ვერძი (21 მარტი - 20 აპრილი)
დროა, საახალწლო ბიუჯეტი და ხარჯები დაგეგმო - გაიხსენეთ, რომ ფულს თვლა უყვარს! თუ კოლეგების დახმარება გჭირდებათ, უთხარით. მათი პრაქტიკული რჩევები ცხოვრებას გაგიადვილებთ. შეიძლება, უახლოესი გეგმის შეცვლა მოგიწიოთ, რადგან აღმოჩნდება, რომ მისი შედგენის დროს ბევრი რამ არ გაითვალისწინეთ.
კურო (21 აპრილი - 21 მაისი)
რთული და დაძაბული დღეა. ეცადეთ გარემოებებს მოერგოთ და პრობლემების გადაჭრა განსხვავებული ხერხებით სცადოთ. 18 დეკემბერს ბედმა სიურპრიზები მოგიმზადათ, მაგრამ შეიძლება ყველა არ მოგეწონოთ. ვარსკვლავები გირჩევენ, მოხდარს ისე შეხედოთ, როგორც ახალ შესაძლებლობას და თქვენ სასარგებლოდ გამოიყენოთ. ურთიერთობებში მეტი სიფრთხილე უნდა გამოიჩინოთ, განსაკუთრებით - უცნობ ადამიანებთან.
ტყუპები (22 მაისი - 21 ივნისი)
ამ დღეს სწრაფი რეაგირება და იმპროვიზაცია მოგიწევთ, რათა უხერხულ მდგომარეობაში არ აღმოჩნდეთ. ნებისმიერ სიტუაციაში საკუთარი პრინციპები უნდა დაიცვათ და დებატებში პოზიციები არ დათმოთ. შესაძლოა, ხელმძღვანელობისგან ახალი დავალებები მიიღოთ. ეს საშუალებას მოგცემთ, თქვენი საუკეთესო საქმიანი თვისებები გამოავლინოთ.
კირჩხიბი (22 ივნისი - 22 ივლისი)
გირჩევთ, დინებას მიჰყვეთ, არ აჩქარდეთ და მკვეთრი მოძრაობები არ გააკეთოთ. გახსოვდეთ, რომ ამ დღეს დაშვებული შეცდომების გამოსწორება ძალიან რთული იქნება. საკუთარი სიმართლის ნებისმიერ ფასად დამტკიცებას ნუ ეცდებით - თუ თქვენს ოპონენტს თქვენი არ სჯერა, მასზე ძვირფას დროს ნუ დაკარგავთ.
ლომი (23 ივლისი - 23 აგვისტო)
ფინანსური საკითხების გადაჭრისას საკუთარ ინტუიციას უნდა ენდოთ. დღევანდელი ურთიერთობა თქვენთვის არა მხოლოდ სასიამოვნო, არამედ სასარგებლოც იქნება. შესაძლოა, შემთხვევით საინტერესო იდეა მოისმინოთ. პროფესიონალებთან საუბარი მნიშვნელოვანი საკითხების მოგვარებასა და შედეგების მიღწევაში დაგეხმარებათ.
ქალწული (24 აგვისტო - 23 სექტემბერი)
ცხოვრებას ოპტიმისტურად უყურებთ. შესაძლოა, ამ დღეს თქვენთვის საჭირო, მნიშვნელოვანი ინფორმაცია მიიღოთ - ყურადღებით მოუსმინეთ რას გეუბნებიან, კოლეგებთან ურთიერთობაზე უარს ნუ იტყვით და ეს დღეს ნაყოფიერად ჩაივლის.
სასწორი (24 სექტემბერი - 23 ოქტომბერი)
გაღიზიანება თავიდან რომ აიცილოთ, ამ დღეს ურთიერთობა უნდა შეზღუდოთ. კამათში ნუ ჩაერთვებით და მტკივნეული საკითხების განხილვას მოერიდეთ. ვარსკვლავები გაფრთხილებენ, რომ ცუდი განწყობა სამუშაო საკითხებზე კონცენტრირებაში ხელს გიშლით. დღის მეორე ნახევარში მოსალოდნელია ახალი ნაცნობობა, რომელიც შეიძლება ხანგრძლივ ურთიერთობაში გადაიზარდოს.
მორიელი (24 ოქტომბერი - 22 ნოემბერი)
ამ დღის მოვლენებმა შეიძლება გაგაოცოთ, მაგრამ ნაჩქარევი დასკვნების გამოტანას უნდა მოერიდოთ. შესაძლოა, ახლობელ ადამიანთან დაკავშირებით მალე აზრი შეგეცვალოთ. თუ თქვენ წინაშე ახალი შესაძლებლობა გაჩნდა, შანსი ხელიდან არ გაუშვათ და საქმეს შეუდექით. პოტენციურ პარტნიორებთან და დამსაქმებლებთან შეხვედრები კარგად ჩაივლის.
