რას გვირჩევენ ვარსკვლავები 29 ივნისისათვის:
ვერძი (21 მარტი - 20 აპრილი)
ამ დღეს შესაძლებლობა გექნებათ, რომ საკუთარი ბედი რადიკალურად შეცვალოთ. ეცადეთ შეცდომები გამოასწოროთ და მომხდარიდან სწორი დასკვნები გამოიტანოთ. ეს სწორი გზის არჩევაში დაგეხმარებათ. დროა ძალები ახალ და უჩვეულო საქმეში მოსინჯოთ, რაზეც დიდი ხანია ოცნებობთ, მაგრამ ვერ ბედავთ. შესაძლოა, ამ საქმეში თანამოაზრეც გამოგიჩნდეთ. მთავარია, გაბედოთ.
კურო (21 აპრილი - 21 მაისი)
სირთულეებით სავსე, წარუმატებელი დღეა. იმას, რაც ახლახან მოხდა, აუცილებლად შედეგები მოჰყვება. მზად იყავით მცირე მატერიალური ზარალისთვის. ახლობელ ადამიანთან შურის ან პირადი ინტერესების გამო ურთიერთობას ნუ გაწყვეტთ. თქვენს გარშემო უამრავი ადამიანი ირევა და შესაძლოა მათ შორის ნამდვილი მეგობარი ვერ შენიშნოთ. ხელსაყრელი დროა საბუთების მოწესრიგებისთვის.
ტყუპები (22 მაისი - 21 ივნისი)
ეს დღე სულიერ ზრდასთან და მორალურ განწმენდასთან ასოცირდება. ეცადეთ თანმიმდევრულად იმოქმედოთ. თუ მოქმედების ტაქტიკა აირჩიეთ, აღარ უნდა შეცვალოთ და ბოლომდე მიჰყვეთ. არსებობს მოგებიანი გარიგების დადების შანსი, მაგრამ ამისთვის სიმტკიცის და პრინციპულობის გამოჩენა მოგიწევთ. საღამოს თავს დაღლილად, მაგრამ კმაყოფილად იგრძნობთ. ახლა სახლის მშვიდი გარემოს გარდა, არაფერი გჭირდებათ.
კირჩხიბი (22 ივნისი - 22 ივლისი)
ზოგი კირჩხიბი ამ დღეს ნათესავებისგან სასიხარულო სიახლეს და ფინანსურ დახმარებას მიიღებს. ეცადეთ ასაკით ან სტატუსით უფროსი ადამიანების მიმართ მეტი პატივისცემა გამოიჩინოთ. თუ გულზე ხელებს დაიკრეფთ და არ იმოქმედებთ, შეიძლება, პრობლემებს ვერ გაუმკლავდეთ. გირჩევთ ძველ ბიზნესპარტნიორებს შეეხმიანოთ და ახალი პირობებით თანამშრომლობა შესთავაზოთ.
ლომი (23 ივლისი - 23 აგვისტო)
ამ დღეს რაღაც ისეთს გაიგებთ, რაც თქვენთვის აღმოჩენად იქცევა. სანამ მოქმედებას დაიწყებთ, კარგად დაფიქრდით, ეს რამეს შეცვლის თუ არა. ნაჩქარევ და დაუფიქრებლად მიღებულ გადაწყვეტილებას დიდხანს ინანებთ, ამიტომ მშვიდად იმოქმედეთ და თუ საჭიროა, რჩევა გამოცდილ ადამიანებს სთხოვეთ.
ქალწული (24 აგვისტო - 23 სექტემბერი)
კოლეგებთან ურთიერთობაში მცირე გაუგებრობა გელით, სამაგიეროდ, მენეჯმენტი თქვენი მუშაობით კმაყოფილია. შურიანმა ადამიანმა შეიძლება თქვენი დამცირება სცადოს. პროვოკაციებს ნუ აჰყვებით და დაწყებული საქმე ბოლომდე მიიყვანეთ. გირჩევთ თქვენი პრინციპულობის გამო საყვარელ ადამიანთან ურთიერთობა არ გაიფუჭოთ.
სასწორი (24 სექტემბერი - 23 ოქტომბერი)
ამ დღეს ყველაფერი სასწორის ირგვლივ ტრიალებს - კოლეგებს თქვენი რჩევა სჭირდებათ, მენეჯმენტს შესრულებული სამუშაოს ანგარიში, ოჯახს - ყურადღება. შესაძლოა, თქვენი პოზიცია არასწორი აღმოჩნდეს და სხვისი ავტორიტეტისა ან იდეის გამოყენება მოგიწიოთ. მზად იყავით საჭირო დროს და ადგილზე დამარცხება აღიაროთ. მოერიდეთ ხალხმრავალ შეხვედრებს - ეს შეიძლება საკმაოდ დამღლელი იყოს.
