ვერძი (21 მარტი - 20 აპრილი)
მნიშვნელოვანი და საპასუხისმგებლო დღეა. ის შეიძლება რთულიც აღმოჩნდეს, მაგრამ სწორედ ამ დღიდან დაიწყება სასიკეთო ცვლილებები თქვენს ცხოვრებაში. დაბრკოლებებს, რომლებიც წინსვლაში ხელს გიშლით, გზიდან იშორებთ. ამას რა თქმა უნდა, დიდი ძალა სჭირდება და ყველაზე ენერგიული ვერძებიც კი თავს გამოფიტულად იგრძნობენ.
ყურადღებით დააკვირდით რა ხდება თქვენ გარშემო, შეადარეთ ფაქტები და დასკვნები გამოიტანეთ.
კურო (21 აპრილი - 21 მაისი)
თქვენს წამოწყებებს დიდი მომავალი აქვს. ეს როგორც სამსახურს, ისე პირად ურთიერთობებსაც ეხება. მაგალითად, შემთხვევითი ნაცნობობა შეიძლება ხანგრძლივ რომანში გადაიზარდოს, რომელიც ქორწინებით დაგვირგვინდება.
ამ დღის ამოცანაა, არ იჩქაროთ და არ იზარმაცოთ. ზოგჯერ სასურველი შედეგის მისაღწევად დროა საჭირო.
ტყუპები (22 მაისი - 21 ივნისი)
წარმატების მისაღწევად მოქმედების თავისუფლება გჭირდებათ. ხელსაყრელი დღეა ურთიერთობისთვის. გარშემო მყოფები თქვენში ხედავენ ძლიერ ადამიანს, რომლის აზრები და პოზიცია ყურადღებას იმსახურებს. შეეცადეთ, მეტი დრო გაატაროთ მათთან, ვისგანაც რაღაცის სწავლა შეიძლება.
ამ დღეს მიღებული ნებისმიერი ინფორმაცია აუცილებლად გამოგადგებათ. მალე იპოვით შესაძლებლობას, რომ საკუთარი ცოდნა ფულად აქციოთ.
.კირჩხიბი (22 ივნისი - 22 ივლისი)
ამ დღეს ნებისმიერ ურთიერთობაში სიფხიზლე და სიფრთხილე უნდა გამოიჩინოთ. ზოგიერთ კირჩხიბს უსიამოვნო სიურპრიზები ელის - მოულოდნელად აღმოაჩენთ, რომ თქვენ ირგვლივ მყოფი ადამიანების ბოლომდე ნდობა არ შეიძლება. თუ ვინმე დაჟინებით ცდილობს თქვენი ყურადღების მიპყრობას, ფხიზლად უნდა იყოთ - სავარაუდოდ, ის თქვენი ნდობის მოპოვებას ცდილობს, რათა საკუთარი მიზნებისთვის გამოგიყენოთ.
ლომი (23 ივლისი - 23 აგვისტო)
პლანეტების ხელსაყრელი განლაგების წყალობით ყველაზე რთულ და დახლართულ საქმესაც კი ადვილად უმკლავდებით. ეცადეთ, რაღაც ახალი ისწავლოთ - შეძენილი ცოდნა და უნარები ძალიან მალე გამოგადგებათ. შეგიძლიათ მნიშვნელოვანი ფინანსური საკითხები მოაგვაროთ - როდესაც საქმე ფულს ეხება, თქვენი ინტუიცია განსაკუთრებით კარგად მუშაობს.
ყოველდღიურ საქმეებს სწრაფად გაუმკლავდებით და საკმარისი დრო დაგრჩებათ, რათა რამდენიმე მნიშვნელოვანი ამოცანა განახორციელოთ.
