ-მოთუშული სოკო, ხაჭაპური, ხორცით მომზადებული კერძები... საჭმლით სავსე თეფშები სულ უფრო მრავლდება და მაგიდაზე თავისუფალი სივრცე მცირდება, თუმცა ახალ-ახალი ნუგბარისათვის ადგილი მოიძებნება.
„სტუმართმოყვარეობა - ქართული კულტურის განუყოფელ ნაწილს წარმოადგენს, რაც კარგად არის გამოხატული ქართულ სუფრაში, როცა მაგიდას ეროვნულ სამზარეულოს კერზები ამშვენებს“, - განმარტავს მაკა თარაშვილი. რა თქმა უნდა, იგი ახალბედა სუფრის წევრებისაგან განსხვავებით, შეცდომებს არ უშვებს და ყველაფერს ერთად არ მიირთმევს. მან კარგად იცის, რა როდის უნდა მიირთვას და უცხოელ სტუმრებს ჭამის საიდუმლოებას ასწავლის: როდის დგება მწვადის, „ჩაქაფულის და საჭმელების მიღების დრო...
ქართული ტრადიციის თანახმად, სუფრაზე იმდენი საჭმელი უნდა იყოს, რომ სტუმრების წასვლის შემდეგაც საკმაო რაოდენობით უნდა დარჩეს: „სუფრა, რომელზეც არაფერი აღარ რჩება, საქართველოში არ არსებობს“, - ამბობს მაკა თარაშვილი, - მასპინძლები იფიქრებენ, რომ სტუმრები მშივრები დარჩნენ. ამიტომ ყველაფერი უამრავია“.
რესტორანი „ქეთო და კოტე“ ძველი თბილისის უბანში, შემაღლებულ ადგილზე მდებარეობს. დარბაზში მყუდრო გარემოა შექმნილი. მაგიდები ყოველთვის მდიდრულადაა გაშლილი - ტრადიციული კერძები თანამედროვე სტილითაა გაფორმებული. თავდაპირველად თვენ მოგართმევენ ცივ და ვეგეტარიანულ კერძებს, ბოსტნეულს, შემდეგ გამომცხავარს, ცომეულს, ბოლოს კი ხორცით მომზადებულ საჭმელებს.
ქართული სუფრის ტრადიციაა თამადა, ანუ დროსტარების ხელმძღვანელი. იგი სუფრის თავში ზის და სადღეგრძელოებს ამბობს. რესტორან „შატო მუხრანში“, სადაც ჩვენ ვიყავით (თბილისიდან ერთი საათის სავალზე), მეღვინე პატრიკ ჰონეფმა ჩვენი სტუმრობის სადიდებელი სადღეგრძელო წარმოსთქვა. გერმანელი მეღვინე უკვე მრავალი წელია საქართველოში ცხოვრობს, ოჯახიც აქ ჰყავს. პატრიკი მადლობას გვიხდის სტუმრობისათვის, რომ გერმანელი ტურისტები საქართველოთი დაინტერესდნენ და კავკასიურ ქვეყანას ეწვივნენ.
მასპინძელი გვიხსნის, რომ სუფრის თამადა ყურადღებით ისმენს სტუმრების საუბარს სადღეგრძელოებისათვის იმპულსის მისაცემად. იგი დისკუსიას ზომიერ მიმართულებას აძლევს და განწყობას ამაღლებს. ამიტომაც თამადა ისეთი პიროვნებაა, რომელიც ცნობილია თავისი კეთილი ხასიათით, გონებამახვილობით და ინტელექტით.
თუ როგორ მზადდება კლასიკური ქართული კერძები, ამას თქვენ თბილისიდან საკმაოდ მოშორებით, კახეთში გაიგებთ, სადაც ღვინის კომპანია „შუმის“ რესტორანი მდებარეობს. აქ სტუმარი საკუთარი თვალით ხედავს, თუ როგორ ცხვება ქართული თონის პური, როგორ კეთდება ხინკალი, რომელიც ქართული სამზარეულოს ერთ-ერთ დიდებულ და გემრიელ კერძს წარმოადგენს.