ვერძი (21 მარტი - 20 აპრილი)
პრობლემებს ზურგს ნუ აქცევთ და ეცადეთ, საკუთარ თავთან გულწრფელი იყოთ, წინააღმდეგ შრმთხვევაში შეიძლება უსიამოვნო სიტუაციაში აღმოჩნდეთ. დღის პირველი ნახევარი ხელსაყრელი დროა რთულ და უსიამოვნო საქმეებზე მუშაობისთვის. გირჩევთ, ექსპერიმენტებზე უარი თქვათ და კარგად გამოცდილი ხერხებით იმოქმედოთ. დაეხმარეთ ყველას, ვისი დახმარებაც შეგიძლიათ და უამრავ მხარდამჭერს შეიძენთ.
კურო (21 აპრილი - 21 მაისი)
ამ დღეს აჩქარებამ შეიძლება შეცდომები გამოიწვიოს. ეცადეთ, თქვენთვის კომფორტული ტემპით იმუშაოთ და ყურადღებას მეორეხარისხოვან საკითხებზე ნუ გადაიტანთ. თუ საყვარელი ადამიანების მოქმედების მოტივები არ გესმით, სცადეთ მასთან გულწრფელად დალაპარაკება. ნუ დაიჯერებთ თქვენთვის ძვირფას ადამიანთან დაკავშირებულ ჭორებს.
ტყუპები (22 მაისი - 21 ივნისი)
შესაძლოა, ამ დღეს ახლობელმა ადამიანმა სარისკო და საეჭვო ქმედებებისკენ გიბიძგოთ. ეცადეთ, ცდუნებას გაუძლოთ და დაწყებული საქმე ბოლომდე მიიყვანოთ. გირჩევთ, ყველაზე რთული ამოცანები დილისთვის დაგეგმოთ - ამ დროს წარმატების მეტი შანსი გაქვთ. ვარსკვლავები ამბობენ, რომ პროფესიულ უთანხმოებებს შესანიშნავად დაძლევთ და გუშინდელი ოპონენტი თქვენი საუკეთესო მოკავშირე გახდება.
კირჩხიბი (22 ივნისი - 22 ივლისი)
თავდაჯერება და აქტიურობა ურთულესი საქმეების სწრაფად და წარმატებით მოგვარებაში დაგეხმარებათ. მოემზადეთ ნაყოფიერი დღისთვის და დავალებები ისე დაგეგმეთ, რომ მნიშვნელოვანი არაფერი გამოგრჩეთ. თუ საკუთარ იდეებს კოლეგებს გაუზიარებთ, მათგან საჭირო დახმარებას და პრაქტიკულ რჩევებს მიიღებთ. უარი თქვით სასიყვარულო ურთიერთობაზე, რომელიც, გაკიცხვისა და საყოველთაო უარყოფის გარდა, არაფერს მოგიტანთ.
ლომი (23 ივლისი - 23 აგვისტო)
ეცადეთ, ახალი ინფორმაციის ნაკადი შეზღუდოთ და ყურადღება იმაზე გადაიტანოთ, რაც თქვენს საქმიანობასთან პირდაპირ კავშირშია. სავარაუდოდ, საქმიანი მოლაპარაკებები თქვენთვის სასურველი სცენარით განვითარდება, მაგრამ ყველა დაპირებას, რომელსაც დღეს მოისმენთ, არ უნდა დაუჯეროთ.
ქალწული (24 აგვისტო - 23 სექტემბერი)
უსმინეთ საკუთარ ინტუიციას, იმოქმედეთ ისე, როგორც შინაგანი ხმა გიკარნახებთ და ეს შეცდომების თავიდან აცილებაში დაგეხმარებათ. ადამიანებმა, რომლებსაც კარგად არ იცნობთ, შეიძლება სცადონ თქვენი გამოყენება საკუთარი მიზნებისთვის, ამიტომ გულწრფელობას მოერიდეთ, მეტი უსმინეთ და ნაკლები ილაპარაკეთ. ამ დღეს ასაკით უფროს ადამიანებთან ურთიერთობა სასარგებლოა - მათი სიბრძნე და ცხოვრებისეული გამოცდილება ძალიან დაგეხმარებათ.
სასწორი (24 სექტემბერი - 23 ოქტომბერი)
საინტერესო დღე გელოდებათ, რომელიც სასიამოვნო კომუნიკაციებით იქნება დატვირთული. თქვენი პოზიტიური განწყობა დაგეხმარებათ, სწრაფად მოაგვაროთ ყველა პრობლემა. ყურადღება მიაქციეთ საბუთებს და სამუშაო სივრცე მოაწესრიგეთ. ახლა სასწორებისთვის საუკეთესო პერიოდია მავნე ჩვევებზე უარის სათქმელად და ჯანსაღი ცხოვრების დასაწყებად.
