რას გვირჩევენ ვარსკვლავები 30 აგვისტოსათვის:
ვერძი (21 მარტი - 20 აპრილი)
ემოციურად რთული დღეა. ნებისმიერ წვრილმანზე ღიზიანდებით და ნერვიულობთ. ეცადეთ, ახლობელი ადამიანების უწყინარ შენიშვნებს მშვიდად შეხვდეთ და მათთან მიმართებით მეტი გაგება და პატივისცემა გამოიჩინოთ. სავარაუდოდ, საღამოს საინტერესო შეთავაზებებს მიიღებთ.
კურო (21 აპრილი - 21 მაისი)
ამ დღეს ნებისმიერ კითხვაზე პასუხის გასაცემად ბევრი უნდა იფიქროთ. მოერიდეთ მნიშვნელოვანი გადაწყვეტილების მიღებას - ჯერ ამის დრო არ მოსულა. ნერვულმა დაძაბულობამ შეიძლება ჯანმრთელობაზე იმოქმედოს, ამიტომ ეცადეთ, ხშირად დაისვენოთ. გირჩევთ, ემოციები აკონტროლოთ, რომ გარშემო მყოფებთან ურთიერთობა არ გაიფუჭოთ.
ტყუპები (22 მაისი - 21 ივნისი)
ემოციებით სავსე ხართ, რაც მუშაობაში ხელს გიშლით. ნუ ეცდებით ადამიანების მანიპულირებას ან მათთვის საკუთარი თვალსაზრისის თავზე მოხვევას. წინააღმდეგ შემთხვევაში შეიძლება ახლობელი ადამიანი შეურაცხყოთ და თქვენთვის საჭირო ურთიერთობა გაანადგუროთ. დროა, დიდი ხნის წინ მიცემული პირობის შესრულებაზე იფიქროთ.
.კირჩხიბი (22 ივნისი - 22 ივლისი)
დღის პირველ ნახევარში სიზარმაცესთან გამკლავება მოგიწევთ. თუ თავს სამსახურში წასვლას ვერ აიძულეთ, ეცადეთ სახლი საფუძვლიანად დაალაგოთ და პატარა ოჯახური წვეულება მოაწყოთ - ეს განწყობის ამაღლებაში დაგეხმარებათ. ზაფხული ბოლო დღეები ხელსაყრელი დროა ვარჯიშისა და პროფილაქტიური მკურნალობის დასაწყებად.
ლომი (23 ივლისი - 23 აგვისტო)
ეცადეთ, ეს დღე აქტიურად გაატაროთ. თუ სასურველი შედეგისთვის წინასწარ განწყობას შეიქმნით, წარმატებას აუცილებლად მიაღწევთ. ფრთხილად იყავით ახლად შეძენილ მეგობრებთან - მათ შორის რომელიღაცას ანგარება ამოძრავებს, ამიტომ არავის ენდოთ. ოჯახთან ერთად გატარებული დრო სულიერი სიმშვიდის აღდგენაში დაგეხმარებათ.
ქალწული (24 აგვისტო - 23 სექტემბერი)
თუ მოვლენების შუაგულში იტრიალებთ, შეიძლება საჭირო ადამიანებს შეხვდეთ და საინტერესო ადამიანები გაიცნოთ. ეცადეთ, თქვენი საუკეთესო თვისებები გამოავლინოთ და საკუთარი გეგმებისა და იდეების შესახებ ისაუბროთ - ეს პერსპექტიული შეთავაზების მიღებაში დაგეხმარებათ.
სასწორი (24 სექტემბერი - 23 ოქტომბერი)
ამ დღეს რაციონალურად უნდა იფიქროთ და იმოქმედოთ. ოცნება და რომანტიკული განწყობა სწორი გადაწყვეტილების მიღებაში ხელს გიშლით. ნუ დაინანებთ კეთილ სიტყვებს და მხარდაჭერას მათთვის, ვისაც ეს სჭირდება. ემოციური ფონი მომატებულია, ამიტომ სანამ კითხვაზე უპასუხებთ, ათამდე უნდა დაითვალოთ.
მორიელი (24 ოქტომბერი - 22 ნოემბერი)
დროა, შესრულებული სამუშაოს, სამომავლო გეგმებისა და ცხოვრებისეული პრიორიტეტების შესახებ დაფიქრდეთ. დილიდან საკუთარი თავის მიმართ უკმაყოფილების განცდას ებრძვით. ახლობლებს თქვენი მხარდაჭერა სჭირდებათ - ეცადეთ, მეტი ყურადღება მიაქციოთ და ურთიერთობაში წარმოქმნილ სირთულეებზე გულწრფელად ესაუბროთ.
