რას გვირჩევენ ვარსკვლავები 27 ივნისისათვის:
ვერძი (21 მარტი - 20 აპრილი)
თანამოსაუბრეზე შთაბეჭდილების მოხდენას მხოლოდ მაღალი ინტელექტით შეძლებთ. არ აქვს მნიშვნელობა, თანამოსაუბრე უფროსია, საყვარელი ადამიანი, შემთხვევითი თანამგზავრი თუ საუკეთესო მეგობარი. ამ დღეს ადამიანებს უბრალო ჭორებზე მეტად პოლიტიკა, ეკონომიკა, ფილოსოფია და ნებისმიერი სხვა მეცნიერება აინტერესებთ.
კურო (21 აპრილი - 21 მაისი)
თუ გადაწყვეტეთ, რომ სახლის კეთილმოწყობა დაიწყოთ, ვარსკვლავები გირჩევენ, მასშტაბური რემონტი არ წამოიწყოთ, რადგან პროცესი დიდხანს გაგრძელდება. უმჯობესია, პატარ-პატარა ნაბიჯებით მიჰყვეთ და თქვენი ბრწყინვალე იდეები თანდათანობით განახორციელოთ.
ტყუპები (22 მაისი - 21 ივნისი)
ეს დღე ინტელექტუალური საუბრებისკენ განგაწყობთ. მოულოდნელად ისეთი თემებით დაინტერესდებით, როგორიცაა ადამიანის ფსიქიკა, სულიერი განვითარება, სამყაროს საიდუმლოებები და ა.შ. შესაძლოა, ნახოთ ადამიანი, ვისაც ამ თემებზე სიამოვნებით ესაურებით. მთავარია, ღრუბლებში ფრენის დროს ფეხქვეშ მიწა არ დაკარგოთ.
კირჩხიბი (22 ივნისი - 22 ივლისი)
თქვენში ფინანსისტი გაიღვიძებს! თუ ამ დღეს ფინანსური მდგომარეობის გაუმჯობესებაზე ფიქრს დაუთმობთ, შესანიშნავ გეგმას შეიმუშავებთ, რომელიც ფულის შოვნაში დაგეხმარებათ. ხელსაყრელი დღეა შვებულების დაგეგმვის, რემონტის დაწყების და მნიშვნელოვანი შესყიდვისთვის.
ლომი (23 ივლისი - 23 აგვისტო)
ცხოვრების ყველა სფეროში, მათ შორის ურთიერთობებში, ლოგიკას ეყრდნობით და არა გრძნობას. ასეთი განწყობით და ვარსკვლავების მხარდაჭერით წარმატებას ადვილად მიაღწევთ.
ქალწული (24 აგვისტო - 23 სექტემბერი)
ამ დღეს თავს სხვისი მექანიზმის ჭანჭიკად იგრძნობთ, რაც სულ არ გადარდებთ. მთავარია, ეს მექანიზმი გამართულად მუშაობდეს. თქვენ კარგად იცით საკუთარი როლი და შესანიშნავად შეგიძლიათ განახორციელოთ ის, რაც სხვებმა დაგეგმეს. დღის მეორე ნახევარში ეცადეთ, ვარჯიშის დრო გამონახოთ და არც მსუბუქი დიეტის დაწყება გაწყენდათ.
სასწორი (24 სექტემბერი - 23 ოქტომბერი)
გირჩევთ, მთელი ყურადღება სასარგებლო კავშირების დამყარებაზე გადაიტანოთ. თავიდან ნებისმიერი ურთიერთობა სიმპათია-ანტიპათის პრინციპზე იგება, თუმცა უფრო ღრმა ურთიერთობებისთვის საერთო თემებისა და ინტერესების პოვნა დაგჭირდებათ. საყვარელ ადამიანთან ურთიერთობაში კომპრომისზე წასვლა უნდა ისწავლოთ - ზოგჯერ მაინც.
მორიელი (24 ოქტომბერი - 22 ნოემბერი)
სისწრაფე ყოველთვის არ ამართლებს. ყველაზე ხშირად წარმატებული ბიზნესის გასაღები უმცირეს დეტალებამდე გათვლილი გეგმაა. ეცადეთ „ასჯერ გაზომოთ და ერთხელ გაჭრათ“. წინასწარ დაგეგმილი თქვენი ნებისმიერი ნაბიჯი წარმატებული იქნება.