ქალწული (24 აგვისტო - 23 სექტემბერი)
რთული დღე გელოდებათ და ეცადეთ, ამისთვის წინასწარ მოემზადოთ. არაკეთილსინდისიერი ადამიანების გარდა, ბრძოლა მოგიწევთ საკუთარ ემოციებთანაც, რომლებიც დროდადრო დაუფიქრებელი მოქმედებისკენ გიბიძგებთ. გირჩევთ ყოველი სიტყვა აწონ-დაწონოთ, რადგან ამ დღეს კონფლიქტი შეიძლება ნებისმიერმა წვრილმანმა გამოიწვიოს.
აკეთეთ ის, რაც ყველაზე კარგად გამოგდით, ანუ მოაგროვეთ და შეისწავლეთ ინფორმაცია, გამოიტანეთ დასკვნები და დასახეთ გეგმები - კონკრეტული მოქმედებისთვის შესაფერისი დრო ჯერ არ დამდგარა.
სასწორი (24 სექტემბერი - 23 ოქტომბერი)
ამ დღეს სირთულეები მოსალოდნელია, მაგრამ მათ გადაჭარბებული მნიშვნელობა არ უნდა მიანიჭოთ. ზოგადად, სიტუაცია არც ისე ცუდია, როგორც ერთი შეხედვით ჩანს. უბრალოდ. უნდა მიხვდეთ, როდის შეიძლება მოვლენების განვითარებაზე გავლენა მოახდინოთ და როდის არა. ოჯახში და სამსახურში მცირე უთანხმოება გელით, მაგრამ ეს დროებითი პრობლემებია, რომლებსაც მალე გადალახავთ.
მორიელი (24 ოქტომბერი - 22 ნოემბერი)
სასიკეთო ცვლილებები გელით, მაგრამ გაითვალისწინეთ, რომ მოვლენების განვითარება დამოკიდებულია თქვენს გარემოცვაზე და მოკავშირეების სწორად არჩევაზე. შეეცადეთ, გვერდით ისეთი ადამიანები გყავდეთ, რომლებიც არა მარტო კონკრეტული პრობლემების გადაჭრაში, არამედ კონკურენტების მოგერიებაშიც დაგეხმარებიან.
ხელსაყრელი დღეა ურთიერთობებისა და მნიშვნელოვანი საკითხების განხილვისთვის. თუ არ იზარმაცებთ, ამ დღეს არა მარტო საკუთარი თავისთვის, გარშემო მყოფებისთვისაც ბევრი საქმის გაკეთება შეგიძლიათ.
მშვილდოსანი (23 ნოემბერი - 21 დეკემბერი)
ეს დღე საუკეთესოა დასვენებისთვის, მაგრამ თუ დასვენების საშუალება არ გაქვთ, ეცადეთ, საკუთარ თავზე იმუშაოთ - ეს ბევრად უფრო ნაყოფიერი იქნება, ვიდრე ნებისმიერი თანამშრომლობა.
გირჩევთ, ამ დღეს საქმიანი კონტაქტები მინიმუმამდე შეამციროთ, მაგრამ მეგობრებთან და ნათესავებთან მეტი დრო გაატაროთ. ნებისმიერი ინფორმაცია, რომელსაც ამ დღეს მიიღებთ, საგულდაგულოდ უნდა შეამოწმოთ - ის შეიძლება, ყალბი იყოს.
თხის რქა (22 დეკემბერი - 20 იანვარი)
ეცადეთ, ადრე გაიღვიძოთ, რადგან დილა ამ დღის ყველაზე წარმატებული დროა. თუ არ იზარმაცებთ, შეიძლება ახალი მოკავშირეები იპოვოთ და მიიღოთ ფული, რომელიც ძალიან გამოგადგებათ.
დღის მეორე ნახევარი დილისგან რადიკალურად განსხვავდება. სამუშაოს დაწყება და მით უმეტეს დასრულება ძალიან გაგიჭირდებათ, რადგან ოცნების ღრუბლებში დაფრინავთ და რეალურ პრობლემებს ვერ ხედავთ.
