რას გვირჩევენ ვარსკვლავები 29 იანვრს:
ეცადეთ, დიდი და შრომატევადი საქმის დაწყებას მოერიდოთ. ბოლო დროს ისედაც ბევრი მუშაობა გიწევთ, ამიტომ შეწყვიტეთ დინების საწინააღმდეგოდ ცურვა და მოდუნდით. ვარსკვლავები გირჩევენ, ყურადღება ცხოვრების იმ სფეროებს მიაქციოთ, რომლებსაც ბოლო დროს ნაკლებად იხსენებთ. მეგობრების შეკრება და მხიარული წვეულება, - ასეთი აქტიური დასვენება შეიძლება ბევრად უფრო საინტერესო იყოს, ვიდრე დივანზე წოლა და ტელევიზორის ყურება.
კურო
ოჯახის წევრებს და ახლობელ ადამიანებს თქვენი ცხოვრების ბობოქარ რიტმთან შეგუება უჭირთ. გრძნობთ, რომ ბევრი რამის გაკეთება შეგიძლიათ, ენერგიით და იდეებით სავსე ხართ და ყველაზე რთულ ამოცანებსაც ადვილად უმკლავდებით. ყველაზე მეტად გარშემომყოფთა გულგრილობა გაღიზიანებთ, ამიტომ უმჯობესია მხოლოდ საკუთარი თავის იმედი გქონდეთ.
ტყუპები
ახლობელ ადამიანებს უფლება მიეცით, საკუთარ პრობლემებს თავად გაუმკლავდნენ. ჰოროსკოპის ვარსკვლავები გირჩევენ, რომ სხვებზე ზრუნვის ნაცვლად რამე სასიამოვნო გააკეთოთ. მაგალითად, შემოქმედებით დაკავდეთ ან საკუთარ თავზე იზრუნოთ.
კირჩხიბი
უბრალოდ, ვალდებული ხართ, რომ საკუთარი აზრები საყვარელ ადამიანებს და მეგობრებს მაინც გაუზიაროთ. ამ დღეს თქვენი თავი დიდი იდეების გენერატორია! შესაძლოა, თქვენს იდეებს მაშინვე ვერ ჩასწვდნენ და დააფასონ, მაგრამ ამას უნდა შეეგუოთ. კირჩხიბი დროს იმდენად უსწრებს, რომ პერიოდულად უნდა შეჩერდეს და სხვებს საშუალება მისცეს, დაეწიონ.
ლომი
ამ დღეს ფიზიკური მუშაობისთვის განწყობილი არ ხართ და დილიდან ცდილობთ, ნაკლები იმოძრაოთ. სამაგიეროდ, გონებრივ სამუშაოს შესანიშნავად უმკლავდებით და სამსახურთან დაკავშირებით ბრწყინვალე გეგმებს ადგენთ. თქვენი იდეები გამჭრიხობით და ლოგიკურობით გამოირჩევა. არც თუ ისე შორეულ მომავალში ამ იდეებმა შეიძლება კარიერული წინსვლა და კარგი შემოსავალი მოგიტანოთ.
ქალწული
ქალწულს გაუმართლა - მას ნებით თუ უნებურად იმის გაკეთება უწევს, რაც უყვარს. უფრო სწორად, ვარსკვლავები სხვა არჩევანს არ გიტოვებენ - თუ სხვა საქმეს შეეჭიდებით, ვერაფერს მიაღწევთ. რუტინული მოვალეობების გამო შეიძლება ისე მოიწყინოთ, რომ მთქნარებისგან ყბები გეტკინოთ. საინტერესო საქმის კეთება კი არა მარტო სასიამოვნო ემოციებს, შესანიშნავ შედეგებსაც მოგიტანთ.
სასწორი
ამ დღეს შეიძლება თავი გამოიჩინოთ, როგორც მშვენიერმა მეგობარმა ან საშიშმა მოწინააღმდეგემ - გააჩნია, ვის როგორ გაუმართლებს! თქვენი ნებისმიერი გეგმა და იდეა გამჭრიახობით გამოირჩევა. ეს გეგმები ძირითადად იმას ეხება თუ როგორ დაეხმაროთ მეგობრებთან ან გაუმკლავდეთ მტრებს. ორივე შემთხვევაში წარმატებას მიაღწევთ, ამიტომ კონკურენტებმა თქვენთან დამეგობრება უნდა სცადონ.