მორიელი (24 ოქტომბერი - 22 ნოემბერი)
ამ დღეს მნიშვნელოვანია, რომ ინფორმაციის ნაკადიდან თქვენთვის ყველაზე საჭირო ფაქტები შეარჩიოთ. სავარაუდოდ, თქვენ გარშემო ბევრი არაკეთილსინდისიერი ადამიანია, ამიტომ ურთიერთობაში თავშეკავება უნდა გამოიჩინოთ და პროვოკაციებს არ აჰყვეთ. შანსი გაქვთ სპონსორი იპოვოთ, რომელიც თქვენს პროექტებს დააფინანსებს. ნებისმიერ ოფიციალურ ღონისძიებაზე თავს ძალიან კომფორტულად გრძნობთ.
მშვილდოსანი (23 ნოემბერი - 21 დეკემბერი)
ვარსკვლავები ამბობენ, რომ ამ დღეს მხოლოდ საკუთარ ძალებს უნდა დაეყრდნოთ. კრიტიკის თავიდან ასაცილებლად, გირჩევთ საკუთარი იდეები და გეგმები საიდუმლოდ შეინახოთ. ამ დღეს კოლექტიურ მუშაობაზე ნაყოფიერი ინდივიდუალური მუშაობა იქნება. მოემზადეთ იმპროვიზაციისთვის - დღეს ძველ ჩვევებსა და ტრადიციებზე უარის თქმა მოგიწევთ.
თხის რქა (22 დეკემბერი - 20 იანვარი)
ამ დღეს დამატებითი პასუხისმგებლობის აღებას უნდა მოერიდოთ. ასევე, არ უნდა დაიწყოთ საქმე, რომლის დასრულება გაგიჭირდებათ. ყურადღებით მოუსმინეთ მეგობრის რჩევას და რთული ვითარებიდან გამოსავალს იპოვით. პროფესიული თვალსაზრისით, ძალიან ნაყოფიერი დღეა, თუმცა სწრაფი შედეგის იმედი ნუ გექნებათ.
მერწყული (21 იანვარი - 18 თებერვალი)
შესანიშნავი დღეა შერიგებისთვის, კომპრომისების პოვნისა და სხვადასხვა დავის მოგვარებისთვის. ეს ეხება როგორც საქმიან კონტაქტებს, ისე პირად ურთიერთობებს. გირჩევთ, საყვარელ ადამიანებთან ერთად მეტი დრო გაატაროთ. ინტუიცია გიკარნახებთ, საკუთარ ცხოვრებაში რა უნდა შეიცვალოთ.
თევზები (19 თებერვალი - 20 მარტი)
ვარსკვლავები წარმატებულ დღეს გპირდებიან. შესაძლოა, თქვენთვის ახალი, საინტერესო შესაძლებლობები გამოჩნდეს, რომლებიც ხელიდან არ უნდა გაუშვათ. ახალი პროექტების დაწყებას შეიძლება პრობლემები მოჰყვეს, ამიტომ გირჩევთ, ეს საქმე სამომავლოდ გადადოთ. თავდაჯერება გეხმარებათ, რომ რთულ სიტუაციაში არ დანებდეთ. ასე გააგრძელეთ!
„სუფრა - ასე ჰქვია ქართულ მოლხენა-დროსტარებას, რომელიც სტუმართმოყვარეობისა და მხიარულების განსახიერებას წარმოადგენს. რომელი კერძებს მიირთმევენ ქართველები სტუმრებთან ერთად? ჩვენი კორესპონდენტი შეეცადა ქართული სუფრის დიდებულება ეჩვენებინა და დარწმუნდებით, რომ ეს მართლაც კარგად გამოუვიდა“, - ასე იწყება გერმანულ გაზეთ „ფრანკფურტერ ალგემაინე ცაითუნგში“ (Frankfurter Allgemeine Zeitung) გამოქვეყნებული სტატია სათაურით „ქართული სამზარეულოს მრავალფეროვნება“ (ავტორი - მაიკე ფონ გალენი).
გთავაზობთ პუბლიკაციას შემოკლებით:
„როცა მივედით, მაგიდა უკვე გაშლილი დაგვხვდა: თეფშებზე დაწყობილი ყველით და ლორით, ნიგვზის ფარშიანი ბადრიჯნით, მხალეულობით, მწვანილით, კიტრით და პომიდორით... მათ შორის ჩადგმულია გრაფინები მოცხარის წვენით და ტარხუნის ლიმონათის ბოთლებით. ოფიციანტი წითელ ღვინოს ბოკალებში ასხამს. გარეთ თბილისური საღამოა, რესტორან „რიგის“ დარბაზში გაშლილ გრძელ მაგიდაზე კი ქართული სუფრა - ქართული ქეიფი იწყება.
ისინი, რომლებიც ქართულ სამზარეულოს არ იცნობენ, მადააღძრულები სწრაფად მიირთმევენ სიმინდის ფქვილისაგან გამომცხვარ თბილ მჭადებს, სალათებს და ყველს. მაგრამ ვინც იცის, ის ნელ-ნელა ჭამს და მთავარს ელოდება...