მორიელი (24 ოქტომბერი - 22 ნოემბერი)
ეცადეთ მომხდარი დეტალურად განიხილოთ. სავარაუდოდ, გარემოებები გარკვეული სახის შეტყობინებას შეიცავენ, რომლის გაშიფვრა მოგიწევთ. თქვენი სიკეთე აუცილებლად დაფასდება და გულუხვად დაგასაჩუქრებენ. სამსახურში დამატებითი მოვალეობების შესრულებას მოერიდეთ და ეცადეთ, სახლში ადრე წახვიდეთ.
მშვილდოსანი (23 ნოემბერი - 21 დეკემბერი)
ამ დღეს სამყაროს იდეალური სურათის შექმნა გსურთ. თქვენი იდეები აუცილებლად განხორციელდება, თუმცა არც ისე მალე, როგორც თქვენ გგონიათ. პირველობის სურვილი ბევრ საზრუნავს მოგიტანთ. მზად იყავით გადაწყვეტილებები სწრაფად მიიღოთ და პასუხის გაცემა არა დააგვიანოთ. ამაზე არა მარტო თქვენი, ახლობელი ადამიანის წარმატებაც არის დამოკიდებული.
თხის რქა (22 დეკემბერი - 20 იანვარი)
ამ დღეს კოლექტიური მუშაობა ბევრად უფრო წარმატებულია, ვიდრე ინდივიდუალური. ზოგ თხის რქას ეწვევა იდეა, რომელსაც დიდხანს ვერ მოიშორებს, ზოგი კი საკუთარ თავში აღმოაჩენს ნიჭს, რომლის შესახებ მანამდე არაფერი იცოდა. ახალი ნაცნობობა შეიძლება ხანგრძლივ ურთიერთობაში გადაიზარდოს და მხოლოდ თქვენზეა დამოკიდებული რა მიმართულებით განვითარდება მოვლენები.
მერწყული (21 იანვარი - 18 თებერვალი)
ხელსაყრელი დღეა ფინანსური სტაბილურობის გასაძლიერებლად. ვარსკვლავები გირჩევენ მხარდაჭერისთვის პარტნიორს მიმართოთ. მისი მხარდაჭერით შესაძლოა, დიდ წარმატებას მიაღწიოთ. პირადი ურთიერთობების თვალსაზრისით, პრობლემები მოსალოდნელი არ არის.
თევზები (19 თებერვალი - 20 მარტი)
ეცადეთ საქმის ყველა დადებითი და უარყოფითი მხარე შეაფასოთ. თქვენმა ქცევამ შეიძლება დაპირისპირება გამოიწვიოს ან პირიქით, ნაჩხუბარი ადამიანები შეარიგოს. ამ დღის ატმოსფერო გულწრფელობისა და მეგობრული საუბრებისთვის განგაწყობთ, მაგრამ საკუთარი საიდუმლო არავითარ შემთხვევაში არ უნდა გაამჟღავნოთ. ის შეიძლება თქვენს წინააღმდეგ გამოიყენონ.
„სუფრა - ასე ჰქვია ქართულ მოლხენა-დროსტარებას, რომელიც სტუმართმოყვარეობისა და მხიარულების განსახიერებას წარმოადგენს. რომელი კერძებს მიირთმევენ ქართველები სტუმრებთან ერთად? ჩვენი კორესპონდენტი შეეცადა ქართული სუფრის დიდებულება ეჩვენებინა და დარწმუნდებით, რომ ეს მართლაც კარგად გამოუვიდა“, - ასე იწყება გერმანულ გაზეთ „ფრანკფურტერ ალგემაინე ცაითუნგში“ (Frankfurter Allgemeine Zeitung) გამოქვეყნებული სტატია სათაურით „ქართული სამზარეულოს მრავალფეროვნება“ (ავტორი - მაიკე ფონ გალენი).
გთავაზობთ პუბლიკაციას შემოკლებით:
„როცა მივედით, მაგიდა უკვე გაშლილი დაგვხვდა: თეფშებზე დაწყობილი ყველით და ლორით, ნიგვზის ფარშიანი ბადრიჯნით, მხალეულობით, მწვანილით, კიტრით და პომიდორით... მათ შორის ჩადგმულია გრაფინები მოცხარის წვენით და ტარხუნის ლიმონათის ბოთლებით. ოფიციანტი წითელ ღვინოს ბოკალებში ასხამს. გარეთ თბილისური საღამოა, რესტორან „რიგის“ დარბაზში გაშლილ გრძელ მაგიდაზე კი ქართული სუფრა - ქართული ქეიფი იწყება.
ისინი, რომლებიც ქართულ სამზარეულოს არ იცნობენ, მადააღძრულები სწრაფად მიირთმევენ სიმინდის ფქვილისაგან გამომცხვარ თბილ მჭადებს, სალათებს და ყველს. მაგრამ ვინც იცის, ის ნელ-ნელა ჭამს და მთავარს ელოდება...