მშვილდოსანი (23 ნოემბერი - 21 დეკემბერი)
საინტერესო და ნაყოფიერი დღეა. დილიდან დაძაბული მუშაობა და მნიშვნელოვანი საკითხების გადაწყვეტა მოგიწევთ. ნუ გაღიზიანდებით, თუ რაღაც თქვენი გეგმის მიხედვით არ მიდის - ეცადეთ, გარშემო მყოფების მიმართ გაგება და თავაზიანობა გამოიჩინოთ. სასურველია, საღამო სახლში, ოჯახის წევრებთან ერთად გაატაროთ.
თხის რქა (22 დეკემბერი - 20 იანვარი)
შეცვლილი გარემოებები გეგმების შეცვლას გაიძულებთ. ეცადეთ, ამას, როგორც კარგ შესაძლებლობას, ისე შეხედოთ და შანსი ხელიდან არ გაუშვათ. ნუ გაჯიუტდებით, ჯობს სხვა ადამიანების მოსაზრებებს მოუსმინოთ და მათი რჩევები გაითვალისწინოთ.
მერწყული (21 იანვარი - 18 თებერვალი)
დილიდან ნერვიულ განწყობაზე ხართ. საყვარელი საქმიანობა ან გატაცება დაგეხმარებათ, რომ ყურადღება სასიამოვნო საკითხებზე გადაიტანოთ. როგორი მოუცლელიც არ უნდა იყოთ, ეცადეთ ოჯახის წევრების საქმეებით დაინტერესდეთ და რთულ დროს მხარი დაუჭიროთ. სახლის დალაგება გაგახალისებთ.
თევზები (19 თებერვალი - 20 მარტი)
ამ დღეს ურთიერთობა სასიამოვნო და სასარგებლო იქნება. გირჩევთ, გამოცდილ და წარმატებულ ადამიანებს შეხვდეთ და მათ რჩევებს მოუსმინოთ. ხელსაყრელი დღეა რთული საქმის დასაწყებად - ამ დღეს იღბალი თქვენ მხარესაა. გირჩევთ, უსიამოვნო სიტუაციებს იუმორით შეხედოთ და გაიღიმოთ.
„სუფრა - ასე ჰქვია ქართულ მოლხენა-დროსტარებას, რომელიც სტუმართმოყვარეობისა და მხიარულების განსახიერებას წარმოადგენს. რომელი კერძებს მიირთმევენ ქართველები სტუმრებთან ერთად? ჩვენი კორესპონდენტი შეეცადა ქართული სუფრის დიდებულება ეჩვენებინა და დარწმუნდებით, რომ ეს მართლაც კარგად გამოუვიდა“, - ასე იწყება გერმანულ გაზეთ „ფრანკფურტერ ალგემაინე ცაითუნგში“ (Frankfurter Allgemeine Zeitung) გამოქვეყნებული სტატია სათაურით „ქართული სამზარეულოს მრავალფეროვნება“ (ავტორი - მაიკე ფონ გალენი).
გთავაზობთ პუბლიკაციას შემოკლებით:
„როცა მივედით, მაგიდა უკვე გაშლილი დაგვხვდა: თეფშებზე დაწყობილი ყველით და ლორით, ნიგვზის ფარშიანი ბადრიჯნით, მხალეულობით, მწვანილით, კიტრით და პომიდორით... მათ შორის ჩადგმულია გრაფინები მოცხარის წვენით და ტარხუნის ლიმონათის ბოთლებით. ოფიციანტი წითელ ღვინოს ბოკალებში ასხამს. გარეთ თბილისური საღამოა, რესტორან „რიგის“ დარბაზში გაშლილ გრძელ მაგიდაზე კი ქართული სუფრა - ქართული ქეიფი იწყება.
ისინი, რომლებიც ქართულ სამზარეულოს არ იცნობენ, მადააღძრულები სწრაფად მიირთმევენ სიმინდის ფქვილისაგან გამომცხვარ თბილ მჭადებს, სალათებს და ყველს. მაგრამ ვინც იცის, ის ნელ-ნელა ჭამს და მთავარს ელოდება...
