რას გვირჩევენ ვარსკვლავები 20 ივლისისთვის:
ვერძი (21 მარტი - 20 აპრილი)
ამ დღეს ვარსკვლავები ბიზნესისა და ფინანსური სფეროს მართვაში დაგეხმარებიან. ეცადეთ, ეს შესაძლებლობა ახალი პროექტების დაწყების, სამუშაო ადგილის შეცვლისა და შესყიდვებისთვის გამოიყენოთ. პირად ცხოვრებაში ყველაფერი ძველებურადაა და ჯერჯერობით, სიახლეებს არ უნდა ელოდოთ. ახლა ეჭვი და ყოყმანი ყველაზე დიდი შეცდომა იქნება. ეცადეთ, სწრაფად და პრინციპულად იმოქმედოთ.
კურო (21 აპრილი - 21 მაისი)
ამ დღეს შესაძლოა, თქვენს გარემოცვაში ახალი, საინტერესო თანამოსაუბრე გამოჩნდეს. ფრთხილად იყავით მანქანის მართვის დროს - ვარსკვლავები ავტოსაგზაო შემთხვევების მაღალი რისკის შესახებ გაფრთხილებენ. აუჩქარებლად იმოქმედეთ, რადგან სიტუაცია შეიძლება ნებისმიერ მომენტში შეიცვალოს. კვების პროდუქტებში უპირატესობა რძის პროდუქტებს მიანიჭეთ.
ტყუპები (22 მაისი - 21 ივნისი)
ამ დღეს ბევრი რამ თქვენს განწყობაზე იქნება დამოკიდებული. მხოლოდ თქვენი გადასაწყვეტია, პრობლემების გადასაჭრელად რომელ გზას აირჩევთ. იურიდიული საკითხები წარმატებით მოგვარდება. სავარაუდოდ, გაუთვალისწინებელი ხარჯები გელით, რაც სახლის რემონტს ან საყოფაცხოვრებო ტექნიკის შეძენას უკავშირდება. ამ დღეს გულწრფელობას ნათესავებთან და მეგობრებთანაც კი უნდა მოერიდოთ.
კირჩხიბი (22 ივნისი - 22 ივლისი)
ეს დღე საინტერესო სიახლეებს გპირდებათ. შესაძლოა, ისეთი მოვლენის მონაწილე გახდეთ, რომელიც თქვენს პირად ცხოვრებაზე პირდაპირ ან ირიბად იმოქმედებს. ვარსკვლავები გირჩევენ, დაწყებული საქმე დროულად დაასრულოთ, რათა თქვენი სიზარმაცე მალე სანანებელი არ გაგიხდეთ. ნაჩქარევ და ემოციურ გადაწყვეტილებებს მოერიდეთ, ამით მხოლოდ მტრებს შეიძენთ.
ლომი (23 ივლისი - 23 აგვისტო)
ყურადღება მიაქციეთ ინტუიციას და წინათგრძნობას, თვალი ადევნეთ ვარსკვლავების რჩევებს და მინიშნებებს, რომლებიც გიკარნახებთ, როგორ მოიქცეთ და რას უნდა ელოდოთ. ამ დღეს ინტუიცია განსაკუთრებულ როლს შეასრულებს, ამიტომ უსმინეთ და ენდეთ. ნუ ცდილობთ მენეჯმენტთან კამათს, რადგან საკუთარი სიმართლის დამტკიცება გაგიჭირდებათ. უმჯობესია, ხანმოკლე შვებულება დაგეგმოთ და დაისვენოთ.
ქალწული (24 აგვისტო - 23 სექტემბერი)
ამ დღეს ჯანმრთელობას განსაკუთრებული ყურადღება უნდა მიაქციოთ. გამორიცხული არ არის, რომ მივიწყებულმა დაავადებამ თავი შეგახსენოთ და ცხოვრება გაგირთულოთ. ვარსკვლავები გირჩევენ, სიმტკიცე გამოიჩინოთ და თქვენი განსაკუთრებული უნარები დავალების შესასრულებლად გამოიყენოთ. თუ სამყაროს შეცვლა გსურთ, საკუთარი თავით უნდა დაიწყოთ. წინააღმდეგ შემთხვევაში, ვერაფერს შეცვლით.
სასწორი (24 სექტემბერი - 23 ოქტომბერი)
ახალი ნაცნობობა თქვენს მოლოდინს ვერ გაამართლებს. იქნება გარშემო მყოფებისგან ძალიან ბევრს ითხოვთ? ფინანსურ საკითხებში დახმარებას მოულოდნელად, თანაც თითქმის უცნობი ადამიანისგან მიიღებთ. ფრთხილად იყავით - შეიძლება ფარული მოტივები არსებობდეს. ის, ვინც გჭირდებათ, ბევრად უფრო ახლოსაა, ვიდრე გგონიათ. იფიქრეთ შვებულებაზე, დროა გარემო შეცვალოთ და თქვენს სხეულს მოდუნების საშუალება მისცეთ.