ქართველი ქალბატონი თიკო ტუსკაძე, რომელიც ლონდონში ცხოვრობს, მაგრამ ახლა სამშობლოში იმყოფება, ჩვენი გიდის როლს ასრულებს და ქართულ სუფრას გვაცნობს როგორც „გემრიელი საჭმელების უსასრულო რიგს“. იგი კულინარული წიგნის ავტორია და გვიხსნის, თუ რომელი საჭმელი როგორ მივირთვათ.
ზოგიერთმა უკვე საკმაო რაოდენობის სალათა მიირთვა, რომ მაგიდაზე ახალი კერძები მოაქვთ - მოხრაკულ-მოთუშული სოკო, ხაჭაპური, ხორცით მომზადებული კერძები... საჭმლით სავსე თეფშები სულ უფრო მრავლდება და მაგიდაზე თავისუფალი სივრცე მცირდება, თუმცა ახალ-ახალი ნუგბარისათვის ადგილი მოიძებნება.
„სტუმართმოყვარეობა - ქართული კულტურის განუყოფელ ნაწილს წარმოადგენს, რაც კარგად არის გამოხატული ქართულ სუფრაში, როცა მაგიდას ეროვნულ სამზარეულოს კერზები ამშვენებს“, - განმარტავს მაკა თარაშვილი. რა თქმა უნდა, იგი ახალბედა სუფრის წევრებისაგან განსხვავებით, შეცდომებს არ უშვებს და ყველაფერს ერთად არ მიირთმევს. მან კარგად იცის, რა როდის უნდა მიირთვას და უცხოელ სტუმრებს ჭამის საიდუმლოებას ასწავლის: როდის დგება მწვადის, „ჩაქაფულის და საჭმელების მიღების დრო...
ქართული ტრადიციის თანახმად, სუფრაზე იმდენი საჭმელი უნდა იყოს, რომ სტუმრების წასვლის შემდეგაც საკმაო რაოდენობით უნდა დარჩეს: „სუფრა, რომელზეც არაფერი აღარ რჩება, საქართველოში არ არსებობს“, - ამბობს მაკა თარაშვილი, - მასპინძლები იფიქრებენ, რომ სტუმრები მშივრები დარჩნენ. ამიტომ ყველაფერი უამრავია“.
რესტორანი „ქეთო და კოტე“ ძველი თბილისის უბანში, შემაღლებულ ადგილზე მდებარეობს. დარბაზში მყუდრო გარემოა შექმნილი. მაგიდები ყოველთვის მდიდრულადაა გაშლილი - ტრადიციული კერძები თანამედროვე სტილითაა გაფორმებული. თავდაპირველად თვენ მოგართმევენ ცივ და ვეგეტარიანულ კერძებს, ბოსტნეულს, შემდეგ გამომცხავარს, ცომეულს, ბოლოს კი ხორცით მომზადებულ საჭმელებს.
ქართული სუფრის ტრადიციაა თამადა, ანუ დროსტარების ხელმძღვანელი. იგი სუფრის თავში ზის და სადღეგრძელოებს ამბობს. რესტორან „შატო მუხრანში“, სადაც ჩვენ ვიყავით (თბილისიდან ერთი საათის სავალზე), მეღვინე პატრიკ ჰონეფმა ჩვენი სტუმრობის სადიდებელი სადღეგრძელო წარმოსთქვა. გერმანელი მეღვინე უკვე მრავალი წელია საქართველოში ცხოვრობს, ოჯახიც აქ ჰყავს. პატრიკი მადლობას გვიხდის სტუმრობისათვის, რომ გერმანელი ტურისტები საქართველოთი დაინტერესდნენ და კავკასიურ ქვეყანას ეწვივნენ.
მასპინძელი გვიხსნის, რომ სუფრის თამადა ყურადღებით ისმენს სტუმრების საუბარს სადღეგრძელოებისათვის იმპულსის მისაცემად. იგი დისკუსიას ზომიერ მიმართულებას აძლევს და განწყობას ამაღლებს. ამიტომაც თამადა ისეთი პიროვნებაა, რომელიც ცნობილია თავისი კეთილი ხასიათით, გონებამახვილობით და ინტელექტით.
თუ როგორ მზადდება კლასიკური ქართული კერძები, ამას თქვენ თბილისიდან საკმაოდ მოშორებით, კახეთში გაიგებთ, სადაც ღვინის კომპანია „შუმის“ რესტორანი მდებარეობს. აქ სტუმარი საკუთარი თვალით ხედავს, თუ როგორ ცხვება ქართული თონის პური, როგორ კეთდება ხინკალი, რომელიც ქართული სამზარეულოს ერთ-ერთ დიდებულ და გემრიელ კერძს წარმოადგენს.