რას გვირჩევენ ვარსკვლავები 30 სექტემბრისთვის:
ვერძი (21 მარტი - 20 აპრილი)
ამ დღეს საკუთარ თავში რთული პრობლემის მარტივად გადაჭრის საოცარ უნარს აღმოაჩენთ. თუმცა თუ პრობლემასთან გამკლავებას ვერ შეძლებთ, უბრალოდ გადააბიჯებთ და გზას გააგრძელებთ. შესაძლოა, ეს თანმიმდევრულობის თვალსაზრისით არასწორია, მაგრამ ეფექტურობის თვალსაზრისით გამართლებულია.
კურო (21 აპრილი - 21 მაისი)
ყველაფერი დილიდან გაქვთ დაგეგმილი, ამიტომ განსაკუთრებული სიურპრიზები მოსალოდნელი არ არის. ზოგადად, ეს დღე საგულდაგულოდ შედგენილ დიაგრამას წააგავს და საეჭვოა, თქვენს გეგმებს რამემ ხელი შეუშალოს. დღის მეორე ნახევარში მოწყენა არ გემუქრებათ - რაღაც საინტერესო მოხდება!
ტყუპები (22 მაისი - 21 ივნისი)
შეიძლება ვიღაცას მოეჩვენოს, რომ სისულელეს ამბობთ, თუმცა ვიღაც სხვა თქვენი მსჯელობით მოიხიბლება. უბრალოდ, ამ დღეს ყველაფრის გართულებისკენ ხართ მიდრეკილი. შეეცადეთ, საკუთარი აზრები უფრო მარტივად გამოხატოთ და ყველაფერი უკეთესობისკენ შეიცვლება!
კირჩხიბი (22 ივნისი - 22 ივლისი)
შესაძლოა მთელი დღე სამომავლო გეგმებსა და იდეებზე ფიქრში გაატაროთ. თქვენი გეგმები ძალიან განსხვავებულია: სახლის გარემონტებიდან ლამის სამყაროს რეორგანიზაციამდე. ზოგიერთი მათგანი შთამბეჭდავია, თუმცა მათი განხორციელების დრო არ გრჩებათ. იქნებ ეს უკეთესიცაა?
ლომი (23 ივლისი - 23 აგვისტო)
გირჩევთ ინტელექტუალურ საქმიანობისთვის დრო გამონახოთ - ეს არის ის, რაც ამ დღეს ყველაზე მეტ სიამოვნებას განიჭებთ და ყველაზე კარგად გამოგდით. თუ თავსატეხების ამოხსნა ან ზედმეტად ჭკვიანური წიგნების კითხვა გეზარებათ, შეგიძლიათ უბრალოდ მუზეუმში ან ექსკურსიაზე წახვიდეთ.
ქალწული (24 აგვისტო - 23 სექტემბერი)
ამ დღეს არაფერი ისე არ გაღიზიანებთ, როგორც ვიღაცის რჩევა-დარიგების მოსმენა. გარშემო მყოფები კი, თითქოს თქვენს ჯიბრზე, მთელი დღე ამით არიან დაკავებული. ასე შეიძლება კაცობრიობის რწმენაც კი დაკარგოთ. ერთადერთი, რაც ოპტიმიზმით გავსებთ, საკუთარი ინტელექტია და სულ არ გაღელვებთ, თუ გარშემო მყოფები არ გეთანხმებიან.
სასწორი (24 სექტემბერი - 23 ოქტომბერი)
სასწორის წარმატების მთავარი საიდუმლო სიმარტივეშია! სამწუხაროდ, ამას ვერ ხვდებით და ცხოვრებას დახლართული გეგმებით ირთულებთ და საკუთარ აზრებში იკარგებით. გახსოვდეთ, რომ აქედან ვერავითარ სარგებელს ვერ მიიღებთ - ყველაფერი ბევრად უფრო მარტივია, ვიდრე თქვენ ფიქრობთ.
მორიელი (24 ოქტომბერი - 22 ნოემბერი)
ამ დღეს მაქციმალურად ეცადეთ, კონფლიქტები როგორც სახლში, ისე სამსახურში თავიდან აიცილოთ. თუ ვინმეს აწყენინეთ, უნდა აღიაროთ და მოიბოდიშოთ.