ქართველი ქალბატონი თიკო ტუსკაძე, რომელიც ლონდონში ცხოვრობს, მაგრამ ახლა სამშობლოში იმყოფება, ჩვენი გიდის როლს ასრულებს და ქართულ სუფრას გვაცნობს როგორც „გემრიელი საჭმელების უსასრულო რიგს“. იგი კულინარული წიგნის ავტორია და გვიხსნის, თუ რომელი საჭმელი როგორ მივირთვათ.
ზოგიერთმა უკვე საკმაო რაოდენობის სალათა მიირთვა, რომ მაგიდაზე ახალი კერძები მოაქვთ - მოხრაკულ-მოთუშული სოკო, ხაჭაპური, ხორცით მომზადებული კერძები... საჭმლით სავსე თეფშები სულ უფრო მრავლდება და მაგიდაზე თავისუფალი სივრცე მცირდება, თუმცა ახალ-ახალი ნუგბარისათვის ადგილი მოიძებნება.
„სტუმართმოყვარეობა - ქართული კულტურის განუყოფელ ნაწილს წარმოადგენს, რაც კარგად არის გამოხატული ქართულ სუფრაში, როცა მაგიდას ეროვნულ სამზარეულოს კერზები ამშვენებს“, - განმარტავს მაკა თარაშვილი. რა თქმა უნდა, იგი ახალბედა სუფრის წევრებისაგან განსხვავებით, შეცდომებს არ უშვებს და ყველაფერს ერთად არ მიირთმევს. მან კარგად იცის, რა როდის უნდა მიირთვას და უცხოელ სტუმრებს ჭამის საიდუმლოებას ასწავლის: როდის დგება მწვადის, „ჩაქაფულის და საჭმელების მიღების დრო...
ქართული ტრადიციის თანახმად, სუფრაზე იმდენი საჭმელი უნდა იყოს, რომ სტუმრების წასვლის შემდეგაც საკმაო რაოდენობით უნდა დარჩეს: „სუფრა, რომელზეც არაფერი აღარ რჩება, საქართველოში არ არსებობს“, - ამბობს მაკა თარაშვილი, - მასპინძლები იფიქრებენ, რომ სტუმრები მშივრები დარჩნენ. ამიტომ ყველაფერი უამრავია“.
რესტორანი „ქეთო და კოტე“ ძველი თბილისის უბანში, შემაღლებულ ადგილზე მდებარეობს. დარბაზში მყუდრო გარემოა შექმნილი. მაგიდები ყოველთვის მდიდრულადაა გაშლილი - ტრადიციული კერძები თანამედროვე სტილითაა გაფორმებული. თავდაპირველად თვენ მოგართმევენ ცივ და ვეგეტარიანულ კერძებს, ბოსტნეულს, შემდეგ გამომცხავარს, ცომეულს, ბოლოს კი ხორცით მომზადებულ საჭმელებს.
ქართული სუფრის ტრადიციაა თამადა, ანუ დროსტარების ხელმძღვანელი. იგი სუფრის თავში ზის და სადღეგრძელოებს ამბობს. რესტორან „შატო მუხრანში“, სადაც ჩვენ ვიყავით (თბილისიდან ერთი საათის სავალზე), მეღვინე პატრიკ ჰონეფმა ჩვენი სტუმრობის სადიდებელი სადღეგრძელო წარმოსთქვა. გერმანელი მეღვინე უკვე მრავალი წელია საქართველოში ცხოვრობს, ოჯახიც აქ ჰყავს. პატრიკი მადლობას გვიხდის სტუმრობისათვის, რომ გერმანელი ტურისტები საქართველოთი დაინტერესდნენ და კავკასიურ ქვეყანას ეწვივნენ.
მასპინძელი გვიხსნის, რომ სუფრის თამადა ყურადღებით ისმენს სტუმრების საუბარს სადღეგრძელოებისათვის იმპულსის მისაცემად. იგი დისკუსიას ზომიერ მიმართულებას აძლევს და განწყობას ამაღლებს. ამიტომაც თამადა ისეთი პიროვნებაა, რომელიც ცნობილია თავისი კეთილი ხასიათით, გონებამახვილობით და ინტელექტით.
თუ როგორ მზადდება კლასიკური ქართული კერძები, ამას თქვენ თბილისიდან საკმაოდ მოშორებით, კახეთში გაიგებთ, სადაც ღვინის კომპანია „შუმის“ რესტორანი მდებარეობს. აქ სტუმარი საკუთარი თვალით ხედავს, თუ როგორ ცხვება ქართული თონის პური, როგორ კეთდება ხინკალი, რომელიც ქართული სამზარეულოს ერთ-ერთ დიდებულ და გემრიელ კერძს წარმოადგენს.