რას გვირჩევენ ვარსკვლავები 3 ოქტომბერი:
ვერძი (21 მარტი - 20 აპრილი)
ეს დღე აქტიური და დინამიკური იქნება. ბევრი პრობლემის მოგვარება მოგიწევთ, რაშიც თქვენი მონდომება და შეუპოვრობა დაგეხმარებათ. კარგი დროა ახალი პროექტების დასაწყებად. საღამოს შეეცადეთ გამონახოთ დრო დასვენებისა და ვარჯიშისთვის. ვარსკვლავები გირჩევენ, საყვარელი ადამიანის მიმართ თქვენი გრძნობები უფრო თამამად გამოხატოთ.
კურო (21 აპრილი - 21 მაისი)
დღეს მნიშვნელოვანია, მთელი დღე სტაბილურად საიმედო იყოთ და მოემზადეთ სამსახურში დამატებითი პასუხისმგებლობის აღებისთვის. თქვენი ძალისხმევა აუცილებლად დაფასდება. თუ პარტნიორი გყავთ, მეტი ყურადღება მიაქციეთ მას. თუ მარტოხელა ხართ, მაშინ კარგი დღეა ახალი ადამიანის გასაცნობად.
ტყუპები (22 მაისი - 21 ივნისი)
ამ დღეს ცდილობთ ლიდერის როლი მოირგოთ და გარშემო მყოფები თქვენს ძალებში დაარწმუნოთ. ეს ადვილი არ იქნება, ამიტომ დღე საკმაოდ დაძაბულად ჩაივლის. თუ არ გინდათ, რომ ეს დაძაბულობა მწვავე კონფლიქტში გადაიზარდოს, საკუთარ საქმეებს უნდა მიხედოთ და სხვების გამო პასუხისმგებლობის აღებას არ უნდა ეცადოთ.
კირჩხიბი (22 ივნისი - 22 ივლისი)
ხვდებით, რომ შექმნილ ვითარებაზე გავლენის მოხდენა და, მით უმეტეს, შეცვლა არ შეგიძლიათ. უმჯობესია ამას შეეგუოთ, რათა მთელი დღე უნაყოფო ბრძოლასა და უკმაყოფილებაში არ გაატაროთ. გირჩევთ, საღამოს ბავშვები ახალი სათამაშოთი ან საინტერესო წიგნით გაახაროთ.
ლომი (23 ივლისი - 23 აგვისტო)
ამ დღეს ყველაზე მეტად სამართლიანობის ძიება გაღელვებთ. საუბარი საყოველთაო სამართლიანობას არ ეხება, ლომს მხოლოდ მის მიმართ სხვა ადამიანების სამართლიანი დამოკიდებულება აღელვებს. სხვა საკითხია, რას უზამთ ამ სამართლიანობას, როცა იპოვით.
ქალწული (24 აგვისტო - 23 სექტემბერი)
ამ დღეს თქვენი ნებისმიერი გეგმა საოცარი სიზუსტით გამოირჩევა. უმჯობესია, მთელი დრო ერთი კონკრეტული საკითხის ან პრობლემის მოგვარებას დაუთმოთ. სხვისი დახმარების იმედი ნუ გექნებათ. ამ დღეს მხოლოდ ის საქმეები უნდა აკეთოთ, სადაც ყველაფერი მხოლოდ თქვენზეა დამოკიდებული!
სასწორი (24 სექტემბერი - 23 ოქტომბერი)
ამ დღეს მიზნის მისაღწევად ყველაზე მარტივ და პირდაპირ გზას ირჩევთ, თუმცა პირდაპირი გზა ყოველთვის უსაფრთხო არ არის. თუ გსურთ მიზანს დაბრკოლებებისა და გაუგებრობების გარეშე მიაღწიოთ, ჯობს შემოვლითი გზა მონახოთ.
მორიელი (24 ოქტომბერი - 22 ნოემბერი)
არ აპირებთ თქვენეს საქმეებსა და გეგმებში ვინმეს ჩარევას შეეგუოთ. ამას ისე გამოჰყავხართ წყობილებიდან, რომ ვულკანივით ფეთქდებით. ამიტომ ეს დღე გუნდური მუშაობისთვის შეუფერებელია. უმჯობესია მხოლოდ ის საქმეები აკეთოთ, სადაც შედეგი თქვენზეა დამოკიდებული.