ქართველი ქალბატონი თიკო ტუსკაძე, რომელიც ლონდონში ცხოვრობს, მაგრამ ახლა სამშობლოში იმყოფება, ჩვენი გიდის როლს ასრულებს და ქართულ სუფრას გვაცნობს როგორც „გემრიელი საჭმელების უსასრულო რიგს“. იგი კულინარული წიგნის ავტორია და გვიხსნის, თუ რომელი საჭმელი როგორ მივირთვათ.
ზოგიერთმა უკვე საკმაო რაოდენობის სალათა მიირთვა, რომ მაგიდაზე ახალი კერძები მოაქვთ - მოხრაკულ-მოთუშული სოკო, ხაჭაპური, ხორცით მომზადებული კერძები... საჭმლით სავსე თეფშები სულ უფრო მრავლდება და მაგიდაზე თავისუფალი სივრცე მცირდება, თუმცა ახალ-ახალი ნუგბარისათვის ადგილი მოიძებნება.
„სტუმართმოყვარეობა - ქართული კულტურის განუყოფელ ნაწილს წარმოადგენს, რაც კარგად არის გამოხატული ქართულ სუფრაში, როცა მაგიდას ეროვნულ სამზარეულოს კერზები ამშვენებს“, - განმარტავს მაკა თარაშვილი. რა თქმა უნდა, იგი ახალბედა სუფრის წევრებისაგან განსხვავებით, შეცდომებს არ უშვებს და ყველაფერს ერთად არ მიირთმევს. მან კარგად იცის, რა როდის უნდა მიირთვას და უცხოელ სტუმრებს ჭამის საიდუმლოებას ასწავლის: როდის დგება მწვადის, „ჩაქაფულის და საჭმელების მიღების დრო...
ქართული ტრადიციის თანახმად, სუფრაზე იმდენი საჭმელი უნდა იყოს, რომ სტუმრების წასვლის შემდეგაც საკმაო რაოდენობით უნდა დარჩეს: „სუფრა, რომელზეც არაფერი აღარ რჩება, საქართველოში არ არსებობს“, - ამბობს მაკა თარაშვილი, - მასპინძლები იფიქრებენ, რომ სტუმრები მშივრები დარჩნენ. ამიტომ ყველაფერი უამრავია“.
რესტორანი „ქეთო და კოტე“ ძველი თბილისის უბანში, შემაღლებულ ადგილზე მდებარეობს. დარბაზში მყუდრო გარემოა შექმნილი. მაგიდები ყოველთვის მდიდრულადაა გაშლილი - ტრადიციული კერძები თანამედროვე სტილითაა გაფორმებული. თავდაპირველად თვენ მოგართმევენ ცივ და ვეგეტარიანულ კერძებს, ბოსტნეულს, შემდეგ გამომცხავარს, ცომეულს, ბოლოს კი ხორცით მომზადებულ საჭმელებს.
ქართული სუფრის ტრადიციაა თამადა, ანუ დროსტარების ხელმძღვანელი. იგი სუფრის თავში ზის და სადღეგრძელოებს ამბობს. რესტორან „შატო მუხრანში“, სადაც ჩვენ ვიყავით (თბილისიდან ერთი საათის სავალზე), მეღვინე პატრიკ ჰონეფმა ჩვენი სტუმრობის სადიდებელი სადღეგრძელო წარმოსთქვა. გერმანელი მეღვინე უკვე მრავალი წელია საქართველოში ცხოვრობს, ოჯახიც აქ ჰყავს. პატრიკი მადლობას გვიხდის სტუმრობისათვის, რომ გერმანელი ტურისტები საქართველოთი დაინტერესდნენ და კავკასიურ ქვეყანას ეწვივნენ.
მასპინძელი გვიხსნის, რომ სუფრის თამადა ყურადღებით ისმენს სტუმრების საუბარს სადღეგრძელოებისათვის იმპულსის მისაცემად. იგი დისკუსიას ზომიერ მიმართულებას აძლევს და განწყობას ამაღლებს. ამიტომაც თამადა ისეთი პიროვნებაა, რომელიც ცნობილია თავისი კეთილი ხასიათით, გონებამახვილობით და ინტელექტით.
თუ როგორ მზადდება კლასიკური ქართული კერძები, ამას თქვენ თბილისიდან საკმაოდ მოშორებით, კახეთში გაიგებთ, სადაც ღვინის კომპანია „შუმის“ რესტორანი მდებარეობს. აქ სტუმარი საკუთარი თვალით ხედავს, თუ როგორ ცხვება ქართული თონის პური, როგორ კეთდება ხინკალი, რომელიც ქართული სამზარეულოს ერთ-ერთ დიდებულ და გემრიელ კერძს წარმოადგენს.