მშვილდოსანი (23 ნოემბერი - 21 დეკემბერი)
დღის პირველ ნახევარში შეიძლება ისეთი შეცდომა დაუშვათ, რომელიც სამსახურთან დაკავშირებით თქვენი გეგმების განხორციელებას საფრთხეს შეუქმნის. ამიტომ ფრთხილად და ყურადღებით იყავით. დღის მეორე ნახევარი ხელსაყრელი დროა შემოქმედებითი საქმიანობისთვის
თხის რქა (22 დეკემბერი - 20 იანვარი)
ამ დღეს თავში უამრავი სხვადასხვა იდეა მოგდით. გეგმები სახლისა კეთილმოწყობის შესახებ ძალიან კონსტრუქციული და გონივრული იქნება, მაგრამ მათი განხორციელება უფრო ფანტასტიკის სფეროდანაა, ვიდრე რეალობის. სცადეთ საკუთარი იდეებიდან ყველაზე რეალისტური და ადვილად განსახორციელებელი შეარჩოთ და საქმეს შეუდექით.
მერწყული (21 იანვარი - 18 თებერვალი)
იდეები, რომლებიც ამ დღეს ბრწყინვალე და საინტერესო გგონიათ, რამდენიმე დღის შემდეგ სრულ სისულელედ მოგეჩვენებათ.სამსახურში და სახლში მოსალოდნელია უთანხმოება და მცირე გაუგებრობები. თქვენი ამოცანაა კომპრომისი იპოვოთ და სერიოზული კონფლიქტი თავიდან აიცილოთ. მოერიდეთ ჭორაობას და უსარგებლო საუბრებს, განსაკუთრებით სამსახურში.
თევზები (19 თებერვალი - 20 მარტი)
როგორ გავიუმჯობესოთ ფინანსური მდგომარეობა ზედმეტი ძალისხმევის გარეშე? ამ თემაზე შეიძლება საინტერესო იდეა გეწვიოთ, ამიტომ გირჩევთ კალამი აიღოთ და ბლოკნოტში ჩაიწეროთ. მოვა დრო და ეს იდეა მნიშვნელოვან შემოსავალს მოგიტანთ. რაც შეეხება სიყვარულს, ამ დღეს ფიქრს მოქმედება ჯობს.
„სუფრა - ასე ჰქვია ქართულ მოლხენა-დროსტარებას, რომელიც სტუმართმოყვარეობისა და მხიარულების განსახიერებას წარმოადგენს. რომელი კერძებს მიირთმევენ ქართველები სტუმრებთან ერთად? ჩვენი კორესპონდენტი შეეცადა ქართული სუფრის დიდებულება ეჩვენებინა და დარწმუნდებით, რომ ეს მართლაც კარგად გამოუვიდა“, - ასე იწყება გერმანულ გაზეთ „ფრანკფურტერ ალგემაინე ცაითუნგში“ (Frankfurter Allgemeine Zeitung) გამოქვეყნებული სტატია სათაურით „ქართული სამზარეულოს მრავალფეროვნება“ (ავტორი - მაიკე ფონ გალენი).
გთავაზობთ პუბლიკაციას შემოკლებით:
„როცა მივედით, მაგიდა უკვე გაშლილი დაგვხვდა: თეფშებზე დაწყობილი ყველით და ლორით, ნიგვზის ფარშიანი ბადრიჯნით, მხალეულობით, მწვანილით, კიტრით და პომიდორით... მათ შორის ჩადგმულია გრაფინები მოცხარის წვენით და ტარხუნის ლიმონათის ბოთლებით. ოფიციანტი წითელ ღვინოს ბოკალებში ასხამს. გარეთ თბილისური საღამოა, რესტორან „რიგის“ დარბაზში გაშლილ გრძელ მაგიდაზე კი ქართული სუფრა - ქართული ქეიფი იწყება.
ისინი, რომლებიც ქართულ სამზარეულოს არ იცნობენ, მადააღძრულები სწრაფად მიირთმევენ სიმინდის ფქვილისაგან გამომცხვარ თბილ მჭადებს, სალათებს და ყველს. მაგრამ ვინც იცის, ის ნელ-ნელა ჭამს და მთავარს ელოდება...
ქართველი ქალბატონი თიკო ტუსკაძე, რომელიც ლონდონში ცხოვრობს, მაგრამ ახლა სამშობლოში იმყოფება, ჩვენი გიდის როლს ასრულებს და ქართულ სუფრას გვაცნობს როგორც „გემრიელი საჭმელების უსასრულო რიგს“. იგი კულინარული წიგნის ავტორია და გვიხსნის, თუ რომელი საჭმელი როგორ მივირთვათ.
