რას გვირჩევენ ვარსკვლავები 19 სექტემბრისთვის:
ვერძი (21 მარტი - 20 აპრილი)
ამ დღეს მიიღებთ მხარდაჭერას, რომელსაც დიდხანს ელოდით. შესანიშნავი დროა ნაცნობობისთვის - შეხვდებით ადამიანებს, რომლებიც თქვენი მეგობრები და თანამოაზრეები გახდებიან.
საღამოს შეიძლება სიტუაცია უკონტროლო გახდეს, რაც ძალიან განერვიულებთ და გაღიზიანებთ. გირჩევთ, დინებას მიჰყვეთ - პრობლემები არც ისე სერიოზულია, როგორც თქვენ ფიქრობთ.
კურო (21 აპრილი - 21 მაისი)
ყურადღებით იყავით - ეს ბევრად უფრო მნიშვნელოვანი დღეა, ვიდრე შეიძლება ერთი შეხედვით ჩანდეს. დააკვირდით თქვენ გარშემო განვითარებულ მოვლენებს - თუ სწორ დასკვნებს გამოიტანთ, მომავალში ბევრ პრობლემას აიცილებთ თავიდან.
სანამ ახალ საქმეს დაიწყებთ, დარწმუნდით, რომ საყვარელი ადამიანები მხარს დაგიჭერენ. თუ დახმარება არა, რჩევები და გამამხნევებელი სიტყვები აუცილებლად დაგჭირდებათ.
ტყუპები (22 მაისი - 21 ივნისი)
თუ ღრუბლებიდან მიწაზე დაეშვებით და სიტუაციას ობიექტურად შეაფასებთ ,ამ დღის სირთულეების გადალახვა გაგიადვილდებათ. თავიდან დამოუკიდებლად მუშაობა მოგიწევთ, მოგვიანებით მოკავშირეები დაგეხმარებიან.
სავარაუდოდ, ამ დღის სიახლეები არ მოგეწონებათ. დასკვნების გამოტანას ნუ იჩქარებთ - მალე მიხვდებით, რომ ყველაფერი არც ისე ცუდადაა.
კირჩხიბი (22 ივნისი - 22 ივლისი)
მოსალოდნელია სიურპრიზები, მათ შორის ძალიან სასიამოვნო. პლანეტების განლაგება დაგეხმარებათ, ისეთ შედეგს მიაღწიოთ, როგორზეც ვერასოდეს იოცნებებდით. ენდეთ საკუთარ ინტუიციას - ის ამ დღეს ნამდვილად არ გიღალატებთ.
ამ დღეს თავში ბევრი ახალი იდეა მოგივათ და მათი განხორციელების საშუალება უახლოეს მომავალში მოგეცემათ.
ლომი (23 ივლისი - 23 აგვისტო)
დღის პირველ ნახევარში ფრთხილად უნდა იყოთ - გირჩევთ, ამ დროს მნიშვნელოვანი არაფერი გააკეთოთ. მოგვიანებით, პროფესიული საქმიანობისთვის ხელსაყრელი დრო დადგება და ფულის გამომუშავების შანსიც მოგეცემათ.
ხელსაყრელი დღეა ინვესტიციებისთვის. ნუ შეგეშინდებათ პასუხისმგებლობის აღება - ინტუიცია დაგეხმარებათ, მოვლენების განვითარება იწინასწარმეტყველოთ.
ქალწული (24 აგვისტო - 23 სექტემბერი)
გარკვეული სირთულეების მიუხედავად, ეს დღე კარგად ჩაივლის. ოპტიმიზმი და კარგი განწყობა პრობლემებთან გამკლავებაში დაგეხმარებათ. კოლეგებთან და ბიზნესპარტნიორებთან ურთიერთობას ადვილად დაამყარებთ.
ზოგი ქალწული მაცდურ შეთავაზებას მიიღებს, რომელიც საინტერესო პერსპექტივას გაუხსნის. პირადი პრობლემების გადაჭრა დიდ დროს წაგართმევთ, თუმცა ეს თქვენთვის პრობლემას არ წარმოადგენს.
სასწორი (24 სექტემბერი - 23 ოქტომბერი)
ეცადეთ, შესაძლებლობა გამოიყენოთ - პერსპექტიული ნაცნობობა შეიძლება ხანგრძლივ ურთიერთობაში გადაიზარდოს. სავარაუდოდ, ეს რომანტიკული ურთიერთობა იქნება, თუმცა უყურადღებოდ არც მეგობრული და საქმიანი კავშირები უნდა დაგრჩეთ.
ამ დღეს დაწყებული ურთიერთობა შეიძლება ძალიან სასარგებლო იყოს და თქვენს ცხოვრებაში მნიშვნელოვანი როლი შეასრულოს.
მორიელი (24 ოქტომბერი - 22 ნოემბერი)
შესანიშნავი დღეა ახალი ცოდნისა და სასარგებლო გამოცდილების მისაღებად. გირჩევთ, ნებისმიერი ინფორმაცია, რომელსაც ამ დღეს მიიღებთ, რამდენჯერმე გადაამოწმოთ. ამ დღეს დაწყებული საქმიანი ურთიერთობა მრავალი წლის განმავლობაში გაგრძელდება და თქვენს კარიერულ ზრდას დაეხმარება.
