♈ ვერძი (21 მარტი - 19 აპრილი)
დღეს შესაძლოა მცირე კონფლიქტები მოგივიდეს, მაგრამ თუ დროზე გაჩერდები, მეტ ზიანს აირიდებ. ოჯახი: ახლობლებთან კამათს სჯობს, დროებით დისტანცია დაიჭირო. ბიზნესი: ახალი შესაძლებლობები გამოჩნდება, მაგრამ სწრაფი რეაგირება გჭირდება. სიყვარული: ემოციებს ნუ აჰყვები, თორემ დაუფიქრებელი სიტყვები ყველაფერს გააფუჭებს. კარიერა: უფროსთან ურთიერთობა დელიკატურად მართე – დღეს ზედმეტი ინიციატივა შეიძლება საწინააღმდეგოდ შემოგიბრუნდეს. ჯანმრთელობა: გადაღლილობა გაწუხებს, დასვენება არ გაწყენდა.
♉ კურო (20 აპრილი - 20 მაისი)
დღეს გეგმებს ნუღარ შეცვლი, დროა, წინასწარ განზრახული ბოლომდე მიიყვანო. ოჯახი: საყვარელი ადამიანი მხარში დაგიდგება, თუ საჭიროა – დახმარებასაც არ მოგაკლებს. ბიზნესი: ფინანსური მდგომარეობა შედარებით დასტაბილურდება, მაგრამ ფულის უაზროდ ხარჯვა არ ღირს. სიყვარული: ურთიერთობაში მეტი გულახდილობა მოგეთხოვება. კარიერა: მშვიდად იმუშავე და კონფლიქტებს გვერდი აუარე. ჯანმრთელობა: გადაჭარბებული ნერვიულობა არაფერს მოგიტანს – მოდუნდი.
♊ ტყუპები (21 მაისი - 20 ივნისი)
ენერგიული ხარ, მაგრამ უმიზნოდ წანწალი არაფერს მოგიტანს. ოჯახი: ოჯახის წევრები დღეს შენგან მეტ ყურადღებას ელიან. ბიზნესი: დროა, ხელშეკრულებების პირობები გადაამოწმო – შეიძლება რაღაც გამოგრჩა. სიყვარული: მოსალოდნელია მოულოდნელი აღიარება ან საინტერესო შეხვედრა. კარიერა: ახალი იდეები გექნება, მაგრამ ჯერ განხორციელებაზე ნუ იჩქარებ. ჯანმრთელობა: თავბრუსხვევამ ან უძილობამ შეიძლება შეგაწუხოს.
♋ კირჩხიბი (21 ივნისი - 22 ივლისი)
დღეს სენსიტიური იქნები, ამიტომ სჯობს, ზედმეტად ემოციურ თემებს მოერიდო. ოჯახი: ოჯახის წევრებმა შეიძლება დაგაბნიონ, მაგრამ სიმშვიდე შეინარჩუნე. ბიზნესი: ფინანსური რისკები ჯერ ისევ შენს სასარგებლოდ არ არის. სიყვარული: თუ ქორწინებაში ხარ, შესაძლოა, მცირე გაუგებრობები გაჩნდეს. კარიერა: ბევრი საქმე გექნება, მაგრამ მთავარია, პრიორიტეტები სწორად დასვა. ჯანმრთელობა: სჯობს, მძიმე საკვები მოერიდო.
♌ ლომი (23 ივლისი - 22 აგვისტო)
შენი ავტორიტეტი იზრდება, მაგრამ ზედმეტი თავდაჯერება არ მოგიტანს კარგს. ოჯახი: შესაძლოა, ახლობელმა რჩევა გთხოვოს – არ უგულებელყო. ბიზნესი: ფინანსური სირთულეების გადაჭრას თუ სწორად მიუდგები, მოგება არ დააყოვნებს. სიყვარული: ვიღაც შენს ყურადღებას მოითხოვს, მაგრამ ნურავის თამაშში არ გახვედი. კარიერა: სამსახურში მნიშვნელოვანი ნაბიჯი უნდა გადადგა. ჯანმრთელობა: თავი ზედმეტ დატვირთვას ნუ დაუქვემდებარებ.
♍ ქალწული (23 აგვისტო - 22 სექტემბერი)
დღეს ყველაფერი არც ისე მარტივად წარიმართება, როგორც გეგონა. ოჯახი: მოულოდნელი სიახლე ოჯახიდან – შესაძლოა, კარგი ან არც ისე სასიამოვნო. ბიზნესი: ახალ პროექტებზე ფიქრი არ გაწყენდა, მაგრამ რისკიან ნაბიჯს მოერიდე. სიყვარული: პარტნიორთან ურთიერთობაში შუღლი გაჩნდება, თუ სენსიტიურ თემებს ზედმეტად შეეხები. კარიერა: წვრილმანები გამოგეპარება, ყურადღებით იყავი. ჯანმრთელობა: კუჭთან დაკავშირებული პრობლემები მოსალოდნელია.