მშვილდოსანი (23 ნოემბერი - 21 დეკემბერი)
იდეა, რომლებიც ამ დღეს თავში მოგივათ, შეიძლება ძალიან საინტერესო იყოს და კარგი შემოსავალი მოგიტანოთ. გირჩევთ თქვენი გეგმები გამოცდილ ადამიანებს გაუზიაროთ და მათგან პრაქტიკული რჩევები ან სასარგებლო შენიშვნები მიიღოთ.
თხის რქა (22 დეკემბერი - 20 იანვარი)
ადვილი წარმატების იმედი ნუ გექნებათ. თუ რაიმეს მიღწევა გსურთ, ხანგრძლივი შრომისთვის მზად უნდა იყოთ. ეს არა მხოლოდ სამუშაოს, ცხოვრების სხვა სფეროებსაც ეხება. დღის მეორე ნახევარში მოსალოდნელია საყვარელ ადამიანებთან უთანხმოება, არ არის გამორიცხული კამათი და ჩხუბი, თუმცა ორ დღეში ყველაფერს ისევ სუფთა ფურცლიდან დაიწყებთ.
მერწყული (21 იანვარი - 18 თებერვალი)
საყვარელ ადამიანებთან ურთიერთობა, მათთვის საკუთარი განცდების და იდეების გაზიარება სტრესისგან გაგათავისუფლებთ. ახალგაცნობილ ადამიანებთან გულწრფელობას კი უნდა მოერიდოთ - ვარსკვლავები გაფრთხილებენ, რომ მათ საკუთარი გეგმების შესახებ არავითარ შემთხვევაში არ უამბოთ.
თევზები (19 თებერვალი - 20 მარტი)
ხელსაყრელი დღეა რთული საქმის დაწყების ან უკვე დაწყებულის დასრულებისთვის. დაიმახსოვრეთ ყველა იდეა, რომელიც დღეს თავში მოგივათ. ახალი ნაცნობობა დადებით ემოციებს მოგიტანთ და განწყობას აგიმაღლებთ. ენდეთ საკუთარ ინტუიციას - ის ამ დღეს არ გიღალატებთ.
„სუფრა - ასე ჰქვია ქართულ მოლხენა-დროსტარებას, რომელიც სტუმართმოყვარეობისა და მხიარულების განსახიერებას წარმოადგენს. რომელი კერძებს მიირთმევენ ქართველები სტუმრებთან ერთად? ჩვენი კორესპონდენტი შეეცადა ქართული სუფრის დიდებულება ეჩვენებინა და დარწმუნდებით, რომ ეს მართლაც კარგად გამოუვიდა“, - ასე იწყება გერმანულ გაზეთ „ფრანკფურტერ ალგემაინე ცაითუნგში“ (Frankfurter Allgemeine Zeitung) გამოქვეყნებული სტატია სათაურით „ქართული სამზარეულოს მრავალფეროვნება“ (ავტორი - მაიკე ფონ გალენი).
გთავაზობთ პუბლიკაციას შემოკლებით:
„როცა მივედით, მაგიდა უკვე გაშლილი დაგვხვდა: თეფშებზე დაწყობილი ყველით და ლორით, ნიგვზის ფარშიანი ბადრიჯნით, მხალეულობით, მწვანილით, კიტრით და პომიდორით... მათ შორის ჩადგმულია გრაფინები მოცხარის წვენით და ტარხუნის ლიმონათის ბოთლებით. ოფიციანტი წითელ ღვინოს ბოკალებში ასხამს. გარეთ თბილისური საღამოა, რესტორან „რიგის“ დარბაზში გაშლილ გრძელ მაგიდაზე კი ქართული სუფრა - ქართული ქეიფი იწყება.
ისინი, რომლებიც ქართულ სამზარეულოს არ იცნობენ, მადააღძრულები სწრაფად მიირთმევენ სიმინდის ფქვილისაგან გამომცხვარ თბილ მჭადებს, სალათებს და ყველს. მაგრამ ვინც იცის, ის ნელ-ნელა ჭამს და მთავარს ელოდება...