შესაძლოა, ამ დღეს საერთო ენა მათთანაც კი იპოვოთ, ვისთანაც ბოლო დროს ვერ თანხმდებოდით.
მშვილდოსანი (23 ნოემბერი - 21 დეკემბერი)
ამ დღეს მცირე ძალისხმევით შეიძლება უდიდეს წარმატებას მიაღწიოთ. შრომისმოყვარე და მონდომებული ადამიანი ხართ, რაც დაგეხმარებათ, შესანიშნავი შედეგი მიიღოთ იქ, სადაც სხვებმა ვერ შეძლეს.
პირად ცხოვრებაში შეიძლება მნიშვნელოვანი გადაწყვეტილების მიღება მოგიწიოთ. სიტუაციას სწორად აფასებთ, კარგად გესმით, რა გსურთ და იცით, სასურველს როგორ მიაღწიოთ. შორეული ნათესავებისგან მიიღებთ ცნობას, რომელსაც დიდი ხანია ელოდით.
თხის რქა (22 დეკემბერი - 20 იანვარი)
ძალიან ნაყოფიერი დღეა. შრომისმოყვარეობისა და მონდომების წყალობით ნებისმიერ ამოცანას გაუმკლავდებით. ზოგჯერ სიტუაცია არასტანდარტული მეთოდების გამოყენებას მოითხოვს, მაგრამ ეს არ გაშინებთ - ექსპერიმენტები მოგწონთ.
თუ ცოტა ხნის წინ ვინმესთან იჩხუბეთ, მშვიდობის დამყარებისთვის საუკეთესო დღეა.
მერწყული (21 იანვარი - 18 თებერვალი)
გირჩევთ, მოსაწყენი საქმეების კეთება სამომავლოდ გადადოთ და ამ დღეს მხოლოდ ის აკეთოთ, რაც ნამდვილად გაინტერესებთ - თქვენი ნიჭი შეუმჩნეველი არ დარჩება.
გირჩევთ საკუთარ გრძნობებზე გულახდილად ისაუბროთ - ეს მიმზიდველობას გმატებთ. ნებისმიერი ახალი ნაცნობობა, რომელიც ამ დღეს დაიწყება, დიდხანს გაგრძელდება. შეიძლება ისეთი არ აღმოჩნდეს, როგორსაც ელოდით, მაგრამ უამრავ სასიამოვნო ემოციას მოგიტანთ.
თევზები (19 თებერვალი - 20 მარტი)
სახლში და სამსახურში უამრავი საქმე გაქვთ და ყველაფერი რომ მოასწროთ, დასვენებაზე და მეგობრულ შეხვედრებზე უარის თქმა მოგიწევთ, მაგრამ ეს დიდხანს არ გაგრძელდება - თავს შესანიშნავად იგრძნობთ, როდესაც საკუთარი საქმიანობის შედეგებს ნახავთ.
თქვენმა გულგრილობამ და თავშეკავებამ შეიძლება საყვარელი ადამიანი გააღიზიანოს. ეცადეთ, პირადი პრობლემები დროულად მოაგვაროთ, რათა სამომავლოდ ურთიერთობა არ გართულდეს.
„სუფრა - ასე ჰქვია ქართულ მოლხენა-დროსტარებას, რომელიც სტუმართმოყვარეობისა და მხიარულების განსახიერებას წარმოადგენს. რომელი კერძებს მიირთმევენ ქართველები სტუმრებთან ერთად? ჩვენი კორესპონდენტი შეეცადა ქართული სუფრის დიდებულება ეჩვენებინა და დარწმუნდებით, რომ ეს მართლაც კარგად გამოუვიდა“, - ასე იწყება გერმანულ გაზეთ „ფრანკფურტერ ალგემაინე ცაითუნგში“ (Frankfurter Allgemeine Zeitung) გამოქვეყნებული სტატია სათაურით „ქართული სამზარეულოს მრავალფეროვნება“ (ავტორი - მაიკე ფონ გალენი).
გთავაზობთ პუბლიკაციას შემოკლებით:
„როცა მივედით, მაგიდა უკვე გაშლილი დაგვხვდა: თეფშებზე დაწყობილი ყველით და ლორით, ნიგვზის ფარშიანი ბადრიჯნით, მხალეულობით, მწვანილით, კიტრით და პომიდორით... მათ შორის ჩადგმულია გრაფინები მოცხარის წვენით და ტარხუნის ლიმონათის ბოთლებით. ოფიციანტი წითელ ღვინოს ბოკალებში ასხამს. გარეთ თბილისური საღამოა, რესტორან „რიგის“ დარბაზში გაშლილ გრძელ მაგიდაზე კი ქართული სუფრა - ქართული ქეიფი იწყება.