მერწყული (21 იანვარი - 18 თებერვალი)
დატვირთული და საინტერესო დღეა. ყველას დაუმტკიცებთ, რომ დამოუკიდებლად მოქმედება შეგიძლიათ და მუდმივი მხარდაჭერა, მფარველობა და გაუთავებელი რჩევები არაფერში გჭირდებათ.
შესაძლებელია უთანხმოება და კონფლიქტი მენეჯმენტთან, თუმცა არ შეგეშინდეთ – საკუთარი სიმართლის დამტკიცებას შეძლებთ და პატივისცემას დაიმსახურებთ.
თევზები (19 თებერვალი - 20 მარტი)
რთული, მაგრამ ნაყოფიერი დღე გელით. დროა, არაკეთილმოსურნეებთან ღია ბრძოლაში ჩაერთოთ და დამაჯერებელი გამარჯვება მოიპოვოთ.
თქვენ შეგიძლია შესანიშნავი შედეგები მიიღოთ იქ, სადაც სხვებს არ შეუძლიათ, რადგან სირთულეებისა და ექსპერიმენტების არ გეშინიათ. დღის მეორე ნახევარში სასიამოვნო სიახლე გელით.
„სუფრა - ასე ჰქვია ქართულ მოლხენა-დროსტარებას, რომელიც სტუმართმოყვარეობისა და მხიარულების განსახიერებას წარმოადგენს. რომელი კერძებს მიირთმევენ ქართველები სტუმრებთან ერთად? ჩვენი კორესპონდენტი შეეცადა ქართული სუფრის დიდებულება ეჩვენებინა და დარწმუნდებით, რომ ეს მართლაც კარგად გამოუვიდა“, - ასე იწყება გერმანულ გაზეთ „ფრანკფურტერ ალგემაინე ცაითუნგში“ (Frankfurter Allgemeine Zeitung) გამოქვეყნებული სტატია სათაურით „ქართული სამზარეულოს მრავალფეროვნება“ (ავტორი - მაიკე ფონ გალენი).
გთავაზობთ პუბლიკაციას შემოკლებით:
„როცა მივედით, მაგიდა უკვე გაშლილი დაგვხვდა: თეფშებზე დაწყობილი ყველით და ლორით, ნიგვზის ფარშიანი ბადრიჯნით, მხალეულობით, მწვანილით, კიტრით და პომიდორით... მათ შორის ჩადგმულია გრაფინები მოცხარის წვენით და ტარხუნის ლიმონათის ბოთლებით. ოფიციანტი წითელ ღვინოს ბოკალებში ასხამს. გარეთ თბილისური საღამოა, რესტორან „რიგის“ დარბაზში გაშლილ გრძელ მაგიდაზე კი ქართული სუფრა - ქართული ქეიფი იწყება.
ისინი, რომლებიც ქართულ სამზარეულოს არ იცნობენ, მადააღძრულები სწრაფად მიირთმევენ სიმინდის ფქვილისაგან გამომცხვარ თბილ მჭადებს, სალათებს და ყველს. მაგრამ ვინც იცის, ის ნელ-ნელა ჭამს და მთავარს ელოდება...
ქართველი ქალბატონი თიკო ტუსკაძე, რომელიც ლონდონში ცხოვრობს, მაგრამ ახლა სამშობლოში იმყოფება, ჩვენი გიდის როლს ასრულებს და ქართულ სუფრას გვაცნობს როგორც „გემრიელი საჭმელების უსასრულო რიგს“. იგი კულინარული წიგნის ავტორია და გვიხსნის, თუ რომელი საჭმელი როგორ მივირთვათ.
ზოგიერთმა უკვე საკმაო რაოდენობის სალათა მიირთვა, რომ მაგიდაზე ახალი კერძები მოაქვთ - მოხრაკულ-მოთუშული სოკო, ხაჭაპური, ხორცით მომზადებული კერძები... საჭმლით სავსე თეფშები სულ უფრო მრავლდება და მაგიდაზე თავისუფალი სივრცე მცირდება, თუმცა ახალ-ახალი ნუგბარისათვის ადგილი მოიძებნება.