მშვილდოსანი (23 ნოემბერი - 21 დეკემბერი)
ვარსკვლავები გირჩევენ ისეთ ადგილზე წახვიდეთ, სადაც საინტერესო და ბევრის მცოდნე ადამიანებთან საუბრის შესაძლებლობა გექნებათ. ახლა ეს სუფთა ჰაერივით გჭირდებათ!
თხის რქა (22 დეკემბერი - 20 იანვარი)
შესაძლოა, ინტელექტუალური დისკუსიები არ გიყვართ, მაგრამ ამ დღეს გამონაკლისი უნდა დაუშვათ. შესაძლოა, ასეთი დისკუსიის დროს მოისმინოთ იდეა, რომელიც დიდ ფინანსურ შემოსავალს მოგიტანთ და თქვენს მომავალს მთლიანად შეცვლის. დიდი ხნის უნახავ მეგობარს თქვენი დახმარება სჭირდება და იმედს ნუ გაუცრუებთ.
მერწყული (21 იანვარი - 18 თებერვალი)
შესაძლოა, საკუთარი აზრების ლაბირინთში ისე დაიკარგოთ, რომ უკან დასაბრუნებელი გზის პოვნა გაგიჭირდეთ. იქნებ, სიტუაციას თავად ართულებთ და ყველაფერი გაცილებით მარტივადაა? ბუნებაში სეირნობა და მიწასთან სიახლოვე სტრესისგან თავის დაღწევაში დაგეხმარებათ. რთული სამუშაო კვირის შემდეგ ეს ყველაზე მეტად გჭირდებათ.
თევზები (19 თებერვალი - 20 მარტი)
ვარსკვლავები გირჩევენ, ყურადღებით დააკვირდეთ, გარშემო რა ხდება - შესაძლოა, მნიშვნელოვანი ინფორმაცია, ღირებული რჩევა ან შესანიშნავი იდეა მოისმინოთ, რომელიც მომავალში ძალიან გამოგადგებათ. ამიტომ ისწავლეთ, უსმინეთ და დაიმახსოვრეთ.
„სუფრა - ასე ჰქვია ქართულ მოლხენა-დროსტარებას, რომელიც სტუმართმოყვარეობისა და მხიარულების განსახიერებას წარმოადგენს. რომელი კერძებს მიირთმევენ ქართველები სტუმრებთან ერთად? ჩვენი კორესპონდენტი შეეცადა ქართული სუფრის დიდებულება ეჩვენებინა და დარწმუნდებით, რომ ეს მართლაც კარგად გამოუვიდა“, - ასე იწყება გერმანულ გაზეთ „ფრანკფურტერ ალგემაინე ცაითუნგში“ (Frankfurter Allgemeine Zeitung) გამოქვეყნებული სტატია სათაურით „ქართული სამზარეულოს მრავალფეროვნება“ (ავტორი - მაიკე ფონ გალენი).
გთავაზობთ პუბლიკაციას შემოკლებით:
„როცა მივედით, მაგიდა უკვე გაშლილი დაგვხვდა: თეფშებზე დაწყობილი ყველით და ლორით, ნიგვზის ფარშიანი ბადრიჯნით, მხალეულობით, მწვანილით, კიტრით და პომიდორით... მათ შორის ჩადგმულია გრაფინები მოცხარის წვენით და ტარხუნის ლიმონათის ბოთლებით. ოფიციანტი წითელ ღვინოს ბოკალებში ასხამს. გარეთ თბილისური საღამოა, რესტორან „რიგის“ დარბაზში გაშლილ გრძელ მაგიდაზე კი ქართული სუფრა - ქართული ქეიფი იწყება.
ისინი, რომლებიც ქართულ სამზარეულოს არ იცნობენ, მადააღძრულები სწრაფად მიირთმევენ სიმინდის ფქვილისაგან გამომცხვარ თბილ მჭადებს, სალათებს და ყველს. მაგრამ ვინც იცის, ის ნელ-ნელა ჭამს და მთავარს ელოდება...
ქართველი ქალბატონი თიკო ტუსკაძე, რომელიც ლონდონში ცხოვრობს, მაგრამ ახლა სამშობლოში იმყოფება, ჩვენი გიდის როლს ასრულებს და ქართულ სუფრას გვაცნობს როგორც „გემრიელი საჭმელების უსასრულო რიგს“. იგი კულინარული წიგნის ავტორია და გვიხსნის, თუ რომელი საჭმელი როგორ მივირთვათ.