მორიელი (24 ოქტომბერი - 22 ნოემბერი)
შექმნილი ვითარება თქვენგან სწრაფ რეაქციას, პრინციპულობას და შემოქმედებით აზროვნებას მოითხოვს. ვარსკვლავები თქვენს ნებისყოფას გამოცდას მოუწყობენ, რომელიც აუცილებლად უნდა ჩააბაროთ. სირთულეების დაძლევაში ორიგინალური აზროვნება და სამსახიობო უნარები დაგეხმარებათ. მხარდაჭერის იმედი ნუ გექნებათ, ამ დღეს საკუთარ თავს თავად უნდა დაეხმაროთ.
მშვილდოსანი (23 ნოემბერი - 21 დეკემბერი)
თუ არ იზარმაცებთ, თქვენი ჩანაფიქრი აუცილებლად განხორციელდება. თქვენს კითხვებზე პასუხი სიზმრებში და მინიშნებებში უნდა ეძებოთ. მოერიდეთ კამათს და ურთიერთობების გარკვევას, რადგან ეს, გაღიზიანების გარდა, არაფერს მოგიტანთ. დროა, ოჯახის უფროსი წევრები ექიმთან პროფილაქტიკურ ვიზიტზე ჩაწეროთ.
თხის რქა (22 დეკემბერი - 20 იანვარი)
ჩანაფიქრის განხორციელებისთვის დრო არ გყოფნით, ამიტომ სავარაუდოდ, ბევრი გეგმის გადახედვა მოგიწევთ. კოლეგის შეცდომამ შეიძლება სამუშაო პროცესი მნიშვნელოვნად გაართულოს. ეცადეთ, შექმნილი გარემოების მიხედვით იმოქმედოთ და რთულ საქმეებზე, უბრალოდ, უარი თქვათ. საღამოს ახლობელი ადამიანის ახსნა-განმარტების მოსმენა მოგიწევთ.
მერწყული (21 იანვარი - 18 თებერვალი)
ვარსკვლავები გირჩევენ, რომ დილიდან აზრებისა და სამუშაო სივრცის მოწესრიგებაზე იზრუნოთ და ყველაფერი, რაც ცხოვრებაში და მუშაობაში ხელს გიშლით, თავიდან მოიცილოთ. ამ დღეს მცირე ცვლილებებიც კი დადებით ტენდენციებს მოიზიდავს. ბევრი მიიღებს დახმარებას, რომელიც დიდი ხანია სჭირდება.
თევზები (19 თებერვალი - 20 მარტი)
ამ დღეს საქმიანი მოლაპარაკებების წარმატება თქვენს ორატორულ უნარებზეა დამოკიდებული. ცნობილი და ავტორიტეტული ადამიანის გაცნობა შეიძლება ნაყოფიერი ურთიერთობის დასაწყისი გახდეს. დღეს გექნებათ შესაძლებლობა, რომ ჩანაფიქრი განახორციელოთ. ოჯახური საკითხები საღამოსთვის შემოინახეთ, რადგან დღის განმავლობაში პროფესიული საქმეებისგან არაფერმა არ უნდა მოგწყვიტოთ.
„სუფრა - ასე ჰქვია ქართულ მოლხენა-დროსტარებას, რომელიც სტუმართმოყვარეობისა და მხიარულების განსახიერებას წარმოადგენს. რომელი კერძებს მიირთმევენ ქართველები სტუმრებთან ერთად? ჩვენი კორესპონდენტი შეეცადა ქართული სუფრის დიდებულება ეჩვენებინა და დარწმუნდებით, რომ ეს მართლაც კარგად გამოუვიდა“, - ასე იწყება გერმანულ გაზეთ „ფრანკფურტერ ალგემაინე ცაითუნგში“ (Frankfurter Allgemeine Zeitung) გამოქვეყნებული სტატია სათაურით „ქართული სამზარეულოს მრავალფეროვნება“ (ავტორი - მაიკე ფონ გალენი).
გთავაზობთ პუბლიკაციას შემოკლებით:
„როცა მივედით, მაგიდა უკვე გაშლილი დაგვხვდა: თეფშებზე დაწყობილი ყველით და ლორით, ნიგვზის ფარშიანი ბადრიჯნით, მხალეულობით, მწვანილით, კიტრით და პომიდორით... მათ შორის ჩადგმულია გრაფინები მოცხარის წვენით და ტარხუნის ლიმონათის ბოთლებით. ოფიციანტი წითელ ღვინოს ბოკალებში ასხამს. გარეთ თბილისური საღამოა, რესტორან „რიგის“ დარბაზში გაშლილ გრძელ მაგიდაზე კი ქართული სუფრა - ქართული ქეიფი იწყება.