„სტუმართმოყვარეობა - ქართული კულტურის განუყოფელ ნაწილს წარმოადგენს, რაც კარგად არის გამოხატული ქართულ სუფრაში, როცა მაგიდას ეროვნულ სამზარეულოს კერზები ამშვენებს“, - განმარტავს მაკა თარაშვილი. რა თქმა უნდა, იგი ახალბედა სუფრის წევრებისაგან განსხვავებით, შეცდომებს არ უშვებს და ყველაფერს ერთად არ მიირთმევს. მან კარგად იცის, რა როდის უნდა მიირთვას და უცხოელ სტუმრებს ჭამის საიდუმლოებას ასწავლის: როდის დგება მწვადის, „ჩაქაფულის და საჭმელების მიღების დრო...
ქართული ტრადიციის თანახმად, სუფრაზე იმდენი საჭმელი უნდა იყოს, რომ სტუმრების წასვლის შემდეგაც საკმაო რაოდენობით უნდა დარჩეს: „სუფრა, რომელზეც არაფერი აღარ რჩება, საქართველოში არ არსებობს“, - ამბობს მაკა თარაშვილი, - მასპინძლები იფიქრებენ, რომ სტუმრები მშივრები დარჩნენ. ამიტომ ყველაფერი უამრავია“.
რესტორანი „ქეთო და კოტე“ ძველი თბილისის უბანში, შემაღლებულ ადგილზე მდებარეობს. დარბაზში მყუდრო გარემოა შექმნილი. მაგიდები ყოველთვის მდიდრულადაა გაშლილი - ტრადიციული კერძები თანამედროვე სტილითაა გაფორმებული. თავდაპირველად თვენ მოგართმევენ ცივ და ვეგეტარიანულ კერძებს, ბოსტნეულს, შემდეგ გამომცხავარს, ცომეულს, ბოლოს კი ხორცით მომზადებულ საჭმელებს.
ქართული სუფრის ტრადიციაა თამადა, ანუ დროსტარების ხელმძღვანელი. იგი სუფრის თავში ზის და სადღეგრძელოებს ამბობს. რესტორან „შატო მუხრანში“, სადაც ჩვენ ვიყავით (თბილისიდან ერთი საათის სავალზე), მეღვინე პატრიკ ჰონეფმა ჩვენი სტუმრობის სადიდებელი სადღეგრძელო წარმოსთქვა. გერმანელი მეღვინე უკვე მრავალი წელია საქართველოში ცხოვრობს, ოჯახიც აქ ჰყავს. პატრიკი მადლობას გვიხდის სტუმრობისათვის, რომ გერმანელი ტურისტები საქართველოთი დაინტერესდნენ და კავკასიურ ქვეყანას ეწვივნენ.
მასპინძელი გვიხსნის, რომ სუფრის თამადა ყურადღებით ისმენს სტუმრების საუბარს სადღეგრძელოებისათვის იმპულსის მისაცემად. იგი დისკუსიას ზომიერ მიმართულებას აძლევს და განწყობას ამაღლებს. ამიტომაც თამადა ისეთი პიროვნებაა, რომელიც ცნობილია თავისი კეთილი ხასიათით, გონებამახვილობით და ინტელექტით.
თუ როგორ მზადდება კლასიკური ქართული კერძები, ამას თქვენ თბილისიდან საკმაოდ მოშორებით, კახეთში გაიგებთ, სადაც ღვინის კომპანია „შუმის“ რესტორანი მდებარეობს. აქ სტუმარი საკუთარი თვალით ხედავს, თუ როგორ ცხვება ქართული თონის პური, როგორ კეთდება ხინკალი, რომელიც ქართული სამზარეულოს ერთ-ერთ დიდებულ და გემრიელ კერძს წარმოადგენს.