მორიელი
ერთგვარ გაურკვევლობაში ხართ და თავს ძალიან დაბნეულად გრძნობთ. თუ სიტუაცია თქვენგან სწრაფი გადაწყვეტილების მიღებას არ მოითხოვს, დაბნეულობამ შეიძლება ძალიან არ დაგაზარალოთ. წინააღმდეგ შემთხვევაში, შეიძლება რეალობისგან გაქცევა სცადოთ. ერთი სიტყვით, ამ დღეს ნებისმიერ აქტიურობას უნდა მოერიდოთ და რაც შეიძლება მეტი დაისვენოთ.
მშვილდოსანი
სურვილის შემთხვევაში, ბევრის მიღწევა შეგიძლიათ, თუმცა, საეჭვოა, რომ ასეთი სურვილი გაგიჩნდეთ. იმისთვის, რომ ეს დღე ნათელი და საინტერესო იყოს, საკმარისია რამე იდეამ დაგაინტერესოთ ან, ბოლოს და ბოლოს, ახალი, საინტერესო ნაცნობობა გააბთ.
თხის რქა
თუ მოწყენილობას თავს დააღწევთ და რაიმეს ორგანიზებას დაიწყებთ, შედეგი ყველას აღაფრთოვანებს. ეს ეხება ნებისმიერ, მათ შორის ოფიციალურ ღონისძიებებსაც, რომ არაფერი ვთქვათ ჩვეულებრივ წვეულებებზე. საკმარისია ინიციატივა ხელში აიღოთ, რომ გარშემო მყოფები თქვენი დავალებების შესრულებას სიამოვნებით შეუდგებიან.
მერწყული
ეს არის დღე, როდესაც არაფრის კეთება არ გსურთ და სიტუაციაც ხელს გიწყობთ, რომ სურვილი აისრულოთ. საქმე რომც გამოჩნდეს, გირჩევნიათ არ შეამჩნიოთ. ვარსკვლავები გირჩევენ, რომ ეს პასიური დღე მხოლოდ საკუთარ თავს და საყვარელ ადამიანებს დაუთმოთ.
თევზები
თევზებს ძალიან იღბლიანი დღე ელით! მოზღვავებული ენერგია შესაძლებლობას გაძლევთ, რომ კონკურენტები უკან ჩამოიტოვოთ. ვარსკვლავები გირჩევენ, წვრილმანებზე დრო არ დაკარგოთ - ასეთი იღბლიანი დღე ისეთ საქმეს უნდა დაუთმოთ, რაც ყველაზე დიდ სარგებელს მოგიტანთ.
„სუფრა - ასე ჰქვია ქართულ მოლხენა-დროსტარებას, რომელიც სტუმართმოყვარეობისა და მხიარულების განსახიერებას წარმოადგენს. რომელი კერძებს მიირთმევენ ქართველები სტუმრებთან ერთად? ჩვენი კორესპონდენტი შეეცადა ქართული სუფრის დიდებულება ეჩვენებინა და დარწმუნდებით, რომ ეს მართლაც კარგად გამოუვიდა“, - ასე იწყება გერმანულ გაზეთ „ფრანკფურტერ ალგემაინე ცაითუნგში“ (Frankfurter Allgemeine Zeitung) გამოქვეყნებული სტატია სათაურით „ქართული სამზარეულოს მრავალფეროვნება“ (ავტორი - მაიკე ფონ გალენი).
გთავაზობთ პუბლიკაციას შემოკლებით:
„როცა მივედით, მაგიდა უკვე გაშლილი დაგვხვდა: თეფშებზე დაწყობილი ყველით და ლორით, ნიგვზის ფარშიანი ბადრიჯნით, მხალეულობით, მწვანილით, კიტრით და პომიდორით... მათ შორის ჩადგმულია გრაფინები მოცხარის წვენით და ტარხუნის ლიმონათის ბოთლებით. ოფიციანტი წითელ ღვინოს ბოკალებში ასხამს. გარეთ თბილისური საღამოა, რესტორან „რიგის“ დარბაზში გაშლილ გრძელ მაგიდაზე კი ქართული სუფრა - ქართული ქეიფი იწყება.
ისინი, რომლებიც ქართულ სამზარეულოს არ იცნობენ, მადააღძრულები სწრაფად მიირთმევენ სიმინდის ფქვილისაგან გამომცხვარ თბილ მჭადებს, სალათებს და ყველს. მაგრამ ვინც იცის, ის ნელ-ნელა ჭამს და მთავარს ელოდება...
