ვერძი
სასარგებლო იქნება, თუ მოახერხებთ სამსახურში პაუზის აღებას და პრობლემებისგან დასვენებას. თუ დღეს რამე მნიშვნელოვანი საქმე გაქვთ დაგეგმილი, შეგიძლიათ დაასრულოთ, მაგრამ დრო დაუთმეთ დასვენებასაც. შესაძლოა, საყვარელმა ადამიანმა თქვენი მოლოდინი არ გაამართლოს, თუმცა ეს არ უნდა იქცეს მასთან ურთიერთობის გაწყვეტის მიზეზად.
კურო
დაგროვილი სტრესი მოხსნაში საღამოს ვარჯიში, სუფთა ჰაერზე სეირნობა ან მეგობრებთან დიდი ხნის ნანატრი შეხვედრა დაგეხმარებათ. მეგობრებთანაც კი მოერიდეთ ფინანსურ თემებზე საუბარს, ისაუბრეთ აბსტრაქტულ საკითხებზე.
ტყუპები
დღე საკმაოდ საინტერესო და დატვირთული იქნება. სასიამოვნო სიურპრიზები და შეხვედრები გელით. ბოლო დროს შესაძლოა, ზოგიერთ კოლეგას თქვენი არ ესმოდა, განსაკუთრებით ახალი იდეების კუთხით, თუმცა დაელოდეთ, თქვენი ნიჭი მალე დაფასდება.
კირჩხიბი
დღეს პატარა პრობლემებთან მარტოს მოგიწევთ გამკლავება, რადგან ვისი დახმარების იმედიც გქონდათ, ყველა საკუთარი საქმით იქნება დაკავებული. არ ჩამოუშვათ ხელები - თქვენ გაქვთ საკმარისი ძალა და უნარები გაქვთ, რომ დამოუკიდებლად გაუმკლავდეთ ყველაფერს.
ლომი
ბოლო დროს ძალიან გადაიღალეთ. მეტი დრო დაუთმეთ დრო ძილს, რათა აღიდგინოთ ენერგია და ძალა. ხმაურიანი წვეულებები დღეს თქვენთვის შეუფერებელი იქნება. წინ ახალი, რთული სამუშაო გელით, ამიტომ სიმშვიდეში ყოფნას გირჩევთ. დღეს არ ასესხოთ და არ გასესხოთ ფული: ეს კონფლიქტს გამოიწვევს.
ქალწული
დღე დაძაბული და კონფლიქტური იქნება. მოერიდეთ ნეგატიური ადამიანების პროვოკაციებს და ნებისმიერი დავა მშვიდად მოაგვარეთ. ქალწულის ინტუიცია დღეს უმაღლეს დონეზე იქნება, ამიტომ ენდეთ მას. საღამო სახლში, მშვიდ გარემოში გაატარეთ.
სასწორი
იზრუნეთ საკუთარ თავზე. ახლა თქვენთვის მნიშვნელოვანია სტრესის მოხსნა და ემოციური წონასწორობის აღდგენა. ახლო ადამიანებს სჭირდებათ თქვენი ზრუნვა და ყურადღება: უთხარით მათ კეთილი სიტყვები, გაუკეთეთ მცირე საჩუქარი და ეს ყველაფერი ერთიორად დაგიფასდებათ.
მორიელი
თუ საკუთარ შესაძლებლობებში არ ხართ დარწმუნებული, ნუ იმოქმედებთ, ჯერ კარგად დაფიქრდით. დღეს ნუ დანიშნავთ მნიშვნელოვან საქმიან შეხვედრებს. საყვარელ ადამიანთან შესაძლებელია კონფლიქტი მოგივიდეთ - შეეცადეთ, უფრო რბილად მოექცეთ და უფრო ხშირად დათმოთ.
მშვილდოსანი
კარგი დღეა ძალიან მნიშვნელოვანი საქმის გასაკეთებლად. 23 თებერვალს მშვილდოსანს ყველაფერში გაუმართლებს. ოღონდ მთელი დღე არ გაატაროთ სამსახურში, დაიტოვეთ დრო დასვენებისა და სასიამოვნო აქტივობებისთვის. ახალი ბიზნესპროექტების წინ ძალების დაგროვება გჭირდებათ. კარგი იქნება, თუ საღამოს მეგობრების წრეში გაატარებთ.