ისინი, რომლებიც ქართულ სამზარეულოს არ იცნობენ, მადააღძრულები სწრაფად მიირთმევენ სიმინდის ფქვილისაგან გამომცხვარ თბილ მჭადებს, სალათებს და ყველს. მაგრამ ვინც იცის, ის ნელ-ნელა ჭამს და მთავარს ელოდება...
ქართველი ქალბატონი თიკო ტუსკაძე, რომელიც ლონდონში ცხოვრობს, მაგრამ ახლა სამშობლოში იმყოფება, ჩვენი გიდის როლს ასრულებს და ქართულ სუფრას გვაცნობს როგორც „გემრიელი საჭმელების უსასრულო რიგს“. იგი კულინარული წიგნის ავტორია და გვიხსნის, თუ რომელი საჭმელი როგორ მივირთვათ.
ზოგიერთმა უკვე საკმაო რაოდენობის სალათა მიირთვა, რომ მაგიდაზე ახალი კერძები მოაქვთ - მოხრაკულ-მოთუშული სოკო, ხაჭაპური, ხორცით მომზადებული კერძები... საჭმლით სავსე თეფშები სულ უფრო მრავლდება და მაგიდაზე თავისუფალი სივრცე მცირდება, თუმცა ახალ-ახალი ნუგბარისათვის ადგილი მოიძებნება.
„სტუმართმოყვარეობა - ქართული კულტურის განუყოფელ ნაწილს წარმოადგენს, რაც კარგად არის გამოხატული ქართულ სუფრაში, როცა მაგიდას ეროვნულ სამზარეულოს კერზები ამშვენებს“, - განმარტავს მაკა თარაშვილი. რა თქმა უნდა, იგი ახალბედა სუფრის წევრებისაგან განსხვავებით, შეცდომებს არ უშვებს და ყველაფერს ერთად არ მიირთმევს. მან კარგად იცის, რა როდის უნდა მიირთვას და უცხოელ სტუმრებს ჭამის საიდუმლოებას ასწავლის: როდის დგება მწვადის, „ჩაქაფულის და საჭმელების მიღების დრო...
ქართული ტრადიციის თანახმად, სუფრაზე იმდენი საჭმელი უნდა იყოს, რომ სტუმრების წასვლის შემდეგაც საკმაო რაოდენობით უნდა დარჩეს: „სუფრა, რომელზეც არაფერი აღარ რჩება, საქართველოში არ არსებობს“, - ამბობს მაკა თარაშვილი, - მასპინძლები იფიქრებენ, რომ სტუმრები მშივრები დარჩნენ. ამიტომ ყველაფერი უამრავია“.
რესტორანი „ქეთო და კოტე“ ძველი თბილისის უბანში, შემაღლებულ ადგილზე მდებარეობს. დარბაზში მყუდრო გარემოა შექმნილი. მაგიდები ყოველთვის მდიდრულადაა გაშლილი - ტრადიციული კერძები თანამედროვე სტილითაა გაფორმებული. თავდაპირველად თვენ მოგართმევენ ცივ და ვეგეტარიანულ კერძებს, ბოსტნეულს, შემდეგ გამომცხავარს, ცომეულს, ბოლოს კი ხორცით მომზადებულ საჭმელებს.
ქართული სუფრის ტრადიციაა თამადა, ანუ დროსტარების ხელმძღვანელი. იგი სუფრის თავში ზის და სადღეგრძელოებს ამბობს. რესტორან „შატო მუხრანში“, სადაც ჩვენ ვიყავით (თბილისიდან ერთი საათის სავალზე), მეღვინე პატრიკ ჰონეფმა ჩვენი სტუმრობის სადიდებელი სადღეგრძელო წარმოსთქვა. გერმანელი მეღვინე უკვე მრავალი წელია საქართველოში ცხოვრობს, ოჯახიც აქ ჰყავს. პატრიკი მადლობას გვიხდის სტუმრობისათვის, რომ გერმანელი ტურისტები საქართველოთი დაინტერესდნენ და კავკასიურ ქვეყანას ეწვივნენ.
მასპინძელი გვიხსნის, რომ სუფრის თამადა ყურადღებით ისმენს სტუმრების საუბარს სადღეგრძელოებისათვის იმპულსის მისაცემად. იგი დისკუსიას ზომიერ მიმართულებას აძლევს და განწყობას ამაღლებს. ამიტომაც თამადა ისეთი პიროვნებაა, რომელიც ცნობილია თავისი კეთილი ხასიათით, გონებამახვილობით და ინტელექტით.
თუ როგორ მზადდება კლასიკური ქართული კერძები, ამას თქვენ თბილისიდან საკმაოდ მოშორებით, კახეთში გაიგებთ, სადაც ღვინის კომპანია „შუმის“ რესტორანი მდებარეობს. აქ სტუმარი საკუთარი თვალით ხედავს, თუ როგორ ცხვება ქართული თონის პური, როგორ კეთდება ხინკალი, რომელიც ქართული სამზარეულოს ერთ-ერთ დიდებულ და გემრიელ კერძს წარმოადგენს.