♎ სასწორი (23 სექტემბერი - 22 ოქტომბერი)
გაუთვალისწინებელი გარემოებები შენს გეგმებს შეცვლის. ოჯახი: მეგობარი ან ნათესავი დაგეხმარება ძველ პრობლემის მოგვარებაში. ბიზნესი: მცირე მოგება შესაძლოა, მაგრამ დიდი ფინანსური მიღწევები ჯერ არ ჩანს. სიყვარული: სასიამოვნო საუბრები გელოდება, თუმცა ზედმეტად ნუ გაიხსნები. კარიერა: კოლეგასთან უთანხმოება მოსალოდნელია. ჯანმრთელობა: ძილის რეჟიმს მიხედე.
♏ მორიელი (23 ოქტომბერი - 21 ნოემბერი)
დროა, გადახედო შენს პრიორიტეტებს. ოჯახი: შეიძლება, ოჯახის წევრებთან საუბარი საჭირო გახდეს. ბიზნესი: ახალი შემოთავაზება გექნება, მაგრამ კარგად დაფიქრდი, სანამ დასთანხმდები. სიყვარული: მოულოდნელი სიურპრიზი გელოდება. კარიერა: სჯობს, ინტრიგებს მოერიდო. ჯანმრთელობა: მეტი მოძრაობა გჭირდება.
♐ მშვილდოსანი (22 ნოემბერი - 21 დეკემბერი)
მიზნამდე არ გაჩერდე, მაგრამ ზედმეტი სიჩქარეც არ ვარგა. ოჯახი: სჯობს, ახლობლებთან დრო გაატარო. ბიზნესი: მნიშვნელოვანი შეხვედრები კარგად ჩაივლის. სიყვარული: ახალი გატაცება მოსალოდნელია. კარიერა: შენს სამუშაოს დღეს უფროსიც დააფასებს. ჯანმრთელობა: ენერგია დაგაკლდება, კარგად გამოიძინე.
♑ თხის რქა (22 დეკემბერი - 19 იანვარი)
დღეს ბევრს ფიქრობ, მაგრამ მოქმედებაც საჭიროა. ოჯახი: გადაწყვეტილება, რომელიც დღეს მიიღებ, მომავალზე იმოქმედებს. ბიზნესი: ფული ფრთხილად დახარჯე. სიყვარული: ნაკლებად ელაპარაკე ძველ საკითხებზე. კარიერა: კოლეგებთან ურთიერთობა გაუმჯობესდება. ჯანმრთელობა: მცირე ხნით დასვენება არ გაწყენს.
♒ მერწყული (20 იანვარი - 18 თებერვალი)
ახალი იდეების განხორციელება შეგიძლია, მაგრამ ყველა შენს აზრს არ გაიზიარებს. ოჯახი: მშვიდი დღე გელოდება. ბიზნესი: ძველი ვალდებულებები არ დაგავიწყდეს. სიყვარული: ყურადღება მოგაკლდება, თუ თვითონ არ მოითხოვ. კარიერა: მოულოდნელი ბონუსი ან ახალი შესაძლებლობა გაჩნდება. ჯანმრთელობა: თავი დაუთმე ფიზიკურ აქტივობას.
♓ თევზები (19 თებერვალი - 20 მარტი)
შენი შრომა დაფასდება, მაგრამ არანაკლებ მნიშვნელოვანია საკუთარი დასვენებაც. ოჯახი: ოჯახის წევრები შენგან მეტ ყურადღებას ელიან. ბიზნესი: შანსია, ვიღაც შენს ნდობას გამოსცდის. სიყვარული: ემოციური იქნება დღევანდელი საღამო. კარიერა: შენზე ბევრს იქნება დამოკიდებული. ჯანმრთელობა: იმუნიტეტი გაიმაგრე.
„სუფრა - ასე ჰქვია ქართულ მოლხენა-დროსტარებას, რომელიც სტუმართმოყვარეობისა და მხიარულების განსახიერებას წარმოადგენს. რომელი კერძებს მიირთმევენ ქართველები სტუმრებთან ერთად? ჩვენი კორესპონდენტი შეეცადა ქართული სუფრის დიდებულება ეჩვენებინა და დარწმუნდებით, რომ ეს მართლაც კარგად გამოუვიდა“, - ასე იწყება გერმანულ გაზეთ „ფრანკფურტერ ალგემაინე ცაითუნგში“ (Frankfurter Allgemeine Zeitung) გამოქვეყნებული სტატია სათაურით „ქართული სამზარეულოს მრავალფეროვნება“ (ავტორი - მაიკე ფონ გალენი).
გთავაზობთ პუბლიკაციას შემოკლებით:
„როცა მივედით, მაგიდა უკვე გაშლილი დაგვხვდა: თეფშებზე დაწყობილი ყველით და ლორით, ნიგვზის ფარშიანი ბადრიჯნით, მხალეულობით, მწვანილით, კიტრით და პომიდორით... მათ შორის ჩადგმულია გრაფინები მოცხარის წვენით და ტარხუნის ლიმონათის ბოთლებით. ოფიციანტი წითელ ღვინოს ბოკალებში ასხამს. გარეთ თბილისური საღამოა, რესტორან „რიგის“ დარბაზში გაშლილ გრძელ მაგიდაზე კი ქართული სუფრა - ქართული ქეიფი იწყება.