თხის რქა
პრობლემების ან რთული საკითხების გადაჭრა დილის საათებში ჯობია, როცა თქვენი კომუნიკაბელურობა და პრობლემებისადმი კონსტრუქციული მიდგომა მაღალ დონეზე იქნება. ვარსკვლავები გირჩევენ, დღის მეორე ნახევარი მშვიდად ატმოსფეროში გაატაროთ ან უბრალოდ დაისვენოთ.
მერწყული
ნებისმიერ რთულ ან საკამათო სიტუაციაში მოუსმინეთ საკუთარ ინტუიციას და თავად მიიღეთ გადაწყვეტილებები, სხვების რჩევების გარეშე. იაქტიურეთ, თავად ეძებეთ ახალი შესაძლებლობები, შედეგად თქვენს ცხოვრებაში დადებითი ცვლილებები უფრო სწრაფად მოხდება. თავისუფალი დრო საყვარელ ადამიანებს დაუთმეთ.
თევზები
ამ დღეს თევზებს ნებისმიერის ადამიანის მოხიბვლა შეუძლიათ: თქვენი ქარიზმით და ოპტიმიზმით ბევრ ახალ ნაცნობს მიიზიდავთ. მათ შორის აუცილებლად იქნება ის, ვისთან ურთიერთობაც თქვენთვის საინტერესო იქნება. თამამად ისაუბრეთ საკუთარ საქმიან იდეებზე - შესაძლოა, გულუხვი სპონსორი ან სანდო ბიზნესპარტნიორი იპოვოთ.
„სუფრა - ასე ჰქვია ქართულ მოლხენა-დროსტარებას, რომელიც სტუმართმოყვარეობისა და მხიარულების განსახიერებას წარმოადგენს. რომელი კერძებს მიირთმევენ ქართველები სტუმრებთან ერთად? ჩვენი კორესპონდენტი შეეცადა ქართული სუფრის დიდებულება ეჩვენებინა და დარწმუნდებით, რომ ეს მართლაც კარგად გამოუვიდა“, - ასე იწყება გერმანულ გაზეთ „ფრანკფურტერ ალგემაინე ცაითუნგში“ (Frankfurter Allgemeine Zeitung) გამოქვეყნებული სტატია სათაურით „ქართული სამზარეულოს მრავალფეროვნება“ (ავტორი - მაიკე ფონ გალენი).
გთავაზობთ პუბლიკაციას შემოკლებით:
„როცა მივედით, მაგიდა უკვე გაშლილი დაგვხვდა: თეფშებზე დაწყობილი ყველით და ლორით, ნიგვზის ფარშიანი ბადრიჯნით, მხალეულობით, მწვანილით, კიტრით და პომიდორით... მათ შორის ჩადგმულია გრაფინები მოცხარის წვენით და ტარხუნის ლიმონათის ბოთლებით. ოფიციანტი წითელ ღვინოს ბოკალებში ასხამს. გარეთ თბილისური საღამოა, რესტორან „რიგის“ დარბაზში გაშლილ გრძელ მაგიდაზე კი ქართული სუფრა - ქართული ქეიფი იწყება.
ისინი, რომლებიც ქართულ სამზარეულოს არ იცნობენ, მადააღძრულები სწრაფად მიირთმევენ სიმინდის ფქვილისაგან გამომცხვარ თბილ მჭადებს, სალათებს და ყველს. მაგრამ ვინც იცის, ის ნელ-ნელა ჭამს და მთავარს ელოდება...
ქართველი ქალბატონი თიკო ტუსკაძე, რომელიც ლონდონში ცხოვრობს, მაგრამ ახლა სამშობლოში იმყოფება, ჩვენი გიდის როლს ასრულებს და ქართულ სუფრას გვაცნობს როგორც „გემრიელი საჭმელების უსასრულო რიგს“. იგი კულინარული წიგნის ავტორია და გვიხსნის, თუ რომელი საჭმელი როგორ მივირთვათ.