ქართველი ქალბატონი თიკო ტუსკაძე, რომელიც ლონდონში ცხოვრობს, მაგრამ ახლა სამშობლოში იმყოფება, ჩვენი გიდის როლს ასრულებს და ქართულ სუფრას გვაცნობს როგორც „გემრიელი საჭმელების უსასრულო რიგს“. იგი კულინარული წიგნის ავტორია და გვიხსნის, თუ რომელი საჭმელი როგორ მივირთვათ.
ზოგიერთმა უკვე საკმაო რაოდენობის სალათა მიირთვა, რომ მაგიდაზე ახალი კერძები მოაქვთ - მოხრაკულ-მოთუშული სოკო, ხაჭაპური, ხორცით მომზადებული კერძები... საჭმლით სავსე თეფშები სულ უფრო მრავლდება და მაგიდაზე თავისუფალი სივრცე მცირდება, თუმცა ახალ-ახალი ნუგბარისათვის ადგილი მოიძებნება.
„სტუმართმოყვარეობა - ქართული კულტურის განუყოფელ ნაწილს წარმოადგენს, რაც კარგად არის გამოხატული ქართულ სუფრაში, როცა მაგიდას ეროვნულ სამზარეულოს კერზები ამშვენებს“, - განმარტავს მაკა თარაშვილი. რა თქმა უნდა, იგი ახალბედა სუფრის წევრებისაგან განსხვავებით, შეცდომებს არ უშვებს და ყველაფერს ერთად არ მიირთმევს. მან კარგად იცის, რა როდის უნდა მიირთვას და უცხოელ სტუმრებს ჭამის საიდუმლოებას ასწავლის: როდის დგება მწვადის, „ჩაქაფულის და საჭმელების მიღების დრო...
ქართული ტრადიციის თანახმად, სუფრაზე იმდენი საჭმელი უნდა იყოს, რომ სტუმრების წასვლის შემდეგაც საკმაო რაოდენობით უნდა დარჩეს: „სუფრა, რომელზეც არაფერი აღარ რჩება, საქართველოში არ არსებობს“, - ამბობს მაკა თარაშვილი, - მასპინძლები იფიქრებენ, რომ სტუმრები მშივრები დარჩნენ. ამიტომ ყველაფერი უამრავია“.
რესტორანი „ქეთო და კოტე“ ძველი თბილისის უბანში, შემაღლებულ ადგილზე მდებარეობს. დარბაზში მყუდრო გარემოა შექმნილი. მაგიდები ყოველთვის მდიდრულადაა გაშლილი - ტრადიციული კერძები თანამედროვე სტილითაა გაფორმებული. თავდაპირველად თვენ მოგართმევენ ცივ და ვეგეტარიანულ კერძებს, ბოსტნეულს, შემდეგ გამომცხავარს, ცომეულს, ბოლოს კი ხორცით მომზადებულ საჭმელებს.
ქართული სუფრის ტრადიციაა თამადა, ანუ დროსტარების ხელმძღვანელი. იგი სუფრის თავში ზის და სადღეგრძელოებს ამბობს. რესტორან „შატო მუხრანში“, სადაც ჩვენ ვიყავით (თბილისიდან ერთი საათის სავალზე), მეღვინე პატრიკ ჰონეფმა ჩვენი სტუმრობის სადიდებელი სადღეგრძელო წარმოსთქვა. გერმანელი მეღვინე უკვე მრავალი წელია საქართველოში ცხოვრობს, ოჯახიც აქ ჰყავს. პატრიკი მადლობას გვიხდის სტუმრობისათვის, რომ გერმანელი ტურისტები საქართველოთი დაინტერესდნენ და კავკასიურ ქვეყანას ეწვივნენ.
მასპინძელი გვიხსნის, რომ სუფრის თამადა ყურადღებით ისმენს სტუმრების საუბარს სადღეგრძელოებისათვის იმპულსის მისაცემად. იგი დისკუსიას ზომიერ მიმართულებას აძლევს და განწყობას ამაღლებს. ამიტომაც თამადა ისეთი პიროვნებაა, რომელიც ცნობილია თავისი კეთილი ხასიათით, გონებამახვილობით და ინტელექტით.
თუ როგორ მზადდება კლასიკური ქართული კერძები, ამას თქვენ თბილისიდან საკმაოდ მოშორებით, კახეთში გაიგებთ, სადაც ღვინის კომპანია „შუმის“ რესტორანი მდებარეობს. აქ სტუმარი საკუთარი თვალით ხედავს, თუ როგორ ცხვება ქართული თონის პური, როგორ კეთდება ხინკალი, რომელიც ქართული სამზარეულოს ერთ-ერთ დიდებულ და გემრიელ კერძს წარმოადგენს.