ისინი, რომლებიც ქართულ სამზარეულოს არ იცნობენ, მადააღძრულები სწრაფად მიირთმევენ სიმინდის ფქვილისაგან გამომცხვარ თბილ მჭადებს, სალათებს და ყველს. მაგრამ ვინც იცის, ის ნელ-ნელა ჭამს და მთავარს ელოდება...
ქართველი ქალბატონი თიკო ტუსკაძე, რომელიც ლონდონში ცხოვრობს, მაგრამ ახლა სამშობლოში იმყოფება, ჩვენი გიდის როლს ასრულებს და ქართულ სუფრას გვაცნობს როგორც „გემრიელი საჭმელების უსასრულო რიგს“. იგი კულინარული წიგნის ავტორია და გვიხსნის, თუ რომელი საჭმელი როგორ მივირთვათ.
ზოგიერთმა უკვე საკმაო რაოდენობის სალათა მიირთვა, რომ მაგიდაზე ახალი კერძები მოაქვთ - მოხრაკულ-მოთუშული სოკო, ხაჭაპური, ხორცით მომზადებული კერძები... საჭმლით სავსე თეფშები სულ უფრო მრავლდება და მაგიდაზე თავისუფალი სივრცე მცირდება, თუმცა ახალ-ახალი ნუგბარისათვის ადგილი მოიძებნება.
„სტუმართმოყვარეობა - ქართული კულტურის განუყოფელ ნაწილს წარმოადგენს, რაც კარგად არის გამოხატული ქართულ სუფრაში, როცა მაგიდას ეროვნულ სამზარეულოს კერზები ამშვენებს“, - განმარტავს მაკა თარაშვილი. რა თქმა უნდა, იგი ახალბედა სუფრის წევრებისაგან განსხვავებით, შეცდომებს არ უშვებს და ყველაფერს ერთად არ მიირთმევს. მან კარგად იცის, რა როდის უნდა მიირთვას და უცხოელ სტუმრებს ჭამის საიდუმლოებას ასწავლის: როდის დგება მწვადის, „ჩაქაფულის და საჭმელების მიღების დრო...
ქართული ტრადიციის თანახმად, სუფრაზე იმდენი საჭმელი უნდა იყოს, რომ სტუმრების წასვლის შემდეგაც საკმაო რაოდენობით უნდა დარჩეს: „სუფრა, რომელზეც არაფერი აღარ რჩება, საქართველოში არ არსებობს“, - ამბობს მაკა თარაშვილი, - მასპინძლები იფიქრებენ, რომ სტუმრები მშივრები დარჩნენ. ამიტომ ყველაფერი უამრავია“.
რესტორანი „ქეთო და კოტე“ ძველი თბილისის უბანში, შემაღლებულ ადგილზე მდებარეობს. დარბაზში მყუდრო გარემოა შექმნილი. მაგიდები ყოველთვის მდიდრულადაა გაშლილი - ტრადიციული კერძები თანამედროვე სტილითაა გაფორმებული. თავდაპირველად თვენ მოგართმევენ ცივ და ვეგეტარიანულ კერძებს, ბოსტნეულს, შემდეგ გამომცხავარს, ცომეულს, ბოლოს კი ხორცით მომზადებულ საჭმელებს.
ქართული სუფრის ტრადიციაა თამადა, ანუ დროსტარების ხელმძღვანელი. იგი სუფრის თავში ზის და სადღეგრძელოებს ამბობს. რესტორან „შატო მუხრანში“, სადაც ჩვენ ვიყავით (თბილისიდან ერთი საათის სავალზე), მეღვინე პატრიკ ჰონეფმა ჩვენი სტუმრობის სადიდებელი სადღეგრძელო წარმოსთქვა. გერმანელი მეღვინე უკვე მრავალი წელია საქართველოში ცხოვრობს, ოჯახიც აქ ჰყავს. პატრიკი მადლობას გვიხდის სტუმრობისათვის, რომ გერმანელი ტურისტები საქართველოთი დაინტერესდნენ და კავკასიურ ქვეყანას ეწვივნენ.
მასპინძელი გვიხსნის, რომ სუფრის თამადა ყურადღებით ისმენს სტუმრების საუბარს სადღეგრძელოებისათვის იმპულსის მისაცემად. იგი დისკუსიას ზომიერ მიმართულებას აძლევს და განწყობას ამაღლებს. ამიტომაც თამადა ისეთი პიროვნებაა, რომელიც ცნობილია თავისი კეთილი ხასიათით, გონებამახვილობით და ინტელექტით.
თუ როგორ მზადდება კლასიკური ქართული კერძები, ამას თქვენ თბილისიდან საკმაოდ მოშორებით, კახეთში გაიგებთ, სადაც ღვინის კომპანია „შუმის“ რესტორანი მდებარეობს. აქ სტუმარი საკუთარი თვალით ხედავს, თუ როგორ ცხვება ქართული თონის პური, როგორ კეთდება ხინკალი, რომელიც ქართული სამზარეულოს ერთ-ერთ დიდებულ და გემრიელ კერძს წარმოადგენს.