ქართველი ქალბატონი თიკო ტუსკაძე, რომელიც ლონდონში ცხოვრობს, მაგრამ ახლა სამშობლოში იმყოფება, ჩვენი გიდის როლს ასრულებს და ქართულ სუფრას გვაცნობს როგორც „გემრიელი საჭმელების უსასრულო რიგს“. იგი კულინარული წიგნის ავტორია და გვიხსნის, თუ რომელი საჭმელი როგორ მივირთვათ.
ზოგიერთმა უკვე საკმაო რაოდენობის სალათა მიირთვა, რომ მაგიდაზე ახალი კერძები მოაქვთ - მოხრაკულ-მოთუშული სოკო, ხაჭაპური, ხორცით მომზადებული კერძები... საჭმლით სავსე თეფშები სულ უფრო მრავლდება და მაგიდაზე თავისუფალი სივრცე მცირდება, თუმცა ახალ-ახალი ნუგბარისათვის ადგილი მოიძებნება.
„სტუმართმოყვარეობა - ქართული კულტურის განუყოფელ ნაწილს წარმოადგენს, რაც კარგად არის გამოხატული ქართულ სუფრაში, როცა მაგიდას ეროვნულ სამზარეულოს კერზები ამშვენებს“, - განმარტავს მაკა თარაშვილი. რა თქმა უნდა, იგი ახალბედა სუფრის წევრებისაგან განსხვავებით, შეცდომებს არ უშვებს და ყველაფერს ერთად არ მიირთმევს. მან კარგად იცის, რა როდის უნდა მიირთვას და უცხოელ სტუმრებს ჭამის საიდუმლოებას ასწავლის: როდის დგება მწვადის, „ჩაქაფულის და საჭმელების მიღების დრო...
ქართული ტრადიციის თანახმად, სუფრაზე იმდენი საჭმელი უნდა იყოს, რომ სტუმრების წასვლის შემდეგაც საკმაო რაოდენობით უნდა დარჩეს: „სუფრა, რომელზეც არაფერი აღარ რჩება, საქართველოში არ არსებობს“, - ამბობს მაკა თარაშვილი, - მასპინძლები იფიქრებენ, რომ სტუმრები მშივრები დარჩნენ. ამიტომ ყველაფერი უამრავია“.
რესტორანი „ქეთო და კოტე“ ძველი თბილისის უბანში, შემაღლებულ ადგილზე მდებარეობს. დარბაზში მყუდრო გარემოა შექმნილი. მაგიდები ყოველთვის მდიდრულადაა გაშლილი - ტრადიციული კერძები თანამედროვე სტილითაა გაფორმებული. თავდაპირველად თვენ მოგართმევენ ცივ და ვეგეტარიანულ კერძებს, ბოსტნეულს, შემდეგ გამომცხავარს, ცომეულს, ბოლოს კი ხორცით მომზადებულ საჭმელებს.
ქართული სუფრის ტრადიციაა თამადა, ანუ დროსტარების ხელმძღვანელი. იგი სუფრის თავში ზის და სადღეგრძელოებს ამბობს. რესტორან „შატო მუხრანში“, სადაც ჩვენ ვიყავით (თბილისიდან ერთი საათის სავალზე), მეღვინე პატრიკ ჰონეფმა ჩვენი სტუმრობის სადიდებელი სადღეგრძელო წარმოსთქვა. გერმანელი მეღვინე უკვე მრავალი წელია საქართველოში ცხოვრობს, ოჯახიც აქ ჰყავს. პატრიკი მადლობას გვიხდის სტუმრობისათვის, რომ გერმანელი ტურისტები საქართველოთი დაინტერესდნენ და კავკასიურ ქვეყანას ეწვივნენ.
მასპინძელი გვიხსნის, რომ სუფრის თამადა ყურადღებით ისმენს სტუმრების საუბარს სადღეგრძელოებისათვის იმპულსის მისაცემად. იგი დისკუსიას ზომიერ მიმართულებას აძლევს და განწყობას ამაღლებს. ამიტომაც თამადა ისეთი პიროვნებაა, რომელიც ცნობილია თავისი კეთილი ხასიათით, გონებამახვილობით და ინტელექტით.
თუ როგორ მზადდება კლასიკური ქართული კერძები, ამას თქვენ თბილისიდან საკმაოდ მოშორებით, კახეთში გაიგებთ, სადაც ღვინის კომპანია „შუმის“ რესტორანი მდებარეობს. აქ სტუმარი საკუთარი თვალით ხედავს, თუ როგორ ცხვება ქართული თონის პური, როგორ კეთდება ხინკალი, რომელიც ქართული სამზარეულოს ერთ-ერთ დიდებულ და გემრიელ კერძს წარმოადგენს.