ზოგიერთმა უკვე საკმაო რაოდენობის სალათა მიირთვა, რომ მაგიდაზე ახალი კერძები მოაქვთ - მოხრაკულ-მოთუშული სოკო, ხაჭაპური, ხორცით მომზადებული კერძები... საჭმლით სავსე თეფშები სულ უფრო მრავლდება და მაგიდაზე თავისუფალი სივრცე მცირდება, თუმცა ახალ-ახალი ნუგბარისათვის ადგილი მოიძებნება.
„სტუმართმოყვარეობა - ქართული კულტურის განუყოფელ ნაწილს წარმოადგენს, რაც კარგად არის გამოხატული ქართულ სუფრაში, როცა მაგიდას ეროვნულ სამზარეულოს კერზები ამშვენებს“, - განმარტავს მაკა თარაშვილი. რა თქმა უნდა, იგი ახალბედა სუფრის წევრებისაგან განსხვავებით, შეცდომებს არ უშვებს და ყველაფერს ერთად არ მიირთმევს. მან კარგად იცის, რა როდის უნდა მიირთვას და უცხოელ სტუმრებს ჭამის საიდუმლოებას ასწავლის: როდის დგება მწვადის, „ჩაქაფულის და საჭმელების მიღების დრო...
ქართული ტრადიციის თანახმად, სუფრაზე იმდენი საჭმელი უნდა იყოს, რომ სტუმრების წასვლის შემდეგაც საკმაო რაოდენობით უნდა დარჩეს: „სუფრა, რომელზეც არაფერი აღარ რჩება, საქართველოში არ არსებობს“, - ამბობს მაკა თარაშვილი, - მასპინძლები იფიქრებენ, რომ სტუმრები მშივრები დარჩნენ. ამიტომ ყველაფერი უამრავია“.
რესტორანი „ქეთო და კოტე“ ძველი თბილისის უბანში, შემაღლებულ ადგილზე მდებარეობს. დარბაზში მყუდრო გარემოა შექმნილი. მაგიდები ყოველთვის მდიდრულადაა გაშლილი - ტრადიციული კერძები თანამედროვე სტილითაა გაფორმებული. თავდაპირველად თვენ მოგართმევენ ცივ და ვეგეტარიანულ კერძებს, ბოსტნეულს, შემდეგ გამომცხავარს, ცომეულს, ბოლოს კი ხორცით მომზადებულ საჭმელებს.
ქართული სუფრის ტრადიციაა თამადა, ანუ დროსტარების ხელმძღვანელი. იგი სუფრის თავში ზის და სადღეგრძელოებს ამბობს. რესტორან „შატო მუხრანში“, სადაც ჩვენ ვიყავით (თბილისიდან ერთი საათის სავალზე), მეღვინე პატრიკ ჰონეფმა ჩვენი სტუმრობის სადიდებელი სადღეგრძელო წარმოსთქვა. გერმანელი მეღვინე უკვე მრავალი წელია საქართველოში ცხოვრობს, ოჯახიც აქ ჰყავს. პატრიკი მადლობას გვიხდის სტუმრობისათვის, რომ გერმანელი ტურისტები საქართველოთი დაინტერესდნენ და კავკასიურ ქვეყანას ეწვივნენ.
მასპინძელი გვიხსნის, რომ სუფრის თამადა ყურადღებით ისმენს სტუმრების საუბარს სადღეგრძელოებისათვის იმპულსის მისაცემად. იგი დისკუსიას ზომიერ მიმართულებას აძლევს და განწყობას ამაღლებს. ამიტომაც თამადა ისეთი პიროვნებაა, რომელიც ცნობილია თავისი კეთილი ხასიათით, გონებამახვილობით და ინტელექტით.
თუ როგორ მზადდება კლასიკური ქართული კერძები, ამას თქვენ თბილისიდან საკმაოდ მოშორებით, კახეთში გაიგებთ, სადაც ღვინის კომპანია „შუმის“ რესტორანი მდებარეობს. აქ სტუმარი საკუთარი თვალით ხედავს, თუ როგორ ცხვება ქართული თონის პური, როგორ კეთდება ხინკალი, რომელიც ქართული სამზარეულოს ერთ-ერთ დიდებულ და გემრიელ კერძს წარმოადგენს.