ზოგიერთმა უკვე საკმაო რაოდენობის სალათა მიირთვა, რომ მაგიდაზე ახალი კერძები მოაქვთ - მოხრაკულ-მოთუშული სოკო, ხაჭაპური, ხორცით მომზადებული კერძები... საჭმლით სავსე თეფშები სულ უფრო მრავლდება და მაგიდაზე თავისუფალი სივრცე მცირდება, თუმცა ახალ-ახალი ნუგბარისათვის ადგილი მოიძებნება.
„სტუმართმოყვარეობა - ქართული კულტურის განუყოფელ ნაწილს წარმოადგენს, რაც კარგად არის გამოხატული ქართულ სუფრაში, როცა მაგიდას ეროვნულ სამზარეულოს კერზები ამშვენებს“, - განმარტავს მაკა თარაშვილი. რა თქმა უნდა, იგი ახალბედა სუფრის წევრებისაგან განსხვავებით, შეცდომებს არ უშვებს და ყველაფერს ერთად არ მიირთმევს. მან კარგად იცის, რა როდის უნდა მიირთვას და უცხოელ სტუმრებს ჭამის საიდუმლოებას ასწავლის: როდის დგება მწვადის, „ჩაქაფულის და საჭმელების მიღების დრო...
ქართული ტრადიციის თანახმად, სუფრაზე იმდენი საჭმელი უნდა იყოს, რომ სტუმრების წასვლის შემდეგაც საკმაო რაოდენობით უნდა დარჩეს: „სუფრა, რომელზეც არაფერი აღარ რჩება, საქართველოში არ არსებობს“, - ამბობს მაკა თარაშვილი, - მასპინძლები იფიქრებენ, რომ სტუმრები მშივრები დარჩნენ. ამიტომ ყველაფერი უამრავია“.
რესტორანი „ქეთო და კოტე“ ძველი თბილისის უბანში, შემაღლებულ ადგილზე მდებარეობს. დარბაზში მყუდრო გარემოა შექმნილი. მაგიდები ყოველთვის მდიდრულადაა გაშლილი - ტრადიციული კერძები თანამედროვე სტილითაა გაფორმებული. თავდაპირველად თვენ მოგართმევენ ცივ და ვეგეტარიანულ კერძებს, ბოსტნეულს, შემდეგ გამომცხავარს, ცომეულს, ბოლოს კი ხორცით მომზადებულ საჭმელებს.
ქართული სუფრის ტრადიციაა თამადა, ანუ დროსტარების ხელმძღვანელი. იგი სუფრის თავში ზის და სადღეგრძელოებს ამბობს. რესტორან „შატო მუხრანში“, სადაც ჩვენ ვიყავით (თბილისიდან ერთი საათის სავალზე), მეღვინე პატრიკ ჰონეფმა ჩვენი სტუმრობის სადიდებელი სადღეგრძელო წარმოსთქვა. გერმანელი მეღვინე უკვე მრავალი წელია საქართველოში ცხოვრობს, ოჯახიც აქ ჰყავს. პატრიკი მადლობას გვიხდის სტუმრობისათვის, რომ გერმანელი ტურისტები საქართველოთი დაინტერესდნენ და კავკასიურ ქვეყანას ეწვივნენ.
მასპინძელი გვიხსნის, რომ სუფრის თამადა ყურადღებით ისმენს სტუმრების საუბარს სადღეგრძელოებისათვის იმპულსის მისაცემად. იგი დისკუსიას ზომიერ მიმართულებას აძლევს და განწყობას ამაღლებს. ამიტომაც თამადა ისეთი პიროვნებაა, რომელიც ცნობილია თავისი კეთილი ხასიათით, გონებამახვილობით და ინტელექტით.
თუ როგორ მზადდება კლასიკური ქართული კერძები, ამას თქვენ თბილისიდან საკმაოდ მოშორებით, კახეთში გაიგებთ, სადაც ღვინის კომპანია „შუმის“ რესტორანი მდებარეობს. აქ სტუმარი საკუთარი თვალით ხედავს, თუ როგორ ცხვება ქართული თონის პური, როგორ კეთდება ხინკალი, რომელიც ქართული სამზარეულოს ერთ-ერთ დიდებულ და გემრიელ კერძს წარმოადგენს.