მშვილდოსანი (23 ნოემბერი - 21 დეკემბერი)
ამ დღეს მხოლოდ კონკრეტულ პასუხებს ითხოვთ და ნებისმიერი ორაზროვნება ან გაურკვევლობა თქვენს საშინელ პროტესტს იწვევს. სამწუხაროდ, ეს ყოველთვის შესაძლებელი არ არის. გარდა ამისა, ზოგჯერ უთქმელი სიტყვა უფრო შედეგიანია, ვიდრე ნათქვამი.
თხის რქა (22 დეკემბერი - 20 იანვარი)
შესაძლოა, კონფლიქტისა მონაწილედ იქცეთ და ეს თქვენივე პრეტენზიულობის დამსახურება იქნება. არავისი აზრის გათვალისწინება არ გსურთ და ცდილობთ, საკუთარი შეხედულებები ყველას თავზე მოახვიოთ. კიდევ უფრო გიჭირთ იმ ფაქტთან შეგუება, რომ ვიღაცისთვის თქვენი აზრი უინტერესოა.
მერწყული (21 იანვარი - 18 თებერვალი)
შეიძლება დიდ კონფლიქტში ჩაგითრიონ, რაც უკიდურესად უარყოფითად აისახება თქვენს საზოგადოებრივ მდგომარეობაზე, ამიტომ გირჩევთ ყოველგვარ ურთიერთობების გარკვევას და მით უმეტეს, კონფლიქტში ჩართვას მოერიდოთ, მიუხედავად იმისა, რომ გარშემო მყოფები თქვენს პროვოცირებას ახდენენ.
თევზები (19 თებერვალი - 20 მარტი)
ერთი კრიტიკული შენიშვნა საკმარისია იმისთვის, რომ წონასწორობა დაკარგოთ. მით უმეტეს, თუ ეს შენიშვნა თქვენი ცხოვრების წესს ეხება. თევზი უფრო შვიდად აღიქვამს მწვავე კრიტიკას მისი პროფესიული უნარების შესახებ, ვიდრე უდანაშაულო ხუმრობას ოჯახური ურთიერთობებზე. თუ იმ ადამიანთან ურთიერთობის გაფუჭება არ გსურთ, მაშინ ეცადეთ, ემოციები შეიკავოთ.
„სუფრა - ასე ჰქვია ქართულ მოლხენა-დროსტარებას, რომელიც სტუმართმოყვარეობისა და მხიარულების განსახიერებას წარმოადგენს. რომელი კერძებს მიირთმევენ ქართველები სტუმრებთან ერთად? ჩვენი კორესპონდენტი შეეცადა ქართული სუფრის დიდებულება ეჩვენებინა და დარწმუნდებით, რომ ეს მართლაც კარგად გამოუვიდა“, - ასე იწყება გერმანულ გაზეთ „ფრანკფურტერ ალგემაინე ცაითუნგში“ (Frankfurter Allgemeine Zeitung) გამოქვეყნებული სტატია სათაურით „ქართული სამზარეულოს მრავალფეროვნება“ (ავტორი - მაიკე ფონ გალენი).
გთავაზობთ პუბლიკაციას შემოკლებით:
„როცა მივედით, მაგიდა უკვე გაშლილი დაგვხვდა: თეფშებზე დაწყობილი ყველით და ლორით, ნიგვზის ფარშიანი ბადრიჯნით, მხალეულობით, მწვანილით, კიტრით და პომიდორით... მათ შორის ჩადგმულია გრაფინები მოცხარის წვენით და ტარხუნის ლიმონათის ბოთლებით. ოფიციანტი წითელ ღვინოს ბოკალებში ასხამს. გარეთ თბილისური საღამოა, რესტორან „რიგის“ დარბაზში გაშლილ გრძელ მაგიდაზე კი ქართული სუფრა - ქართული ქეიფი იწყება.
ისინი, რომლებიც ქართულ სამზარეულოს არ იცნობენ, მადააღძრულები სწრაფად მიირთმევენ სიმინდის ფქვილისაგან გამომცხვარ თბილ მჭადებს, სალათებს და ყველს. მაგრამ ვინც იცის, ის ნელ-ნელა ჭამს და მთავარს ელოდება...
ქართველი ქალბატონი თიკო ტუსკაძე, რომელიც ლონდონში ცხოვრობს, მაგრამ ახლა სამშობლოში იმყოფება, ჩვენი გიდის როლს ასრულებს და ქართულ სუფრას გვაცნობს როგორც „გემრიელი საჭმელების უსასრულო რიგს“. იგი კულინარული წიგნის ავტორია და გვიხსნის, თუ რომელი საჭმელი როგორ მივირთვათ.