ისინი, რომლებიც ქართულ სამზარეულოს არ იცნობენ, მადააღძრულები სწრაფად მიირთმევენ სიმინდის ფქვილისაგან გამომცხვარ თბილ მჭადებს, სალათებს და ყველს. მაგრამ ვინც იცის, ის ნელ-ნელა ჭამს და მთავარს ელოდება...
ქართველი ქალბატონი თიკო ტუსკაძე, რომელიც ლონდონში ცხოვრობს, მაგრამ ახლა სამშობლოში იმყოფება, ჩვენი გიდის როლს ასრულებს და ქართულ სუფრას გვაცნობს როგორც „გემრიელი საჭმელების უსასრულო რიგს“. იგი კულინარული წიგნის ავტორია და გვიხსნის, თუ რომელი საჭმელი როგორ მივირთვათ.
ზოგიერთმა უკვე საკმაო რაოდენობის სალათა მიირთვა, რომ მაგიდაზე ახალი კერძები მოაქვთ - მოხრაკულ-მოთუშული სოკო, ხაჭაპური, ხორცით მომზადებული კერძები... საჭმლით სავსე თეფშები სულ უფრო მრავლდება და მაგიდაზე თავისუფალი სივრცე მცირდება, თუმცა ახალ-ახალი ნუგბარისათვის ადგილი მოიძებნება.
„სტუმართმოყვარეობა - ქართული კულტურის განუყოფელ ნაწილს წარმოადგენს, რაც კარგად არის გამოხატული ქართულ სუფრაში, როცა მაგიდას ეროვნულ სამზარეულოს კერზები ამშვენებს“, - განმარტავს მაკა თარაშვილი. რა თქმა უნდა, იგი ახალბედა სუფრის წევრებისაგან განსხვავებით, შეცდომებს არ უშვებს და ყველაფერს ერთად არ მიირთმევს. მან კარგად იცის, რა როდის უნდა მიირთვას და უცხოელ სტუმრებს ჭამის საიდუმლოებას ასწავლის: როდის დგება მწვადის, „ჩაქაფულის და საჭმელების მიღების დრო...
ქართული ტრადიციის თანახმად, სუფრაზე იმდენი საჭმელი უნდა იყოს, რომ სტუმრების წასვლის შემდეგაც საკმაო რაოდენობით უნდა დარჩეს: „სუფრა, რომელზეც არაფერი აღარ რჩება, საქართველოში არ არსებობს“, - ამბობს მაკა თარაშვილი, - მასპინძლები იფიქრებენ, რომ სტუმრები მშივრები დარჩნენ. ამიტომ ყველაფერი უამრავია“.
რესტორანი „ქეთო და კოტე“ ძველი თბილისის უბანში, შემაღლებულ ადგილზე მდებარეობს. დარბაზში მყუდრო გარემოა შექმნილი. მაგიდები ყოველთვის მდიდრულადაა გაშლილი - ტრადიციული კერძები თანამედროვე სტილითაა გაფორმებული. თავდაპირველად თვენ მოგართმევენ ცივ და ვეგეტარიანულ კერძებს, ბოსტნეულს, შემდეგ გამომცხავარს, ცომეულს, ბოლოს კი ხორცით მომზადებულ საჭმელებს.
ქართული სუფრის ტრადიციაა თამადა, ანუ დროსტარების ხელმძღვანელი. იგი სუფრის თავში ზის და სადღეგრძელოებს ამბობს. რესტორან „შატო მუხრანში“, სადაც ჩვენ ვიყავით (თბილისიდან ერთი საათის სავალზე), მეღვინე პატრიკ ჰონეფმა ჩვენი სტუმრობის სადიდებელი სადღეგრძელო წარმოსთქვა. გერმანელი მეღვინე უკვე მრავალი წელია საქართველოში ცხოვრობს, ოჯახიც აქ ჰყავს. პატრიკი მადლობას გვიხდის სტუმრობისათვის, რომ გერმანელი ტურისტები საქართველოთი დაინტერესდნენ და კავკასიურ ქვეყანას ეწვივნენ.
მასპინძელი გვიხსნის, რომ სუფრის თამადა ყურადღებით ისმენს სტუმრების საუბარს სადღეგრძელოებისათვის იმპულსის მისაცემად. იგი დისკუსიას ზომიერ მიმართულებას აძლევს და განწყობას ამაღლებს. ამიტომაც თამადა ისეთი პიროვნებაა, რომელიც ცნობილია თავისი კეთილი ხასიათით, გონებამახვილობით და ინტელექტით.
თუ როგორ მზადდება კლასიკური ქართული კერძები, ამას თქვენ თბილისიდან საკმაოდ მოშორებით, კახეთში გაიგებთ, სადაც ღვინის კომპანია „შუმის“ რესტორანი მდებარეობს. აქ სტუმარი საკუთარი თვალით ხედავს, თუ როგორ ცხვება ქართული თონის პური, როგორ კეთდება ხინკალი, რომელიც ქართული სამზარეულოს ერთ-ერთ დიდებულ და გემრიელ კერძს წარმოადგენს.