ზოგიერთმა უკვე საკმაო რაოდენობის სალათა მიირთვა, რომ მაგიდაზე ახალი კერძები მოაქვთ - მოხრაკულ-მოთუშული სოკო, ხაჭაპური, ხორცით მომზადებული კერძები... საჭმლით სავსე თეფშები სულ უფრო მრავლდება და მაგიდაზე თავისუფალი სივრცე მცირდება, თუმცა ახალ-ახალი ნუგბარისათვის ადგილი მოიძებნება.
„სტუმართმოყვარეობა - ქართული კულტურის განუყოფელ ნაწილს წარმოადგენს, რაც კარგად არის გამოხატული ქართულ სუფრაში, როცა მაგიდას ეროვნულ სამზარეულოს კერზები ამშვენებს“, - განმარტავს მაკა თარაშვილი. რა თქმა უნდა, იგი ახალბედა სუფრის წევრებისაგან განსხვავებით, შეცდომებს არ უშვებს და ყველაფერს ერთად არ მიირთმევს. მან კარგად იცის, რა როდის უნდა მიირთვას და უცხოელ სტუმრებს ჭამის საიდუმლოებას ასწავლის: როდის დგება მწვადის, „ჩაქაფულის და საჭმელების მიღების დრო...
ქართული ტრადიციის თანახმად, სუფრაზე იმდენი საჭმელი უნდა იყოს, რომ სტუმრების წასვლის შემდეგაც საკმაო რაოდენობით უნდა დარჩეს: „სუფრა, რომელზეც არაფერი აღარ რჩება, საქართველოში არ არსებობს“, - ამბობს მაკა თარაშვილი, - მასპინძლები იფიქრებენ, რომ სტუმრები მშივრები დარჩნენ. ამიტომ ყველაფერი უამრავია“.
რესტორანი „ქეთო და კოტე“ ძველი თბილისის უბანში, შემაღლებულ ადგილზე მდებარეობს. დარბაზში მყუდრო გარემოა შექმნილი. მაგიდები ყოველთვის მდიდრულადაა გაშლილი - ტრადიციული კერძები თანამედროვე სტილითაა გაფორმებული. თავდაპირველად თვენ მოგართმევენ ცივ და ვეგეტარიანულ კერძებს, ბოსტნეულს, შემდეგ გამომცხავარს, ცომეულს, ბოლოს კი ხორცით მომზადებულ საჭმელებს.
ქართული სუფრის ტრადიციაა თამადა, ანუ დროსტარების ხელმძღვანელი. იგი სუფრის თავში ზის და სადღეგრძელოებს ამბობს. რესტორან „შატო მუხრანში“, სადაც ჩვენ ვიყავით (თბილისიდან ერთი საათის სავალზე), მეღვინე პატრიკ ჰონეფმა ჩვენი სტუმრობის სადიდებელი სადღეგრძელო წარმოსთქვა. გერმანელი მეღვინე უკვე მრავალი წელია საქართველოში ცხოვრობს, ოჯახიც აქ ჰყავს. პატრიკი მადლობას გვიხდის სტუმრობისათვის, რომ გერმანელი ტურისტები საქართველოთი დაინტერესდნენ და კავკასიურ ქვეყანას ეწვივნენ.
მასპინძელი გვიხსნის, რომ სუფრის თამადა ყურადღებით ისმენს სტუმრების საუბარს სადღეგრძელოებისათვის იმპულსის მისაცემად. იგი დისკუსიას ზომიერ მიმართულებას აძლევს და განწყობას ამაღლებს. ამიტომაც თამადა ისეთი პიროვნებაა, რომელიც ცნობილია თავისი კეთილი ხასიათით, გონებამახვილობით და ინტელექტით.
თუ როგორ მზადდება კლასიკური ქართული კერძები, ამას თქვენ თბილისიდან საკმაოდ მოშორებით, კახეთში გაიგებთ, სადაც ღვინის კომპანია „შუმის“ რესტორანი მდებარეობს. აქ სტუმარი საკუთარი თვალით ხედავს, თუ როგორ ცხვება ქართული თონის პური, როგორ კეთდება ხინკალი, რომელიც ქართული სამზარეულოს ერთ-ერთ დიდებულ და გემრიელ კერძს წარმოადგენს.