ზოგიერთმა უკვე საკმაო რაოდენობის სალათა მიირთვა, რომ მაგიდაზე ახალი კერძები მოაქვთ - მოხრაკულ-მოთუშული სოკო, ხაჭაპური, ხორცით მომზადებული კერძები... საჭმლით სავსე თეფშები სულ უფრო მრავლდება და მაგიდაზე თავისუფალი სივრცე მცირდება, თუმცა ახალ-ახალი ნუგბარისათვის ადგილი მოიძებნება.
„სტუმართმოყვარეობა - ქართული კულტურის განუყოფელ ნაწილს წარმოადგენს, რაც კარგად არის გამოხატული ქართულ სუფრაში, როცა მაგიდას ეროვნულ სამზარეულოს კერზები ამშვენებს“, - განმარტავს მაკა თარაშვილი. რა თქმა უნდა, იგი ახალბედა სუფრის წევრებისაგან განსხვავებით, შეცდომებს არ უშვებს და ყველაფერს ერთად არ მიირთმევს. მან კარგად იცის, რა როდის უნდა მიირთვას და უცხოელ სტუმრებს ჭამის საიდუმლოებას ასწავლის: როდის დგება მწვადის, „ჩაქაფულის და საჭმელების მიღების დრო...
ქართული ტრადიციის თანახმად, სუფრაზე იმდენი საჭმელი უნდა იყოს, რომ სტუმრების წასვლის შემდეგაც საკმაო რაოდენობით უნდა დარჩეს: „სუფრა, რომელზეც არაფერი აღარ რჩება, საქართველოში არ არსებობს“, - ამბობს მაკა თარაშვილი, - მასპინძლები იფიქრებენ, რომ სტუმრები მშივრები დარჩნენ. ამიტომ ყველაფერი უამრავია“.
რესტორანი „ქეთო და კოტე“ ძველი თბილისის უბანში, შემაღლებულ ადგილზე მდებარეობს. დარბაზში მყუდრო გარემოა შექმნილი. მაგიდები ყოველთვის მდიდრულადაა გაშლილი - ტრადიციული კერძები თანამედროვე სტილითაა გაფორმებული. თავდაპირველად თვენ მოგართმევენ ცივ და ვეგეტარიანულ კერძებს, ბოსტნეულს, შემდეგ გამომცხავარს, ცომეულს, ბოლოს კი ხორცით მომზადებულ საჭმელებს.
ქართული სუფრის ტრადიციაა თამადა, ანუ დროსტარების ხელმძღვანელი. იგი სუფრის თავში ზის და სადღეგრძელოებს ამბობს. რესტორან „შატო მუხრანში“, სადაც ჩვენ ვიყავით (თბილისიდან ერთი საათის სავალზე), მეღვინე პატრიკ ჰონეფმა ჩვენი სტუმრობის სადიდებელი სადღეგრძელო წარმოსთქვა. გერმანელი მეღვინე უკვე მრავალი წელია საქართველოში ცხოვრობს, ოჯახიც აქ ჰყავს. პატრიკი მადლობას გვიხდის სტუმრობისათვის, რომ გერმანელი ტურისტები საქართველოთი დაინტერესდნენ და კავკასიურ ქვეყანას ეწვივნენ.
მასპინძელი გვიხსნის, რომ სუფრის თამადა ყურადღებით ისმენს სტუმრების საუბარს სადღეგრძელოებისათვის იმპულსის მისაცემად. იგი დისკუსიას ზომიერ მიმართულებას აძლევს და განწყობას ამაღლებს. ამიტომაც თამადა ისეთი პიროვნებაა, რომელიც ცნობილია თავისი კეთილი ხასიათით, გონებამახვილობით და ინტელექტით.
თუ როგორ მზადდება კლასიკური ქართული კერძები, ამას თქვენ თბილისიდან საკმაოდ მოშორებით, კახეთში გაიგებთ, სადაც ღვინის კომპანია „შუმის“ რესტორანი მდებარეობს. აქ სტუმარი საკუთარი თვალით ხედავს, თუ როგორ ცხვება ქართული თონის პური, როგორ კეთდება ხინკალი, რომელიც ქართული სამზარეულოს ერთ-ერთ დიდებულ და გემრიელ კერძს წარმოადგენს.